Varför kan bin flyga? Varför lurar man sig själv? Fungerar alternativmedicin? Hur påverkar man människors åsikter? Kan kultur påverka mänsklig evolution? Finns utomjordiskt liv?

För första gången i Sverige hålls en vetenskaplig knytkonferens, där du väljer vilket ämne som ska behandlas och diskuteras med andra kunskapstörstande likar.

SciCamp kommer vara lördag den 13 oktober i Missionskyrkan i Uppsala från kl 10 och framåt (och på kvällen blir det debriefing på skeptikerpub). Eftersom det är ett begränsat antal platser så bör man anmäla sig på scicamp@vof.se för att garanteras plats.

Bekräftade ämnen:

  • Hur bekämpa pseudovetenskap? (Dan Larhammar)
  • Exoplaneter (Mikael Ingemyr)
  • Vaccin och folkhälsa (Rafael Ahlskog)
  • Påverkanspsykologi (Joacim Jonsson)
  • Debunkningshandboken (Joacim Jonsson)

Idén med knytkonferenser är att det är deltagarna som står för innehållet på två sätt: dels genom att ansvara för programpunkter som kan vara allt möjligt (föreläsningar, presentationer, workshops, värderingsövningar, gruppdiskussioner, experiment) och dels genom att vara aktiva på andras punkter genom att fråga och kommentera löpande.

Det främsta målet är att deltagarna ska umgås med varandra, utbyta erfarenhet, lärdomar, få nya kontakter mm, inte bara under pauserna utan under aktiviteterna! Ett annat mål är att deltagarna kan öva på att själva tala om ämnen de intresserar sig för eller testa att leda andra aktiviteter. Det finns inga krav att som deltagare hålla i en programpunkt, men hela syftet med knytkonferenser är just det.

Det finns möjlighet att både anmäla sig för en (eller flera) programpunkter i förväg, såväl som att bestämma det på plats. Det kan vara hur pretentiöst och opretentiöst som helst, alltifrån en vanlig föreläsning om evolution till att prata om hur man hanterar troende vänner/familj eller hur man lär sig att lättare acceptera när man har fel. Eller bara hålla i en fri diskussion. Det här är din chans att prata om ditt favoritämne!

I den skeptiska varianten av knytkonferens tillkommer också att de som påstår något bör kunna klargöra om det man säger är fakta, värderingar eller spekulationer, och att kunna belägga sina faktapåståenden. Som deltagande publik uppmanas man också att tänka kritiskt om det som påstås (i en konstruktiv anda).

Forumtråd. Facebookevent.