Sveriges Radio, 11 januari 2023
Med Kristian Bruce Bolinder 11 januari 2023 - Förmiddag i P4 Gävleborg
Utdrag: "Vetenskap och Folkbildning uppger för SVT att de inte känner till det här uttalandet och föreningen ska nu ta ställning till de här nya uppgifterna och besluta om Sabaton får behålla priset eller inte."
SVT, 11 januari 2023
Lokala Nyheter Dalarna – Igår 08:05
Utdrag: "[N]u utses man alltså till Årets folkbildare med motiveringen att bandet skildrar historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt."
Dagens Nyheter, 10 januari 2023
Sabaton utsedda till årets folkbildare - men petade från EU-spellista
Utdrag: "– Ingen får priset för att de är perfekta människor eller organisationer. Alla får priset för det de gör som folkbildare, säger Per John Råsmark [riksstyrelseledamot i VoF].
[...]
I en kommentar till DN skriver Pär Sundström så här:
'Mitt citat var hur jag upplevde situationen där och då på plats och de intryck jag hade med mig hem. Att någon invaderar eller ockuperar ett annat land strider mot folkrätten som jag tycker bör gälla istället för att någon tar till väpnad konflikt så som det nu skett i Ukraina. Vår katalog av låtar är ett bevis på att det krigats nog.'”
Bulletin, 11 januari 2023
Sabaton vinnare och möjlig förlorare
Utdrag: "Vetenskap och Folkbildning delar varje år ut priset för årets folkbildare och förvillare. I år går priset som folkbildare till hårdrocksbandet Sabaton. Men kontroversiella uttalanden om Ryssland och Ukraina kan nu komma att hota priset."
Aktuellt, 10 januari 2023
Aktuellt – Tis 10 jan 21:00 | SVT
Utdrag: "[Uttalandet] är värre enligt Dan Katz [VoF:s presskontakt] och leder till att föreningen Vetenskap och Folkbildning ikväll eller imorgon kommer att ha ett extra styrelsemöte.
Dan Katz: Det här kommer vi att titta på.
Reporter: Kan det bli så att ni omprövar den här utmärkelsen?
Dan Katz: Eh, ja... Osvuret är ju bäst."
SVT Nyheter, 10 januari 2023
Sabaton kan bli av med priset som årets folkbildare
Utdrag: "På tisdagen meddelade föreningen Vetenskap och Folkbildning att priset för årets folkbildare 2022 går till det svenska hårdrocksbandet Sabaton. Men efter att föreningen fått kännedom om en av bandmedlemmarnas uttalande 2016 gällande den ryska annekteringen av Krim riskerar de nu att bli av med utmärkelsen."
Aftonbladet, 10 januari 2023
Sabaton utsedda till årets folkbildare – VoF svarar på kritik
Utdrag: "Men Per Johan Råsmark, styrelseledamot i VoF, ser inga problem med att Sabaton fått utmärkelsen som årets folkbildare.
– De får priset för sin folkbildande insats. Om man följer deras material så framgår det att tydligt att krig är något fruktansvärt och det kanske är ännu viktigare i dessa tider att vi kommer ihåg det. Att det är ett lidande för soldater och civila. Och de tar avstånd från alla former utav krigföring såvitt jag har förstått, säger han."
Sveriges radio, 10 januari 2023
Sabaton årets folkbildare – veckan efter regeringens petning - Kulturnytt i P1
Utdrag: "Hårdrocksbandet Sabaton har utsetts till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning för att de i låttexter och YouTubeklipp berättat om militärhistoria på ett korrekt sätt. 'En oväntad och kul utnämning', enligt basisten Pär Sundström."
Svenska Dagbladet, 10 januari 2023
Hårdrocksband prisas som årets folkbildare
Utdrag: "VOF delar även ut priset Årets förvillare, som för 2022 går till kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen, som får dela på den mindre åtråvärda benämningen.
'De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar', lyder en del av juryns motivering."
Sveriges radio, 10 januari 2023
P4 Extra med Titti Schultz (Länken ej längre tillgänglig: https://sverigesradio.se/avsnitt/p4-extra-med-titti-schultz--147)
Utdrag: "Årets folkbildare 2022 har utsetts och jag tror att många kommer att tycka att det är ett oväntat val. [...] Vetenskap och Folkbildning skriver på sin hemsida: 'Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. [...]' Jag skulle vilja säga att det är ett ganska tydligt nytänkande från Vetenskap och Folkbildning, också."
Dagens ETC, 10 januari 2023
Hårdrocksbandet Sabaton: Krim är ryskt
Utdrag: "Imorse fick svenska bandet Sabaton pris som årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning. I en intervju med Sweden Rock Magazine 2016 försvarade en av bandets frontfigurer Rysslands annektering av Krimhalvön."
Dagens ETC, 10 januari
Årets folkbildare: De avslöjade alternativvårdens lögner
Utdrag: "Hjärntumörer kan botas med alternativmedicin och vaccin mot covid skyndar på cancer. Det var två av de lögner som journalisterna Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt avslöjade när de granskade alternativvården i Örebro. Nu får de ett hedersomnämnande som Årets folkbildare."
Falu-Kuriren, 10 januari 2023
Sabaton prisas som ”årets folkbildare” – men locket på om kritiserad Krimspelning – Falu-Kuriren (falukuriren.se)
Utdrag: "Falubandet Sabaton är kända för sina historiska texter och nu får de pris som ”årets folkbildare” av föreningen Vetenskap och folkbildning. Men de vill inte kommentera den kritik om bandets spelning på ockuperade Krim 2015, som nu blossat upp på nytt."
Västerbottens-Kuriren, 10 januari 2023
Hårdrocksband prisas som årets folkbildare
Utdrag: "'Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt. De ger sin publik mer information än vad som ryms i deras sångtexter', lyder en del av motiveringen där juryn även lyfter fram bandets historieinriktade Youtube-kanal. [...] VOF delar även ut priset Årets förvillare, som för 2022 går till kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen, som får dela på den mindre åtråvärda benämningen."
Skaraborgs Allehanda, 10 januari 2023
Sabaton utsedda till årets folkbildare: ”Helt unikt”
Utdrag: "Bandet Sabaton, med Hannes Van Dahl från Skövde som trummis, har utsetts till årets folkbildare av Vof, Föreningen vetenskap och folkbildning."
Feber, 10 januari 2023
Sabaton utsedda till Årets folkbildare. Expressen och Aftonbladet utses till Årets förvillare
Utdrag: "Motsatsen till Årets folkbildare är Årets förvillare och den 'äran' tillfaller i år de båda kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen för sina hälsoartiklar om sköldkörteln och hypotyreos, en underfunktion i sköldkörteln. FoV [sic] anser att det är förvillande när Expressen och Aftonbladet ställer enskilda patienters fallhistorier mot medicinska experters bedömningar."
Sveriges radio, 10 januari 2023
Hårdrocksbandet Sabaton är årets folkbildare: "Betyder jättemycket" - P4 Skaraborg
Utdrag: "Hårdrocksbandet Sabaton, med trummisen Hannes van Dahl från Skövde, har utsetts till årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning. Motiveringen lyfter fram bandets historieinriktade YouTubekanal. Pär Sundström är basist i bandet:
- Det betyder jättemycket. [...] Vi har ju fått väldigt mycket bra och positiv kritik av fans, så klart, men också från lite mer otippade saker såsom lärare och studenter runtom på jorden som använt vår musik och dokumentärer för att utbilda inom historia."
Nyheter Idag, 10 januari 2023
Sabaton blir årets folkbildare – Expressen och Aftonbladet årets förvillare
Utdrag: "Vidare skriver föreningen att bandet genom sin Youtubekanal Sabaton History Channel och detaljerade artiklar på bandets webbplats erbjuder fördjupad historisk kunskap i ämnena de täcker."
[...]
"Årets förvillare blir Expressen och Aftonbladet. Bakgrunden till det mindre smickrande priset är deras hälsoartiklar om framför allt sköldkörteln och hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon).
Enligt juryn har patienters enskilda och förhållandevis ovanliga historier ställts mot den medicinska expertisen, där patienterna har förespråkat behandlingar med 'tvivelaktig evidensbas'."
Sweden Rock Magazine (Facebook), 10 januari 2023
Och årets folkbildare är... SABATON!
Utdrag: "Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett hårdrocksbandet Sabaton till Årets folkbildare år 2022. Motiveringen lyder: 'Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. I en värld där vi översvämmas av fake news och konspirationsteorier så levereras faktagranskad information från det sista håll många hade väntat sig - ett hårdrocksband.'”
The Moshville Times, 10 januari 2023
Sabaton receives The Swedish Skeptics Association’s ‘Enlightener Of The Year Award 2022’ 
Utdrag: "The Swedish Skeptics Association have hand-picked Sabaton specifically for their ability to deliver factual content, expressing that they stand out from their contemporaries and peers in the music scene for their dedication to giving truthful, historical accounts with the assistance of qualified historians and experts."
Sabaton.net, 10 januari 2023
Sabaton receives The Swedish Skeptics Association’s prestigious “Enlightener of the Year Award 2022”
Utdrag: "We are beyond proud to announce that The Swedish Skeptics Association (Vetenskap och Folkbildning) has awarded us the 'Enlightener of the Year Award 2022' ('Årets Folkbildare 2022') making us the FIRST EVER ROCK BAND to receive this prestigious accolade."
TT, 10 januari 2023
Hårdrocksband prisas som årets folkbildare
Utdrag: "Hårdrocksbandet Sabaton har utsetts till årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning (VOF). 'Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt. De ger sin publik mer information än vad som ryms i deras sångtexter', lyder en del av motiveringen där juryn även lyfter fram bandets historieinriktade Youtube-kanal."
Expressen, 2 januari 2023
Kritik mot nya hemliga lyxklubben på Östermalm
Utdrag: "– Biohack låter lite coolt. En risk kan vara att man gör av med pengar i onödan. Man luras att tro att man måste köpa produkter och göra förändringar baserat på felaktiga premisser, säger Jessica Norrbom, forskare och lärare i fysiologi på Karolinska institutet. Hon är folkbildare inom forskning, kost och hälsa – och fick utmärkelsen Årets folkbildare 2021 för boken och podden 'Frisk utan flum'."
Helsingborgs Dagblad, 27 december 2022
Här är plats 51-100 på årets tyngsta lista
Utdrag: "Jacob Gudiol, tränings- och hälsoexpert. Helsingborgaren tvekar inte att ta debatten om vad som är skitmat och göra mos av argument som inte bygger på evidens och fakta. Fick i våras ta emot Vetenskap och folkbildnings utmärkelse 'årets folkbildare 2021'."
Ångestpodden, 22 december 2022
413. Tarmflora, gurkmeja och riktig vetenskap, med Jacob Gudiol
Ur avsnittsbeskrivning: "Ja, den här veckan gästas vi av Jacob Gudiol. Årets folkbildare 2021. Och SOM han folkbildar. Det blir ett samtal om tarmfloran, pseudovetenskap, och hur farligt socker egentligen är?"
TV4 Nyhetsmorgon, 21 december 2022
Träningsexperten: Så mycket påverkar julmaten din vikt
Utdrag ur beskrivning: "Det är lätt att mängden kalorier drar iväg, men gör det någon skillnad om man äter lite extra så här över helgerna? Fysioterapeut Jacob Gudiol, som också blev Årets folkbildare 2021, reder ut!"
Helsingborgs Dagblad, 18 december 2022
Finns sanningen om utomjordingarna i ett arkiv i Norrköping?
Utdrag: "Enligt en undersökning av Vetenskap och folkbildning från 2015 tror hälften av alla svenskar att det finns intelligent liv på andra planeter, inte minst yngre med hög utbildning. Men bara 15 procent tror på att ufon besöker oss, de flesta medelålders och med låg utbildning."
Nöjesguiden, 15 december 2022
Nöjesguidens årssammanfattning 2022
Utdrag: "Kodjo Akolor annonserar sitt avsked från Morgonpasset. Dree Low lägger ner sin karriär. Estoniadokumentärfilmaren Henrik Evertsson får pris som Årets förvillare."
Aftonbladet, 25 november 2022
Kristersson är nu lika populär som köttskatt
Utdrag: "En knapp tredjedel vill införa köttskatt i Sverige, enligt SOM-institutet. Något fler, 37 procent, tror på paranormala fenomen – 'övernaturliga händelser som inte kan förklaras av vetenskapen" enligt Föreningen Vetenskap och Folkbildning.'
Svenska Dagbladet, 13 november 2022
Freud-konflikten skakar psykiatrin i Göteborg
Utdrag: "Dan Katz medger att det finns patienter som upplever sig hjälpta av psykoanalys, men noterar att det också 'finns folk som tycker att de blivit botade av att dricka silvervatten'."
Vetenskap och Folkbildning