Kristianstadsbladet, 13 oktober 2023
Dramaserien ”Estonia” är fri från publikfriande häftig action
Utdrag: "Genom åren har det med jämna mellanrum dykt upp nya fakta, nya teorier och konspiratoriska spekulationer, nya frågor att ta ställning till, nya utredningar. Häromåret kom dokumentären 'Estonia – Fyndet som ändrar allt'. Den belönades med Stora Journalistpriset, men utsågs även till Årets förvillare. Sedan ett par dagar kan man strömma dokumentären ”Estonia och myterna” på SVT Play. Den slår fast att fartyget sjönk på grund av att bogvisiret lossnade – precis som haverikommissionen hävdade redan kort efter katastrofen."

Även i Borås Tidning, Smålandsposten och Ystads Allehanda.
The Secular Foxhole (podcast), 12 oktober 2023
Positive News Sandwich, Stats, Support, Give-Away, Spreading the Good Word
Utdrag (ca 00:04:45): [Martin Lindeskog] "I went to the Book Fair today. I went to the booth where they call themselves 'skeptics'. They say they are for education for the so-called masses, in a positive way. But also for science. But he had a t-shirt on that said 'I am a skeptic', and I said I’m not. Then we had an interesting conversation about it."
Isabella söker Sheila (podcast), 8 oktober 2023
Kvacksalvaren & Humanisten
(Alternativ titel: "Yeah baby låt oss prata om klitoris")
Utdrag (00:10:23): [Isabella Löwengrip] "Igår åt jag lunch med en man som är humanist. Han är sekulärhumanist. Och vi hittade vår, vi fann varandra i intresset för gruppen på Facebook som heter Vetenskap och Folkbildning."
[...]
"Det var så befriande att få möta en person som är så bra. För jag har till exempel donerat mycket pengar till Vetenskap och Folkbildning. Jag älskar deras tidning."
LoungePodden, 8 oktober 2023
#202 - Sälj Psykologiskt Skräp i 10 Steg: Magnus Lindwall, Professor Psykologi
Utdrag (00:12:33): [Magnus Lindwall] "Jag tror nog att vad jag har lite fått känsla av att nu efter kritiken kom, för den har ju varit ganska brutal i flera vågor. Först var det kanske med [Magasinet] Filter och så. Sen så året efter så kom det en granskning med Christian Dahlström, Sinnesjukt-podden. Han blev årets... för Vetskap och Folkbildning, vad heter det? Årets folkbildare heter det, ja. Årets förvillare blev ju Thomas Eriksson, så det blev han ju inte. Så det har ju kommit i flera olika omgångar."
Läkemedelsvärlden, 29 september 2023
”Mitt experiment med alternativmedicin blev farligt”
Utdrag: [Anna Bäsén] "Seminariet, med rubriken 'Vart tog vetenskapen vägen?', arrangerades av Föreningen vetenskap och folkbildning.
Jag var där som paneldeltagare tillsammans med Maria Gunther och den granskande journalisten Madelene Pollnow från magasinet Filter.
Vi pratade mycket om tankefällor. Djupt mänskliga sådana. Men som alternativa hälsoentreprenörer utnyttjar mer eller mindre cyniskt.
Att en person själv upplever att en alternativ metod fungerar betyder inte att den gör det."
Journalisten, 28 september 2023
SVT gör dokumentär om Estonia-konspirationer – granskar Stora Journalistpriset-juryn
Utdrag: "För dokumentären belönades Henrik Evertsson med Stora Journalistpriset 2020. Året därpå fick han den mindre åtråvärda utnämningen Årets förvillare av föreningen Vetenskap och Folkbildning, tillsammans med juryn för Stora Journalistpriset."
[Nota bene: I en uppdaterad version av artikeln finns denna formulering inte längre med.]
HBL (Hufvudstadsbladet), 28 september 2023
”Ett nationellt trauma i klass med Palmemordet” – därför var den svenska regissören nära att tacka nej till serien om Estoniakatastrofen
Utdrag: "Haverikommissionens arbete har under årens lopp kritiserats, bland annat för att kommissionen i sin slutrapport inte uttömmande behandlade alla alternativ.

Det har gett spelrum för spekulationer och konspirationsteorier, som fick sitt utlopp i serien Estonia: Fyndet som ändrar allt (2020) som fick ett motstridigt mottagande. Dokumentärfilmaren Henrik Evertsson tilldelades både Stora journalistpriset, och titeln Årets förvillare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning."
Filterpodden, 22 september 2023
#88. Överdrifter värda miljarder
Utdrag: [Madelene Pollnow] "Men först kan vi ju bara säga att det är bokmässa nästa vecka och då finns det ju chans att träffa oss [...]. På torsdag eftermiddag klockan 16 är jag med i ett seminarie som har rubriken 'Vart tog vetenskapen vägen?' Ska jag prata med några andra, jag skulle inte kalla mig själv vetenskapsjournalist men de andra är vetenskapsjournalister i alla fall. Det är Maria Günther på DN [och] Anna Bäsén på Läkemedelsvärden [...] som ska prata om hur medier skriver om kvacksalveri och varför de gör det och vad man kan göra åt det ungefär. Det är under ledning av Vetenskap och Folkbildning. Vi kommer även vara i Vetenskap och Folkbildnings monter på söndag klockan 12, du och jag. Då ska vi prata om detox, ett exempel på kvacksalveri."
[Mattias Göransson] "Som det står om i vårt nya nummer."
[Madelene Pollnow] "Precis, vårt nya nummer som kommer ut på måndag. Våra tidningar kommer faktiskt även finnas till försäljning i Vetenskap och Folkbildnings monter."
Kvartal, 19 september 2023
Psykbabblet är skadligt, Axfors
Utdrag: "Det handlar inte om 'scientism' eller dålig respekt för människors önskan att söka svar när kunniga psykologer protesterar, skriver Dan Katz i en replik på Anna Axfors 'Terapilingot är som religion för mig'. Människor kan fara illa av idéer om att chefer är psykopater eller att medarbetare är av ”fel färg”.
[...]
"Människans nyfikenhet och sökande efter svar och mening är kanske vår finaste egenskap. Vetenskapen är inte dess fiende. Tvärtom.
Dan Katz, Legitimerad psykolog, Legitimerad psykoterapeut, Vice ordförande i Vetenskap och Folkbildning (VoF)"
Länstidningen Östersund, 10 september 2023
Ny dramatisering av Estoniakatastrofen
Utdrag: "I september 2020 sändes Henrik Evertssons dokumentärserie ”Estonia – fyndet som förändrar allt” med material från dykningar från Estonias vrak. Evertsson, som är från Östersund och tidigare har arbetat på LT, fick både ris och ros för serien. Han tilldelades Stora journalistpriset, men blev också utsedd till Årets förvillare av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Han dömdes också till brott mot gravfriden."
Medierna i P1, 2 september 2023
Svajiga hälsostudier, hotade söktjänster och robotarnas intåg på redaktionerna
Utdrag (ca 00:01:00): [Jakob Gudiol] "Jag hade önskat att man hade nyttjat intresset till att utbilda folk. Istället blir det att man vill överraska folk med varje rubrik. 'Oj, nu var det här dåligt.' 'Oj, nu var det där bra.' 'Oj, det där var jätteeffektiv träning.' 'Allt vi trodde om träning var fel.' Det är mycket av den typen av klicklogik."
[Martina Pierrou] "Det här är Jakob Gudiol, fysioterapeuten som blev utsedd till Årets folkbildare 2021 och som upplyser om träning och näringslära på olika plattformar."
[Jakob Gudiol] "Jag hade hoppats att man hade tagit det mycket mer seriöst och att man inte hade sett det som underhållning."
Femina, 30 augusti 2023
Miljardären lägger miljoner på att sluta åldras – här är budgetprodukterna han använder
Utdrag: "Det finns dock många som ifrågasätter miljardärens försök att stoppa och motverka åldrandet. Expressen beskriver honom som desperat och fysioterapeuten Jacob Gudiol, som 2021 utsågs till Årets folkbildare av Vetenskap & Folkbildning, säger till exempel till SVT att det finns några faktorer i Bryan Johnsons liv som skulle kunna förlänga hans liv med några få år, till exempel att han sover ut, inte dricker alkohol eller röker och att han tränar regelbundet. Samtidigt beskriver Jacob Gudiol många av de andra saker som Bryan Johnson ägnar sig åt som "vilda chansningar" och menar att chansen att dessa skulle förlänga livet är väldigt liten."
Historiepodden, 27 augusti 2023
463. Bärnstensrummet som försvann
Utdrag (ca 00:05:30): [Daniel] "När vi kommer in på 2024 så kommer det vara tioårsjubileum för den här podcasten. Det är ju härligt och märkligt att tänka på. Då är det värt att föra på tal att vi fortfarande aldrig har vunnit ett pris annat än de här gamla podcastpriserna i tidernas begynnelse."
[Robin] "Ja, det är också priser visserligen, men du menar de här Daytona som var för länge sedan?"
[Daniel] "Ja, det finns ju så mycket Årets folkbildare, årets ditten och datten. Att man kan sitta och mala på om historia i ett decennium utan att ens av misstag nämnas i ett sådant sammanhang. [...] Lite grann halvnominerad åtminstone, det vore ju trevligt. Ja, så jag hoppas att det här är året då vi vinner ett pris. Det slår jag ett slag för."
Göteborgs-Posten, 22 juni 2023
Så blev kolloidalt silver en favorit inom alternativmedicin
Utdrag: "[Dan Larhammar] har dessutom varit ordförande i föreningen Vetenskap och folkbildning, där han fortfarande är aktiv som kritiker av pseudovetenskap och granskare av alternativmedicin.
– De påståenden som förekommer om kolloidalt silver är att det skulle hämma tillväxt av både virus, bakterier och tumörceller. Men det finns inga kliniska studier som visar att det har den effekten om man dricker det, säger Dan Larhammar."
Under Femton (podcast), 19 juni 2023
#288 Tvistfinansiering - Gustaf Leijonhufvud
Utdrag: "Kritiker som Janne Josefsson och Jan Guillou menar att den för fram 'spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer'. 2021 tilldelades Henrik Evertsson och juryn för Stora Journalistpriset antipriset 'Årets förvillare' av föreningen Vetenskap och Folkbildning."
SVT Nyheter, 11 juni 2023
Så vill techmiljardären stoppa åldrandet
Utdrag: "Fysioterapeuten och författaren Jacob Gudiol, som utsågs till Årets folkbildare 2021, har tittat på hur Bryan Johnson lever – och han tvivlar på att metoderna kommer leda till den hälsorevolution som Johnson hoppas.
– Det verkar vara ett väldigt tråkigt liv han lever. Men han verkar ju trivas med det, säger han."
Sinnessjukt (podcast), 9 juni 2023
215. Uppföljning Sigmund Freud-dokumentären med Dan Katz (del 2)
[Dan Katz]: "Vi har ju ett grundläggande problem och det är just det här att det har blivit som två fotbollslag. Det finns ju några fler fotbollslag också men dom som dominerar är då KBT och PDT. [...] Det som är väldigt olyckligt med detta är just det att vi enas inte kring det som borde vara det självklara. Det som fungerar för patienten."
Sinnessjukt (podcast), 25 maj 2023
214. Uppföljning Sigmund Freud-dokumentären med Dan Katz (del 1)
[Dan Katz] ”Det där är ju ett problem, ett generellt problem för vi som... jag är ju med i föreningen Vetenskap och Folkbildning. För oss är det så självklart att vissa grejer är fullständigt absurda, att när vi uttalar oss så gör vi det med en sån bestämdhet att folk skräms bort.

Jag minns att jag hade en kurskamrat på psykologlinjen som alltid sa, 'ja å ena sidan, men å andra sidan'. Och jag märkte att han blev väldigt omtyckt. Trots att det han tyckte 'å ena sidan eller å andra sidan' var helt befängt. och man förstod ganska mycket att han egentligen tyckte bestämt åt ett annat håll. [...] Men du uppfattas som en klok person när du säger att 'jorden är ju rund. men du måste ha respekt för dem som tycker att den är platt'."
Kvällspasset i P4, 24 maj 2023
Kvällspasset med Sarit Monastyrski: Fötter
Utdrag (ca 00:24:40-00:31:16): [Sarit] "Med oss för att prata lite mer om detta nu är Pontus Böckman, styrelseledamot i vetenskap och Folkbildning. Hallå där, Pontus."
[Pontus] "Hallå, hallå."
[Sarit] "Hallå, hallå. Du, alltså Bigfoot. Vad är det för en figur egentligen?"
[Pontus] "Ja, det kanske lite tråkiga och tekniska beteckningen är att det är en kryptozoologisk varelse. Vilket betyder att det är en varelse som det ryktas om, men som inte har kunnat beläggas vetenskapligt. Men det roligare svaret är att det är en jättekul idé och en väldigt spännande företeelse."
Biblioteksbladet, 9 maj 2023
Replik: Missriktad uppläxning av journalister
Utdrag: "Dokumentären om Estonia sprider konspirationsteorier och är så spekulativ att det vore konstigt om journalistkåren skulle stå bakom den, skriver Lotten Kalenius, sekreterare i styrelsen för Vetenskap och Folkbildning, i en replik till Thord Erikssons ledare om pressfrihet."
Nya Dagbladet, 3 maj 2023
Han är drivande bakom aktivismen på svenska Wikipedia
Utdrag: "En annan ideologiskt präglad organisation som han ägnat sig åt att rensa bort kritik för är lobbyorganisationen Vetenskap och Folkbildning, VoF, en svensk gren av den internationella nyateistiska så kallade 'skeptikerrörelsen'."
[Red. anm: Vetenskap och Folkbildning är en religiöst och partipolitiskt obunden förening.]
Dagens Media, 27 april 2023
Estoniafilmarna överklagar till HD
Utdrag: "Den femdelade dokumentären 'Estonia – fyndet som ändrar allt' vann 2020 Stora Journalistpriset i kategorin 'Årets avslöjande'. Dokumentären har samtidigt varit hårt kritiserad. Kritiker som Janne Josefsson och Jan Guillou menar att den för fram 'spektakulära konspirationsteorier, utan några belägg för att de stämmer'.
2021 tilldelades Henrik Evertsson och juryn för Stora Journalistpriset antipriset 'Årets förvillare' av föreningen Vetenskap och Folkbildning."
Förmiddag i P4 Norrbotten med Ann-Christine Wallner-Hoppe, 6 april 2023
Tor 06 april kl. 09:32
Utdrag (ca 02:20:10): ”Där satt den. 'To Hell and Back' hette låten med Sabaton, Hårdrocksbandet som fick pris som årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Det blev ett litet liv om det där ett tag, men de fick behålla priset."
Flashback Forever, 4 april 2023
#145 Glad Slöja!
Utdrag (ca 01:06:00): [Emma] "Användaren Siltoid skriver: Självklart ska mina organ doneras. Både till forskning och till människor som kan behöva dem. Jag är död och då kan de väl lika gärna använda mina organ som dem vill. Nekrofiler kan även gärna få knulla mig om de skulle vilja. Skicka PM om du är intresserad."
[Scroll-Mia] "Jag hade en gammal kollega som också var så. Det är perfekt."
[Ina] "Då är man fanatist alltså."
[Scroll-Mia] "Han var så oerhörd."
[Ina] "Då är man med i vetenskap och Folkbildning om man tycker det."
Fruktansvärda Monster (podcast), 29 mars 2023
13. Aliens
Utdrag: "Men idag är det få som tvivlar på att det finns liv i rymden. Till och med de snustorra skeptikerna i föreningen Vetenskap och folkbildning skriver lite omständligt på sin sajt, citat: 'Det finns en hög matematisk sannolikhet att bland de triljoner stjärnor i miljarder av galaxer finns miljontals planeter i åldern och närheten till en stjärna likartad med våran sol.'"
Kristianstadsbladet, 27 mars 2023
Förvanska inte evolutionsläran
Utdrag: "Vissa lever tydligen med dylika villfarelser om vad utvecklingsläran innebär. Då är det inte så långsökt att förstå att man också kan hemfalla till idéer av typen skapelsetro, intelligent design och kreationism.
Kreationisten Mats Molén utsågs till Årets förvillare redan 2001. Då var det många som hyste förhoppningar om att de osakliga attackerna mot evolutionsläran skulle ebba ut. När är vi framme där?"
Swebbtv, 22 mars 2023
Matti och Katti avsnitt 92
Utdrag (ca 00:34:37): [Katti] "Ja, och sossarna ska liksom, och pengar bara slösas, som den här nu, årets folkbildare, eller vad det var, han som kastade sten på polisen med koranen, det är så Sverige är ett nötskal, där man bara plöjer pengar i ett helt fel håll."
[Red anm: VoF har ingen aning om vad som åsyftas.]
Nerikes Allehanda, 17 mars 2023
Klimatförnekarna plockar körsbär (debatt)
Utdrag: "Genom att fokusera på körsbären missar man lätt hela bilden och det är hela poängen. Anders Nilsson VoF Örebro medlem i föreningen Vetenskap och Folkbildning Upplevelsen av verkligheten och hur det faktiskt förhåller sig kan skilja sig åt."
Alingsås Tidning, 17 mars 2023
Hyllade journalisten föreläste i Vårgårda: Så lurar vi oss själva
Utdrag: "Samma år [2014] blev han [Jack Werner] av Vetenskap och folkbildning utnämnd till Årets folkbildare och hans första bok kom ut, 'Creepypasta – spökhistorier från Internet'."
[Red anm: 2014 års folkbildarpris gick till Jack Werner, Linnéa JonJons och Åsa Larsson för Viralgranskaren. Jack Werner delade Årets förvillarpris 2021 med övriga juryn för Stora Journalistpriset 2020.]
Norra Halland, 18 februari 2023
Prisade hårdrockare gästade Tjolöholm
Utdrag: "Svensk hårdrock. Det stod på menyn vid Tjolöholms slott under fredagskvällen. En engagerad publik fick se bandet Sabaton, som den här gången gör en turné på lite mindre scener. [...] en hel del uppmärksamhet nyligen, då bandet utsågs till årets folkbildare av Föreningen för vetenskap och folkbildning."
Vetenskap och Folkbildning