post id: 33977
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=33977
 
Aktuellt, Årets folkbildare, Årets förvillare, Medlemsnytt, pressmeddelande

Årets folkbildare och Årets förvillare 2023

– Press­meddelande –

Årets folk­bildar­pris 2023 går till Instagramkontot Kvinnokliniken.

 

Till Årets förvillare 2023 utses Swedish Paleo och Paleo Institute.

 

Årets folkbildare 2023 är Instagramkontot Kvinnokliniken

Kvinnokliniken, Instagram

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett Instagramkontot Kvinnokliniken till Årets folkbildare år 2023. De får priset för att de på ett pedagogiskt och underhållande sätt folkbildar om kvinnokroppen.

Instagramkontot Kvinnokliniken har sedan starten 2018 ägnat sig åt att folkbilda om kvinnokroppen. Kontot drivs av tre specialistläkare som på ett pedagogiskt sätt informerar om såväl kvinnohälsa som kvinnosjukdomar. Inläggen varvar forskningsresultat med humoristiska bilder, vilket avdramatiserar de viktiga, men i vissa fall känsliga, ämnen som Kvinnokliniken fokuserar på. De använder sig av ett tillgängligt språk för att förmedla viktiga och ibland komplexa budskap.

För sina insatser som folkbildare erhåller specialistläkarna bakom Instagramkontot Kvinnokliniken Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2023 och en prissumma på 50 000 kronor.

“Kvinnokliniken gör ett beundransvärt arbete med att sprida evidensbaserad kunskap om kvinnohälsa. Att de dessutom gör det på en plattform där en mängd felaktiga uppfattningar och rent kvacksalveri florerar gör deras insats än mer värd att bejubla. Att förmedla vetenskapligt korrekt information på ett sätt som är begripligt för många är något som kännetecknar goda folkbildare.”
– Lina Tebbla, ordförande för Vetenskap och Folkbildning.

Läs den fullständiga motiveringen för Årets folkbildare här.
 

Året förvillare 2023 är företagen Swedish Paleo och Paleo Institute

Till Årets förvillare 2023 utses företagen Swedish Paleo AB och Paleo Institute för överdrivna, motsägelsefulla, vilseledande och felaktiga påståenden om kost och hälsa.

Swedish Paleo hävdar återkommande i sina kanaler att deras “autoimmunt protokoll” (AIP)- och paleokost kan lindra eller bota autoimmuna sjukdomar, kroniska inflammationer, Irritable Bowel Syndrome (IBS) och allergier. Det vetenskapliga stödet för deras påståenden är dock i högsta grad tveksamt.

Swedish Paleos kostplaner beskrivs som “antiinflammatoriska” och påstås läka autoimmuna sjukdomar, kronisk inflammation, astma och allergi. Den så kallade AIP-kosten (autoimmunt protokoll) påstås läka läckande tarm (leaky gut syndrome), ett begrepp som debatteras inom den evidensbaserade sjukvården. På företagets webbsidor redogörs för “framgångshistorier” från enskilda individer, som vittnar om förbättring rörande allt från borrelia till allvarliga autoimmuna sjukdomar såsom MS (multipel skleros). Webbsidans läsare kan luras att tro att kosten botar och lindrar de angivna sjukdomarna. Ingenstans på företagets webbsidor hänvisas till evidensbaserade metoder eller kliniska studier av de maträtter eller kostplaner som påstås ha gynnsamma effekter.

Paleo Institute säljer dyra kurser och utbildningar inom kost- och hälsoområdet för certifikat och titlar med oklart meritvärde. De anger att allt de gör vilar på en vetenskaplig, evolutionär och funktionsmedicinsk grund. Funktionsmedicin är emellertid ett diffust och ifrågasatt koncept som betraktas som en alternativmedicinsk inriktning med tvivelaktiga behandlingsmetoder. Företaget använder sig i sina yrkesprogram och hälsotjänster av DISC-metoden (fyrfärgsmetoden) för självinsikt vilket är pseudovetenskap som förfäktas av bland andra Thomas Erikson som utsågs till Årets förvillare 2018.

“Swedish Paleo och Paleo Institute är typiska representanter för hur företag inom alternativmedicin utnyttjar allmänhetens önskan till ett bättre liv. Genom att komma med överdrivna eller i princip grundlösa påståenden om hälsoeffekter ger de ett felaktigt intryck av att deras kostråd vilar på solid forskning.”

– Lina Tebbla, ordförande i Vetenskap och Folkbildning.

Läs den fullständiga motiveringen för Årets förvillare här.

Pressmeddelande i PDF-format


 

Pressreaktioner:

Nätverket – Idéburen sektor Skåne, 11 januari 2024
Facebookinlägg
Utdrag: "De båda företagen Swedish Paleo och Paleo Institute får det mindre hedervärda priset ”Årets förvillare 2023” av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Instagramkontot ”Kvinnokliniken” utses till Årets folkbildare för sitt arbete att utbilda om kvinnokroppen." ...
Sveriges Radio, 11 januari 2024
Nyheter P4 Stockholm kl. 12:30

Utdrag: "Föreningen Vetenskap och folkbildning har utsett Instagramkontot Kvinnokliniken till årets folkbildare förra året. De får priset för att de på ett pedagogiskt och underhållande sätt folkbildar om kvinnokroppen.” Det här kontot startades för fem år sedan och drivs av tre anonyma specialistläkare." ...
Dagens Medicin, 10 januari 2024
Instagramkontot Kvinnokliniken är Årets folkbildare

Utdrag: Instagramkontot Kvinnokliniken startade 2018 och prisas för sitt pedagogiska sätt att informera om kvinnohälsa och kvinnosjukdomar. I vinnarmotiveringen lyfts att läkarna varvar inlägg om forskningsstudier med humoristiska bilder och att de på ett lättsamt språk avdramatiserar viktiga och känsliga ämnen.
[...]
Till Året förvillare 2023 har föreningen utsett företagen Swedish Paleo och Paleo Institute. De får dela på utmärkelsen för sina ”överdrivna, motsägelsefulla, vilseledande och felaktiga påståenden om kost och hälsa”.

Enligt föreningen Vetenskap och Folkbildning är de typiska representanter för hur företag inom alternativmedicin utnyttjar allmänhetens önskan om ett bättre liv ...
Dagens Nyheter, 10 januari 2024
Swedish Paleo årets förvillare – Kvinnokliniken årets folkbildare

Utdrag:
De båda företagen Swedish Paleo och Paleo Institute får det mindre hedervärda priset ”Årets förvillare 2023” av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Instagramkontot ”Kvinnokliniken” utses till Årets folkbildare för sitt arbete att utbilda om kvinnokroppen.
[...]
”Swedish Paleo och Paleo Institute är typiska representanter för hur företag inom alternativmedicin utnyttjar allmänhetens önskan till ett bättre liv. Genom att komma med överdrivna eller i princip grundlösa påståenden om hälsoeffekter ger de ett felaktigt intryck av att deras kostråd vilar på solid forskning”, säger föreningens ordförande, Lina Tebbla, i ett pressmeddelande ...

9 responses to “Årets folkbildare och Årets förvillare 2023

 1. Detta är under all kritik! Jag förstår inte hur ni kan utse Swedish Paleo och Paleo Institute till Årets förvillare 2023! Otroligt svaga argument och en hel del falska dessutom! Ni har ju inte ens satt er in i vad paleolitisk kost verkligen innebär..
  Skulle jag kunna få svar på vad problemet enligt er är att äta kött, fisk, skaldjur, fågel, ägg, grönsaker, rotfrukter och fett? Det som människan ätit sen evolutionen??
  Varför går ni inte på alla som tillverkar snabbmat, processad mat, allt skräp som säljs?
  Vore intresserad av ett svar men mest troligt är att jag inte får något..

  1. Hej Victoria!

   Som framgår av motiveringen är det de båda företagens långtgående påståenden om paleokostens effekter på immunsystemet och sjukdomar som föranleder utmärkelsen Årets förvillare. Se den fullständiga motiveringen: https://www.vof.se/utmarkelser/arets-forvillare-2023/.

   Flera citat från företagens webbsidor visar att de hävdar att paleokost inte bara lindrar utan till och med läker autoimmuna sjukdomar. Inga vetenskapliga belägg för dessa påståenden presenteras. Autoimmuna sjukdomar kan vara mycket allvarliga och flera av dem riskerar att försämras om inte medicinsk behandling sätts in. Det kan därför vara viktigt att den drabbade snabbt får korrekt diagnos och evidensbaserad behandling och inte experimenterar med obevisade kostplaner. Dessutom påstås på det ena företagets webbplats att immunsystemet ibland blir förstärkt, ibland dämpat av paleokost utan att någon förklaring till dessa motsatta effekter ges eller hur de skulle kunna styras av olika komponenter i kosten.

   Med vänliga hälsningar,
   Riksstyrelsen

   1. Hej!
    Jag tycker de får oförtjänt dålig kritik. Det är inte intressant vad människor faktiskt upplever utan allt ska finnas forskning på, vad man verkligen upplever är viktigt för mig i varje fall. Förövrigt finns en del forskning på Paleokost men att forska på kost är inte det lättaste och att vi uppenbarligen med dagens kostråd inte blir friskare utan sjukare är anmärkningsvärt. Granska livsmedelsverkets kostråd och vad de har för grund också. Deras råd är taget som en sanning för att det är en myndighet men där finns mycket att granska. Mer forskning på paleokost skulle vara väldigt bra för att få fram att det är en bra kost, men det är inte lönsamt och ingen vill satsa pengar på helt vanliga livsmedel, vad ska de stora företagen sälja då? Själv har jag blivit hjälp av kostförändringar, då med paleo/AIP. Min autoimmuna sjukdom blev mycket bättre och jag var på gång att få biologiska läkemedel men jag ändrade kosten och livsstil och har inte behövt någon medicinering. Jag har aldrig upplevt att jag har blivit lovad att blir frisk utan alltid att jag ska prata med min läkare om jag gör förändringar. Fortsättning i nästa kommentar…

 2. Fortsättning från föregående..
  Återigen tycker jag det är konstigt att vanlig mat i sin ursprungliga form ska ifrågasättas, ifrågasätt allt skräp som finns i butikerna där vi människor blir lurade om något! Vi som vet att kosten är viktig och att paleo är en bra och hälsosam väg till hälsa, vi är små och har inte mycket att säga till om, ändå ska vi granskas och tala om att det i stort sett är farlig och vilseledande råd med den kosten. Självklart är det bra med granskning men då ska de göras på båda sidor och det finns de som vilseleder betydligt mer än vad ni anser att paleoförespråkare gör. Jag hoppas fler får upp ögonen för kostförändring och att vården kan jobba MED alternativa sätt att handskas med sjukdomar än emot. Det går att kombinera de två och medicinering kan vara ett komplement, det tycker även förespråkare av paleo/AIP kost, det vet jag. En win-win situation som alla borde vara intresserad av så vi får bukt med hälsoproblemen som vi har i vårt samhälle i dag.
  Har ni tittat på forskningen som Swedish Paleo hänvisar till? https://www.swedishpaleo.se/vetenskap-och-studier-om-aip/
  Hälsningar Victoria

  1. Hej Victoria,

   Det är glädjande att höra att hälsosituationen har förbättrats för dig. Enskilda individers upplevelser bevisar dock inte att kosten är det som är avgörande. Det är klokt att du för en dialog med din läkare.

   Att snabbmat ofta leder till för högt intag av energi och salt är så välkänt att VoF kan inte tillföra något. Livsmedelsverket och Nordiska näringsrekommendationer kommer fram till i stort sett samma sak som USA:s FDA och motsvarande myndighet i Australien. Därför behövs knappast någon närmare granskning.

   Det är paleoföretagens svepande och generella förespeglar om kostbaserad förbättring av autoimmunitet och inflammation, samt snurriga resonemang om evolution och romantiseringen av stenåldern på ytterst vaga grunder, som behöver uppmärksammas.

 3. Hej.
  Kritisk granskning är givetvis en absolut nödvändighet i vårt samhälle, tack för allt ni gör.

  Men, i detta utnämnande av förvillare har ni gått lite för långt.
  Det är rentav farligt att smutskasta förespråkare för sund, naturlig, hälsosam kost, som gör att folk bevisligen mår bättre, blir av med ett flertal eller alla symptom från vår tids största vårdutmaning; dålig kost och livsstil.

  Många som ställer om till en bättre kost och livsstil kan dessutom, i samråd med sin läkare, dra ner på sin medicinering vid tex kroniska och autoimmuna sjukdomar, i takt med att symptomen minskar.

  Särskilt besvärande blir detta ju även när VOF:s ordförande arbetar för ett bolag som tjänar pengar på att sälja dyra läkemedel till kroniskt sjuka. Det är väldigt lätt hänt att dra paralleller här, och tänka att det faktumet kan utgöra en ekonomisk intressekonflikt, eller i vart fall grumla omdömet i denna utnämning. Men jag hoppas det är en olycklig slump.

  Nej, förvillare tycker jag är dom som hävdar att kosten inte spelar roll för hur du mår, samt de som hävdar att endast en sjukdoms symptom kan behandlas, och då endast med dyra läkemedel, när det finns så mycket annat att göra åt själva grundorsaken till symptomen.

  1. Hej Henrik,

   Som framgår av motiveringen är det de båda företagens långtgående påståenden om paleokostens effekter på immunsystemet och sjukdomar som föranleder utmärkelsen Årets förvillare. Se den fullständiga motiveringen.

   Det är naturligtvis glädjande att många kan förbättra sin hälsosituation med kostförändringar. Enskilda individers upplevelser bevisar dock inte att kosten är det som är avgörande i en rapporterad förbättring. Dialog bör alltid föras med sin läkare.

   Anklagelserna mot vår ordförande är personangrepp och vi bemöter inte sådana per praxis.

   Om du är intresserad av beslutsprocessen bakom våra priser, se det här inlägget på VoF-bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning