post id: 4884
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4884
 
Aktuellt

SciCamp – en vetenskaplig knytkonferens

Varför kan bin flyga? Varför lurar man sig själv? Fungerar alternativmedicin? Hur påverkar man människors åsikter? Kan kultur påverka mänsklig evolution? Finns utomjordiskt liv?

För första gången i Sverige hålls en vetenskaplig knytkonferens, där du väljer vilket ämne som ska behandlas och diskuteras med andra kunskapstörstande likar.

SciCamp kommer vara lördag den 13 oktober i Missionskyrkan i Uppsala från kl 10 och framåt (och på kvällen blir det debriefing på skeptikerpub). Eftersom det är ett begränsat antal platser så bör man anmäla sig på scicamp@vof.se för att garanteras plats.

Bekräftade ämnen:

 • Hur bekämpa pseudovetenskap? (Dan Larhammar)
 • Exoplaneter (Mikael Ingemyr)
 • Vaccin och folkhälsa (Rafael Ahlskog)
 • Påverkanspsykologi (Joacim Jonsson)
 • Debunkningshandboken (Joacim Jonsson)

Idén med knytkonferenser är att det är deltagarna som står för innehållet på två sätt: dels genom att ansvara för programpunkter som kan vara allt möjligt (föreläsningar, presentationer, workshops, värderingsövningar, gruppdiskussioner, experiment) och dels genom att vara aktiva på andras punkter genom att fråga och kommentera löpande.

Det främsta målet är att deltagarna ska umgås med varandra, utbyta erfarenhet, lärdomar, få nya kontakter mm, inte bara under pauserna utan under aktiviteterna! Ett annat mål är att deltagarna kan öva på att själva tala om ämnen de intresserar sig för eller testa att leda andra aktiviteter. Det finns inga krav att som deltagare hålla i en programpunkt, men hela syftet med knytkonferenser är just det.

Det finns möjlighet att både anmäla sig för en (eller flera) programpunkter i förväg, såväl som att bestämma det på plats. Det kan vara hur pretentiöst och opretentiöst som helst, alltifrån en vanlig föreläsning om evolution till att prata om hur man hanterar troende vänner/familj eller hur man lär sig att lättare acceptera när man har fel. Eller bara hålla i en fri diskussion. Det här är din chans att prata om ditt favoritämne!

I den skeptiska varianten av knytkonferens tillkommer också att de som påstår något bör kunna klargöra om det man säger är fakta, värderingar eller spekulationer, och att kunna belägga sina faktapåståenden. Som deltagande publik uppmanas man också att tänka kritiskt om det som påstås (i en konstruktiv anda).

Forumtråd. Facebookevent.

4 responses to “SciCamp – en vetenskaplig knytkonferens

 1. Fanns det verkligen ingen bättre plats än Missionskyrkans lokaler?
  Känns inte kul att skeptiker-rörelsen köper tjänster av kyrkan, som de sedan kan använda för mer WooWoo

  1. Jag kan garantera att det inte är någon risk för det. För övrigt finns det flera vetenskapliga skeptiker i den kyrkan. Om du är missnöjd kan du alltid arrangera något själv istället för att klaga på saker du inte har koll på.

   1. Beror den obefintliga risken på att vi fått låna deras lokaler utan kostnad, eller varför annars finns det ingen risk att Missionskyrkan använder pengarna de får in på lokalhyra för att sprida ovetenskapliga påståenden?

    Du får ju gärna GE folk koll när du tycker att de saknar den, hellre än att skriva dem på näsan utan att förklara dig.

   2. Missnöjd och missnöjd. Ställde en fråga om det inte fanns bättre lokaler. Konferensen i säg blir säkert jättebra.
    Har man möjlighet tycker jag att man ska välja andra lokaler. Finns det mycket bra orsaker till att använda Missionskyrkans lokaler, så kan man visst göra det. Jag tycker bara att det ska vara sista utvägen att hålla skeptiska konferenser i en kyrka. För mig personligen känns det lite hycklande. Jag har kyrkor på samma WooWoo nivå som medium och healers

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning