Årets folkbildare 2023 är Kvinnokliniken

Kvinnokliniken
Kvinnokliniken är Årets folkbildare 2023

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett Instagramkontot Kvinnokliniken till Årets folkbildare år 2023.

Kvinnokliniken informerar på ett pedagogiskt sätt om både kvinnorelaterad hälsa och sjukdomar. Inlägg om forskningsstudier varvas med humoristiska bilder och det lättsamma språket avdramatiserar de viktiga och känsliga ämnen som Kvinnokliniken folkbildar om.

Instagramkontot Kvinnokliniken har sedan starten 2018 ägnat sig åt att folkbilda om kvinnokroppen. Kontot drivs av tre specialistläkare som på ett pedagogiskt sätt informerar om såväl kvinnohälsa som kvinnosjukdomar. Inläggen varvar forskningsresultat med humoristiska bilder, vilket avdramatiserar de viktiga, men i vissa fall känsliga, ämnen som Kvinnokliniken fokuserar på. Under hösten 2023 publicerades till exempel en “cystskola”, en serie av inlägg där deras nästan 56 000 följare fick relevant information om cystor.

Kvinnokliniken använder sig av ett tillgängligt språk för att förmedla viktiga och ibland komplexa budskap. I ett inlägg från november 2023 understryks exempelvis hur de som gynekologer ser på det kvinnliga könsorganet med medicinska glasögon och en fascination för ämnet, i detta fall gällande gynundersökningar.

Kvinnokliniken folkbildar inom ett område som under lång tid varit lågprioriterat. 2020 beskrev Myndigheten för vård- och omsorgsanalys att det finns omotiverade skillnader mellan män och kvinnor, både rörande tillgången till hälso- och sjukvård och i kvaliteten på den vård som erbjuds. I december 2023 konstaterade dessutom Socialstyrelsen att det finns flera förbättringsområden inom förlossningsvården. Klimakteriebesvär, PMS, obehandlade förlossningsskador och endometrios utgör exempel på områden där diagnostik och behandling är eftersatt.

Konsekvensen av en eftersatt kvinnohälsovård blir att en mängd oseriösa aktörer tar tillfället att av olika skäl sprida ogrundade påståenden och ibland även skadliga hälsoråd.

På sociala medier florerar en mängd påståenden om kvinnokroppen och kvinnohälsa. Många av dessa är helt felaktiga och gränsar till rent kvacksalveri. Alternativa behandlingar – som naturläkemedel, menscykelkartläggning och dieter – marknadsförs, medan hormonella preventivmedel och annan skolmedicin svartmålas. Gurkmeja påstås bota cellförändringar och kaffe beskrivs som farligt för hormonbalansen och påstås i vissa fall kunna orsaka missfall. Sammanfattningsvis sprider dessa Instagramprofiler en mystifierad och skadlig bild av kvinnors anatomi, fysiologi och hälsa.

Som kontrast och motvikt till den mängd desinformation som sprids i sociala medier har Kvinnokliniken lyckats nå ut till tusentals kvinnor med information baserad på gedigen kunskap inom gynekologi och obstetrik. Utan pekpinnar och med ett pedagogiskt språk och en gnutta humor lyckas årets folkbildare förmedla vederhäftig information om kvinnohälsa till en stor publik på en av de plattformar där en viktig målgrupp finns: Instagram.

Kvinnokliniken gör ett beundransvärt arbete med att sprida evidensbaserad kunskap om kvinnohälsa. Att de dessutom gör det på en plattform där en mängd felaktiga uppfattningar och rent kvacksalveri florerar gör deras insats än mer värd att bejubla. Att förmedla vetenskapligt korrekt information på ett sätt som är begripligt för många är något som kännetecknar goda folkbildare.

– Lina Tebbla, ordförande för Vetenskap och Folkbildning.

För sina insatser som folkbildare erhåller Kvinnokliniken Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2023 och en prissumma på 50 000 kronor.

Kommentar från Kvinnokliniken

Att vara Folkbildare är det finaste vi kan tänka oss och vi är enormt glada och stolta över utmärkelsen! Vi älskar kvinnokroppen och vi har världens roligaste jobb när vi tar hand om den. Just därför vill vi berätta.

Länk till pristagaren:

Vetenskap och Folkbildning