post id: 36282
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=36282
  
Skeptisk måndag

Ingen riktig skotte

Antony Flew
Antony Flew, okänt datum (Public domain)

Antony Flew (1923-2010) var under många decennier en av världens mest namnkunniga ateistiska filosofer. 1975 identifierade han det logiska felslutet “Ingen riktig skotte” (“No true Scotsman”) i sin bok Thinking about Thinking: Or, Do I Sincerely Want to be Right?. Argumentationsfelet handlar om att selektivt exkludera bevis som motsäger det påstående man gjort. Ett exempel:

Person A: “Medium luras inte.
Person B: “Men Anders Åkesson var ju ett fysiskt medium som medgav att han fuskade med självlysande modellera.”
Person A: “I så fall var han inget riktigt medium!”

Flew menade att det här är ett vanligt förekommande logiskt felslut hos religiösa apologeter. Främst tog han som exempel försvarare av kristendomen, som när hemskheter som utförts i religionens namn adresseras kan komma med argument som “Då var de inte riktiga kristna.” Man anpassar argumentet ad hoc för att det ska fungera.

Värt att notera är att upplägget på argumentet i sig inte nödvändigtvis är ett logiskt felslut. Det vore till exempel inte fel att argumentera följande:

Person A: “Ingen ungkarl skulle vara gift med en kvinna.”
Person B: “Men min farbror är ungkarl och han är gift.”
Person A: “I så fall är han ingen riktig ungkarl!”

I det fallet har person A rätt, i och med att det finns en inneboende motsättning mellan att vara ungkarl och att vara gift.

Kuriosa: På ålderns höst luckrades Antony Flews ateistiska hållning upp en aning, där han inte ville utesluta intelligent design som förklaring till DNA-molekylen och livets uppkomst.

Länkar:

 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning