Sinnessjukt (podcast), 25 maj 2023
214. Uppföljning Sigmund Freud-dokumentären med Dan Katz (del 1)
[Dan Katz] ”Det där är ju ett problem, ett generellt problem för vi som... jag är ju med i föreningen Vetenskap och Folkbildning. För oss är det så självklart att vissa grejer är fullständigt absurda, att när vi uttalar oss så gör vi det med en sån bestämdhet att folk skräms bort.

Jag minns att jag hade en kurskamrat på psykologlinjen som alltid sa, 'ja å ena sidan, men å andra sidan'. Och jag märkte att han blev väldigt omtyckt. Trots att det han tyckte 'å ena sidan eller å andra sidan' var helt befängt. och man förstod ganska mycket att han egentligen tyckte bestämt åt ett annat håll. [...] Men du uppfattas som en klok person när du säger att 'jorden är ju rund. men du måste ha respekt för dem som tycker att den är platt'."
Kvällspasset i P4, 24 maj 2023
Kvällspasset med Sarit Monastyrski: Fötter
Utdrag (ca 00:24:40-00:31:16): [Sarit] "Med oss för att prata lite mer om detta nu är Pontus Böckman, styrelseledamot i vetenskap och Folkbildning. Hallå där, Pontus."
[Pontus] "Hallå, hallå."
[Sarit] "Hallå, hallå. Du, alltså Bigfoot. Vad är det för en figur egentligen?"
[Pontus] "Ja, det kanske lite tråkiga och tekniska beteckningen är att det är en kryptozoologisk varelse. Vilket betyder att det är en varelse som det ryktas om, men som inte har kunnat beläggas vetenskapligt. Men det roligare svaret är att det är en jättekul idé och en väldigt spännande företeelse."
Biblioteksbladet, 9 maj 2023
Replik: Missriktad uppläxning av journalister
Utdrag: "Dokumentären om Estonia sprider konspirationsteorier och är så spekulativ att det vore konstigt om journalistkåren skulle stå bakom den, skriver Lotten Kalenius, sekreterare i styrelsen för Vetenskap och Folkbildning, i en replik till Thord Erikssons ledare om pressfrihet."
Nya Dagbladet, 3 maj 2023
Han är drivande bakom aktivismen på svenska Wikipedia
Utdrag: "En annan ideologiskt präglad organisation som han ägnat sig åt att rensa bort kritik för är lobbyorganisationen Vetenskap och Folkbildning, VoF, en svensk gren av den internationella nyateistiska så kallade 'skeptikerrörelsen'."
[Red. anm: Vetenskap och Folkbildning är en religiöst och partipolitiskt obunden förening.]
Dagens Media, 27 april 2023
Estoniafilmarna överklagar till HD
Utdrag: "Den femdelade dokumentären 'Estonia – fyndet som ändrar allt' vann 2020 Stora Journalistpriset i kategorin 'Årets avslöjande'. Dokumentären har samtidigt varit hårt kritiserad. Kritiker som Janne Josefsson och Jan Guillou menar att den för fram 'spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer'.
2021 tilldelades Henrik Evertsson och juryn för Stora Journalistpriset antipriset 'Årets förvillare' av föreningen Vetenskap och Folkbildning."
Förmiddag i P4 Norrbotten med Ann-Christine Wallner-Hoppe, 6 april 2023
Tor 06 april kl. 09:32
Utdrag (ca 02:20:10): ”Där satt den. 'To Hell and Back' hette låten med Sabaton, Hårdrocksbandet som fick pris som årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Det blev ett litet liv om det där ett tag, men de fick behålla priset."
Flashback Forever, 4 april 2023
#145 Glad Slöja!
Utdrag (ca 01:06:00): [Emma] "Användaren Siltoid skriver: Självklart ska mina organ doneras. Både till forskning och till människor som kan behöva dem. Jag är död och då kan de väl lika gärna använda mina organ som dem vill. Nekrofiler kan även gärna få knulla mig om de skulle vilja. Skicka PM om du är intresserad."
[Scroll-Mia] "Jag hade en gammal kollega som också var så. Det är perfekt."
[Ina] "Då är man fanatist alltså."
[Scroll-Mia] "Han var så oerhörd."
[Ina] "Då är man med i vetenskap och Folkbildning om man tycker det."
Fruktansvärda Monster (podcast), 29 mars 2023
13. Aliens
Utdrag: "Men idag är det få som tvivlar på att det finns liv i rymden. Till och med de snustorra skeptikerna i föreningen Vetenskap och folkbildning skriver lite omständligt på sin sajt, citat: 'Det finns en hög matematisk sannolikhet att bland de triljoner stjärnor i miljarder av galaxer finns miljontals planeter i åldern och närheten till en stjärna likartad med våran sol.'"
Kristianstadsbladet, 27 mars 2023
Förvanska inte evolutionsläran
Utdrag: "Vissa lever tydligen med dylika villfarelser om vad utvecklingsläran innebär. Då är det inte så långsökt att förstå att man också kan hemfalla till idéer av typen skapelsetro, intelligent design och kreationism.
Kreationisten Mats Molén utsågs till Årets förvillare redan 2001. Då var det många som hyste förhoppningar om att de osakliga attackerna mot evolutionsläran skulle ebba ut. När är vi framme där?"
Swebbtv, 22 mars 2023
Matti och Katti avsnitt 92
Utdrag (ca 00:34:37): [Katti] "Ja, och sossarna ska liksom, och pengar bara slösas, som den här nu, årets folkbildare, eller vad det var, han som kastade sten på polisen med koranen, det är så Sverige är ett nötskal, där man bara plöjer pengar i ett helt fel håll."
[Red anm: VoF har ingen aning om vad som åsyftas.]
Nerikes Allehanda, 17 mars 2023
Klimatförnekarna plockar körsbär (debatt)
Utdrag: "Genom att fokusera på körsbären missar man lätt hela bilden och det är hela poängen. Anders Nilsson VoF Örebro medlem i föreningen Vetenskap och Folkbildning Upplevelsen av verkligheten och hur det faktiskt förhåller sig kan skilja sig åt."
Alingsås Tidning, 17 mars 2023
Hyllade journalisten föreläste i Vårgårda: Så lurar vi oss själva
Utdrag: "Samma år [2014] blev han [Jack Werner] av Vetenskap och folkbildning utnämnd till Årets folkbildare och hans första bok kom ut, 'Creepypasta – spökhistorier från Internet'."
[Red anm: 2014 års folkbildarpris gick till Jack Werner, Linnéa JonJons och Åsa Larsson för Viralgranskaren. Jack Werner delade Årets förvillarpris 2021 med övriga juryn för Stora Journalistpriset 2020.]
Norra Halland, 18 februari 2023
Prisade hårdrockare gästade Tjolöholm
Utdrag: "Svensk hårdrock. Det stod på menyn vid Tjolöholms slott under fredagskvällen. En engagerad publik fick se bandet Sabaton, som den här gången gör en turné på lite mindre scener. [...] en hel del uppmärksamhet nyligen, då bandet utsågs till årets folkbildare av Föreningen för vetenskap och folkbildning."
The Daily Messiah – ditt nyhetsflöde (podcast), 7 februari 2023
267. Zara Larssons bioavslöjande
Utdrag (ca 00:14:56-00:23:20): [apropå debattartikel av Janne Josefsson kring Estoniadebatten] ”[Evertsson] slog sönder skallen på den svenska journalistkåren. [...] Senare utnämndes han också till årets förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning med motiveringen 'Undanhåller fakta och med insinuationer som är hämtade från spänningsromanens värld.'”
Fråga Anders och Måns (podcast), 4 februari 2023
Avsnitt 56, Bröderna Svenssons pall och Bofors tandkräm
Utdrag: (ca 36:01) [Ankan]: "...så här skriver föreningen för Vetenskap och Folkbildning - det är för övrigt en av mina favorit­föreningar, Måns. Ska jag dra snabbt mina favorit­föreningar?[...] Etta då - Föreningen för Vetenskap och Folkbildning. Och så här skriver just de då om plastkulor i margarin..."
Dagens Nyheter, 2 februari 2023
Janne Josefsson: Han slog sönder skallen på den svenska journalistkåren
Utdrag: "Ja, kanske lärde han [Henrik Evertsson] sig något av att hans omtalade serie sjönk ihop till vad det var: något som var intill förvillelse likt en granskande dokumentär.
Men han fick inte bara Stora Journalistpriset av Bonniers. Senare utnämndes han också till ”Årets förvillare” av föreningen Vetenskap och Folkbildning med motiveringen: ”undanhåller fakta” och med 'insinuationer som är hämtade från spänningsromanens värld'."
Bohusläningen, 2 februari 2023
Hannes van Dahl möter hemmapubliken när Sabaton kommer till Uddevalla
Utdrag: "Nyligen tilldelades Sabaton pris som årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning för att bandet 'framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt'."
Sveriges Radio, 2 februari 2023
Med Daniel Fabregat 2 februari 2023 - Eftermiddag i P4 Gotland
Utdrag (ca 00:46:35): "Nu senaste januari har de [Sabaton] fått utmärkelsen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning. Med motivering att de kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt."
Flashback Forever (podcast), 31 januari 2023
#136 Den fräcka krabban
Utdrag: [Emma] "Så när jag började mitt arbete med Bigfoot så började helt enkelt med att faktakolla [...]. Så jag surfade in på er favorithemsida, VoF, Föreningen för Vetenskap och folkbildning, och de har publicerat en studie som har gjorts över Bigfoots DNA som man då har hittat i Himalaya. Helt otroligt. VoF har alltså publicerat en hel studie på sin hemsida, som ni älskar. Fakta: checked! Och den här studien publicerade dom 2004, så det är ett tag sedan. Den 1:a april. Tycker inte jag behöver säga någonting, över huvud taget."
Nerikes Allehanda, 23 januari 2023
Estonia igen: Konspirationerna är alltid mer lockande (ledare)
Utdrag: "Här om året kom dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt". Dokumentärserien ledde till lite buller och bång i medier. Men när innehållet granskades av till exempel Föreningen för Vetenskap och Folkbildning blev resultatet tvärtom: Dokumentärserien förändrade ingenting väsentligt. Både filmmakarna och juryn för Stora journalistpriset tilldelades den inte särskilt hedrande titeln 'årets förvillare'."
Lära Från Lärda – En fackbok och en författare (podcast), 23 januari 2023
#308 Skepticism med Henrik Lagerlund
Utdrag (ca 00:28:24): "Det finns dels den här vetenskapsskepticismen som är en del av den vetenskapliga metoden [...]. Sen finns det en sorts vetenskapsskepticism som riktar sig just emot den här typen av verksamheter som [...] slagrutor, pseudovetenskap... Det är ofta dem som idag kallar sig för skeptiker. Vetenskap och Folkbildning har, som exempel i Sverige, har liksom en stor grej om skepticism på sin webbsida. Då är det skepticism mot såna saker som dom pratar om."
Rockflödet (podcast), 23 januari 2023
#34 Nytt om bl.a. Jeff Beck, Twisted Sister, Sabaton & Bruce Dickinson spoken word konsert.
Utdrag (ca 00:09:25): - Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett hårdrockbandet Sabaton till Årets folkbildare 2022. "Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt."
[...]
- Jag tror att det är ett bra momentum att förklara för folk som tror att det är mycket patriotism och annat jox med Sabaton, men dom vill ju skildra historien utifrån ett krigsperspektiv och med [Sabaton History Channel] där dom har många internationellt erkända historiker med."
Dagens ETC, 20 januari 2023
Sabaton är bonniga – men också opportunister
Utdrag: "Få lär ha missat att Sabaton, bandet som byggt en internationell karriär på att spela hårdrock om olika krig, fick pris som ”Årets folkbildare” av den ideella föreningen Vetenskap och folkbildning häromdagen. Fansen jublade, hatarna hatade och själv undrade jag hur i helvete en organisation som främjar ”folkbildning om vetenskapens metoder och resultat” kunde landa så fel."
Dalabygden, 19 januari 2023
Antingen är de bra på att folkbilda eller inte (Ledare)
"Jag tänker att om man nu satt sig ner och konstaterat att Sabaton är ett band som sprider mycket saklig historisk kunskap och därmed nominerat och utsett bandet till årets folkbildare, så ändras ju inte det även om man kommer på i efterhand att dessa personer är dumma i huvudet.
Internet gör ju också att allting som människor någonsin har sagt sparas och det är nästan omöjligt att personer, i alla fall om man tittar tillbaka fem-tio år, alltid har sagt kloka eller bra saker.
Den här cancelkulturen, där allting som alla någonsin har sagt och gjort ska tas hänsyn till för alltid är löjeväckande och oroande. Antingen är Sabaton bra på att folkbilda eller inte. Det betyder inte att allt annat de gör är perfekt."
Flashback Forever (podcast), 17 januari 2023
#134 We came, we raved, we loved.
Utdrag (ca 00:05:10-00:26:37): [Scroll-Mia] "Knutte_Ninja skriver: 'Jag vet inte om jag tycker det andas fingertoppskänsla att utse Sabaton efter invasionen av Ukraina. Det är lite som att utse Zarah Leander till Årets folkbildare 1944.'"
[...]
"Nej men, den här kontroversen runt Sabaton, det drar ju all uppmärksamhet från som det som borde vara en glädjens tid. Rouen försöker påminna om att hur det än är med Sabaton så har VoF gjort något rätt när de utsåg 'Sexpressen och Afrohoran' till Årets förvillare'."
Aurora podcast, 17 januari 2023
Sabaton och kommentariatets goda smak
Utdrag: "- [V]arför framförs den här kritiken? Varför verkar det tyckas finnas en vilja att misskreditera det här beslutet av Föreningen Vetenskap och Folkbildning?
- Vad är det eventuella materiella, professionella intresset för dom här personerna? Jag tycker att man kan sammanfatta det som att deras kritik har varit dels [om] historisk fakta akademiskt [...]. Mycket av den kritiken är felaktig. Jag tycker att den är avslöjande av många ideologiska antaganden. Dels en politisk kritik gällande det här med Krim. Jag tycker att den är orimlig och att man gör sig dum, kontextlös, och det finns dels den rent kulturella kritiken, smakmakandet, och den tycker jag är osmaklig. Jag tycker den är elitistisk. Och jag tycker att den är ett väldigt bra uttryck för vad vi har pratat om tidigare i den här podden, klassers behov av smak och distinktion. Och det finns ett extremt starkt behov av smak och distinktion i dom här klasserna som inte har så mycket annat än just det."
Göteborgs-Posten, 17 januari 2023
Sabaton förtjänar folkbildningspriset (gästkrönika av Johan Gärdebo)
Utdrag: "Folkbildningens måttstock är inte historikerns utan underhållningsprogrammets, serietidningens, sångens, och andra format som medryckande levandegör historiska händelser. Målgruppen är inte forskare, som Nilsson och jag, utan de engagerade amatörerna. Kommunalarbetare, målare, elektriker, handels- och servicepersonal som lyssnar på Sabaton i hörlurar till och från jobbet, eller som sällskap under långa ensampass."
[...]
"VoF:s motivation, att Sabaton fått människor 'att bättre förstå historia som vetenskap', kan därför sägas falla inom ramen för den längre svenska folkbildningstraditionen."
The Times, 17 januari 2023
Swedish heavy metal band Sabaton hailed for riffs on history
Utdrag: "Last week the Swedish Sceptics’ Association (VoF) named the band its 'enlightener of the year', an award usually reserved for writers and broadcasters popularising rigorous research."
[...]
"However, VoF said Sabaton could keep the prize because the band had denounced the Russian invasion of Ukraine and taken part in an anti-Putin protest in Britain last year.
“The first thing that comes up when you google 'Sabaton, Ukraine and war' is that they distanced themselves from the war and carried out this protest,” Dan Katz, one of VoF’s directors, told Swedish television."
Sveriges Radio, 17 januari 2023
144. Nu ska frågan avgöras: finns själen? 17 januari 2023 - P3 Klubben
Utdrag (ca 00:08:06-00:11:00): "- Kan det ha stormat för att [Sabaton] gör så episkt dålig rock?
- Nej, utanför att de utsågs till Årets folkbildare av den ideella föreningen Vetenskap och Folkbildning. Grattis, Sabaton! Men glädjen blev kortvarig.
[...]
- Jag hörde nu på radion att de har omprövat beslutet och de får behålla priset.
- Grattis!"
Vetenskap och Folkbildning