post id: 27525
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=27525
  
Skeptisk måndag

Prins Charles

Prins Charles
Charles, prinsen av Wales (1972)
By Allan warren – Own work, CC BY-SA 3.0

En alternativ prins

Det är ofta genom kändisar som alternativa be­hand­lingar och preparat fortsätter att vara populära. En väl­känd och flitig före­språkare för en mängd pseudo­behand­lingar är den nuvarande prinsen av Wales, prins Charles.

Förkärlek för mysticism

Prins Charles verkar tidigt ha utvecklat en dragning till det mystiska och vädjan till naturen. Han var till exempel väldigt influerad av, och god vän med, författaren, mystikern och mytomanen Laurens van der Post (död 1996) som bland annat introducerade Charles för drömtydning och en romantiserad syn på naturfolk i Afrika. Det var utan tvivel under van der Posts inflytande som han 1984, endast 34 år gammal och nyligen utsedd ordförande för the British Medical Association (BMA), i ett föredrag läxade upp den samlade brittiska läkarkåren, trots att han själv saknar medicinsk utbildning. Detta hindrade inte honom från att beskylla BMAs medlemmar (det vill säga landets doktorer) för att vara ur balans med naturen och för att de inte bejakade patientens “egen vilja att tillfriskna”.

Vad prins Charles har förespråkat

Homeopati

Här är ett urval av de pseudo­vetenskapliga diagnoser och behandlingar som prins Charles har talat sig varm för genom åren:

Detox
En flaska kunglig detox

Prinsen är också engagerad i egen jord­bruks­verk­samhet och har framhållit att hans boskap klarar sig bättre eftersom de ha behandlas med homeopati som ett alt­ernativ till anti­biotika. Anti­biotika är förvisso problem­atiskt och något man bör vara restriktiv med, men socker­piller för sjuka kor lär inte göra mycket nytta.

Från sitt jordbruk har prins Charles också skapat ett varumärke kallat “Duchy Originals” (senare Duchy Organics och Waitrose Duchy Organic) som under en period bland annat saluförde “Duchy Herbals Detox Tincture”, vilket var ett så kallat “detox-preparat”. Efter hård kritik beordrade The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) ett stopp för den missvisande marknads­föringen och preparatet försvann snabbt från sortimentet.

The Foundation for Integrated Health

1993 grundade prins Charles väl­gören­hets­organis­ationen “The Foundation for Integrated Health” (FIH), en lobby­organisation för alternativa behandlingar. Det uttalade syftet var att undersöka “hur säkra, beprövade komplementära terapier kan bistå etablerad hälsovård”. Organisationen avvecklades 2010 efter anklagelser om bedrägeri och penningtvätt. Ekonomi­direktören George Gray dömdes till tre års fängelse.

‘Harmony’ och senare positioner

boken i sig framstår mer som en önskelista från en buddistisk mystiker

2010 publicerade prins Charles boken “Harmony: A New Way of Looking at Our World” som på många sätt beskriver hans världs­åskådning. Mycket handlar om den moderna tidens obalans med naturen, något han kallar “en kris som hotar hela vår civilisation”. Försäljnings­mässigt var den en besvikelse (med tanke på hur känd författaren är) även om den togs väl emot bland vissa kritiker. Av andra kallades den “en sammanfattning av New Age-propa­ganda” och fick omdömet “Den består av hans vanliga homeopati-nonsens och hans övertygelse att GMO är ‘djävulens verk’”. Ytterligare en åsikt var att den ger “en intressant inblick i hans livsåskådning, men boken i sig framstår mer som en önskelista från en buddistisk mystiker.” [citerat av Edzard Ernst i sin bok “Charles, The Alternative Prince”]

Prins Charles engagemang för alternativa behandlingar har inte mattats. Till exempel blev han 2019 officiellt “Patron (ung. ‘beskyddare’) of the Faculty of Homeopathy” i Storbritannien.

Konflikt med Edzard Ernst

Samma år som prins Charles grundade FIH så utsågs den tyskfödde experten på alternativa behandlingar, Edzard Ernst, till världens första professor i komplementär medicin vid universitet i Exeter. Ernst och Charles kom ihop sig vid ett flertal tillfällen. Ernst envisades med att påvisa hur undermåliga bevisen var för de behandlingar som FIH förespråkade.

A Scientist in WonderlandCharles, the Alternative Prince
Böcker av Edzard Ernst

Den så kallade Smallwood-rapporten, beställd av Charles, hävdade att bland annat akupunktur, homeopati och örtmedicin är kostnadseffektiva och verksamma behandlingar som borde anammas av Storbritanniens hälso­vårds­system (NHS). Ernst kritiserade den i svidande ordalag. FIH anklagade honom då för att ha begått ett sekretess­brott när han offentligt diskuterade innehållet i rapporten. Saken utreddes noga och Ernst friades från alla anklagelser. Trots det ledde affären till att finansieringen av Ernsts avdelning på Exeter drogs in. Ernst tvingades dra sig tillbaka 2011, två år tidigare än planerat, vilket han menar att prins Charles låg bakom.

Ernst har beskrivit det hela i detalj in sin utmärkta självbiografi “A Scientist in Wonderland” (2015). 2022 gav Ernst också ut boken “Charles, The Alternative Prince: An Unauthorised Biography” som beskriver prins Charles livslånga gärning som förespråkare av alternativ­medicin.

 
Länkar:

The Skeptic (UK): Charles, Prince of Wales: the alternative prince
the Guardian: Prince Charles becomes patron of homeopathy group
Skeptical Inquirer: Why Did We Call Prince Charles Foolish and Immoral?
Daily Mail: Prince Charles’ Duchy Originals company ordered to remove ‘misleading’ herbal medicine ad
The Guardian: Make-believe and outright quackery’ – expert’s verdict on prince’s detox potion
The Guardian: Why Charles just can’t quit the snake oil
Wikipedia: The Prince’s Foundation for Integrated Health
The European Skeptics Podcast: Ep. #312 – Charles, the Alternative Prince

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning