post id: 9905
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=9905
  
Aktuellt

Sektnytt #7 – Special om Scientology och Going Clear

Håkan Järvå är en legitimerad psykolog och författare med egen erfarenhet av scientologerna. Han arbetar med att hjälpa avhoppare från totalitära organisationer samt med folkbildning om psykologi. Sektnytt är Håkan Järvås nyhetsbrev om sekter, extremrörelser och andra tveksamma företeelser. VoF kommer återblogga dessa nyhetsbrev med Järvås tillstånd.

SCIENTOLOGY

Den gångna veckan har kantats av hypen runt HBO:s dokumentär om Scientology. Alla i filmen har intervjuats i olika sammanhang och #GoingClear trendade igår kväll på Twitter under premiärsändningen i TV. Det går att kolla in twitterflödet i efterhand, men om ni är för lata eller ointresserade eller inte har twitter kan man läsa en sammanfattning här.

Scientologerna har inte heller legat på latsidan utan har gjort sitt bästa för att misskreditera alla som har med filmen att göra. Här är en kavalkad av deras propagandafilmer som inte riktigt når upp till Leni Riefenstahls nivå.

Man har också gett sig ut på Twitter för att försöka misskreditera alla i filmen och göra reklam för de egna filmerna. Men som någon mycket riktigt påpekar så är det ju lite märkligt att en organisation som säger sig ha miljontals medlemmar endast har 558 följare på Twitter.

Att man tvingats ta sin tillflykt till smutskastning visar också att man inte har så mycket annat att komma med. För en utomstående som inte känner till kyrkans policy så ter det sig märkligt att man inte träder fram offentligt och försöker utöva lite skademinimering. Mike Rinder förklarar härvarför kyrkan agerar som de gör.

Kyrkan är också bunden av policyn som säger att man aldrig ska diskutera scientology offentligt, man ska bara attackera de som kritiserar vilket i vår moderna IT-värld är rena självmordet. Som en liten parentes kan nämnas att scientologerna inte försatte chansen att på ett osmakligt sätt utnyttja den tragiska flygolyckan i veckan för att svärta ner sitt hatobjekt psykiatrin.

Tony Ortega som löpande rapporterar om scientologrelaterade nyheter har hela veckan publicerat intervjuer med de som är med i filmen. Jag länkade till några i mitt förra nyhetsbrev. Efter det har han publicerat intervjuer med bland annat Oscarsbelönade Paul Haggis, som när hans uppmärksammade intervju i The New Yorker för några år sedan blev startskottet till boken som sedermera ledde fram till denna dokumentär. Haggis har också intervjuats på andra ställen. Även Leah Remini, känd från TV-serien Kungen av Queens, har intervjuats.

Den reaktion som är vanligast bland folk som ser filmen är närmast att likna med chock. Många som tror sig ha haft koll på Scientology chockas över den galenskap och de övergrepp som rapporteras om i filmen.

Filmen har också recenserats på ett flertal ställen, bland annat i NewsweekSalonHuffington PostThinkprogressUSA TodayThe Atlantic och The Observer.

Publiciteten kring filmen har också gjort att många som tidigare varit rädda för repressalier och stämningar från kyrkan nu har tagit modet till sig att tala ut. Bland annat Tracy Ekstrand som jobbade inom scientologernas elitorganisation i många år. Förhoppningsvis kommer detta att leda till att fler och fler vågar träda fram.

Slutligen en rad kommentarer från kända och okända personer om vad HBO:s dokumentär betyder för dem.

BLANDAT SCIENTOLOGY

Manusförfattaren till scientologfilmen Battlefield Earth med John Travolta som utsetts till tidernas sämsta film berättar i den här artikeln om turerna kring inspelningen.

I veckan meddelade även Louis Theroux (känd för dokumentärfilmer om olika extremistgrupper) att BBC snart kommer att visa hans film om Scientology.

För er som undrar hur det går till när man blir utesluten så finns här en unik bandinspelning av det tillfälle när en person får veta att hon ska uteslutas och inte längre få ha kontakt med sin familj.

PRENUMERERA PÅ SEKTNYTT

Om du vill få det här nyhetsbrevet direkt i mejlen, skicka ett mejl till jag@kan.nu med meddelandet prenumerera på Sektnytt

One response to “Sektnytt #7 – Special om Scientology och Going Clear

  1. Tyvärr har inte HBO Nordic rättigheterna än (kontaktade dem igår om varför den inte finns tillgänglig), har sett fram mot att se den här dokumentären. Lite konstigt då det är en HBO produktion, men någon har väl köpt de europeiska/nordiska rättigheten så vi får vänta.

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning