Föreningen var väldigt aktiv på Bokmässan och genomförde ett omfattade program (se nedan). Alla framträdanden filmades och går att se i en spellista på vår YouTube-kanal


Program 2023
 
Monter: D02:40 (om inget annat anges)

Tid Aktivitet Med­verkande
9:00 Montern öppnar! Allt nedan sker i monter D02:40 om inget annat anges  
12:00 Lögner och bedrägerier Per Johan Råsmark
13:00 - 13:45 Livepodd med Sjuka Fakta
Sanningar och myter om screening och hälsotester
– livesändning med podden Sjuka Fakta!
Läkarna Mats Reimer och Simon Körösi samtalar om den globala trenden med screening och hälsotester.
 
Sjuka Fakta är en podcast som leds av läkaren och hälsopedagogen Simon Körösi, som beskriver myter och föreställningar om kroppen och hälsan med hjälp av Sveriges ledande expertis, för att ta reda på vad som är sant, vad som är falskt och vad som kanske bara är lite sjukt.
 
Mats Reimer är läkare och debattör samt mångårig medlem i Vetenskap och Folkbildning.
Podcasten Sjuka fakta
14:30 - 15:00 Maria Gunther Axelsson - Därför älskar media forskare , kan det vara ett problem?
 
Maria Gunther Axelsson är författare och vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter
Maria Gunther Axelsson
15:15 - 15:45 Lotta Borg Skoglund - Om ADHD
Intervju med författaren och psykiatern Lotta Borg Skoglund, som berättar om sina böcker och sitt arbete med att sprida kunskap om ADHD. Intervjuare: Dan Katz, leg.psykolog och vice ordförande, Vetenskap och Folkbildning.
Lotta Borg Skoglund, Dan Katz
16:00 - 16:45 Vart tog vetenskapen vägen? OBS! Plats: Scen F3
Gluten orsakar tarmproblem. Kimchi och kombucha är lösningen på alla dina hälsoproblem. "Detoxa" för att rena din kropp från "gifter". Drivkraften hos dem som säljer kvacksalveriprodukter är enkel att förstå, liksom varför de får annonsplatser. Men vad är medias intresse av att förmedla ogrundade påståenden om sjukvård och hälsa?
 
Journalisterna Anna Bäsén, LäkemedelsVärlden, Maria Gunther Axelsson, DN, och Madelene Pollnow, Filter, diskuterar hur journalistiken bättre kan tillvarata sitt folkbildande uppdrag.
Programledare: Per Johan Råsmark
Anna Bäsén, Maria Gunther Axelsson, Madelene Pollnow, Per Johan Råsmark
Tid Aktivitet Med­verkande
9:00 Montern öppnar! Allt nedan sker i monter D02:40 om inget annat anges  
11:00 - 11:30 Emma Frans - Expertparadoxen
Författaren Emma Frans berättar om sin nya bok: Expertparadoxen
 
Under de senaste åren, inte minst under covid-19-pandemin, har många vänt sig till vetenskapliga auktoriteter för att få definitiva svar, bara för att inse att forskare ibland är oeniga och att forskare kan ha fel. Så när ska du lyssna på forskarna? Och vad händer när forskare har fel? Expertparadoxen visar att trots att det är bra att lyssna på experter kan ett alltför stort förtroende för vetenskapliga auktoriteter ha förödande konsekvenser.
Emma Frans
12:30 Lögner och bedrägerier Per Johan Råsmark
14:00 - 14:30 Lilian Montmar - I det röda Wien
Intervju med författaren Lilian Montmar, som berättar om boken I det röda Wien.
Intervjuare: Dan Katz, vice ordförande, Vetenskap och Folkbildning.
 
Boken knyter an till årets tema för Bokmässan: Staden och Judisk kultur. Här levandegörs kaoset och nöden efter världskrigen. Socialdemokraterna, som vann valet år 1919, hade utarbetade planer på att bygga upp ett folkhem med prisvärda bostäder åt alla, en hyreslag, åtta timmars arbetsdag, betald semester, fackförbundsregler, arbetarkammare och ett nytt skolsystem. De sociala tankarna spreds över Europa, även till Sverige.
 
Vidare berättas om spanska sjukan, demonstrationerna, antisemitismen och fascisternas attacker som ledde till Österrikes dödsdans och Anschluss 1938. Hur lätt är det inte att förstöra land och existenser och hur lång tid tar det inte att bygga upp och återställa ett samhälle igen!
 
Boken är del av en trilogi som inleddes med Det är vår och jag lever ännu, 1916, och De Värnlösa, 2018.
Lilian Montmar
15:00 - 15:30 Clas Svahn - UFO, UAP och politik
Clas Svahn, författare och ordförande för UFO Sverige berättar om hur UFO/UAP-fenomenet gett återverkningar i amerikansk storpolitik.
Clas Svahn
16:00 Lögner och bedrägerier Per Johan Råsmark
Tid Aktivitet Med­­verkande
9:00 Montern öppnar! Allt nedan sker i monter D02:40 om inget annat anges  
10:23 Homeopatisk champagne - Botemedel mot bakfylla? Anders Tryggvesson
11:00 - 11:30 Paula Dahlberg - myter om svenskt rättsväsende
Paula Dahlberg berättar om vanliga myter om svenskt rättsväsende och vikten av källkritik i sociala medier.
 
Paula Dahlberg är opinionsbildare som bland annat driver podden NYANS ihop med Kajjan Andersson och Hanna Bergwall. Podden har fokus på svenska rättsfall och försöker gå till djupen med varför domar ser ut som de gör.
Paula Dahlberg
12:00 - 12:30 David Alfvenhierta - vetenskapliga perspektiv på våld mot barn
David Alfvenhierta är socionom och akademiker inom socialt arbete. Han berättar om kampanjen mot socialtjänsten, att inkorporeringen av barnkonventionen fyller fem år samt aktuella händelser som uppmärksammats i media. Mot denna bakgrund berättar han om våld mot barn vetenskapligt och belyser både juridiska och psykosociala aspekter.
David Alfvenhierta
13:00 - 13:30 Liv Livmoder - Barnlitteratur om menstruation, graviditet och klimakterie
Liv Livmoder bryter tystnaden och skammen kring mens! Böckerna skapar nyfikenhet och utrymme för samtal mellan barn och vuxna.
 
Liv Livmoder är en serie normkreativa barnböcker om kroppen där livmodern får huvudrollen. Idén fick skaparna Anna Samuelsson och Maja Meurling när de insåg att barnböcker om menscykeln inte fanns för yngre barn, och att det är kunskap som behövs för att bryta stigman och fördomar. Sedan 2019 har duon gett ut tre bilderböcker om Liv Livmoder och hens vänner på tema mens, graviditet/förlossning och klimakteriet.
 
Intervjuare: Paula Dahlberg, bloggare, debattör och medlem i Vetenskap och Folkbildning
Anna Samuelsson, Maja Meurling, Paula Dahlberg
14:00 - 14:20 Lögner och bedrägerier Per Johan Råsmark
15:00 - 15:30 Åsa Wikforss - Demokrati, vetenskap och politik
Åsa Wikforss, författare, professor i filosofi och ledamot i Svenska Akademien diskuterar demokrati, vetenskap och politik tillsammans med Per Johan Råsmark från Vetenskap och Folkbildning
Åsa Wikforss, Per Johan Råsmark
16:00 - 17:00 Lögner och bedrägerier Per Johan Råsmark
Tid Aktivitet Med­verkande
9:00 Montern öppnar! Allt nedan sker i monter D02:40 om inget annat anges  
11:00 - 11:30 Billy Larsson - vad fick Freud att tillgripa osanningar?
Billy Larsson är psykolog och författare och har granskat psykoanalytiska teorier baserade på Sigmund Freuds läror. Han är aktuell med boken Arton myter om Freud och vägen framåt.
Billy Larsson
12:00 - 12:30 Magasinet Filter - granskning av detoxfenomenet
Madelene Pollnow och Mattias Göransson från Magasinet Filter diskuterar en aktuell Filterartikel om ämnet detox. Hur kommer det sig att medierna aldrig lär sig? I 20 års tid har vi matats med budskapet att detox gör oss friskare, snyggare och lyckligare, men det som kan verka som oskyldigt humbug kan i själva verket få dödliga konsekvenser – som när cancerpatienter försöker bota sig själva med hjälp av juice.
Madelene Pollnow, Mattias Göransson
13:45 - 14:15 Estoniaveckan
Estoniakatastrofen drabbade i stort sett alla i Sverige, direkt eller indirekt. Fortfarande nästan 30 år senare känner en del att det finns frågetecken kring vad som egentligen skedde. Konspirationerteorier frodas och har dessutom underblåsts av den tveksamma dokumentärserien från 2020 som "belönades" med Vetenskap och Folkbildnings pris för Årets förvillare.
 
Eric Rådstam står bakom Youtube-kanalen Estoniaveckan och arbetar outtröttligt med att granska och sammanställa trovärdigheten bakom alla de uppgifter som cirkulerar. Han för även en kontinuerlig dialog med intresserade för att upplysa och vägleda i det extensiva material som finns tillgängligt i Estoniaarkivet. Hur väl hanterades katastrofen av de svenska myndigheterna? Vad var det egentligen som hände? Hur kan vi avgöra vad som är pålitliga uppgifter och vad som är ogrundade spekulationer?
 
Eric Rådstam intervjuas av Pontus Böckman, ledamot och tidigare ordförande i Vetenskap och Folkbildnings styrelse.
Eric Rådstam, Pontus Böckman
14:30 - 15:00 Lögner och bedrägerier Per Johan Råsmark

Vetenskap och Folkbildning