Aftonbladet granskade den 30 november ett “medium” som säger sig kunna tala med döda. För att peka i publiken och ropa efter Sveriges 10 vanligaste förnamn tjänar Evans 60 000 kr per kväll. Att ta betalt för något man inte kan leverera skulle i nästan alla andra fall kallas för bedrägeri. Om du lämnar på kemtvätt och hittar fläckar på skjortan eller lämnar in bilen för reparation och får den tillbaka i orört skick med lite tröstande ord om att bilen “mår bättre nu” så skulle varje rationellt sinnad människa vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden.

Men inte Terry Evans vänner. Terry Evans kallar sig för medium i innebörden att han inte bara kan tala till de döda utan dessutom hör vad de svarar honom. Han har inte frågat Amelia Earhart var hon kraschade. Han har inte frågat Judas hur han dog. Han har inte frågat Lee Harvey Oswald hur han satte skottet som dödade JFK… eller vem som beordrade honom. Eller också tiger de döda om allt utom borttappade halsdukar och tröstande ord som till intet förpliktigar.

Det finns ett enkelt test Terry Evans kan göra som skulle utsudda alla tvivel. Testet heter ”One Million Dollar Paranormal Challenge” och pengarna delas ut av James Randi Educational Foundation. Vi skeptiker älskar nämligen att övertygas om nya saker. Vi ifrågasätter våra övertygelser hela tiden och därför kallas vi skeptiker. Vetenskap och Folkbildnings testkommitté kan tillsammans med Evans komma fram till ett protokoll som kunde bekräfta hans paranormala förmåga en gång för alla och dessutom ge honom en miljon amerikanska dollar som tack för det enorma framsteg det vore för vetenskapen, för religionen, för själva den mänskliga situationen.

Kan ni föreställa er? Ett liv efter döden, helt säkert. Vetenskapligt visat med oberoende granskning … och 1 miljon dollar. Om man inte lockas av att utforska det okända och utveckla mänskligheten så kanske pengarna lockar istället.

Tyvärr kommer det inte att hända. Eftersom Terry Evans är en bedragare.

Per Edman, styrelseledamot i Vetenskap och Folkbildning
Veronica Gardell, skeptisk aktivist, medlem i Vetenskap och Folkbildning