För kritiskt tänkande och mot pseudovetenskap sedan 1982.

Vetenskap och Folkbildning

VoF-bloggen:

Häxprocesserna i Salem

Häxprocesserna i Salem


Ett exempel på masspsykos
Häxprocesserna i Salem var en serie förhör och åtal som ägde rum mellan 1692 och 1693 i den dåvarande brittiska kolonin Massachusetts. Det hela började med att två unga flickor, Betty Parris och Abigail Williams, började bete sig "märkligt” och påstod sig vara besatta av osynliga krafter. Den lokala läkaren William Griggs föreslog häxkraft som orsak, vilket utlöste panik i delstaten.
Anklagelserna om häxeri spreds snabbt till närliggande städer och ...
Andrew Wakefield

Andrew Wakefield


Andrew Wakefield är i mångt och mycket mannen bakom den moderna anti­vaccinations­rörelsen. 1998 publicerade han en studie i den prestigefyllda medicinska tidskriften The Lancet som hävdade att MPR-vaccinet (Mässling – Påssjuka – Röda hund) ...
Psychic surgery

Psychic surgery


Låtsaskirurgi
Så kallad "psychic surgery" är ett fejkat kirurgiskt ingrepp. Dessa utförs vanligen av självutnämnda helare som påstår att de med magiska medel utför en operation i syfte att bota någon. Med bara händerna ...
Gish Gallop

Gish Gallop

En ohederlig debatteknik
Ett retoriskt knep som förespråkare av pseudovetenskap ibland tar till är att avfyra ett stort antal, ofta felaktiga och missvisande, påståenden på kort tid. Den som försöker bemöta en sådan taktik ...
Apofeni - mönster som inte finns

Apofeni – mönster som inte finns


Apofeni är en psykologisk effekt där vi människor finner mönster i föremål där det egentligen inte finns något mönster alls. Det kan handla om synintryck eller ljud, men det är också vanligt att tycka sig ...
Årsmötet 2023 - ny styrelse utsedd!

Årsmötet 2023 – ny styrelse utsedd!

Stort engagemang på årsmötet i Malmö! Det var glada miner och härlig stämning under helgen när årsmötet tog plats. En mängd trevliga evenemang och intressanta gäster inspirerade och underhöll de ditresta medlemmarna. Utförligare rapporter kommer ...
Vindrute­mysteriet i Seattle 1954

Vindrute­mysteriet i Seattle 1954


Mystiska skador på bilar
Det var i slutet av mars 1954 som befolkningen i Bellingham nära Seattle i staten Washington först började lägga märke ett nytt fenomen. Bilägare rapporterade att deras vindrutor hade fått en ...
fler inlägg...

Senaste Folkvett:

Folkvett 2023-1

Nr 2023-1:
Kan man lita på vetenskapen?


Hjälp oss producera Folkvett!

VoF i media:

Dagens Media, 27 april 2023
Estoniafilmarna överklagar till HD
Utdrag: "Den femdelade dokumentären 'Estonia – fyndet som ändrar allt' vann 2020 Stora Journalistpriset i kategorin 'Årets avslöjande'. Dokumentären har samtidigt varit hårt kritiserad. Kritiker som Janne Josefsson och Jan Guillou menar att den för fram 'spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer'.
2021 tilldelades Henrik Evertsson och juryn för Stora Journalistpriset antipriset 'Årets förvillare' av föreningen Vetenskap och Folkbildning."
Förmiddag i P4 Norrbotten med Ann-Christine Wallner-Hoppe, 6 april 2023
Tor 06 april kl. 09:32
Utdrag (ca 02:20:10): ”Där satt den. 'To Hell and Back' hette låten med Sabaton, Hårdrocksbandet som fick pris som årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Det blev ett litet liv om det där ett tag, men de fick behålla priset."
Flashback Forever, 4 april 2023
#145 Glad Slöja!
Utdrag (ca 01:06:00): [Emma] "Användaren Siltoid skriver: Självklart ska mina organ doneras. Både till forskning och till människor som kan behöva dem. Jag är död och då kan de väl lika gärna använda mina organ som dem vill. Nekrofiler kan även gärna få knulla mig om de skulle vilja. Skicka PM om du är intresserad."
[Scroll-Mia] "Jag hade en gammal kollega som också var så. Det är perfekt."
[Ina] "Då är man fanatist alltså."
[Scroll-Mia] "Han var så oerhörd."
[Ina] "Då är man med i vetenskap och Folkbildning om man tycker det."
Fruktansvärda Monster (podcast), 29 mars 2023
13. Aliens
Utdrag: "Men idag är det få som tvivlar på att det finns liv i rymden. Till och med de snustorra skeptikerna i föreningen Vetenskap och folkbildning skriver lite omständligt på sin sajt, citat: 'Det finns en hög matematisk sannolikhet att bland de triljoner stjärnor i miljarder av galaxer finns miljontals planeter i åldern och närheten till en stjärna likartad med våran sol.'"

FUNDERA

Alla påståenden är värda att fundera kring – både sådana du hör för första gången och sådana du accepterat sedan barnsben. I VoF hjälper vi varandra att hitta forskning och fakta som reder ut begreppen.

DISKUTERA

I VoF älskar vi att diskutera! Ingen frågeställning är korkad eller uttjatad. Världen utvecklas hela tiden och för att kunna utvecklas med den måste vi vara öppna för debatt och diskussion.

AGERA

Man kan agera för någonting man tycker bör stödjas (som forskning eller folkbildning) eller emot någonting man tycker är fel (som kvacksalveri eller hälsobluffar). I VoF hjälps vi åt att föra samhället åt ett mer vetenskapligt håll med dessa verktyg.

Cottingley FairiesStyrelsen i VoFJames RandiWilliam av Ockham

Vetenskap och Folkbildning