post id: 4824
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4824
 
Aktuellt

TAM9 – dag 1

The Amazing Meeting (TAM) är en konferens för skeptiker som ordnas av James Randi Educational Foundation (JREF) – vem James Randi är behöver man inte berätta för en skeptiker som varit med ett tag. Även om det har genomförts TAM så väl i Australien som i London är det TAM i Las Vegas som är det ”riktiga” TAM.

Detta är vad som hände den första dagen av TAM 9 from outer space, sett ur perspektivet av en besökande svensk, Per Johan Råsmark. Direktrapportering kan man för övrigt se på VoF:s twitterkonto.

Även om TAM pågår från den 14 juli till den 17 är det nästan inget som helst som händer på torsdagen, den första dagen om man inte är beredd att ge sig på några av de valfria aktiviteterna. Från klockan nio på morgonen fram till kvart i fyra på eftermiddagen finns det åtta workshops att gå på om man har tid och pengar. Tyvärr så går de parallellt så oavsett tid och pengar kan man bara gå på fyra av dem.

09:00-10:45

Den första workshopen som jag gick på handlade om hur man kan försvara evolutionsteorin i klassrummet och utanför. Vad jag missade då var workshopen om UFO och hur man kan tillverka ett eget. Men det var många som missade den workshopen för försvaret av evolutionsteorin lockade drygt 300 personer.

En av dem som talade i panelen var Eugenie C. Scott från National Center of Science Education (NCSE) som förklarade att försvaret av evolutionsteorin är
inte vetenskap utan politik, för om det var en ren vetenskaplig fråga skulle det hela vara över.

Det är på det politiska planet som man ser en stor skillnad mellan ett europeiskt/skandinaviskt perspektiv på evolution och den amerikanska situationen.
Eftersom man i USA har demokratiskt valda school boards som bestämmer vad skolorna ska lära ut gäller det för skeptiker att nå dessa människor.

11:00-12:45

Om det är någon som tycker att det hela tiden dyker upp nya sorters alternativmedicin så är det inte nödvändigtvis sant, den andra workshopen jag gick på hette ”Oh, No. Not again!: Recuring themes in Medical Mythology”. Men när jag gick på den workshopen missade jag ”Investigating Monster Mysteries”, som säkert också var intressant.

Panelen tog upp ett avsnitt var om olika idéer som inte verkar försvinna från folks medvetande utan kommer tillbaka lite nu och då. En sak var alla metoder som utgår från att hela kroppen finns representerad någonstans på kroppen och hur man kan manipulera ett ställe för att påverka hela kroppen.

12:45-14:00

Lunch, hitta gratis WiFi, läser mail försöker lära mig att twittra, ingen tid för mat det blir en banan istället.

14:00-15:45

Stort problem med att veta vad jag ska välja för workshop. Antingen ”Problems in Paranormal Investigation” som jag verkligen är intresserad av där både Joe Nickell och Banachek är med och pratar, eller ”How to Effectively Create and Manage a Campaign of Grassroots Skepticism”. Beslutade mig för den som verkade nyttigast och fick många goda råd i hur man bedriver en kampanj och organiserar aktivister för att nå ett visst mål. Visade sig att de som instruerade i det hela inte ansåg att opinionsbildning är ett bra mål eftersom det inte är konkret och svårt att mäta resultatet. Den enda workshopen som blev en riktigt workshop, de andra var bara folk som pratade, inte bara så att vi fick bilda grupper och diskutera saker, vi fick till och med sitta i en ring på golvet.

16:00-17:45

Ett till svårt val, antingen ”Skepticism in the Classroom” eller ”Advancing Skepticism Online”. Den här gången valde jag det första alternativet vilket innebar att jag var tvungen att byta rum. Workshopen riktade sig kanske mest till lärare men jag har tänkt skicka vidare de olika råden. Något som var genomgående var tanken att en lärare kan integrera kritiskt tänkande och skepticism i all sin undervisning istället för att ha några fristående lektioner i ämnet.

Det var en liten diskussion om hur lärare kan använda trolleritrick i sin undervisning och hur mycket man ska göra det så att man inte blir en underhållare eller eleverna förlorar förtroendet för en eftersom man lurar dem.

19:00-21:00

Efter en hel dag av frivilliga workshops så börjar det riktiga TAM med en stor mottagning där alla kan gå omkring och mingla med varandra. Det är gott om amerikaner där men man springer också på några internationella gäster från till exempel Norge, Chile och Australien, jag hittar också en kille från Sverige så vi är minst två här.

För att mer eller mindre officiellt öppna TAM säger D.J. Grothe några väl valda ord och låter sedan James Randi prata i mikrofonen. Eftersom det är i ett stort rum utan scen kan ingen se vare sig D.J. eller Randi men alla kan i alla fall höra dem.

21:00-23:00

Dagen avslutas med ”Rebecca Watson Game Show & Variety Hour” som ett stort antal deltagare betalat extra pengar för att se och förhoppningsvis kände var värt pengarna. En panel av framträdande skeptiker fick frågor utav olika slag men med någon koppling till skepticism eller vetenskap och svaren var väldigt sällan av det seriösa slaget vilket inte heller var meningen. Visserligen var det en del in-jokes men på det stora hela så var humorn lättbegriplig för alla och alla hade nog lika kul både panelen och publiken.

One response to “TAM9 – dag 1

 1. “Lunch, hitta gratis WiFi, läser mail försöker lära mig att twittra” – Varför skicka någon som inte kan “twittra”? Pinsamt nr 1.

  “ingen tid för mat det blir en banan istället.” – En banan är mat. Pinsamt nr 2.

  Skicka mig nästa gång! 🙂

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning