TT, 10 januari 2023
Hårdrocksband prisas som årets folkbildare
Utdrag: "Hårdrocksbandet Sabaton har utsetts till årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning (VOF). 'Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt. De ger sin publik mer information än vad som ryms i deras sångtexter', lyder en del av motiveringen där juryn även lyfter fram bandets historieinriktade Youtube-kanal."
Expressen, 2 januari 2023
Kritik mot nya hemliga lyxklubben på Östermalm
Utdrag: "– Biohack låter lite coolt. En risk kan vara att man gör av med pengar i onödan. Man luras att tro att man måste köpa produkter och göra förändringar baserat på felaktiga premisser, säger Jessica Norrbom, forskare och lärare i fysiologi på Karolinska institutet. Hon är folkbildare inom forskning, kost och hälsa – och fick utmärkelsen Årets folkbildare 2021 för boken och podden 'Frisk utan flum'."
Helsingborgs Dagblad, 27 december 2022
Här är plats 51-100 på årets tyngsta lista
Utdrag: "Jacob Gudiol, tränings- och hälsoexpert. Helsingborgaren tvekar inte att ta debatten om vad som är skitmat och göra mos av argument som inte bygger på evidens och fakta. Fick i våras ta emot Vetenskap och folkbildnings utmärkelse 'årets folkbildare 2021'."
Ångestpodden, 22 december 2022
413. Tarmflora, gurkmeja och riktig vetenskap, med Jacob Gudiol
Ur avsnittsbeskrivning: "Ja, den här veckan gästas vi av Jacob Gudiol. Årets folkbildare 2021. Och SOM han folkbildar. Det blir ett samtal om tarmfloran, pseudovetenskap, och hur farligt socker egentligen är?"
TV4 Nyhetsmorgon, 21 december 2022
Träningsexperten: Så mycket påverkar julmaten din vikt
Utdrag ur beskrivning: "Det är lätt att mängden kalorier drar iväg, men gör det någon skillnad om man äter lite extra så här över helgerna? Fysioterapeut Jacob Gudiol, som också blev Årets folkbildare 2021, reder ut!"
Helsingborgs Dagblad, 18 december 2022
Finns sanningen om utomjordingarna i ett arkiv i Norrköping?
Utdrag: "Enligt en undersökning av Vetenskap och folkbildning från 2015 tror hälften av alla svenskar att det finns intelligent liv på andra planeter, inte minst yngre med hög utbildning. Men bara 15 procent tror på att ufon besöker oss, de flesta medelålders och med låg utbildning."
Nöjesguiden, 15 december 2022
Nöjesguidens årssammanfattning 2022
Utdrag: "Kodjo Akolor annonserar sitt avsked från Morgonpasset. Dree Low lägger ner sin karriär. Estoniadokumentärfilmaren Henrik Evertsson får pris som Årets förvillare."
Aftonbladet, 25 november 2022
Kristersson är nu lika populär som köttskatt
Utdrag: "En knapp tredjedel vill införa köttskatt i Sverige, enligt SOM-institutet. Något fler, 37 procent, tror på paranormala fenomen – 'övernaturliga händelser som inte kan förklaras av vetenskapen" enligt Föreningen Vetenskap och Folkbildning.'
Svenska Dagbladet, 13 november 2022
Freud-konflikten skakar psykiatrin i Göteborg
Utdrag: "Dan Katz medger att det finns patienter som upplever sig hjälpta av psykoanalys, men noterar att det också 'finns folk som tycker att de blivit botade av att dricka silvervatten'."
Svenska Dagbladet, 31 oktober 2022
Psykologen: "Bra med oro för ekonomin"
Utdrag: "Dan Katz, legitimerad psykolog, tycker att det är alldeles naturligt att vi oroar oss nu.
– Det är bra med oro. Vi borde oroa oss, och kanske borde vi till och med ha oroat oss tidigare för sämre ekonomiska tider, säger han."
Vetenskap och Folkbildning