Flashback Forever, 28 november 2023
#172 När man klickar i vinkel
Utdrag (ca 00:07:14):

[Ina] "Men alltid när jag pratar om såna där grejer i Nyhetsshowen, då känner jag mig ändå alltid och undrar vad fan de skriver på Flashback om det här. Och det hade ju blivit lite för sjukt om jag började läsa Flashbackinlägg i Nyhetsshowen, men det händer då och då. Sist det hände var väl när Sabaton, ni vet, först hamnade på, sen plockades bort från, Sveriges EU-playlist när de blev Årets folkbildare. Sen skulle de inte bli Årets folkbildare, och sen fick de ändå bli Årets folkbildare. Och att alla höll på att vackla så här mycket, trots att Vetenskap och Folkbildning hade, citat, 'googlat som galningar'."*

[Emma] "Ja, men de brukar ju alltid... så fort någon får ett pris som Årets folkbildare, så måste de ju ge priset som Årets förvillare ganska snabbt. Som han med i Estonia-dokumentären. Men här var det ju inte att man kunde få dubbelpris, utan det var ju då att det drogs tillbaka."

[Ina] "Den som ger, den tar igen. Som VoF, liksom. Men då vill man ju ändå kolla: vad säger Flashback?"*

*En inte helt med sanningen överensstämmande återgivning av händelseförloppet (priset drogs aldrig tillbaka), men det är en roande sammanfattning av Ina Lundström och Emma Knyckare. /VoF
#LÄTTRÖRLIGT (podcast), 27 november 2023
#026 - DiSC och Myers-Briggs, de typologiska personlighetsmodellerna
Utdrag (ca 00:55:25):
[Alex] "'Omgiven av idioter' [av Thomas Erikson]. Det här var lite av en kontrovers. 2017, 2018, 2019."
[Jesper] "Det är flera år alltså?"
[Alex] "Ja, jag kommer inte ihåg när boken kom. 2016, 2017. Ja, jag kommer inte ihåg. Han har ju sålt mer än, jag har försökt hitta en färsk siffra, 1,8 miljoner böcker på 48 språk. Så den här idioten, han är ju kind of wealthy vid det här laget. Han har också gjort mängder med föreläsningar. Så är det med det. Han fick 2019 års pris som Årets förvillare av Vetenskap och Folkbildning."
[Jesper] "Just det."
[Alex] "Sedan gjorde tidningen Filter en artikel som också gav svidande kritik. Är det något du kommer ihåg, detta?"
[Jesper] "Jag kommer ihåg att han blev Årets förvillare. Det är ett rätt gött ord också. Ibland frågar man vilken grund de skriver det på. Men det här var en god grund."
SVT Kulturnyheterna, 3 november 2023
Kulturnyheterna kl. 08:45
Utdrag: "Idag presenteras nomineringarna till Det Stora Journalistpriset, som ämnar att prisa de främsta prestationerna inom just journalistiken. Priset blev kontroversiellt för några år sedan när dokumentären 'Estonia - fyndet som förändrar allt' fick priset för årets avslöjande 2020.

Det ledde i sin tur till att Henrik Evertsson, som gjorde dokumentären, och juryn för Det Stora Journalistpriset fick pris som Årets förvillare 2021 av föreningen Vetenskap och folkbildning, eftersom dokumentären anklagades för att sprida konspirationsteorier. Den dömdes även för gravfridsbrott, något som överklagats."
Norran, 25 oktober 2023
Attacken mot Norran: ”Media är bullshit”
Utdrag: "Enligt Föreningen Vetenskap och Folkbildning är nätverksförsäljning i praktiken ofta en förtäckt form av pyramidspel. På sin hemsida skriver föreningen:

'Ur vetenskaplig synvinkel är värvarnas påståenden om vinstmöjligheterna för nya försäljare ofta tveksamma'."
Flashback Forever, 24 oktober 2023
#168 Smek din pung i en annan tråd
Utdrag (ca: 00:08:55) [Emma] "Jag är avundsjuk, eftersom att jag och Flashback inte fick Stora Journalistpriset för våra avslöjanden om fortsättningen på Estonia-katastrofen. Ni kommer säkert ihåg avslöjandena om luftfickor, gälar och en ny undervattenspopulation."
[Ina] "Fick inte [Henrik Evertsson] också priset för Årets förvillare?"
[Emma] "Jajamän! Dubbelvinnare det året. Ja, utav eran favoritorganisation, VoF, fick han det priset. Apropå det. Användaren Knullkungen skrev i samband med detta på Flashback: 'Grävande journalister som är kritiska till att Estoniadokumentären fått Stora Journalistpriset menar att OM vi inte har några krav på vad som är god journalistik så kan vi lika gärna läsa högt ur Flashback-trådar.'"
Länstidningen Östersund, 23 oktober 2023
Ida Stillers krönikor: Människor är perverst fascinerade av true crime – och det utnyttjas
Utdrag: ”'Henrik Evertssons dokumentär är ett konspiratoriskt hopklipp som, förutom att förvilla, även har gjort många anhöriga illa och försvårat deras sorgearbete. Att Evertsson applåderades av Stora Journalistprisjuryn och tilldelas priset Årets avslöjande är ofattbart', argumenterade också Vetenskap och Folkbildnings ordförande Pontus Böckman när Evertsson och juryn för Stora Journalistpriset utsågs till Årets förvillare 2021.

Efter att ha sett det aktuella Vetenskapens värld-avsnittet ”Estonia och myterna” framstår Stora Journalistprisetjuryns beslut som än mer makabert. I Vetenskapens värld framkommer det att grafiken som visas i ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” är felaktig och haverikommissionen har slagit fast att skadorna på Estonia kommit av berget på botten."
Sydöstran, 21 oktober 2023
Anders Nilsson: "Fyndet som inte förändrade någonting"
Utdrag: "Henrik Evertsson belönades med Stora journalistpriset 2020 i kategorin ”Årets avslöjande” för sin dokumentär. Jag tyckte att den var skickligt gjord och imponerades av modet hos Evertsson. Det kändes taskigt när tidigare mottagare av journalistpriset kritiserade valet av pristagare. Likaså hajade jag till när Vetenskap och folkbildning gav honom antipriset Årets förvillare.
Men efter att ha sett Vetenskapens värld (finns på SVT Play) har jag förståelse för kritiken. För Henrik Evertssons dokumentär undanhåller fakta."
Kristianstadsbladet, 13 oktober 2023
Dramaserien ”Estonia” är fri från publikfriande häftig action
Utdrag: "Genom åren har det med jämna mellanrum dykt upp nya fakta, nya teorier och konspiratoriska spekulationer, nya frågor att ta ställning till, nya utredningar. Häromåret kom dokumentären 'Estonia – Fyndet som ändrar allt'. Den belönades med Stora Journalistpriset, men utsågs även till Årets förvillare. Sedan ett par dagar kan man strömma dokumentären ”Estonia och myterna” på SVT Play. Den slår fast att fartyget sjönk på grund av att bogvisiret lossnade – precis som haverikommissionen hävdade redan kort efter katastrofen."

Även i Borås Tidning, Smålandsposten och Ystads Allehanda.
The Secular Foxhole (podcast), 12 oktober 2023
Positive News Sandwich, Stats, Support, Give-Away, Spreading the Good Word
Utdrag (ca 00:04:45): [Martin Lindeskog] "I went to the Book Fair today. I went to the booth where they call themselves 'skeptics'. They say they are for education for the so-called masses, in a positive way. But also for science. But he had a t-shirt on that said 'I am a skeptic', and I said I’m not. Then we had an interesting conversation about it."
Isabella söker Sheila (podcast), 8 oktober 2023
Kvacksalvaren & Humanisten
(Alternativ titel: "Yeah baby låt oss prata om klitoris")
Utdrag (00:10:23): [Isabella Löwengrip] "Igår åt jag lunch med en man som är humanist. Han är sekulärhumanist. Och vi hittade vår, vi fann varandra i intresset för gruppen på Facebook som heter Vetenskap och Folkbildning."
[...]
"Det var så befriande att få möta en person som är så bra. För jag har till exempel donerat mycket pengar till Vetenskap och Folkbildning. Jag älskar deras tidning."
LoungePodden, 8 oktober 2023
#202 - Sälj Psykologiskt Skräp i 10 Steg: Magnus Lindwall, Professor Psykologi
Utdrag (00:12:33): [Magnus Lindwall] "Jag tror nog att vad jag har lite fått känsla av att nu efter kritiken kom, för den har ju varit ganska brutal i flera vågor. Först var det kanske med [Magasinet] Filter och så. Sen så året efter så kom det en granskning med Christian Dahlström, Sinnesjukt-podden. Han blev årets... för Vetskap och Folkbildning, vad heter det? Årets folkbildare heter det, ja. Årets förvillare blev ju Thomas Eriksson, så det blev han ju inte. Så det har ju kommit i flera olika omgångar."
Läkemedelsvärlden, 29 september 2023
”Mitt experiment med alternativmedicin blev farligt”
Utdrag: [Anna Bäsén] "Seminariet, med rubriken 'Vart tog vetenskapen vägen?', arrangerades av Föreningen vetenskap och folkbildning.
Jag var där som paneldeltagare tillsammans med Maria Gunther och den granskande journalisten Madelene Pollnow från magasinet Filter.
Vi pratade mycket om tankefällor. Djupt mänskliga sådana. Men som alternativa hälsoentreprenörer utnyttjar mer eller mindre cyniskt.
Att en person själv upplever att en alternativ metod fungerar betyder inte att den gör det."
Journalisten, 28 september 2023
SVT gör dokumentär om Estonia-konspirationer – granskar Stora Journalistpriset-juryn
Utdrag: "För dokumentären belönades Henrik Evertsson med Stora Journalistpriset 2020. Året därpå fick han den mindre åtråvärda utnämningen Årets förvillare av föreningen Vetenskap och Folkbildning, tillsammans med juryn för Stora Journalistpriset."
[Nota bene: I en uppdaterad version av artikeln finns denna formulering inte längre med.]
HBL (Hufvudstadsbladet), 28 september 2023
”Ett nationellt trauma i klass med Palmemordet” – därför var den svenska regissören nära att tacka nej till serien om Estoniakatastrofen
Utdrag: "Haverikommissionens arbete har under årens lopp kritiserats, bland annat för att kommissionen i sin slutrapport inte uttömmande behandlade alla alternativ.

Det har gett spelrum för spekulationer och konspirationsteorier, som fick sitt utlopp i serien Estonia: Fyndet som ändrar allt (2020) som fick ett motstridigt mottagande. Dokumentärfilmaren Henrik Evertsson tilldelades både Stora journalistpriset, och titeln Årets förvillare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning."
Filterpodden, 22 september 2023
#88. Överdrifter värda miljarder
Utdrag: [Madelene Pollnow] "Men först kan vi ju bara säga att det är bokmässa nästa vecka och då finns det ju chans att träffa oss [...]. På torsdag eftermiddag klockan 16 är jag med i ett seminarie som har rubriken 'Vart tog vetenskapen vägen?' Ska jag prata med några andra, jag skulle inte kalla mig själv vetenskapsjournalist men de andra är vetenskapsjournalister i alla fall. Det är Maria Günther på DN [och] Anna Bäsén på Läkemedelsvärden [...] som ska prata om hur medier skriver om kvacksalveri och varför de gör det och vad man kan göra åt det ungefär. Det är under ledning av Vetenskap och Folkbildning. Vi kommer även vara i Vetenskap och Folkbildnings monter på söndag klockan 12, du och jag. Då ska vi prata om detox, ett exempel på kvacksalveri."
[Mattias Göransson] "Som det står om i vårt nya nummer."
[Madelene Pollnow] "Precis, vårt nya nummer som kommer ut på måndag. Våra tidningar kommer faktiskt även finnas till försäljning i Vetenskap och Folkbildnings monter."
Kvartal, 19 september 2023
Psykbabblet är skadligt, Axfors
Utdrag: "Det handlar inte om 'scientism' eller dålig respekt för människors önskan att söka svar när kunniga psykologer protesterar, skriver Dan Katz i en replik på Anna Axfors 'Terapilingot är som religion för mig'. Människor kan fara illa av idéer om att chefer är psykopater eller att medarbetare är av ”fel färg”.
[...]
"Människans nyfikenhet och sökande efter svar och mening är kanske vår finaste egenskap. Vetenskapen är inte dess fiende. Tvärtom.
Dan Katz, Legitimerad psykolog, Legitimerad psykoterapeut, Vice ordförande i Vetenskap och Folkbildning (VoF)"
Länstidningen Östersund, 10 september 2023
Ny dramatisering av Estoniakatastrofen
Utdrag: "I september 2020 sändes Henrik Evertssons dokumentärserie ”Estonia – fyndet som förändrar allt” med material från dykningar från Estonias vrak. Evertsson, som är från Östersund och tidigare har arbetat på LT, fick både ris och ros för serien. Han tilldelades Stora journalistpriset, men blev också utsedd till Årets förvillare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Han dömdes också till brott mot gravfriden."
Medierna i P1, 2 september 2023
Svajiga hälsostudier, hotade söktjänster och robotarnas intåg på redaktionerna
Utdrag (ca 00:01:00): [Jakob Gudiol] "Jag hade önskat att man hade nyttjat intresset till att utbilda folk. Istället blir det att man vill överraska folk med varje rubrik. 'Oj, nu var det här dåligt.' 'Oj, nu var det där bra.' 'Oj, det där var jätteeffektiv träning.' 'Allt vi trodde om träning var fel.' Det är mycket av den typen av klicklogik."
[Martina Pierrou] "Det här är Jakob Gudiol, fysioterapeuten som blev utsedd till Årets folkbildare 2021 och som upplyser om träning och näringslära på olika plattformar."
[Jakob Gudiol] "Jag hade hoppats att man hade tagit det mycket mer seriöst och att man inte hade sett det som underhållning."
Femina, 30 augusti 2023
Miljardären lägger miljoner på att sluta åldras – här är budgetprodukterna han använder
Utdrag: "Det finns dock många som ifrågasätter miljardärens försök att stoppa och motverka åldrandet. Expressen beskriver honom som desperat och fysioterapeuten Jacob Gudiol, som 2021 utsågs till Årets folkbildare av Vetenskap & Folkbildning, säger till exempel till SVT att det finns några faktorer i Bryan Johnsons liv som skulle kunna förlänga hans liv med några få år, till exempel att han sover ut, inte dricker alkohol eller röker och att han tränar regelbundet. Samtidigt beskriver Jacob Gudiol många av de andra saker som Bryan Johnson ägnar sig åt som "vilda chansningar" och menar att chansen att dessa skulle förlänga livet är väldigt liten."
Historiepodden, 27 augusti 2023
463. Bärnstensrummet som försvann
Utdrag (ca 00:05:30): [Daniel] "När vi kommer in på 2024 så kommer det vara tioårsjubileum för den här podcasten. Det är ju härligt och märkligt att tänka på. Då är det värt att föra på tal att vi fortfarande aldrig har vunnit ett pris annat än de här gamla podcastpriserna i tidernas begynnelse."
[Robin] "Ja, det är också priser visserligen, men du menar de här Daytona som var för länge sedan?"
[Daniel] "Ja, det finns ju så mycket Årets folkbildare, årets ditten och datten. Att man kan sitta och mala på om historia i ett decennium utan att ens av misstag nämnas i ett sådant sammanhang. [...] Lite grann halvnominerad åtminstone, det vore ju trevligt. Ja, så jag hoppas att det här är året då vi vinner ett pris. Det slår jag ett slag för."
Göteborgs-Posten, 22 juni 2023
Så blev kolloidalt silver en favorit inom alternativmedicin
Utdrag: "[Dan Larhammar] har dessutom varit ordförande i föreningen Vetenskap och folkbildning, där han fortfarande är aktiv som kritiker av pseudovetenskap och granskare av alternativmedicin.
– De påståenden som förekommer om kolloidalt silver är att det skulle hämma tillväxt av både virus, bakterier och tumörceller. Men det finns inga kliniska studier som visar att det har den effekten om man dricker det, säger Dan Larhammar."
Under Femton (podcast), 19 juni 2023
#288 Tvistfinansiering - Gustaf Leijonhufvud
Utdrag: "Kritiker som Janne Josefsson och Jan Guillou menar att den för fram 'spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer'. 2021 tilldelades Henrik Evertsson och juryn för Stora Journalistpriset antipriset 'Årets förvillare' av föreningen Vetenskap och Folkbildning."
SVT Nyheter, 11 juni 2023
Så vill techmiljardären stoppa åldrandet
Utdrag: "Fysioterapeuten och författaren Jacob Gudiol, som utsågs till Årets folkbildare 2021, har tittat på hur Bryan Johnson lever – och han tvivlar på att metoderna kommer leda till den hälsorevolution som Johnson hoppas.
– Det verkar vara ett väldigt tråkigt liv han lever. Men han verkar ju trivas med det, säger han."
Sinnessjukt (podcast), 9 juni 2023
215. Uppföljning Sigmund Freud-dokumentären med Dan Katz (del 2)
[Dan Katz]: "Vi har ju ett grundläggande problem och det är just det här att det har blivit som två fotbollslag. Det finns ju några fler fotbollslag också men dom som dominerar är då KBT och PDT. [...] Det som är väldigt olyckligt med detta är just det att vi enas inte kring det som borde vara det självklara. Det som fungerar för patienten."
Sinnessjukt (podcast), 25 maj 2023
214. Uppföljning Sigmund Freud-dokumentären med Dan Katz (del 1)
[Dan Katz] ”Det där är ju ett problem, ett generellt problem för vi som... jag är ju med i föreningen Vetenskap och Folkbildning. För oss är det så självklart att vissa grejer är fullständigt absurda, att när vi uttalar oss så gör vi det med en sån bestämdhet att folk skräms bort.

Jag minns att jag hade en kurskamrat på psykologlinjen som alltid sa, 'ja å ena sidan, men å andra sidan'. Och jag märkte att han blev väldigt omtyckt. Trots att det han tyckte 'å ena sidan eller å andra sidan' var helt befängt. och man förstod ganska mycket att han egentligen tyckte bestämt åt ett annat håll. [...] Men du uppfattas som en klok person när du säger att 'jorden är ju rund. men du måste ha respekt för dem som tycker att den är platt'."
Kvällspasset i P4, 24 maj 2023
Kvällspasset med Sarit Monastyrski: Fötter
Utdrag (ca 00:24:40-00:31:16): [Sarit] "Med oss för att prata lite mer om detta nu är Pontus Böckman, styrelseledamot i vetenskap och Folkbildning. Hallå där, Pontus."
[Pontus] "Hallå, hallå."
[Sarit] "Hallå, hallå. Du, alltså Bigfoot. Vad är det för en figur egentligen?"
[Pontus] "Ja, det kanske lite tråkiga och tekniska beteckningen är att det är en kryptozoologisk varelse. Vilket betyder att det är en varelse som det ryktas om, men som inte har kunnat beläggas vetenskapligt. Men det roligare svaret är att det är en jättekul idé och en väldigt spännande företeelse."
Biblioteksbladet, 9 maj 2023
Replik: Missriktad uppläxning av journalister
Utdrag: "Dokumentären om Estonia sprider konspirationsteorier och är så spekulativ att det vore konstigt om journalistkåren skulle stå bakom den, skriver Lotten Kalenius, sekreterare i styrelsen för Vetenskap och Folkbildning, i en replik till Thord Erikssons ledare om pressfrihet."
Nya Dagbladet, 3 maj 2023
Han är drivande bakom aktivismen på svenska Wikipedia
Utdrag: "En annan ideologiskt präglad organisation som han ägnat sig åt att rensa bort kritik för är lobbyorganisationen Vetenskap och Folkbildning, VoF, en svensk gren av den internationella nyateistiska så kallade 'skeptikerrörelsen'."
[Red. anm: Vetenskap och Folkbildning är en religiöst och partipolitiskt obunden förening.]
Dagens Media, 27 april 2023
Estoniafilmarna överklagar till HD
Utdrag: "Den femdelade dokumentären 'Estonia – fyndet som ändrar allt' vann 2020 Stora Journalistpriset i kategorin 'Årets avslöjande'. Dokumentären har samtidigt varit hårt kritiserad. Kritiker som Janne Josefsson och Jan Guillou menar att den för fram 'spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer'.
2021 tilldelades Henrik Evertsson och juryn för Stora Journalistpriset antipriset 'Årets förvillare' av föreningen Vetenskap och Folkbildning."
Förmiddag i P4 Norrbotten med Ann-Christine Wallner-Hoppe, 6 april 2023
Tor 06 april kl. 09:32
Utdrag (ca 02:20:10): ”Där satt den. 'To Hell and Back' hette låten med Sabaton, Hårdrocksbandet som fick pris som årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Det blev ett litet liv om det där ett tag, men de fick behålla priset."
Vetenskap och Folkbildning