Rockflödet (podcast), 23 januari 2023
#34 Nytt om bl.a. Jeff Beck, Twisted Sister, Sabaton & Bruce Dickinson spoken word konsert.
Utdrag (ca 00:09:25): - Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett hårdrockbandet Sabaton till Årets folkbildare 2022. "Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt."
[...]
- Jag tror att det är ett bra momentum att förklara för folk som tror att det är mycket patriotism och annat jox med Sabaton, men dom vill ju skildra historien utifrån ett krigsperspektiv och med [Sabaton History Channel] där dom har många internationellt erkända historiker med."
Dagens ETC, 20 januari 2023
Sabaton är bonniga – men också opportunister
Utdrag: "Få lär ha missat att Sabaton, bandet som byggt en internationell karriär på att spela hårdrock om olika krig, fick pris som ”Årets folkbildare” av den ideella föreningen Vetenskap och folkbildning häromdagen. Fansen jublade, hatarna hatade och själv undrade jag hur i helvete en organisation som främjar ”folkbildning om vetenskapens metoder och resultat” kunde landa så fel."
Dalabygden, 19 januari 2023
Antingen är de bra på att folkbilda eller inte (Ledare)
"Jag tänker att om man nu satt sig ner och konstaterat att Sabaton är ett band som sprider mycket saklig historisk kunskap och därmed nominerat och utsett bandet till årets folkbildare, så ändras ju inte det även om man kommer på i efterhand att dessa personer är dumma i huvudet.
Internet gör ju också att allting som människor någonsin har sagt sparas och det är nästan omöjligt att personer, i alla fall om man tittar tillbaka fem-tio år, alltid har sagt kloka eller bra saker.
Den här cancelkulturen, där allting som alla någonsin har sagt och gjort ska tas hänsyn till för alltid är löjeväckande och oroande. Antingen är Sabaton bra på att folkbilda eller inte. Det betyder inte att allt annat de gör är perfekt."
Flashback Forever (podcast), 17 januari 2023
#134 We came, we raved, we loved.
Utdrag (ca 00:05:10-00:26:37): [Scroll-Mia] "Knutte_Ninja skriver: 'Jag vet inte om jag tycker det andas fingertoppskänsla att utse Sabaton efter invasionen av Ukraina. Det är lite som att utse Zarah Leander till Årets folkbildare 1944.'"
[...]
"Nej men, den här kontroversen runt Sabaton, det drar ju all uppmärksamhet från som det som borde vara en glädjens tid. Rouen försöker påminna om att hur det än är med Sabaton så har VoF gjort något rätt när de utsåg 'Sexpressen och Afrohoran' till Årets förvillare'."
Aurora podcast, 17 januari 2023
Sabaton och kommentariatets goda smak
Utdrag: "- [V]arför framförs den här kritiken? Varför verkar det tyckas finnas en vilja att misskreditera det här beslutet av Föreningen Vetenskap och Folkbildning?
- Vad är det eventuella materiella, professionella intresset för dom här personerna? Jag tycker att man kan sammanfatta det som att deras kritik har varit dels [om] historisk fakta akademiskt [...]. Mycket av den kritiken är felaktig. Jag tycker att den är avslöjande av många ideologiska antaganden. Dels en politisk kritik gällande det här med Krim. Jag tycker att den är orimlig och att man gör sig dum, kontextlös, och det finns dels den rent kulturella kritiken, smakmakandet, och den tycker jag är osmaklig. Jag tycker den är elitistisk. Och jag tycker att den är ett väldigt bra uttryck för vad vi har pratat om tidigare i den här podden, klassers behov av smak och distinktion. Och det finns ett extremt starkt behov av smak och distinktion i dom här klasserna som inte har så mycket annat än just det."
Göteborgs-Posten, 17 januari 2023
Sabaton förtjänar folkbildningspriset (gästkrönika av Johan Gärdebo)
Utdrag: "Folkbildningens måttstock är inte historikerns utan underhållningsprogrammets, serietidningens, sångens, och andra format som medryckande levandegör historiska händelser. Målgruppen är inte forskare, som Nilsson och jag, utan de engagerade amatörerna. Kommunalarbetare, målare, elektriker, handels- och servicepersonal som lyssnar på Sabaton i hörlurar till och från jobbet, eller som sällskap under långa ensampass."
[...]
"VoF:s motivation, att Sabaton fått människor 'att bättre förstå historia som vetenskap', kan därför sägas falla inom ramen för den längre svenska folkbildningstraditionen."
The Times, 17 januari 2023
Swedish heavy metal band Sabaton hailed for riffs on history
Utdrag: "Last week the Swedish Sceptics’ Association (VoF) named the band its 'enlightener of the year', an award usually reserved for writers and broadcasters popularising rigorous research."
[...]
"However, VoF said Sabaton could keep the prize because the band had denounced the Russian invasion of Ukraine and taken part in an anti-Putin protest in Britain last year.
“The first thing that comes up when you google 'Sabaton, Ukraine and war' is that they distanced themselves from the war and carried out this protest,” Dan Katz, one of VoF’s directors, told Swedish television."
Sveriges Radio, 17 januari 2023
144. Nu ska frågan avgöras: finns själen? 17 januari 2023 - P3 Klubben
Utdrag (ca 00:08:06-00:11:00): "- Kan det ha stormat för att [Sabaton] gör så episkt dålig rock?
- Nej, utanför att de utsågs till Årets folkbildare av den ideella föreningen Vetenskap och Folkbildning. Grattis, Sabaton! Men glädjen blev kortvarig.
[...]
- Jag hörde nu på radion att de har omprövat beslutet och de får behålla priset.
- Grattis!"
SVT, 16 januari 2023
Lokala Nyheter Dalarna – Mån 16 jan 19:55
Utdrag: "[Sabaton] får behålla priset som årets folkbildare. Det menar Föreningen för vetenskap och folkbildning, VOF, efter att föreningen fick kännedom om ett uttalande [...]."
Fria Tider, 16 januari 2023
Trots DN-drevet – Sabaton blir årets folkbildare
Utdrag: "– Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt, sade Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och Folkbildning, i ett pressmeddelande.
Dagens Nyheter och Dagens ETC riktade dock hård kritik mot utnämningen på grund av att Sabaton år 2015 hade en konsert på Krimhalvön, som då hade annekterats av Ryssland.
– Vi gör det vi gör, vi sjunger om historia och vi spelar heavy metal. Jag vet att folk vill göra politik av oss, men vi vill inte aktivt göra det, sade [b]andets låtskrivare och basist Pär Sundström till DN.
Men nu har Vetenskap och Folkbildnings styrelse fattat ett majoritetsbeslut om att utnämningen av Sabaton till årets folkbildare kvarstår."
P4 Dalarna, 16 januari 2023
Sabaton får behålla pris: "Bandet står upp för folkrätten"
Utdrag: [Per Johan Råsmark, styrelseledamot VoF] "Dom har gjort väldigt tydligt att dom tar, inte bara avstånd från kriget och ockupationen, utan dom står upp för folkrätten. Och dom fördömer kriget och invasionen i Ukraina. [...] Om man möter en reaktion som är väldigt kraftig så är det faktiskt väldigt sunt att inte reagera på den rakt av och bara snabbt säga någonting, utan ta lite tid och fundera och titta igenom saker en gång till."
Sydsvenskan, 16 januari 2023
"Den frivilliga censuren finns överallt, men förutsätter ett beroende. "
Utdrag: "Hårdrockbandet Sabaton utsågs nyligen av Föreningen Vetenskap och Folkbildning till årets folkbildare. När det blev känt att en bandmedlem för sex (!) år sedan påtalat att Krims innevånare verkade vara glada över att halvön återbördats till Ryssland vaknade kritikerna.
Att en gång ha uttalat sig på det viset ses som olämpligt. Sålunda restes snabbt krav på att priset skulle återkallas.
Detta leder tanken till ett uttalande av den danske kritikern Edward Brandes: 'Det finns inget som kan kallas fri tanke – åtminstone ingen tullfri tanke. Somliga tankar beskattas nämligen med förlusten av ära, samhällsposition och pengar'. På något sätt känns de orden fortfarande aktuella trots att de uttalades för mer än 100 år sedan."
Dagens ETC, 16 januari 2023
Efter kritiken: Sabaton fortsätter sälja ryska flaggor
Utdrag: "Först pris – sedan kris. Men svenska hårdrocksjättarna Sabaton får behålla sin utmärkelse som Årets folkbildare [...]. Det meddelade föreningen Vetenskap och folkbildning tidigare idag. I Sabatons officiella shop kan man fortsatt köpa ryska flaggor med bandets logotyp – dock inte ukrainska."
Dagens Nyheter, 16 januari 2023
Sabaton får behålla utmärkelsen årets folkbildare
Utdrag: "Föreningen Vetenskap och Folkbildning har nu fattat beslutet att låta bandets utnämning kvarstå. Beslutet fattades av styrelsen som 'noggrant gått igenom tillgängliga fakta i ärendet', skriver föreningen i ett pressmeddelande.
Bland annat hänvisar man till en manifestation i Hartlepool i England i mars 2022, där Sabaton tydligt tog avstånd från kriget. Bandets talesman Pär Sundström sade även i en kommentar till Dagens Nyheter att bandet står bakom folkrätten och man är emot att 'någon invaderar eller ockuperar ett annat land'."
Rapport, 16 januari 2023
Rapport – Idag 07:30 | SVT Play
Utdrag: "Metalbandet Sabaton utnämndes av Föreningen Vetenskap och Folkbildning som Årets folkbildare, men fått kritik för tidigare uttalanden om Rysslands annektering av Krim. Men idag meddelade föreningen att Sabaton får behålla priset."
SVT Nyheter, 16 januari 2023
Trots kritiken – Sabaton får behålla priset som årets folkbildare
Utdrag: "– Det här citatet var något som vi inte hade hittat. Vi hade varit väldigt noggranna och givetvis googlat som galningar. Så det var ju duktigt av någon att hitta det, men det första som dyker upp när man googlar ”Sabaton, Ukraina och krig” är att de tar avstånd från kriget och sedan genomförde den här manifestationen, säger Dan Katz, styrelseledamot i Vetenskap och folkbildning."
Föreningen Aurora, 15 januari 2023
Sabaton och kommentariatets goda smak
Utdrag: "I denna essä argumenterar Anders-William Berg att den senaste tidens kontrovers kring att rockbandet Sabaton utsetts till 'Årets folkbildare 2022' av föreningen Vetenskap och folkbildning förklaras mer av klassers smak och distinktion än av vad som skulle vara rätt eller fel historisk fakta."
Expressen Kultur, 14 januari 2023
VICTOR MALM: Årets folkbildare var tydligen Putinvänlig (Kulturkrönika)
Utdrag: "VoF lyfter förvisso inte bara musiken, utan också deras relativt gedigna Youtube-kanal där programledaren Indy Neidell tillsammans med bandmedlemmarna guidar fansen genom historiska händelser. Jag är inte historiker, jag vill inte bedöma kvaliteten, men nog kan man berömma ambitionen, även om kanalen bevisar tesen att människors – särskilt mäns – förmåga att engagera sig i förflutna händelser står i direkt proportion till hur många som då dog en våldsam död."
[...]
"Expressen och Aftonbladet förärades i samma veva nidutmärkelsen årets förvillare för bristfällig sjukdomsjournalistik. Trist förstås. Men när VoF nu ska sammanträda för att utvärdera om Sabaton borde fråntas folkbildaräran, vore det snyggt om de också såg sig i spegeln.
De är ju själva ganska förtjänta av årets förvillarpris."
Sveriges Radio, 14 januari 2023
P3 med Edvin Edvinsson 14 januari 2023
Utdrag (ca 02:39:00): "Nu har jag med mig vår musikreporter Jonas David som blickar tillbaka på veckans stora musiksnackisar. Det här metalbandet från Falun, dom har haft en riktig rollercoastervecka bakom sig."
"Än så länge har man inte fattat något beslut om det här folkbildningspriset ska dras tillbaka eller inte. Dom har väl uttalat sig också, dom bakom det här priset, att dom kommer inte stressa fram något beslut i den här frågan utan kommer tänka efter och... ta det lite rimligt."
Inaktuellt med Jonas & Hans (podcast), 12 januari 2023
Podplay Live: Prins Harry, Center-Murre och Jonas bastugång
Utdrag: "- [S]edan fick de [Sabaton] ett pris av Forsknings- och... folkbildningsföreningen, jag vet inte vad det är för gökar riktigt.
- Föreningen Vetenskap och Folkbildning. De är alltså en massa incels som sitter och onanerar ikapp, det är väl inte en enda kvinna med i det förbundet. De är såna här överliggare från KTH, Sahlgrenska och andra såna här intellektuella institutioner. Såna institutioner som din farsa inte ens har gått förbi."
IT-Hälsa, 12 januari 2023
”Årets förvillare” spekulerar nu om sköldkörtelsjukdom
Utdrag: "– Vi vill understryka att vi, precis som Vetenskap och Folkbildning i motiveringen, inte ifrågasätter enskilda patienters upplevelser. För att dra slutsatser om vad som ger effekt krävs mer forskning om sköldkörteln och ett nationellt kvalitetsregister för att veta hur patientgruppen de facto mår – inte fler spekulationer i kvällspressen, säger Katarina Nydahl, medicinskt sakkunnig på Sköldkörtelförbundet."
Sveriges Radio, 11 januari 2023
Ukrainas nya medialag har väckt kritik men får stöd av Reportrar utan gränser - Kulturnytt i P1
Utdrag (ca 00:01:50): "Till DN säger [basisten Pär Sundström]: "Mitt citat var hur jag upplevde situationen där och då på plats och de intryck jag hade med mig hem. Att någon invaderar eller ockuperar ett annat land strider mot folkrätten som jag tycker bör gälla istället för att någon tar till väpnad konflikt.'"
Sveriges radio, 11 januari 2023
Hannas vårta, Garpens gåta och den äldre kvinnan är inne 11 januari 2023 - Eftermiddag i P3
Utdrag (ca 00:04:00): [Jonas David] "VoF, föreningen Vetenskap och Folkbildning [...] tillhör den så kallade internationella skeptikerrörelsen. [...] Roligt nog är det faktiskt Aftonbladet och Expressen som fått [Årets förvillarpris]. Det är lite intressant för att Aftonbladet har nu också rapporterat och intervjuat den här föreningen om det som har hänt med Sabaton. Alltså, det här är så komplicerat."
AMK Morgon, 11 januari 2023
Podspace | AMK Morgon 11 januari
Utdrag: [Martin Soneby med gäster] "Vadå vetenskap, jag vet ingenting." "Nä, jag tror att Vetenskap och Folkbildning kanske inte liksom är ett statligt organ, om man säger så då."
Expressen, 11 januari 2023
Sabaton kan bli av med utmärkelse efter uttalande om Krim
Utdrag: "– Vi är en förening för vetenskap, och i vetenskap ingår att man omprövar om man får ny kunskap, säger Dan Katz, presskontakt på Vetenskap och Folkbildning, i SVT:s 'Aktuellt' på tisdagskvällen."
Nyhetsshowen, 11 januari 2023
Taxistrejk, folkbildarna Sabaton och kortfilm utan handling
Utdrag (00:21:25-00:35:45): [Ina Lundström] "Vetenskap och Folkbildning, för dem som inte vet, är en ideell förening. [...] Saker dom gillar då är, typ, astrofysik, seismologi, folk som är hundraprocentiga ateister och inte använder ord som "herregud". Saker som dom inte gillar är astrologi, homeopater och kvällstidningsartiklar om bär som botar cancer. [...] På så vis sällar sig Sabaton till skaran av tidigare folkbildare som TV-programmet Fråga Lund, sajten Viralgranskaren och personen Hans Rosling. Sabaton är en lite udda fågel i det här sammanhanget, kanske vi kan säga. Det ska sägas i och för sig att Skalman har fått priset en gång."
Sköldkörtelförbundet, 11 januari 2023
Pressmeddelande: ”Årets förvillare” spekulerar om sköldkörtelsjukdom
Utdrag: "Sköldkörtelförbundet uppmärksammar att föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett Expressen och Aftonbladet till 'Årets förvillare' för deras artiklar med en blandning av spekulationer och fakta om sjukdomar. De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar."
Sveriges Radio, 11 januari 2023
Sabaton kan ryka som årets folkbildare & Frankrike varnar för "Le snus" – P3 Nyheter med Babs Drougge
Utdrag: "Föreningens ordförande [sic, presskontakt] säger till SVT att de har resonerat, liksom, ja, den här Krim-spelningen, det var ändå ganska många år sen. Det har gått sju år nu, liksom, man får väl... alla förtjänar väl en andra chans. Typ, liksom."
Sveriges Radio, 11 januari 2023
Med Kristian Bruce Bolinder 11 januari 2023 - Förmiddag i P4 Gävleborg
Utdrag: "Vetenskap och Folkbildning uppger för SVT att de inte känner till det här uttalandet och föreningen ska nu ta ställning till de här nya uppgifterna och besluta om Sabaton får behålla priset eller inte."
SVT, 11 januari 2023
Lokala Nyheter Dalarna – Igår 08:05
Utdrag: "[N]u utses man alltså till Årets folkbildare med motiveringen att bandet skildrar historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt."
Vetenskap och Folkbildning