post id: 34231
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=34231
  
Skeptisk måndag

David Icke

David Icke
David Icke 2013
Bild: Wikimedia CCSA 2.0


David Icke (uttalas: ”ajk”) är en brittisk författare, talare och före detta fotbollsspelare och sport­program­ledare som är känd för sina konspirations­teorier. Han har skrivit över 20 böcker och turnerat som föredragshållare i ett stort antal länder, även i Sverige. I sina böcker och föredrag presenterar han sina åsikter om olika ämnen som verklighetens natur, mänsklighetens ursprung, de hemliga grupper som kontrollerar världen och den roll som utomjordiska och interdimensionella varelser spelar i mänskliga angelägenheter. Han hävdar att han har tagit emot meddelanden från andevärlden sedan 1990 och meddelade 1991 han att han blivit är ”en son av Gudomen” (”a Son of the Godhead”).

Rymdödla

 

Bakgrund och karriär

Icke föddes i Leicester, England, 1952 och inledde sin karriär som professionell fotbollsmålvakt. Han drog sig tillbaka 1973 av medicinska skäl. Han arbetade sedan som reporter och programledare för BBC fram till 1988, då han gick med i Green Party och blev dess talesman. År 1990 besökte han ett medium som berättade för honom att han var på jorden för ett syfte och skulle få meddelanden från andevärlden. När han 1991 ansåg sig ha blivit utsedd till ”en son av Gudomen” berättade han att världen snart skulle ödeläggas av flodvågor och jordbävningar. Han upprepade detta i BBC-programmet Wogan, där han förlöjligades av programledaren och publiken.

Konspirationsidéer och böcker

Charles III
Charles III, med och utan förklädnad

Efter att ha blivit hånat offentligt drog sig Icke tillbaka från det offentliga livet under en tid, men fortsatte sin privata “forskning” och utveckling av sin konspirationsteori. Under 1990-talet skrev han flera böcker där han presenterade sina huvudidéer. En av dem är att det finns en global elit av reptilliknande formskiftare som i hemlighet har tagit över jorden och som manipulerar mänskliga händelser för att hålla befolkningen i skräck och okunnighet. Han hävdade också att många framstående personer, som den brittiska kungafamiljen jämte familjerna Rothschild, Rockefeller och Bush, är en del av denna elit och är inblandade i sataniska ritualer, barnmisshandel och människooffer. Han anklagade dem också för att skapa en ny världsordning, New World Order, en totalitär global regering som har som mål att göra slut på mänsklig frihet och demokrati.

Sion vises protokoll
Sion vises protokoll

Ickes teorier har influenser från flera olika håll, såsom New Age-rörelsen, teorin om forntida astronauter, gnosticism, teosofi, och Sions vises protokoll för att nämna några. Han har också införlivat pseudovetenskapliga element från kvantfysik, neurovetenskap och alternativmedicin i sin världsbild. Han tror att universum består av “vibrationell” energi och oändliga dimensioner som delar samma utrymme, och att människor kan nå högre nivåer av medvetande och medvetenhet genom att övervinna egot och illusionen av den fysiska världen. Han förespråkar också kärlek, medkänsla och fred som de enda sätten att besegra inflytandet av reptil-formskiftarna.

Kritik

Icke har kritiserats och fördömts av många grupper och individer för sina kontroversiella och ofta stötande åsikter. Han har anklagats för att vara antisemit, rasist, homofob, transfob, islamofob, vaccinmotståndare och förintelseförnekare. Ickes officiella Youtubekanal raderades 2020 för att ha spridit desinformation angående covid‑19. Han har också stämts och bannlysts från flera länder för sina uttalanden. Han har förnekat dessa anklagelser och hävdat att han bara avslöjar sanningen och utmanar det gängse narrativet. En stor och lojal skara anhängare och fans stöder honom och betraktar honom som en visionär och en ledare för “sanningsrörelsen”. Trots den hårda kritiken framhärdar Icke med att skriva böcker och hålla föreläsningar runt om i världen, samt med att producera videor och podcasts på sin webbplats och sociala medieplattformar.

Vidare läsning:

 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning