Årets förvillare 2020 är Linda Karlström

Vetenskap och Folkbildning har utsett Linda Karlström till Årets förvillare 2020 då hon är den mest synliga representanten för den svenska antivaccinationsrörelsen.

Vetenskapligt sett är det ingen tvekan att vaccination är ett säkert och effektivt sätt att bekämpa allvarliga och livsfarliga sjukdomar. Trots detta ägnar sig antivaccinationsrörelsen åt att sprida felaktigheter, missuppfattningar och rena lögner angående vaccinationer. Linda Karlström är den person som i dag är den mest framträdande i rörelsen. Hon för fram sitt budskap via föreläsningar, sociala medier och står också bakom antivaccinplattformarna Vaccin.me och 2000-talets Vetenskap.

Antivaccinpropagandan spelar på människors oro och baseras framför allt på anekdoter, felaktigheter och konspirationsteorier. Faran med sjukdomarna tonas ner och förringas, riskerna med vaccinering överdrivs och man försöker systematiskt underminera trovärdigheten för medicinska experter.

Vi vill understryka att:

  • De sjukdomar som kan förebyggas med vaccination inte är triviala, tvärtom är de ofta farliga och potentiellt dödliga.
  • Vaccin som är godkända är grundligt testade av oberoende instanser. Risken för allvarliga biverkningar är mycket mindre än risken för allvarliga konsekvenser av att bli sjuk.
  • Som engagerad förälder eller medmänniska bör man alltid lyssna på den samlade medicinska expertisen. Man ska akta sig för att fastna för enskilda personer eller resurser på Internet, hur övertygande de än låter sig framställas.

Antivaccinationsrörelsen präglas av fundamentalism och okunskap, inte bara angående vaccin och medicinska fakta, utan också vad gäller grundläggande vetenskapliga principer. En låg vaccinationsgrad bidrar till att sjukdomen sprids i samhället. Därför är vaccinationsförnekelse inte bara en fråga för den enskilda individen utan också ett hot mot de som av olika skäl inte kan vaccinera sig.

De som vill veta mer eller har frågor om vaccin rekommenderas vända sig till faktabaserade resurser, till exempel:

 

Vetenskap och Folkbildning