Inaktuellt med Jonas & Hans (podcast), 12 januari 2023
Podplay Live: Prins Harry, Center-Murre och Jonas bastugång
Utdrag: "- [S]edan fick de [Sabaton] ett pris av Forsknings- och... folkbildningsföreningen, jag vet inte vad det är för gökar riktigt.
- Föreningen Vetenskap och Folkbildning. De är alltså en massa incels som sitter och onanerar ikapp, det är väl inte en enda kvinna med i det förbundet. De är såna här överliggare från KTH, Sahlgrenska och andra såna här intellektuella institutioner. Såna institutioner som din farsa inte ens har gått förbi."
IT-Hälsa, 12 januari 2023
”Årets förvillare” spekulerar nu om sköldkörtelsjukdom
Utdrag: "– Vi vill understryka att vi, precis som Vetenskap och Folkbildning i motiveringen, inte ifrågasätter enskilda patienters upplevelser. För att dra slutsatser om vad som ger effekt krävs mer forskning om sköldkörteln och ett nationellt kvalitetsregister för att veta hur patientgruppen de facto mår – inte fler spekulationer i kvällspressen, säger Katarina Nydahl, medicinskt sakkunnig på Sköldkörtelförbundet."
Sveriges Radio, 11 januari 2023
Ukrainas nya medialag har väckt kritik men får stöd av Reportrar utan gränser - Kulturnytt i P1
Utdrag (ca 00:01:50): "Till DN säger [basisten Pär Sundström]: "Mitt citat var hur jag upplevde situationen där och då på plats och de intryck jag hade med mig hem. Att någon invaderar eller ockuperar ett annat land strider mot folkrätten som jag tycker bör gälla istället för att någon tar till väpnad konflikt.'"
Sveriges radio, 11 januari 2023
Hannas vårta, Garpens gåta och den äldre kvinnan är inne 11 januari 2023 - Eftermiddag i P3
Utdrag (ca 00:04:00): [Jonas David] "VoF, föreningen Vetenskap och Folkbildning [...] tillhör den så kallade internationella skeptikerrörelsen. [...] Roligt nog är det faktiskt Aftonbladet och Expressen som fått [Årets förvillarpris]. Det är lite intressant för att Aftonbladet har nu också rapporterat och intervjuat den här föreningen om det som har hänt med Sabaton. Alltså, det här är så komplicerat."
AMK Morgon, 11 januari 2023
Podspace | AMK Morgon 11 januari
Utdrag: [Martin Soneby med gäster] "Vadå vetenskap, jag vet ingenting." "Nä, jag tror att Vetenskap och Folkbildning kanske inte liksom är ett statligt organ, om man säger så då."
Expressen, 11 januari 2023
Sabaton kan bli av med utmärkelse efter uttalande om Krim
Utdrag: "– Vi är en förening för vetenskap, och i vetenskap ingår att man omprövar om man får ny kunskap, säger Dan Katz, presskontakt på Vetenskap och Folkbildning, i SVT:s 'Aktuellt' på tisdagskvällen."
Nyhetsshowen, 11 januari 2023
Taxistrejk, folkbildarna Sabaton och kortfilm utan handling
Utdrag (00:21:25-00:35:45): [Ina Lundström] "Vetenskap och Folkbildning, för dem som inte vet, är en ideell förening. [...] Saker dom gillar då är, typ, astrofysik, seismologi, folk som är hundraprocentiga ateister och inte använder ord som "herregud". Saker som dom inte gillar är astrologi, homeopater och kvällstidningsartiklar om bär som botar cancer. [...] På så vis sällar sig Sabaton till skaran av tidigare folkbildare som TV-programmet Fråga Lund, sajten Viralgranskaren och personen Hans Rosling. Sabaton är en lite udda fågel i det här sammanhanget, kanske vi kan säga. Det ska sägas i och för sig att Skalman har fått priset en gång."
Sköldkörtelförbundet, 11 januari 2023
Pressmeddelande: ”Årets förvillare” spekulerar om sköldkörtelsjukdom
Utdrag: "Sköldkörtelförbundet uppmärksammar att föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett Expressen och Aftonbladet till 'Årets förvillare' för deras artiklar med en blandning av spekulationer och fakta om sjukdomar. De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar."
Sveriges Radio, 11 januari 2023
Sabaton kan ryka som årets folkbildare & Frankrike varnar för "Le snus" – P3 Nyheter med Babs Drougge
Utdrag: "Föreningens ordförande [sic, presskontakt] säger till SVT att de har resonerat, liksom, ja, den här Krim-spelningen, det var ändå ganska många år sen. Det har gått sju år nu, liksom, man får väl... alla förtjänar väl en andra chans. Typ, liksom."
Sveriges Radio, 11 januari 2023
Med Kristian Bruce Bolinder 11 januari 2023 - Förmiddag i P4 Gävleborg
Utdrag: "Vetenskap och Folkbildning uppger för SVT att de inte känner till det här uttalandet och föreningen ska nu ta ställning till de här nya uppgifterna och besluta om Sabaton får behålla priset eller inte."
SVT, 11 januari 2023
Lokala Nyheter Dalarna – Igår 08:05
Utdrag: "[N]u utses man alltså till Årets folkbildare med motiveringen att bandet skildrar historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt."
Dagens Nyheter, 10 januari 2023
Sabaton utsedda till årets folkbildare - men petade från EU-spellista
Utdrag: "– Ingen får priset för att de är perfekta människor eller organisationer. Alla får priset för det de gör som folkbildare, säger Per John Råsmark [riksstyrelseledamot i VoF].
[...]
I en kommentar till DN skriver Pär Sundström så här:
'Mitt citat var hur jag upplevde situationen där och då på plats och de intryck jag hade med mig hem. Att någon invaderar eller ockuperar ett annat land strider mot folkrätten som jag tycker bör gälla istället för att någon tar till väpnad konflikt så som det nu skett i Ukraina. Vår katalog av låtar är ett bevis på att det krigats nog.'”
Bulletin, 11 januari 2023
Sabaton vinnare och möjlig förlorare
Utdrag: "Vetenskap och Folkbildning delar varje år ut priset för årets folkbildare och förvillare. I år går priset som folkbildare till hårdrocksbandet Sabaton. Men kontroversiella uttalanden om Ryssland och Ukraina kan nu komma att hota priset."
Aktuellt, 10 januari 2023
Aktuellt – Tis 10 jan 21:00 | SVT
Utdrag: "[Uttalandet] är värre enligt Dan Katz [VoF:s presskontakt] och leder till att föreningen Vetenskap och Folkbildning ikväll eller imorgon kommer att ha ett extra styrelsemöte.
Dan Katz: Det här kommer vi att titta på.
Reporter: Kan det bli så att ni omprövar den här utmärkelsen?
Dan Katz: Eh, ja... Osvuret är ju bäst."
SVT Nyheter, 10 januari 2023
Sabaton kan bli av med priset som årets folkbildare
Utdrag: "På tisdagen meddelade föreningen Vetenskap och Folkbildning att priset för årets folkbildare 2022 går till det svenska hårdrocksbandet Sabaton. Men efter att föreningen fått kännedom om en av bandmedlemmarnas uttalande 2016 gällande den ryska annekteringen av Krim riskerar de nu att bli av med utmärkelsen."
Aftonbladet, 10 januari 2023
Sabaton utsedda till årets folkbildare – VoF svarar på kritik
Utdrag: "Men Per Johan Råsmark, styrelseledamot i VoF, ser inga problem med att Sabaton fått utmärkelsen som årets folkbildare.
– De får priset för sin folkbildande insats. Om man följer deras material så framgår det att tydligt att krig är något fruktansvärt och det kanske är ännu viktigare i dessa tider att vi kommer ihåg det. Att det är ett lidande för soldater och civila. Och de tar avstånd från alla former utav krigföring såvitt jag har förstått, säger han."
Sveriges radio, 10 januari 2023
Sabaton årets folkbildare – veckan efter regeringens petning - Kulturnytt i P1
Utdrag: "Hårdrocksbandet Sabaton har utsetts till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning för att de i låttexter och YouTubeklipp berättat om militärhistoria på ett korrekt sätt. 'En oväntad och kul utnämning', enligt basisten Pär Sundström."
Svenska Dagbladet, 10 januari 2023
Hårdrocksband prisas som årets folkbildare
Utdrag: "VOF delar även ut priset Årets förvillare, som för 2022 går till kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen, som får dela på den mindre åtråvärda benämningen.
'De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar', lyder en del av juryns motivering."
Sveriges radio, 10 januari 2023
P4 Extra med Titti Schultz (Länken ej längre tillgänglig: https://sverigesradio.se/avsnitt/p4-extra-med-titti-schultz--147)
Utdrag: "Årets folkbildare 2022 har utsetts och jag tror att många kommer att tycka att det är ett oväntat val. [...] Vetenskap och Folkbildning skriver på sin hemsida: 'Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. [...]' Jag skulle vilja säga att det är ett ganska tydligt nytänkande från Vetenskap och Folkbildning, också."
Dagens ETC, 10 januari 2023
Hårdrocksbandet Sabaton: Krim är ryskt
Utdrag: "Imorse fick svenska bandet Sabaton pris som årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning. I en intervju med Sweden Rock Magazine 2016 försvarade en av bandets frontfigurer Rysslands annektering av Krimhalvön."
Dagens ETC, 10 januari
Årets folkbildare: De avslöjade alternativvårdens lögner
Utdrag: "Hjärntumörer kan botas med alternativmedicin och vaccin mot covid skyndar på cancer. Det var två av de lögner som journalisterna Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt avslöjade när de granskade alternativvården i Örebro. Nu får de ett hedersomnämnande som Årets folkbildare."
Falu-Kuriren, 10 januari 2023
Sabaton prisas som ”årets folkbildare” – men locket på om kritiserad Krimspelning – Falu-Kuriren (falukuriren.se)
Utdrag: "Falubandet Sabaton är kända för sina historiska texter och nu får de pris som ”årets folkbildare” av föreningen Vetenskap och folkbildning. Men de vill inte kommentera den kritik om bandets spelning på ockuperade Krim 2015, som nu blossat upp på nytt."
Västerbottens-Kuriren, 10 januari 2023
Hårdrocksband prisas som årets folkbildare
Utdrag: "'Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt. De ger sin publik mer information än vad som ryms i deras sångtexter', lyder en del av motiveringen där juryn även lyfter fram bandets historieinriktade Youtube-kanal. [...] VOF delar även ut priset Årets förvillare, som för 2022 går till kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen, som får dela på den mindre åtråvärda benämningen."
Skaraborgs Allehanda, 10 januari 2023
Sabaton utsedda till årets folkbildare: ”Helt unikt”
Utdrag: "Bandet Sabaton, med Hannes Van Dahl från Skövde som trummis, har utsetts till årets folkbildare av Vof, Föreningen vetenskap och folkbildning."
Feber, 10 januari 2023
Sabaton utsedda till Årets folkbildare. Expressen och Aftonbladet utses till Årets förvillare
Utdrag: "Motsatsen till Årets folkbildare är Årets förvillare och den 'äran' tillfaller i år de båda kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen för sina hälsoartiklar om sköldkörteln och hypotyreos, en underfunktion i sköldkörteln. FoV [sic] anser att det är förvillande när Expressen och Aftonbladet ställer enskilda patienters fallhistorier mot medicinska experters bedömningar."
Sveriges radio, 10 januari 2023
Hårdrocksbandet Sabaton är årets folkbildare: "Betyder jättemycket" - P4 Skaraborg
Utdrag: "Hårdrocksbandet Sabaton, med trummisen Hannes van Dahl från Skövde, har utsetts till årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning. Motiveringen lyfter fram bandets historieinriktade YouTubekanal. Pär Sundström är basist i bandet:
- Det betyder jättemycket. [...] Vi har ju fått väldigt mycket bra och positiv kritik av fans, så klart, men också från lite mer otippade saker såsom lärare och studenter runtom på jorden som använt vår musik och dokumentärer för att utbilda inom historia."
Nyheter Idag, 10 januari 2023
Sabaton blir årets folkbildare – Expressen och Aftonbladet årets förvillare
Utdrag: "Vidare skriver föreningen att bandet genom sin Youtubekanal Sabaton History Channel och detaljerade artiklar på bandets webbplats erbjuder fördjupad historisk kunskap i ämnena de täcker."
[...]
"Årets förvillare blir Expressen och Aftonbladet. Bakgrunden till det mindre smickrande priset är deras hälsoartiklar om framför allt sköldkörteln och hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon).
Enligt juryn har patienters enskilda och förhållandevis ovanliga historier ställts mot den medicinska expertisen, där patienterna har förespråkat behandlingar med 'tvivelaktig evidensbas'."
Sweden Rock Magazine (Facebook), 10 januari 2023
Och årets folkbildare är... SABATON!
Utdrag: "Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett hårdrocksbandet Sabaton till Årets folkbildare år 2022. Motiveringen lyder: 'Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. I en värld där vi översvämmas av fake news och konspirationsteorier så levereras faktagranskad information från det sista håll många hade väntat sig - ett hårdrocksband.'”
The Moshville Times, 10 januari 2023
Sabaton receives The Swedish Skeptics Association’s ‘Enlightener Of The Year Award 2022’ 
Utdrag: "The Swedish Skeptics Association have hand-picked Sabaton specifically for their ability to deliver factual content, expressing that they stand out from their contemporaries and peers in the music scene for their dedication to giving truthful, historical accounts with the assistance of qualified historians and experts."
Sabaton.net, 10 januari 2023
Sabaton receives The Swedish Skeptics Association’s prestigious “Enlightener of the Year Award 2022”
Utdrag: "We are beyond proud to announce that The Swedish Skeptics Association (Vetenskap och Folkbildning) has awarded us the 'Enlightener of the Year Award 2022' ('Årets Folkbildare 2022') making us the FIRST EVER ROCK BAND to receive this prestigious accolade."
Laddar in …
Vetenskap och Folkbildning