post id: 32362
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=32362
  
Skeptisk måndag

Psychic surgery

Psychic surgery
Psychic surgery, © Wikimedia Commons CC 3.0 Brattarb


Låtsaskirurgi

Så kallad “psychic surgery” är ett fejkat kirurgiskt ingrepp. Dessa utförs vanligen av självutnämnda helare som påstår att de med magiska medel utför en operation i syfte att bota någon. Med bara händerna och utan fysiska verktyg verkar de kunna penetrera huden och plocka ut skadlig vävnad, ofta förmenta tumörer. Det mirakulösa är att det oftast är helt smärtfritt för patienten, och att det efter ingreppet inte finns något synligt märke på huden där ”ingreppet” ska ha skett.

Historik och utövare

Det finns vaga rapporter om ingrepp som påminner om psychic surgery som är äldre, men i sin moderna form verkar tricket ha uppstått i mitten av 1900-talet.

Eleuterio Terte och hans lärling Tony Agpaoa, båda med anknytning till den andliga organisationen Union Espiritista Christiana de Filipinas, är två personer som tidigt uppmärksammades för sina ”magiska operationer” i Filippinerna på 1940-talet.

João Teixeira de Faria
João Teixeira de Faria, 2006
© Wikimedia Commons CC 3.0

Från sent 1950-tal finns det belagt att ett flertal ”andliga helare” i Brasilien utförde sådana här ingrepp. De brasilianska utövarna ”spetsade” ibland sina operationer med att injicera flytande ämnen och penetrera huden med vanliga köksknivar för ökad teatralisk effekt. Senare, och även långt inpå 2000-talet, blev João Teixeira de Faria från Brasilien (också kallad ”João de Deus” eller ”John of God”) välkänd internationellt för sin ”magiska läkekonst”. Psychic surgery var ett framträdande inslag i hans repertoar.

I Nordamerika på 1970-talet blev psychic surgery en relativt populär företeelse, trots hård kritik från FTC (Federal Trade Commission) och (något senare) the American Cancer Society. Komikern Andy Kaufmans öde har blivit mycket uppmärksammat. Diagnostiserad med lungcancer reste han till Filipperna 1984 där han sade sig ha fått sina cancervävnader avlägsnade genom psychic surgery. Han avled av sin cancer mindre än ett halvår senare.

Alex Orbito är en annan välkänd utövare av tekniken som fick stor uppmärksamhet genom sin vänskap med skådespelaren Shirley MacLaine. Han arresterades i Kanada för bedrägeri 2005, men åtalet lades senare ner.

Hur det går till

Som antytts ovan så är psychic surgery inget annat än ett ”karnevalstrick”. Med fingerfärdighet och övning så är det inte särskilt komplicerat att i förväg dölja blodigt organiskt material i den ena handen (till exempel kycklinginälvor). Sedan pressar man ner patientens hud med händerna och låtsas dra ut ”tumörerna” ur patienten. När man sedan torkar rent området kring ”operationen” så finns inget spår kvar efter ingreppet. Inte så förvånande eftersom inget fysiskt ingrepp har skett, trots att det kan ha verkat så för patienten och andra närvarande.

James Randi
James Randi på the Tonight Show på 1980-talet

Om man inte vet hur det går till, och speciellt om man förväntar sig att det hela är på riktigt, kan det vara mycket övertygande.

James Randi

Den välkände utbrytarkungen, magikern, och skeptikern James Randi gjorde mycket för att sprida kunskap om att psychic surgery är ett bedrägeri. Bland annat så demonstrerande han hur det går till i ett underhållande inslag på The Tonight Show with Johnny Carson. Se det gärna genom att klicka på bilden intill eller via länken nedan.

Länkar:

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning