post id: 4879
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4879
 
Aktuellt

Trollhättan fredag den 13:e

I Göteborg har lokalavdelningen av VoF skapat en tradition: Varje fredag den 13:e beger vi oss ut på gatorna för att bedriva lite skeptisk aktivism. Förbipasserande erbjuds att gå under en stege, flygblad om VoF sprids, och framför allt hålls myriader samtal om vidskepelse och pseudovetenskap. Här är en rapport från maj 2011.

Fredag den 13 juli gästspelade vi i Trollhättan. Det var VoF Trestad (som f.ö. är den äldsta lokalavdelningen i föreningen) som bjudit in oss. Resultatet blev en mycket givande eftermiddag på Kungsgatan. Efteråt gick vi till O’Learys intill. Där pratade jag, Peter Olausson, om faktoider en stund, innan vi övergick till en reguljär skeptikerpub. Ca 25 personer inklusive aktivister fick en mycket trevlig kväll som bådar gott för den fortsatta verksamheten i VoF Trestad.

Inför evenemanget intervjuades jag av en lokaltidning. Där var det två exempel på pseudovetande som irriterade en förvillare i staden. Några dagar senare dök följande insändare upp i tidningen TTELA:

Elallergikers öde är inget att skämta om.

I onsdagens 7 dagar redovisas att Peter Olausson skall hålla föredrag på en pub fredagen den 13 juli. I intervjun jämför han rädslan för att gå under en stege med att ha elallergi eller att vara vaccinmotståndare. Man ställer sig frågan om föredragshållaren inte alls har förstått eller tagit del av den vetenskapliga debatten i dessa båda ämnen, annat än den som industrin styr.

När det gäller vaccinet mot H1N1 blev det ett uppvaknande som ställde statens Smittskyddsinstituts chef med rumpan bar. Hon erkände, sent omsider, att hon själv inte hade vaccinerat sig. Många av de som följde hennes uppmaningar har fått sina liv förstörda, sedan de drabbats av narkolepsi.

Vaccinmotståndare är pålästa angående innehåll, tillverkning och tillsatser i vaccinerna. Det finns läkare, som tidigare varit anställda av läkemedelsindustrin, som har skrivit böcker och vetenskapliga rapporter om de skumraskaffärer som pågår.

De som har blivit elallergiska har som regel varit utsatta för kvicksilver, som lösts ut från amalgam och därefter fungerar som ledare för olika elektriska och magnetiska fält som omger oss idag. Deras liv är inte något att skratta åt eller att driva med.

Magaretha Molius, förbundsordförande i Tandvårdsskadeförbundet.

Den 21 juli publicerades mitt svar:

Vi tar pseudovetenskap på allvar

På vidskeplighetsdagen, fredag den 13, utförde föreningen Vetenskap och Folkbildning aktiviteter i Trollhättan. I en intervju inför detta jämförde jag omotiverad rädsla för att gå under en stege med mer avancerade pseudovetenskapliga idéer som förnekande av förintelsen, tro på elallergi och irrationellt motstånd mot vacciner.

Den förstnämnda irrläran är harmlös. De senare är det inte. Vår verksamhet går ut på att uppmärksamma alla sorter.

De som tror sig vara elallergiker har verkliga besvär. Hittills har dock ingen visat att orsaken är elektriska fält. Psykoterapi är mer framgångsrik än saneringar. De som likt Tandvårdsskadeförbundet fokuserar på oriktiga orsaker gör patienterna en björntjänst.

När Tandvårdsskadeförbundet dessutom tar ställning mot vacciner så lierar de sig med den farligaste pseudovetenskapliga rörelsen idag. Det är sannerligen inget att skämta om.

Peter Olausson, Vetenskap och Folkbildning

5 responses to “Trollhättan fredag den 13:e

 1. Det vore intressant att få en länk till en forskningsrapport från oberoende forskare, som visar att psykoterapi är effektivare än elsanering vid elallergi.

  Med tack på förhand

  Helge

 2. Nej, oberoende betyder någon som inte har bindningar (t ex ekonomisk vinning ) av endera utfallet. Du verkar vara mer intresserad av retorik än vetenskap, och det är förmodligen skälet till att du inte ens försöker svara på frågan( länken till MRs inlägg ger inget svar . Hade du varit seriös kunde du nöjt dig med ett enkelt NEJ, om det är så det är.
  Nu vet jag att fortsatt “diskussion” är meningslös.

  (Oberoende .Se t ex kraven på deltagarna i IARCs expertgrupper. )

 3. En majoritet av studier om kbt och elöverkänslighet visar att kbt inte hjälper. Lena Hillert, forskare på elöverkänslighet, har inte lyckats visa att kbt hjälper mot elöverkänslighet i sin egen forskning. Trots det anser hon att kbt ska hjälpa. Socialstyrelsen rekommenderar inte kbt som behandlingsmetod för elöverkänslighet eftersom det vetenskapliga underlaget saknas.

  Man kan inte säga att elsanering inte hjälper eftersom forskning om effekter av elsanering saknas vad jag vet, men alla utvärderingar av elsanering visar med all tydlighet att det hjälper.

  Läs den näst sista kommentaren till artikeln av Reimer.

 4. Ojoj, Helge fullkomligt krossade Peter Olaussen där.
  Så skicklig retoriker var dock Peter inte eftersom replik uteblev…

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning