För kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap sedan 1982.

Vetenskap och Folkbildning

VoF-bloggen:

AI – Artificiell intelligens

AI – Artificiell intelligens


AI är en förkortning av Artificiell Intelligens (eng. Artificial Intelligence) i betydelsen datorprogram som på något sätt simulerar eller efterliknar människors naturliga intelligens. Detta innefattar funktioner som förmågan att lära sig av tidigare erfarenheter, förstå talat eller skrivet språk, problemlösning och generalisering. Detta var länge en futuristisk idé och mestadels ett föremål för science fiction. Ett känt exempel på AI är datorn HAL 9000 (HAL) från filmen ”År 2001 – Ett rymdäventyr” (2001: A Space ...
VoF Göteborg årsmöte, söndag den 26 mars 13:00

VoF Göteborg årsmöte, söndag den 26 mars 13:00

Välkommen på årsmöte för VoF Göteborg. Öppet för medlemmar i VoF som känner sig tillhörande Göteborg, det finns ingen geografisk gräns. Mer information kommer. Länk till facebookevenemang; https://fb.me/e/60fINB0Ni ...
Nikola Tesla

Nikola Tesla


Nikola Tesla var en serbisk-amerikansk uppfinnare, elektrotekniker och futurist, verksam i slutet av 1800-talet och under tidigt 1900-tal. Han är mest känd för sina bidrag till dagens växelströms­system (AC). Han patenterade en växelströms­baserad induktions­motor och ...
VoF

Press­meddelande

Pressmeddelande rörande Vetenskap och Folkbildnings
utnämning av Sabaton till Årets folkbildare 2022
.

I samband med vår utnämning av bandet Sabaton till Årets Folkbildare 2022 uppstod en diskussion i massmedia kring pristagarnas inställning till Rysslands invasion av ...
/ Årets folkbildare, pressmeddelande
VoF

Press­meddelande

Pressmeddelande rörande Vetenskap och Folkbildnings
utnämning av Sabaton till Årets folkbildare 2022
.

I samband med vår utnämning av hårdrocksbandet Sabaton till Årets folkbildare 2022 har det uppstått en diskussion rörande bandets inställning till Rysslands invasion av ...
Sabaton

Årets folkbildare och Årets förvillare 2022

- Press­meddelande -
Årets folk­bildar­pris 2022 går till
hårdrocksbandet Sabaton.
Ett hedersomnämnande ges till
journalisterna Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt.
Till Årets förvillare 2022 utses
Expressen och Aftonbladet.Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett hårdrocksbandet Sabaton till ...
Astrologi

Astrologi


Astrologi är en spådomsmetod som grundas på tolkningar av horoskop, dvs. en tabulering av solens, månens och (de i antiken kända) planeternas skenbara positioner och inbördes vinkelställningar vid någon viss tidpunkt sedda från någon plats på ...
fler inlägg...

Senaste Folkvett:

Folkvett 2022-2

Nr 2022-3/4:
VoF 40 år!


Hjälp oss producera Folkvett!

VoF i media:

Dalabygden, 19 januari 2023
Antingen är de bra på att folkbilda eller inte (Ledare)
"Jag tänker att om man nu satt sig ner och konstaterat att Sabaton är ett band som sprider mycket saklig historisk kunskap och därmed nominerat och utsett bandet till årets folkbildare, så ändras ju inte det även om man kommer på i efterhand att dessa personer är dumma i huvudet.
Internet gör ju också att allting som människor någonsin har sagt sparas och det är nästan omöjligt att personer, i alla fall om man tittar tillbaka fem-tio år, alltid har sagt kloka eller bra saker.
Den här cancelkulturen, där allting som alla någonsin har sagt och gjort ska tas hänsyn till för alltid är löjeväckande och oroande. Antingen är Sabaton bra på att folkbilda eller inte. Det betyder inte att allt annat de gör är perfekt."
Flashback Forever (podcast), 17 januari 2023
#134 We came, we raved, we loved.
Utdrag (ca 00:05:10-00:26:37): [Scroll-Mia] "Knutte_Ninja skriver: 'Jag vet inte om jag tycker det andas fingertoppskänsla att utse Sabaton efter invasionen av Ukraina. Det är lite som att utse Zarah Leander till Årets folkbildare 1944.'"
[...]
"Nej men, den här kontroversen runt Sabaton, det drar ju all uppmärksamhet från som det som borde vara en glädjens tid. Rouen försöker påminna om att hur det än är med Sabaton så har VoF gjort något rätt när de utsåg 'Sexpressen och Afrohoran' till Årets förvillare'."
Aurora podcast, 17 januari 2023
Sabaton och kommentariatets goda smak
Utdrag: "- [V]arför framförs den här kritiken? Varför verkar det tyckas finnas en vilja att misskreditera det här beslutet av Föreningen Vetenskap och Folkbildning?
- Vad är det eventuella materiella, professionella intresset för dom här personerna? Jag tycker att man kan sammanfatta det som att deras kritik har varit dels [om] historisk fakta akademiskt [...]. Mycket av den kritiken är felaktig. Jag tycker att den är avslöjande av många ideologiska antaganden. Dels en politisk kritik gällande det här med Krim. Jag tycker att den är orimlig och att man gör sig dum, kontextlös, och det finns dels den rent kulturella kritiken, smakmakandet, och den tycker jag är osmaklig. Jag tycker den är elitistisk. Och jag tycker att den är ett väldigt bra uttryck för vad vi har pratat om tidigare i den här podden, klassers behov av smak och distinktion. Och det finns ett extremt starkt behov av smak och distinktion i dom här klasserna som inte har så mycket annat än just det."
Göteborgs-Posten, 17 januari 2023
Sabaton förtjänar folkbildningspriset (gästkrönika av Johan Gärdebo)
Utdrag: "Folkbildningens måttstock är inte historikerns utan underhållningsprogrammets, serietidningens, sångens, och andra format som medryckande levandegör historiska händelser. Målgruppen är inte forskare, som Nilsson och jag, utan de engagerade amatörerna. Kommunalarbetare, målare, elektriker, handels- och servicepersonal som lyssnar på Sabaton i hörlurar till och från jobbet, eller som sällskap under långa ensampass."
[...]
"VoF:s motivation, att Sabaton fått människor 'att bättre förstå historia som vetenskap', kan därför sägas falla inom ramen för den längre svenska folkbildningstraditionen."

FUNDERA

Alla påståenden är värda att fundera kring – både sådana du hör för första gången och sådana du accepterat sedan barnsben. I VoF hjälper vi varandra att hitta forskning och fakta som reder ut begreppen.

DISKUTERA

I VoF älskar vi att diskutera! Ingen frågeställning är korkad eller uttjatad. Världen utvecklas hela tiden och för att kunna utvecklas med den måste vi vara öppna för debatt och diskussion.

AGERA

Man kan agera för någonting man tycker bör stödjas (som forskning eller folkbildning) eller emot någonting man tycker är fel (som kvacksalveri eller hälsobluffar). I VoF hjälps vi åt att föra samhället åt ett mer vetenskapligt håll med dessa verktyg.

Cottingley FairiesStyrelsen i VoFJames RandiWilliam av Ockham

Vetenskap och Folkbildning