post id: 10750
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=10750
 
Aktuellt, Bokmässan

Pseudovetenskap i Nya Tider – Bokmässan 2016

Att den högerextremistiska tidningen Nya Tider hade en monter på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg i år, har nog få missat. Eftersom vi i Vetenskap och Folkbildning (som vanligt) var där, så passade vi på att ta oss en titt.

14368803_1118683091513126_3612525178095971571_n

Det första som kan noteras är att de som valt att dela monter med tidningen är föreningen Cui Bono, som är Göteborgs mest ihärdiga förfäktare för pseudovetenskap i allmänhet (anti-vaccination, 9/11-truthers m.m.). Föreningen har tidigare delat ut Nya Tider på sina evenemang. De har också arrangerat en föreläsning med högerextremisten Jan Sjunnesson som har starka band till tidningen och till sajten Axpixlat. Och nu hjälpte de alltså Bokmässans mest kontroversiella deltagare att ställa i ordning den gemensamma montern. (Dock avgränsades utställarna av en halvhög avskiljare.)

nyatiderquibono
Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk i montern. Till vänster i bild (bakgrund) föreningen Qui Bonos gula vimpel.

Förutom det högerextrema åsiktsmaterialet i tidningen är den intressant att granska ur ett rent faktamässigt perspektiv. Så här följer en liten genomgång:

skriftsprak

Högst upp ser vi en liten ”vetenskapsnyhet” som säkert faller många av tidningens läsare i smaken. Rubriken är: ”Historia: Världens första skriftspråk är europeiskt”. Artikeln påstår de att de 7000 år gamla inristningar som hittats på föremål (bl.a. keramik) från Vincakulturen på Balkan är bevis för att det var européer som uppfann skriftspråket, nästan 2000 år före kilskrift och hieroglyfer. Men det råder konsensus bland forskarna på området om att det inte är ett skriftspråk som hittats, utan att det handlar om ett “proto-språk” som är mycket enklare än ett riktigt språk, och har ett mycket begränsat användningsområde. Läs mer under rubriken ”Mot allt vetande” på https://sv.wikipedia.org/wiki/Skrift

https://southfront.org/wp-content/uploads/2015/11/isis-iraq-usa.jpg
Från: https://southfront.org

Längst ner på framsidan finns en “puff” till en artikel om yazidiernas situation i Irak, som reporten åkt till för att besöka ”riktiga flyktingar, sådana som Europa inte hjälper eftersom de vill stanna i sitt land”. Artikeln visar korrekt att det är svårt att nå Sinjar-området med bistånd, eftersom det långa perioder varit helt belägrat av IS. Artikeln nämner dock inte att Sveriges bistånd till situationen kring Syrienkrisen var 556 miljoner förra året. Utöver det gick 180 miljoner kronor till Irak. En av organisationerna som stöds är QANDIL, som arbetar i Irakiska Kurdistan, bland annat i Sinjar. Enligt regeringens pressmeddelande är Sveriges finansiella stöd till regionen som är drabbad av Syrienkrisen totalt 1,7 miljarder kronor över fem år, samt hittills 2,2 miljarder kronor i humanitärt bistånd.

tidningb

Huvudartikeln på förstasidan har rubriken ”Kräver 250 miljoner i hyra för tom båt” och handlar om en konflikt mellan Migrationsverket och ägaren till en stor båt som eventuellt skulle komma att hyras av myndigheten för att använda som tillfälligt asylboende. Precis som rubriken gör gällande så handlar det om ett krav i en tvist, där ingenting ännu är avgjort.

På förstasidan ser vi också en bit av artikeln om DN:s rapportering om invandring. Första delen av artikeln handlar om att DN ska ha tolkat en OECD-rapport från 2013 på ett osakligt sätt. Den enda offentliga ”expert” som gjort en annorlunda tolkning verkar dock vara Jan Tullberg, docent i ekonomi och skribent på Avpixlat och Fria Tider.

För övrigt kan noteras att insändarsidan tar upp frågan om ifall Estonia-katastrofen orsakades av en mörklagd konspiration, och en kommentar om en tidigare artikel om Nya Tider, som handlar om vikten av att värna den alternativmedicinska Vidarkliniken. Mer om Vidarkliniken kan ni läsa här: http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer

Amanda Duregård, journalist

9 responses to “Pseudovetenskap i Nya Tider – Bokmässan 2016

 1. Bra att tidningen granskas. (sällsynt att ngn faktiskt läser vad som står där). Jag är själv tveksam till epitetet “högerextremistisk” då det är ett politiskt snarare än vetenskapligt begrepp. För att få perspektiv på katastrofhjälpen till Syrienområdet vore det bra att jämföra med hur mycket som satsas på flyktingmottagande i Sverige.

  1. Inom statsvetenskapen – det vetenskapliga studiet av politik – används begrepp för att förklara politiska inriktningar bland annat, högerextremist är ett sådant.
   Vid förra valrörelsen påstod SD (Åkesson m.fl.) ofta att miljöpartister och andra de inte gillade som till exempel Mona Sahlin och Jonas Sjöstedt var vänsterextremister. Kanske inte så konstigt då att ordet “extremist” fått en mer politiskt populistisk klang.

   Det finns ju många olika slags vetenskaper så det är förståeligt att det uppstår en viss begreppsförvirring 🙂

 2. En kontroversiell deltagare med högerextrema “Sjunnesson” åsikter som tvingas till en avgränsa plats i rummet. Herregud, det här får mig utsökt att tänka på muren och hur det var och är bakom järnridån. Nobelpristagaren Solzjenitsyns Gulagarkipelagen. För vissa är tydligen Yttrandefriheten bara de med lika värden.
  Nya tider bryr sig och lider med landets brottsoffer.

 3. Vetenskap och folkbildning, har tydligen upphört med saklig kritik. En fråga får ni ekonomiskt stöd om ni gör “rätt” ?

 4. Bra att VoF sprider information om konspirationer, myter och pseudovetenskap. Men när man börjar kritisera politiska strömningar kommer man lätt ut på djupt vatten. Visst är vi många som är motståndare till högerextremism men hör detta hemma på denna arena? Då kan vi ju också börja diskutera andra extremismer: vänster- och islamistisk extremism. Där frodas också konspirationer, myter och pseudovetenskap i media och på sociala medier. Personligen tycker jag att denna diskussion och kritik skall lämnas åt den politiska arenan. Det är onekligen lockande lockande för många att använda alla tänkbara plattformar för att vädra sina budskap och politiska åsikter, men om detta tillåts inom VoF så är forumet snart stendött!

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning