För kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap sedan 1982.

Vetenskap och Folkbildning

VoF-bloggen:

AI – Artificiell intelligens

AI – Artificiell intelligens


AI är en förkortning av Artificiell Intelligens (eng. Artificial Intelligence) i betydelsen datorprogram som på något sätt simulerar eller efterliknar människors naturliga intelligens. Detta innefattar funktioner som förmågan att lära sig av tidigare erfarenheter, förstå talat eller skrivet språk, problemlösning och generalisering. Detta var länge en futuristisk idé och mestadels ett föremål för science fiction. Ett känt exempel på AI är datorn HAL 9000 (HAL) från filmen ”År 2001 – Ett rymdäventyr” (2001: A Space ...
VoF Göteborg årsmöte, söndag den 26 mars 13:00

VoF Göteborg årsmöte, söndag den 26 mars 13:00

Välkommen på årsmöte för VoF Göteborg. Öppet för medlemmar i VoF som känner sig tillhörande Göteborg, det finns ingen geografisk gräns. Mer information kommer. Länk till facebookevenemang; https://fb.me/e/60fINB0Ni ...
Nikola Tesla

Nikola Tesla


Nikola Tesla var en serbisk-amerikansk uppfinnare, elektrotekniker och futurist, verksam i slutet av 1800-talet och under tidigt 1900-tal. Han är mest känd för sina bidrag till dagens växelströms­system (AC). Han patenterade en växelströms­baserad induktions­motor och ...
VoF

Press­meddelande

Pressmeddelande rörande Vetenskap och Folkbildnings
utnämning av Sabaton till Årets folkbildare 2022
.

I samband med vår utnämning av bandet Sabaton till Årets Folkbildare 2022 uppstod en diskussion i massmedia kring pristagarnas inställning till Rysslands invasion av ...
/ Årets folkbildare, pressmeddelande
VoF

Press­meddelande

Pressmeddelande rörande Vetenskap och Folkbildnings
utnämning av Sabaton till Årets folkbildare 2022
.

I samband med vår utnämning av hårdrocksbandet Sabaton till Årets folkbildare 2022 har det uppstått en diskussion rörande bandets inställning till Rysslands invasion av ...
Sabaton

Årets folkbildare och Årets förvillare 2022

- Press­meddelande -
Årets folk­bildar­pris 2022 går till
hårdrocksbandet Sabaton.
Ett hedersomnämnande ges till
journalisterna Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt.
Till Årets förvillare 2022 utses
Expressen och Aftonbladet.Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett hårdrocksbandet Sabaton till ...
Astrologi

Astrologi


Astrologi är en spådomsmetod som grundas på tolkningar av horoskop, dvs. en tabulering av solens, månens och (de i antiken kända) planeternas skenbara positioner och inbördes vinkelställningar vid någon viss tidpunkt sedda från någon plats på ...
fler inlägg...

Senaste Folkvett:

Folkvett 2022-2

Nr 2022-3/4:
VoF 40 år!


Hjälp oss producera Folkvett!

VoF i media:

The Times, 17 januari 2023
Swedish heavy metal band Sabaton hailed for riffs on history
Utdrag: "Last week the Swedish Sceptics’ Association (VoF) named the band its 'enlightener of the year', an award usually reserved for writers and broadcasters popularising rigorous research."
[...]
"However, VoF said Sabaton could keep the prize because the band had denounced the Russian invasion of Ukraine and taken part in an anti-Putin protest in Britain last year.
“The first thing that comes up when you google 'Sabaton, Ukraine and war' is that they distanced themselves from the war and carried out this protest,” Dan Katz, one of VoF’s directors, told Swedish television."
Sveriges Radio, 17 januari 2023
144. Nu ska frågan avgöras: finns själen? 17 januari 2023 - P3 Klubben
Utdrag (ca 00:08:06-00:11:00): "- Kan det ha stormat för att [Sabaton] gör så episkt dålig rock?
- Nej, utanför att de utsågs till Årets folkbildare av den ideella föreningen Vetenskap och Folkbildning. Grattis, Sabaton! Men glädjen blev kortvarig.
[...]
- Jag hörde nu på radion att de har omprövat beslutet och de får behålla priset.
- Grattis!"
SVT, 16 januari 2023
Lokala Nyheter Dalarna – Mån 16 jan 19:55
Utdrag: "[Sabaton] får behålla priset som årets folkbildare. Det menar Föreningen för vetenskap och folkbildning, VOF, efter att föreningen fick kännedom om ett uttalande [...]."
Fria Tider, 16 januari 2023
Trots DN-drevet – Sabaton blir årets folkbildare
Utdrag: "– Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt, sade Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och Folkbildning, i ett pressmeddelande.
Dagens Nyheter och Dagens ETC riktade dock hård kritik mot utnämningen på grund av att Sabaton år 2015 hade en konsert på Krimhalvön, som då hade annekterats av Ryssland.
– Vi gör det vi gör, vi sjunger om historia och vi spelar heavy metal. Jag vet att folk vill göra politik av oss, men vi vill inte aktivt göra det, sade [b]andets låtskrivare och basist Pär Sundström till DN.
Men nu har Vetenskap och Folkbildnings styrelse fattat ett majoritetsbeslut om att utnämningen av Sabaton till årets folkbildare kvarstår."

FUNDERA

Alla påståenden är värda att fundera kring – både sådana du hör för första gången och sådana du accepterat sedan barnsben. I VoF hjälper vi varandra att hitta forskning och fakta som reder ut begreppen.

DISKUTERA

I VoF älskar vi att diskutera! Ingen frågeställning är korkad eller uttjatad. Världen utvecklas hela tiden och för att kunna utvecklas med den måste vi vara öppna för debatt och diskussion.

AGERA

Man kan agera för någonting man tycker bör stödjas (som forskning eller folkbildning) eller emot någonting man tycker är fel (som kvacksalveri eller hälsobluffar). I VoF hjälps vi åt att föra samhället åt ett mer vetenskapligt håll med dessa verktyg.

Cottingley FairiesStyrelsen i VoFJames RandiWilliam av Ockham

Vetenskap och Folkbildning