Alingsås Tidning, 17 mars 2023
Hyllade journalisten föreläste i Vårgårda: Så lurar vi oss själva
Utdrag: "Samma år [2014] blev han [Jack Werner] av Vetenskap och folkbildning utnämnd till Årets folkbildare och hans första bok kom ut, 'Creepypasta – spökhistorier från Internet'."
[Red anm: 2014 års folkbildarpris gick till Jack Werner, Linnéa JonJons och Åsa Larsson för Viralgranskaren. Jack Werner delade Årets förvillarpris 2021 med övriga juryn för Stora Journalistpriset 2020.]
Norra Halland, 18 februari 2023
Prisade hårdrockare gästade Tjolöholm
Utdrag: "Svensk hårdrock. Det stod på menyn vid Tjolöholms slott under fredagskvällen. En engagerad publik fick se bandet Sabaton, som den här gången gör en turné på lite mindre scener. [...] en hel del uppmärksamhet nyligen, då bandet utsågs till årets folkbildare av Föreningen för vetenskap och folkbildning."
The Daily Messiah – ditt nyhetsflöde (podcast), 7 februari 2023
267. Zara Larssons bioavslöjande
Utdrag (ca 00:14:56-00:23:20): [apropå debattartikel av Janne Josefsson kring Estoniadebatten] ”[Evertsson] slog sönder skallen på den svenska journalistkåren. [...] Senare utnämndes han också till årets förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning med motiveringen 'Undanhåller fakta och med insinuationer som är hämtade från spänningsromanens värld.'”
Fråga Anders och Måns (podcast), 4 februari 2023
Avsnitt 56, Bröderna Svenssons pall och Bofors tandkräm
Utdrag: (ca 36:01) [Ankan]: "...så här skriver föreningen för Vetenskap och Folkbildning - det är för övrigt en av mina favorit­föreningar, Måns. Ska jag dra snabbt mina favorit­föreningar?[...] Etta då - Föreningen för Vetenskap och Folkbildning. Och så här skriver just de då om plastkulor i margarin..."
Dagens Nyheter, 2 februari 2023
Janne Josefsson: Han slog sönder skallen på den svenska journalistkåren
Utdrag: "Ja, kanske lärde han [Henrik Evertsson] sig något av att hans omtalade serie sjönk ihop till vad det var: något som var intill förvillelse likt en granskande dokumentär.
Men han fick inte bara Stora Journalistpriset av Bonniers. Senare utnämndes han också till ”Årets förvillare” av föreningen Vetenskap och Folkbildning med motiveringen: ”undanhåller fakta” och med 'insinuationer som är hämtade från spänningsromanens värld'."
Bohusläningen, 2 februari 2023
Hannes van Dahl möter hemmapubliken när Sabaton kommer till Uddevalla
Utdrag: "Nyligen tilldelades Sabaton pris som årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning för att bandet 'framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt'."
Sveriges Radio, 2 februari 2023
Med Daniel Fabregat 2 februari 2023 - Eftermiddag i P4 Gotland
Utdrag (ca 00:46:35): "Nu senaste januari har de [Sabaton] fått utmärkelsen Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning. Med motivering att de kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt."
Flashback Forever (podcast), 31 januari 2023
#136 Den fräcka krabban
Utdrag: [Emma] "Så när jag började mitt arbete med Bigfoot så började helt enkelt med att faktakolla [...]. Så jag surfade in på er favorithemsida, VoF, Föreningen för Vetenskap och folkbildning, och de har publicerat en studie som har gjorts över Bigfoots DNA som man då har hittat i Himalaya. Helt otroligt. VoF har alltså publicerat en hel studie på sin hemsida, som ni älskar. Fakta: checked! Och den här studien publicerade dom 2004, så det är ett tag sedan. Den 1:a april. Tycker inte jag behöver säga någonting, över huvud taget."
Nerikes Allehanda, 23 januari 2023
Estonia igen: Konspirationerna är alltid mer lockande (ledare)
Utdrag: "Här om året kom dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt". Dokumentärserien ledde till lite buller och bång i medier. Men när innehållet granskades av till exempel Föreningen för Vetenskap och Folkbildning blev resultatet tvärtom: Dokumentärserien förändrade ingenting väsentligt. Både filmmakarna och juryn för Stora journalistpriset tilldelades den inte särskilt hedrande titeln 'årets förvillare'."
Lära Från Lärda – En fackbok och en författare (podcast), 23 januari 2023
#308 Skepticism med Henrik Lagerlund
Utdrag (ca 00:28:24): "Det finns dels den här vetenskapsskepticismen som är en del av den vetenskapliga metoden [...]. Sen finns det en sorts vetenskapsskepticism som riktar sig just emot den här typen av verksamheter som [...] slagrutor, pseudovetenskap... Det är ofta dem som idag kallar sig för skeptiker. Vetenskap och Folkbildning har, som exempel i Sverige, har liksom en stor grej om skepticism på sin webbsida. Då är det skepticism mot såna saker som dom pratar om."
Rockflödet (podcast), 23 januari 2023
#34 Nytt om bl.a. Jeff Beck, Twisted Sister, Sabaton & Bruce Dickinson spoken word konsert.
Utdrag (ca 00:09:25): - Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett hårdrockbandet Sabaton till Årets folkbildare 2022. "Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt."
[...]
- Jag tror att det är ett bra momentum att förklara för folk som tror att det är mycket patriotism och annat jox med Sabaton, men dom vill ju skildra historien utifrån ett krigsperspektiv och med [Sabaton History Channel] där dom har många internationellt erkända historiker med."
Dagens ETC, 20 januari 2023
Sabaton är bonniga – men också opportunister
Utdrag: "Få lär ha missat att Sabaton, bandet som byggt en internationell karriär på att spela hårdrock om olika krig, fick pris som ”Årets folkbildare” av den ideella föreningen Vetenskap och folkbildning häromdagen. Fansen jublade, hatarna hatade och själv undrade jag hur i helvete en organisation som främjar ”folkbildning om vetenskapens metoder och resultat” kunde landa så fel."
Dalabygden, 19 januari 2023
Antingen är de bra på att folkbilda eller inte (Ledare)
"Jag tänker att om man nu satt sig ner och konstaterat att Sabaton är ett band som sprider mycket saklig historisk kunskap och därmed nominerat och utsett bandet till årets folkbildare, så ändras ju inte det även om man kommer på i efterhand att dessa personer är dumma i huvudet.
Internet gör ju också att allting som människor någonsin har sagt sparas och det är nästan omöjligt att personer, i alla fall om man tittar tillbaka fem-tio år, alltid har sagt kloka eller bra saker.
Den här cancelkulturen, där allting som alla någonsin har sagt och gjort ska tas hänsyn till för alltid är löjeväckande och oroande. Antingen är Sabaton bra på att folkbilda eller inte. Det betyder inte att allt annat de gör är perfekt."
Flashback Forever (podcast), 17 januari 2023
#134 We came, we raved, we loved.
Utdrag (ca 00:05:10-00:26:37): [Scroll-Mia] "Knutte_Ninja skriver: 'Jag vet inte om jag tycker det andas fingertoppskänsla att utse Sabaton efter invasionen av Ukraina. Det är lite som att utse Zarah Leander till Årets folkbildare 1944.'"
[...]
"Nej men, den här kontroversen runt Sabaton, det drar ju all uppmärksamhet från som det som borde vara en glädjens tid. Rouen försöker påminna om att hur det än är med Sabaton så har VoF gjort något rätt när de utsåg 'Sexpressen och Afrohoran' till Årets förvillare'."
Aurora podcast, 17 januari 2023
Sabaton och kommentariatets goda smak
Utdrag: "- [V]arför framförs den här kritiken? Varför verkar det tyckas finnas en vilja att misskreditera det här beslutet av Föreningen Vetenskap och Folkbildning?
- Vad är det eventuella materiella, professionella intresset för dom här personerna? Jag tycker att man kan sammanfatta det som att deras kritik har varit dels [om] historisk fakta akademiskt [...]. Mycket av den kritiken är felaktig. Jag tycker att den är avslöjande av många ideologiska antaganden. Dels en politisk kritik gällande det här med Krim. Jag tycker att den är orimlig och att man gör sig dum, kontextlös, och det finns dels den rent kulturella kritiken, smakmakandet, och den tycker jag är osmaklig. Jag tycker den är elitistisk. Och jag tycker att den är ett väldigt bra uttryck för vad vi har pratat om tidigare i den här podden, klassers behov av smak och distinktion. Och det finns ett extremt starkt behov av smak och distinktion i dom här klasserna som inte har så mycket annat än just det."
Göteborgs-Posten, 17 januari 2023
Sabaton förtjänar folkbildningspriset (gästkrönika av Johan Gärdebo)
Utdrag: "Folkbildningens måttstock är inte historikerns utan underhållningsprogrammets, serietidningens, sångens, och andra format som medryckande levandegör historiska händelser. Målgruppen är inte forskare, som Nilsson och jag, utan de engagerade amatörerna. Kommunalarbetare, målare, elektriker, handels- och servicepersonal som lyssnar på Sabaton i hörlurar till och från jobbet, eller som sällskap under långa ensampass."
[...]
"VoF:s motivation, att Sabaton fått människor 'att bättre förstå historia som vetenskap', kan därför sägas falla inom ramen för den längre svenska folkbildningstraditionen."
The Times, 17 januari 2023
Swedish heavy metal band Sabaton hailed for riffs on history
Utdrag: "Last week the Swedish Sceptics’ Association (VoF) named the band its 'enlightener of the year', an award usually reserved for writers and broadcasters popularising rigorous research."
[...]
"However, VoF said Sabaton could keep the prize because the band had denounced the Russian invasion of Ukraine and taken part in an anti-Putin protest in Britain last year.
“The first thing that comes up when you google 'Sabaton, Ukraine and war' is that they distanced themselves from the war and carried out this protest,” Dan Katz, one of VoF’s directors, told Swedish television."
Sveriges Radio, 17 januari 2023
144. Nu ska frågan avgöras: finns själen? 17 januari 2023 - P3 Klubben
Utdrag (ca 00:08:06-00:11:00): "- Kan det ha stormat för att [Sabaton] gör så episkt dålig rock?
- Nej, utanför att de utsågs till Årets folkbildare av den ideella föreningen Vetenskap och Folkbildning. Grattis, Sabaton! Men glädjen blev kortvarig.
[...]
- Jag hörde nu på radion att de har omprövat beslutet och de får behålla priset.
- Grattis!"
SVT, 16 januari 2023
Lokala Nyheter Dalarna – Mån 16 jan 19:55
Utdrag: "[Sabaton] får behålla priset som årets folkbildare. Det menar Föreningen för vetenskap och folkbildning, VOF, efter att föreningen fick kännedom om ett uttalande [...]."
Fria Tider, 16 januari 2023
Trots DN-drevet – Sabaton blir årets folkbildare
Utdrag: "– Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt, sade Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och Folkbildning, i ett pressmeddelande.
Dagens Nyheter och Dagens ETC riktade dock hård kritik mot utnämningen på grund av att Sabaton år 2015 hade en konsert på Krimhalvön, som då hade annekterats av Ryssland.
– Vi gör det vi gör, vi sjunger om historia och vi spelar heavy metal. Jag vet att folk vill göra politik av oss, men vi vill inte aktivt göra det, sade [b]andets låtskrivare och basist Pär Sundström till DN.
Men nu har Vetenskap och Folkbildnings styrelse fattat ett majoritetsbeslut om att utnämningen av Sabaton till årets folkbildare kvarstår."
P4 Dalarna, 16 januari 2023
Sabaton får behålla pris: "Bandet står upp för folkrätten"
Utdrag: [Per Johan Råsmark, styrelseledamot VoF] "Dom har gjort väldigt tydligt att dom tar, inte bara avstånd från kriget och ockupationen, utan dom står upp för folkrätten. Och dom fördömer kriget och invasionen i Ukraina. [...] Om man möter en reaktion som är väldigt kraftig så är det faktiskt väldigt sunt att inte reagera på den rakt av och bara snabbt säga någonting, utan ta lite tid och fundera och titta igenom saker en gång till."
Sydsvenskan, 16 januari 2023
"Den frivilliga censuren finns överallt, men förutsätter ett beroende. "
Utdrag: "Hårdrockbandet Sabaton utsågs nyligen av Föreningen Vetenskap och Folkbildning till årets folkbildare. När det blev känt att en bandmedlem för sex (!) år sedan påtalat att Krims innevånare verkade vara glada över att halvön återbördats till Ryssland vaknade kritikerna.
Att en gång ha uttalat sig på det viset ses som olämpligt. Sålunda restes snabbt krav på att priset skulle återkallas.
Detta leder tanken till ett uttalande av den danske kritikern Edward Brandes: 'Det finns inget som kan kallas fri tanke – åtminstone ingen tullfri tanke. Somliga tankar beskattas nämligen med förlusten av ära, samhällsposition och pengar'. På något sätt känns de orden fortfarande aktuella trots att de uttalades för mer än 100 år sedan."
Dagens ETC, 16 januari 2023
Efter kritiken: Sabaton fortsätter sälja ryska flaggor
Utdrag: "Först pris – sedan kris. Men svenska hårdrocksjättarna Sabaton får behålla sin utmärkelse som Årets folkbildare [...]. Det meddelade föreningen Vetenskap och folkbildning tidigare idag. I Sabatons officiella shop kan man fortsatt köpa ryska flaggor med bandets logotyp – dock inte ukrainska."
Dagens Nyheter, 16 januari 2023
Sabaton får behålla utmärkelsen årets folkbildare
Utdrag: "Föreningen Vetenskap och Folkbildning har nu fattat beslutet att låta bandets utnämning kvarstå. Beslutet fattades av styrelsen som 'noggrant gått igenom tillgängliga fakta i ärendet', skriver föreningen i ett pressmeddelande.
Bland annat hänvisar man till en manifestation i Hartlepool i England i mars 2022, där Sabaton tydligt tog avstånd från kriget. Bandets talesman Pär Sundström sade även i en kommentar till Dagens Nyheter att bandet står bakom folkrätten och man är emot att 'någon invaderar eller ockuperar ett annat land'."
Rapport, 16 januari 2023
Rapport – Idag 07:30 | SVT Play
Utdrag: "Metalbandet Sabaton utnämndes av Föreningen Vetenskap och Folkbildning som Årets folkbildare, men fått kritik för tidigare uttalanden om Rysslands annektering av Krim. Men idag meddelade föreningen att Sabaton får behålla priset."
SVT Nyheter, 16 januari 2023
Trots kritiken – Sabaton får behålla priset som årets folkbildare
Utdrag: "– Det här citatet var något som vi inte hade hittat. Vi hade varit väldigt noggranna och givetvis googlat som galningar. Så det var ju duktigt av någon att hitta det, men det första som dyker upp när man googlar ”Sabaton, Ukraina och krig” är att de tar avstånd från kriget och sedan genomförde den här manifestationen, säger Dan Katz, styrelseledamot i Vetenskap och folkbildning."
Föreningen Aurora, 15 januari 2023
Sabaton och kommentariatets goda smak
Utdrag: "I denna essä argumenterar Anders-William Berg att den senaste tidens kontrovers kring att rockbandet Sabaton utsetts till 'Årets folkbildare 2022' av föreningen Vetenskap och folkbildning förklaras mer av klassers smak och distinktion än av vad som skulle vara rätt eller fel historisk fakta."
Expressen Kultur, 14 januari 2023
VICTOR MALM: Årets folkbildare var tydligen Putinvänlig (Kulturkrönika)
Utdrag: "VoF lyfter förvisso inte bara musiken, utan också deras relativt gedigna Youtube-kanal där programledaren Indy Neidell tillsammans med bandmedlemmarna guidar fansen genom historiska händelser. Jag är inte historiker, jag vill inte bedöma kvaliteten, men nog kan man berömma ambitionen, även om kanalen bevisar tesen att människors – särskilt mäns – förmåga att engagera sig i förflutna händelser står i direkt proportion till hur många som då dog en våldsam död."
[...]
"Expressen och Aftonbladet förärades i samma veva nidutmärkelsen årets förvillare för bristfällig sjukdomsjournalistik. Trist förstås. Men när VoF nu ska sammanträda för att utvärdera om Sabaton borde fråntas folkbildaräran, vore det snyggt om de också såg sig i spegeln.
De är ju själva ganska förtjänta av årets förvillarpris."
Sveriges Radio, 14 januari 2023
P3 med Edvin Edvinsson 14 januari 2023
Utdrag (ca 02:39:00): "Nu har jag med mig vår musikreporter Jonas David som blickar tillbaka på veckans stora musiksnackisar. Det här metalbandet från Falun, dom har haft en riktig rollercoastervecka bakom sig."
"Än så länge har man inte fattat något beslut om det här folkbildningspriset ska dras tillbaka eller inte. Dom har väl uttalat sig också, dom bakom det här priset, att dom kommer inte stressa fram något beslut i den här frågan utan kommer tänka efter och... ta det lite rimligt."
Laddar in …
Vetenskap och Folkbildning