post id: 27696
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=27696
  
Skeptisk måndag

Anomalistisk psykologi

Anomalistisk psykologi
Bild: Anomalistic Psychology Research Unit
Goldsmiths University, London
Inom anomalistisk psykologi studerar man extraordinära upplevelser, inklusive de som betecknas som paranormala eller övernaturliga. Anomalistisk psykologi undersöker sådant som telepati eller klärvoajans, UFO-iakttagelser, spöken eller änglar, terapeutisk healing och mycket mera. Man utgår inte från att en märklig upplevelse är paranormal eller övernaturlig. Istället försöker man förklara extraordinära upplevelser i termer av kända psykologiska och fysiska faktorer, inklusive (men inte uteslutande) bedrägerier och bluff.

Anomalistisk psykologi
Chris French leder Anomalistic Psychology Research Unit vid Goldsmiths University, London
© Richardc39 – Own work, CC BY-SA 3.0

Chris French, som har undervisat i anomalistisk psykologi i många år, tycker att det är “ett fantastiskt sätt att lära ut kritiskt tänkande.” Även skeptikern Robert T. Carroll, som vid ett tillfälle höll i en sådan kurs, menade att det är ett fruktbart och intressant sätt att lära ut kritiskt tänkande. Genom att studera extraordinära upplevelser som ett sätt att förstå grundläggande tillkortakommanden i det mänskliga sinnet, kan man utforska sådana ämnen som perceptionens natur, minne, ögonvittnesmål och andra faktorer som försvårar en korrekt uppfattning av verkligheten.

Att studera anomalistisk psykologi hjälper en att förstå hur opålitliga personliga erfarenheter eller anekdoter är för att förstå omvärlden. Det är också ett bra sätt att skapa intresse för kritiskt tänkande: nästan alla är fascinerade av extraordinära upplevelser.

Att studera anomalistisk psykologi hjälper en att förstå hur opålitliga personliga erfarenheter eller anekdoter är för att förstå omvärlden.

Ämnen som kan studeras inom anomalistisk psykologi inkluderar följande:

 
Länkar:
Skepdic Dictionary: Anomalistic Psychology
Goldsmiths University of London: Anomalistic Psychology
the Guardian (Chris French): Spoon-bending for beginners: Teaching anomalistic psychology to teenagers
the Guardian (Chris French): Anomalistic psychology, Lesson One: Seeing is not believing
Skepdic Dictionary: Evaluating Personal Experience

Not: Detta är en något bearbetad översättning av en artikel från the Skeptic’s Dictionary av Robert T. Carroll

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning