post id: 4827
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4827
 
Aktuellt

TAM9 – dag 2

Klockan 11 på kvällen började Penn Jillettes (från Penn & Teller) privata fest som alla på TAM var inbjudna till och när den var slut samlades ett stort gäng skeptiker i baren på kasinot. Några kommer inte att ta sig till den första föreläsningen på lördag morgon men de riktigt hårda tänker inte missa en minut av TAM för något sådant som sömn. (Jag överdrev lite där men det kommer i alla fall inte att bli mycket sömn.)

08:00 – 09:00

Skeptics Guide to the Universe (SGU) sitter uppe på scenen och spelar in ett av sina av snitt medan en del av deltagarna på TAM sitter och tittar på i stillhet och resten minglar kring frukostborden och plockar på sig lite mat av varierande nyttighet, det är trots allt USA.

09:00 – 09:15

George Hrab hälsar alla välkomna med en underhållande specialskriven låt om TAM, först fungerar inte riktigt datoranimationerna men efter lite teknisk support kommer de igång. Sedan går ordet till D.J. Grothe som hälsar folk välkomna innan Randi säger några väl valda ord och konferensen är redan en kvart efter schemat.

09:15 – 09:45

På alla TAM som jag har varit på (i USA) har också Michael Shermer varit, den här gången pratade han en del om sin senaste bok som inte handlar om varför folk tror på konstiga saker utan om varför folk tror på saker överhuvudtaget. Han argumenterar för att det varit en överlevnadsfördel att inte vara alltför kritisk och invänta tillräckligt med data för att vara säker på sin sak.

09:45 – 10:45

I en paneldebatt om hur skepticism och TV fungerar ihop ersatte Richard Weisman Adam Savage som tyvärr fått förhinder. Andra i panelen var Phil Plait, Michael Shermer, Joe Nickell och Randi själv. Alla verkade mena att det inte är TVs mål att informera sina tittare utan att få tittare och därmed måste skeptiker formulera sig så att det vetenskapliga bli intressant om man inte vill bli redigerad så att man inte känner igen sig. (Men även det kan vara bättre än att inte säga något alls.)

11:00 – 11:30

Eugenie Scott gav publiken en nyhet som resulterade i en spontan applåd som verkade vara mycket uppskattad. Hon leder National Center for Science Education (NCSE) och har länge jobbat med att hålla kreationism borta från skolorna, den här gången pratade honom om likheterna mellan hur kreationister och klimatskeptiker argumenterar och avslöjade att NCSE nu även kommer jobba för att skolor inte ska infiltreras av klimatskeptiker.

11:30 – 12:00

Lawrence Krauss som är en partikelfysiker men också författare pratade om Richard Feynmans liv utifrån den biografi som han skrivit om den kände nobelpristagaren.

12:00 – 12:45

För första gången på ett trettiotal år fanns alla de tre deltagarna i Projekt Alpha på samma scen och intervjuades av Jamy Ian Swiss. Det märktes att det fanns väldigt mycket att berätta om hur hela operation gått till. Det visades några filmklipp och berättades anekdoter om hur lätt det varit att lura forskarna i laboratoriet i vissa fall.

12:45 – 14:00

Hamnade bredvid en granne från Norge på lunchen, enligt uppgift ska det finna tio norrmän på TAM, jag har bara hittat en ytterligare svensk.

14:00 – 14:30

Nästa talare, Jennifer Michael Hecht, försökte hinna med att berätta hela den historiska bakgrunden för skepticismen och ateismen på sin halvtimme och även om hon pratade fort så hann hon inte riktigt med det. Men en viktig poäng verkade vara att hon hävdar att det i alla tider har funnits intelligenta människor som sagt att de inte trott på vissa saker.

14:30 – 15:00

Eftersom TAM 9 har undertiteln ”from outer space” kände PZ Myers som är biolog att han måste komma på något att säga som har en koppling till rymden och han talade därför om utomjordingar och hur det verkar som om de flesta får sin bild av utomjordingar från Hollywood filmer och de flesta liknar människor, fastän det inte finns några som helst skäl att tro att det ska vara fallet. Även om det finns sådant som konvergens, är bara de olika djuren på jorden så pass varierande att vi inte kan förvänta oss att utomjordingar ska likna oss det minsta.

15:00 – 15:30

Astronomen Pamela Gay höll ett passionerat om än lite pessimistiskt tal om hur det står till med satsningarna på astronomi och vetenskap i allmänhet i USA. Även om hon var besviken över i vilken riktning satsningarna på vetenskap verkade gå hade hon idéer om hur publiken kunde hjälpa till för att påverka politiker att satsa mera pengar på forskning.

15:45 – 16:45

En panel med många starka känslor och goda argument diskuterade hur mänsklighetens framtid i rymden ser ut. En stor fråga är om man bör skicka ut människor i rymden eller om det är forskning med robotar som är framtiden.

16:45 – 17:45

Neil deGrasse Tyson får stående ovationer när han är färdig med sitt tal, han har gått över tiden men på publikens begäran. Det han pratade om var hur kunskapen om basala vetenskapliga resultat och metoder verkar försvinna i USA. Han hade gott om exempel på hur folk som borde veta bättre uppenbarligen inte hade någon koll på forskningen eller ens att lätta föremål faller lika fort som tunga. Hann visade också en bild av hur antalet vetenskapliga publikationer i USA är på väg att minska.

18:00 – 21:00

Ett tillfälle att prata med lite andra människor på TAM och se till att sova en liten stund på rummet. De som var villiga att betala för det hade kunnat gå på en middag med gänget som gör SGU.

21:00 – 23:00

Paul Provenza är en komiker som ofta har en skeptisk, ateistisk vinkling på sitt material och som underhållning på fredagskvällen presenterade han ”Satiristast” ett gäng stå-uppare, ett band och en mimare. Varierande kvalité på humorn men alla i publiken skrattade någon gång, om än inte alltid på samma ställe.

23:00 – ?

Penn Jillettes ”Rock & Roll, Doughnut and Bacon Party” innehöll precis det som utlovades. En högljud Penn på scen med ett band, glaserade munkar och bacon. Alla som kom på festen minglade runt, hittade nya och gamla vänner och verkade ha det trevligt, även om en del tyckte att musiken var lite för hög. Många skeptiker verkar föredra att prata framför att dansa.

One response to “TAM9 – dag 2

 1. Önskar att jag var där.

  Gissar att ni var på Rio, eller möjligtvis GM, P&T’s fav.

  Kommer ni att länka till tal på YT senare?

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning