post id: 32454
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=32454
  
Skeptisk måndag

Andrew Wakefield

Studie i The Lancet

Andrew Wakefield är i mångt och mycket mannen bakom den moderna anti­vaccinations­rörelsen. 1998 publicerade han en studie i den prestigefyllda medicinska tidskriften The Lancet som hävdade att MPR-vaccinet (Mässling – Påssjuka – Röda hund) kunde orsaka en hittills okänd form av autism. Studien grundade sig på en undersökning Wakefield påstod sig ha gjort med tolv pojkar som (vilket senare framkom) alla redan innan “studien” diagnostiserats som autistiska. Alla andra än Wakefield som undertecknade studien har sedan länge distanserat sig från den och har bett att få sina namn bortplockade. Tidningen The Lancet har också återkallat den.

Wakefield talar inför fans i Polen 2019
© CC 4.0 Wikimedia Commons, Bladość

Wakefield själv berövades sin läkarlicens när det framkom att studien till stora delar var baserad på förfalskade uppgifter och även oetiskt förfarande. Det har också framkommit att Wakefield hade ekonomiska intressen av att diskreditera MPR-vaccinet. Innan studien återkallades hann den dock få stor uppmärksamhet vilket bidrog starkt till den nya antivaxhysterin.

Konspirationsteorier

Andrew Wakefield insisterar fortfarande på att hans arbete visar på en koppling mellan autism och vaccinering. Han har lyckats finna support bland amerikanska konspirationsteoretiker som bland andra Alex Jones och Donald Trump. Han blev till och med blivit inbjuden att besöka president Trump i Vita huset. Andrew Wakefield hävdar att han är offer för en smutskastningskampanj som drivs av en omfattande konspiration ledd av läkemedelsindustrin i syfte att undertrycka sanningen om vaccinering.

Nya epidemier

Antivaccinations­rörelsen har lett till nya utbrott av mässling och påssjuka, sjukdomar som är potentiellt dödliga eller kan leda till farliga följdsjukdomar och bestående men. Detta är särskilt ett problem för barn som inte kan vaccineras på grund av andra tillstånd som till exempel cystisk fibros eller allergier. När vaccinationsgraden faller innebär det att sjukdomarna fortsätter att frodas och cirkulerar i samhället trots att de borde kunna hållas i schack genom allmän vaccination. Under 2019 såg vi ett rekordår av mässlingsfall runt om i världen med bland annat över 100 000 fall bara i den Europeiska regionen (såsom den definieras av Världshälsomyndigheten, WHO).

Även under covid-pandemin hade Andrew Wakefield stort inflytande på antivaccinations­rörelsen och på missinformation spridd bland annat av 2020 års förvillare Linda Karlström.

Intervju med Brian Deer 2023 (länk till video)

Brian Deer

En avgörande roll i att kartlägga precis hur bedrägliga Andrew Wakefields påståenden om MPR vaccinet är har spelats av Brian Deer, en undersökande journalist vid Sunday Times. I stor utsträckning är det på grund av hans undersökningar och reportage som medförfattarna till Wakefields studie drog tillbaka sina namn och som Andrew Wakefield förlorade sin läkarlicens i Storbritannien. Den högt ansedda tidskriften BMJ (the British Medical Journal) har baserat på egna undersökningar och Brian Deers rapporter beskrivit Wakefields arbeten som “utstuderat bedrägeri”.

Brian Deer var inbjuden hedersgäst på VoFs årsmöte 2023 i Malmö. Där intervjuades han av Pontus Böckman och berättade om sin syn på Andrew Wakefield och att han anser det är alldeles för lätt för mindre nogräknade personer att få studier publicerade. Intervjun filmades och finns i sin helhet att se här, textad både på engelska och svenska.

En tidigare intervju med Brian Deer från 2020 går att finna hos podcasten the ESP (the European Skeptics Podcast), tillgänglig här.

Andrew Wakefield idag

Den mördande kritiken har dock inte fått Wakefield att backa en tum. Istället har han från sitt nya hemland USA byggt upp en karriär som konspirationsteoretiker och vaccinmotståndare och han har varit aktiv vad gäller flera propagandafilmer som utmålar honom som en hjälte som kämpar mot “den onda läkemedelsindustrin”.

Den skada han har gjort är svår att överskatta.

Länkar:

Texten först publicerad 7 september 2020, redigerad och utökad 29 maj 2023

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning