Farsan & Jag (podcast), 2 april 2024
Farsan har sett ett UFO

Utdrag (ca 00:59:35): "Men du som är vetenskapens man och är med i VoF såhär, du har liksom precis skickat in din medlemsansökan. Du har fått den första fakturan. 300 spänn om året. Du är liksom, 'I'm with the science guys.' Imorgon klockan 11.32 så är du ute på en cykeltur. Och så ser du en jävla tefat åka. Så den lyser grönt och det är liksom fullständigt orimligt att det här är mänskligt. Och du ser det liksom sväva förbi och du känner liksom att det här är inte gjort av människor. Det här är liksom något helt annat. Vad gör du då?"
Aftonbladet, 2 april 2024
Läkare som jagar lajks – vem kan man lita på?

Utdrag: "Årets allmänbildare för sannolikt medvetet tankarna till det mer etablerade priset Årets folkbildare, utdelat av Föreningen Vetenskap och Folkbildning sedan 1987. I år gick även det till sociala medier-doktorer: instagramkontot Kvinnokliniken som drivs av tre specialistläkare (61 000 följare.) (Viralgranskaren som slog ner på mig tilldelades för övrigt samma pris 2014). När jag frågar hur deras granskningsprocess gått till får jag svaret att de har anlitat externa sakkunniga för att granska innehållet: professorer och universitetslektorer i gynekologi och obstetrik."
Västerbottens-Kuriren, 23 februari 2024
Mirjamsdotter: Omgiven av faktaresistens

Utdrag: Redan år 2018 tilldelades Thomas Eriksson den föga smickrande utmärkelsen "Årets förvillare" av Föreningen Vetenskap och Folkbildning, och därefter borde hans stjärna ha dalat. Förutom att han skrivit en bok och höll föreläsningar som påstods ha vetenskaplig grund, så kallade han sig själv för beteendevetare utan att ha några akademiska meriter.

Men även om bluffen uppmärksammades en del och Eriksson med all rätt förlorade en del uppdrag fanns de som fortsatte använda sig av hans metoder.
Dagen, 14 februari 2024
Nyandlig mässa hölls i kommunens lokaler: ”Mycket märkligt”

Utdrag: ”Jag finner det mycket märkligt att kommunen upplåter sina lokaler till sådan här verksamhet”, säger Dan Larhammar, professor i cellbiologi, till P4 Värmland.
P4 Värmland, 9 februari 2024
Professorn: Därför är kristaller och tarotkort humbug

Utdrag: "- Humbug, bluff och bedrägeri.

Dan Larhammar, som är professor i cellbiologi vid Uppsala universitet och talesperson för föreningen Vetenskap och Folkbildning, skräder inte orden när han kommenterar utbudet på en hälsomässa som hålls i Storfors i helgen. Larhammar tycker det är oroväckande att kommunen stöttar mässan."
Nyheterna P4 Värmland, 9 februari 2024
Kommun stöttar mässa med seans och healing: ”Oacceptabelt”

Utdrag: "Storfors kommun stöttar en hälsomässa som erbjuder healing, kristaller och kontakt med spöken.

- De är omdömeslösa som ställer upp på att ge legitimitet åt en sån här verksamhet, säger föreningen Vetenskap och Folkbildnings grundare, filosofiprofessorn Sven Ove Hansson. […]

Faror ser däremot Sven Ove Hansson, som att människor lockas bort från vetenskapligt grundad sjukvård."
Eftermiddag i P4 Värmland, 2 februari 2024
Med Per Larsson

Utdrag (ca 00:45:40):

Per Larsson: En förening för elallergiker. Vi har pratat med både de som är för och de som är emot det här. Annika Ström, välkommen in.
Annika Ström: Tackar.
Per: Det är ju du som har bevakat det här. Vad handlar kritiken om?
Annika: Det är egentligen samma kritik men som kommer från olika håll. Och det är att den här föreningen och deras verksamhet bygger på ett antagande som inte har vetenskaplig täckning.
Förmiddag i P4 Värmland, 2 februari 2024
Med Anna Lingsell Utdrag (ca 00:34:28):

[Anna Lingsell] "Vi har pratat med föreningen Vetenskap och folkbildning och oppositionspolitiker i Region Värmland som är kritiska. Strålsäkerhetsmyndigheten skriver att det inte finns bevis för att era symptom beror på elöverkänslighet. Ska vi inte kunna lita på den myndighet som är experter på det här?"
[Marianne Ketty, ordförande Elöverkänsligas förening] "Jag kan säga att jag kallar inte dem experter. De är definitivt inga experter. Jag kan säga så här att Strålsäkerhetsmyndigheten, de stödjer sig på en organisation som heter ICNIRP och jag vet inte om ni känner till den, annars kan jag säga så här att ICNIRP är en organisation bildad av industriintressen där man utser sig själva och [...] det finns ingen insyn från samhället i den här organisationen."
Nyheter P4 Värmland, 2 februari 2024
Lokala nyheter SR Värmland

Utdrag (ca 00:00:33): ”Det finns idag ingen vetenskaplig evidens för elöverkänslighet. [Stephan Pomp] uttalar sig både i sin yrkesroll och som företrädare för den ideella föreningen Vetenskap och folkbildning. Man ska inte förneka de här symptomen eller de problem som folk upplever. Det kan ju ha många olika skäl, till exempel stress och så vidare.”
Morgon med P4 Värmland, 2 februari 2024
Med Bengt Höglind

Utdrag (ca 00:09:32):
"Flera kritiker vill att staten och regionerna ska sluta ge pengar till Elöverkänsligas förening. Kärnfysikern Stefan Pomp på föreningen Vetenskap och folkbildning säger att det saknas vetenskapliga belägg. Socialstyrelsen ger varje år drygt 1,5 miljoner i bidrag och Region Värmland årligen ger Elöverkänsligas förening 25 000 kronor."
Sveriges Radio P4 Värmland, 2 februari 2024
Forskare och politiker vill stoppa skattepengar till elallergiker
  • Flera kritiker vill att staten och regionerna ska sluta ge pengar till Elöverkänsligas förening.
  • Kärnfysikern Stephan Pomp på föreningen Vetenskap och Folkbildning säger att det saknas vetenskapliga belägg.
  • Socialstyrelsen ger varje år drygt 1,5 miljoner kronor i bidrag.
Fint, fult och pengar, 25 januari 2024
51. Hentai-vibb i Europaparlamentet

Utdrag (ca 00:43:15)

Isabella Löwengrip: För jag tror att många kvinnor som söker sig till Balivärlden är ju för att man söker mening. Att man känner en form av oro om saker och ting. Man söker ett samband, man känner en form av oro om saker och ting. Man söker ett sammanhang. Ett community. Jag som gillar Vetenskap och Folkbildning, jag känner inte det här kvinnliga communityt. Vi har liksom ingen gäng att hänga med. Där känner jag, att där kan vi skapa ett sånt community. Jag saknar ett sånt gäng.
NewsVoice (SoMe), 22 januari 2024
Inlägg i NewsVoices facebookflöde

"Föreningen Vetenskap och Folkbildning skriver idag på 'Skeptisk måndag' att ett tiotal personer dött av kallbad. Min fråga till VoF: När ska VoF granska läkemedelsbolagen?
Ref:vof.se/blogg/kallbad/
"Förra året [2015] dog 949 svenskar till följd av läkemedels- eller narkotikaförgiftning, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister." https://www.dagensmedicin.se/.../manga-dor-av.../
Det är nog fler än vad som dör av kallbad i Sverige per år."
Red anm:

1) Enligt den länkade artikeln från Dagens Medicin framgår det att de flesta dödsfallen handlar om överdoser och/eller suicid.
2) Resonemanget "prata inte om faror med vinterbad för att folk dör av andra orsaker" är ett argumentationsfel vid namn falsk dikotomi, dvs när debattören förutsätter att det bara finns två möjliga alternativ (trots att båda kanske är felaktiga eller inte behöver utesluta varandra).
Sydöstran, 18 januari 2024
”Jag blev både glad och förvånad”: Miljöprofessor får ta emot lokalt författarpris

Utdrag: Olofströms kommun och Martinsonsällskapet samarbetar om ett speciellt pris som ska tilldelas den eller de som verkar i Harry Martinsons anda. [...]
Priset delas ut vartannat år och prissumman är på 83 950 kronor.
– En något udda summa kan tyckas men den bygger på det antalet passagerare som var med på rymdskeppet Aniara multiplicerat med 10 kronor [...]

Tidigare pristagare:
2008: Jan Eliasson
2010: Christian Azar
2012: Föreningen Vetenskap och Folkbildning
2014: Nina Björk
Paleoteket (podcast), 18 januari 2024
Avsnitt 103: Saknar paleo vetenskaplig grund? Vi svarar på kritik mot paleo och AIP

Utdrag: "I det senaste avsnittet av podden Paleoteket diskuterar vi den kontroversiella granskningen av paleokost som föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) presenterade förra veckan. VoF har utsett två företag, Paleo Institute och Swedish Paleo, som båda förespråkar paleokost till "Årets förvillare 2023". Vi går igenom argumenten i VoFs motivering och hittar en rad missförstånd och feltolkningar. Att VoF:s pressmeddelande citerats helt okritiskt av Dagens Nyheter är extra allvarligt, då det riskerar att skada trovärdigheten för kostupplägg som har potential att hjälpa många människor."
Nätverket – Idéburen sektor Skåne, 11 januari 2024
Facebookinlägg
Utdrag: "De båda företagen Swedish Paleo och Paleo Institute får det mindre hedervärda priset ”Årets förvillare 2023” av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Instagramkontot ”Kvinnokliniken” utses till Årets folkbildare för sitt arbete att utbilda om kvinnokroppen."
Sveriges Radio, 11 januari 2024
Nyheter P4 Stockholm kl. 12:30

Utdrag: "Föreningen Vetenskap och folkbildning har utsett Instagramkontot Kvinnokliniken till årets folkbildare förra året. De får priset för att de på ett pedagogiskt och underhållande sätt folkbildar om kvinnokroppen.” Det här kontot startades för fem år sedan och drivs av tre anonyma specialistläkare."
Paleo Institute (blogg), 11 januari 2024
Replik till föreningen Vetenskap och Folkbildning

Utdrag (text Jonas Bergvist):

VoF har tydligt använt sig av cherry-picking av information som grund för den aktuella utmärkelsen till årets förvillare. Cherry-picking är för övrigt ett fenomen i vetenskapliga sammanhang för att beskriva att enstaka studier eller utdrag från studier väljs ut för att driva en förplanerad agenda. VoF motarbetar detta med all rätt i teorin, men ägnar sig själva åt det i praktiken.

[...]

Och du som har orkat läsa ända hit har nu att fundera över om du vill tro mer på det nya, eller hålla krampaktigt kvar vid det gamla.
Dagens Medicin, 10 januari 2024
Instagramkontot Kvinnokliniken är Årets folkbildare

Utdrag: Instagramkontot Kvinnokliniken startade 2018 och prisas för sitt pedagogiska sätt att informera om kvinnohälsa och kvinnosjukdomar. I vinnarmotiveringen lyfts att läkarna varvar inlägg om forskningsstudier med humoristiska bilder och att de på ett lättsamt språk avdramatiserar viktiga och känsliga ämnen.
[...]
Till Året förvillare 2023 har föreningen utsett företagen Swedish Paleo och Paleo Institute. De får dela på utmärkelsen för sina ”överdrivna, motsägelsefulla, vilseledande och felaktiga påståenden om kost och hälsa”.

Enligt föreningen Vetenskap och Folkbildning är de typiska representanter för hur företag inom alternativmedicin utnyttjar allmänhetens önskan om ett bättre liv.
Dagens Nyheter, 10 januari 2024
Swedish Paleo årets förvillare – Kvinnokliniken årets folkbildare

Utdrag:
De båda företagen Swedish Paleo och Paleo Institute får det mindre hedervärda priset ”Årets förvillare 2023” av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Instagramkontot ”Kvinnokliniken” utses till Årets folkbildare för sitt arbete att utbilda om kvinnokroppen.
[...]
”Swedish Paleo och Paleo Institute är typiska representanter för hur företag inom alternativmedicin utnyttjar allmänhetens önskan till ett bättre liv. Genom att komma med överdrivna eller i princip grundlösa påståenden om hälsoeffekter ger de ett felaktigt intryck av att deras kostråd vilar på solid forskning”, säger föreningens ordförande, Lina Tebbla, i ett pressmeddelande.
A-kursen (podcast), 9 januari 2024
18. Hur lite räcker det att träna?

Utdrag (ca 00:02:30):

[Emma] Inför det här avsnittet har jag pratat med Jakob Gudiol. Han är legitimerad fysioterapeut med en master i sportscience. Han har också utnämnts till årets folkbildare 2021. Varför ska man börja träna?

[Jacob] Det är ju framförallt för att det är både välmående för stunden och en lägre risk för sjukdomar på sikt.
RockNytt, 5 januari 2024
Årets bästa enligt Jerry Prütz

Utdrag:

Årets album-besvikelse: Det var länge sedan jag blev besviken på en ny Metallicaplatta. Blir mera trött än besviken. Årets konsert: The Night Flight Orchestera, Katelin, Uppsala. Arch Enemy, Huskvarna. Årets snyggaste skivomslag: Rival Sons – Darkfighter. Årets event/festival: Bluesfestivalen man ordnade i Norrköping under deras stadsfest i augusti var trevlig och välordnad. Årets debutalbum: Eradikated – “Descendants” Årets upptäckt: Att jag saknat The HIVES. Årets R.I.P.: Gary Rossington, Tom Verlaine, Jeff Beck, Tina Turner, Lasse Berghagen Årets musiknyhet: Sabaton blir årets folkbildare. Årets besvikelse: Att inte kriget i Ukarina är slut. Största förväntan inför musikåret 2024: Nya plattor med D.A.D, Arch Enemy, Soilwork och The Night Flight Orchestra.
Sydsvenskan, 30 december 2023
Nej, Malmö stad har inte slutat fira jul

Utdrag:

Främst handlade kritiken om att det var onödigt att önska ”fina helgdagar” istället för en ”god jul”.
[...]
Men en rad högerextrema sajter hävdade dessutom felaktigt att Malmö stad har slutat använda ordet ”jul” och ersatt julfiranden med muslimska högtider. Det har även inkommit en JO-anmälan som menar att Malmö stad väljer att fira muslimska högtider men ignorerar kristna högtider.
[...]
Lotten Kalenius är kulturvetare och styrelseledamot i föreningen Vetenskap och Folkbildning. Hon har tittat närmare på rykten på sociala medier om ett ”kulturellt krig mot julen”

– Idén om att vissa krafter vill förbjuda julen härstammar från USA, men har blivit allt vanligare i Sverige, berättar hon.

– Debatten i Sverige har blivit mer amerikaniserad. Det är ett argument att ett ”okänt dom” vill ta bort det kristna julfirandet från oss. Vem det är som vill ta ifrån oss julen gillar kritikerna att hålla vagt, för då kommer fler att hålla med, säger Lotten Kalenius.
Bakom orden, 29 december 2023
Avsnitt 32: Jack Werner

Utdrag (ca 00:27:00):

[Jack Werner] Jag tycker att det är fair att man gör saker som får kritik om det finns den meningen i samhället att det här var fel. Det är helt rimligt. Att vi fick ett förvillarpris är en slagkraftig kritik. Slagkraftig kritik får man också palla med.

[Linnéa] Jag minns inte vem, men det var väl någon i juryn som intervjuades i Journalisten som sa att "med facit i hand så hade jag kanske stått på mig" [...]

[Jack] Det var, precis, i Bosse Lindqvists dokumentär på [...] SVT som han var med. Ja, precis. Han fattade ett annat beslut.

[Linnéa] Men du känner inte såhär, shit, ja, jag borde verkligen... vi borde verkligen ha... [...]

[Jack] Jag ser det som att mina individuella tankar om det är inte meningsfulla, givet att det faktiskt var ett gruppbeslut vi fattade. Det är gruppen som måste bära det beslutet och det är gruppens inre överläggningar som leder till om annat kommuniceras eller ej.

Att som enskild juryledamot... Jag respekterar helt och hållet Patrik Hadenius beslut, där. Han följde det han tyckte var rätt, och det måste man också få göra. Herregud. Men jag har synen på det att juryarbetet, givet att det är ett samarbete, något vi kom fram till i ett sammanhang, en kontext... det måste stå som en monolit. Och det är monoliten som måste flytta sig, inte de enskilda jurymedlemmarna.
Fint, fult och pengar, 14 december 2023
45. Vad kostar en kompis?

Utdrag (ca 00:32:30):

[Isabella Löwengrip] För en massa år sedan så hittade jag en organisation som heter Vetenskap och folkbildning. Och det här är en förening som... Deras syfte är att de ska främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. De är en riktigt stark opinionsbildare när det gäller att berätta om saker och ting som är felaktiga. Alltså pseudovetenskap som folk tror i på riktigt.

[Anna Björklund] Krossa myter.

[Isabella] Exakt. Och upplysa människor.

[Anna] Jag förstår.

[Isabella] Jag var väldigt aktiv, dels i deras grupp på Facebook. Där var jag inne varje dag och vi diskuterade just myter, rykten, konspirationsteorier och vi bara bröt ner dem. Det var jätteroligt. Och sen har de också sin förening där man också kan gå in och stötta med pengar. [...] Jag har alltid brunnit för just att saker och ting ska vara vetenskapligt korrekt. Att man inte slänger sig med till exempel att man ska... Kristaller är ett uttjatat ämne, men att man ska äta broccoli för att östrogenet ska åka upp eller ner. Det är att man bara kastar sig med saker och ting. Och jag blir tokig på det. Så att få umgås med människor som tycker likadant är väldigt häftigt. Och hjärnan får liksom vila i det trygga, vettiga.
Flashback Forever, 28 november 2023
#172 När man klickar i vinkel

Utdrag (ca 00:07:14):

[Ina] "Men alltid när jag pratar om såna där grejer i Nyhetsshowen, då känner jag mig ändå alltid och undrar vad fan de skriver på Flashback om det här. Och det hade ju blivit lite för sjukt om jag började läsa Flashbackinlägg i Nyhetsshowen, men det händer då och då. Sist det hände var väl när Sabaton, ni vet, först hamnade på, sen plockades bort från, Sveriges EU-playlist när de blev Årets folkbildare. Sen skulle de inte bli Årets folkbildare, och sen fick de ändå bli Årets folkbildare. Och att alla höll på att vackla så här mycket, trots att Vetenskap och Folkbildning hade, citat, 'googlat som galningar'."*

[Emma] "Ja, men de brukar ju alltid... så fort någon får ett pris som Årets folkbildare, så måste de ju ge priset som Årets förvillare ganska snabbt. Som han med i Estonia-dokumentären. Men här var det ju inte att man kunde få dubbelpris, utan det var ju då att det drogs tillbaka."

[Ina] "Den som ger, den tar igen. Som VoF, liksom. Men då vill man ju ändå kolla: vad säger Flashback?"*

*En inte helt med sanningen överensstämmande återgivning av händelseförloppet (priset drogs aldrig tillbaka), men det är en roande sammanfattning av Ina Lundström och Emma Knyckare. /VoF
#LÄTTRÖRLIGT (podcast), 27 november 2023
#026 - DiSC och Myers-Briggs, de typologiska personlighetsmodellerna
Utdrag (ca 00:55:25):

[Alex] "'Omgiven av idioter' [av Thomas Erikson]. Det här var lite av en kontrovers. 2017, 2018, 2019."

[Jesper] "Det är flera år alltså?"

[Alex] "Ja, jag kommer inte ihåg när boken kom. 2016, 2017. Ja, jag kommer inte ihåg. Han har ju sålt mer än, jag har försökt hitta en färsk siffra, 1,8 miljoner böcker på 48 språk. Så den här idioten, han är ju kind of wealthy vid det här laget. Han har också gjort mängder med föreläsningar. Så är det med det. Han fick 2019 års pris som Årets förvillare av Vetenskap och Folkbildning."

[Jesper] "Just det."

[Alex] "Sedan gjorde tidningen Filter en artikel som också gav svidande kritik. Är det något du kommer ihåg, detta?"

[Jesper] "Jag kommer ihåg att han blev Årets förvillare. Det är ett rätt gött ord också. Ibland frågar man vilken grund de skriver det på. Men det här var en god grund."
SVT Kulturnyheterna, 3 november 2023
Kulturnyheterna kl. 08:45
Utdrag: "Idag presenteras nomineringarna till Det Stora Journalistpriset, som ämnar att prisa de främsta prestationerna inom just journalistiken. Priset blev kontroversiellt för några år sedan när dokumentären 'Estonia - fyndet som förändrar allt' fick priset för årets avslöjande 2020.

Det ledde i sin tur till att Henrik Evertsson, som gjorde dokumentären, och juryn för Det Stora Journalistpriset fick pris som Årets förvillare 2021 av föreningen Vetenskap och folkbildning, eftersom dokumentären anklagades för att sprida konspirationsteorier. Den dömdes även för gravfridsbrott, något som överklagats."
Norran, 25 oktober 2023
Attacken mot Norran: ”Media är bullshit”
Utdrag: "Enligt Föreningen Vetenskap och Folkbildning är nätverksförsäljning i praktiken ofta en förtäckt form av pyramidspel. På sin hemsida skriver föreningen:

'Ur vetenskaplig synvinkel är värvarnas påståenden om vinstmöjligheterna för nya försäljare ofta tveksamma'."
Flashback Forever, 24 oktober 2023
#168 Smek din pung i en annan tråd
Utdrag (ca: 00:08:55) [Emma] "Jag är avundsjuk, eftersom att jag och Flashback inte fick Stora Journalistpriset för våra avslöjanden om fortsättningen på Estonia-katastrofen. Ni kommer säkert ihåg avslöjandena om luftfickor, gälar och en ny undervattenspopulation."
[Ina] "Fick inte [Henrik Evertsson] också priset för Årets förvillare?"
[Emma] "Jajamän! Dubbelvinnare det året. Ja, utav eran favoritorganisation, VoF, fick han det priset. Apropå det. Användaren Knullkungen skrev i samband med detta på Flashback: 'Grävande journalister som är kritiska till att Estoniadokumentären fått Stora Journalistpriset menar att OM vi inte har några krav på vad som är god journalistik så kan vi lika gärna läsa högt ur Flashback-trådar.'"
Vetenskap och Folkbildning