post id: 33576
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=33576
  
Skeptisk måndag

Pete Evans, ”Paleo Pete”

Pete Evans, Bild: CC BY 3.0


Den australiensiske kocken Pete Evans började sin karriär som hyllad kock. Tillsammans med sin bror och en kollega startade han restaurangkedjan Hugos i Australien som fick ett flertal fina priser. Evans har framträtt i teve i flera sammanhang, inklusive som domare i My Kitchens Rules, ett stort australiensiskt matlagningsprogram. Framgångarna gjorde honom i början av 2000-talet till en populär tv-personlighet.

Paleodieten

Pete Evans fick tidigt tillnamnet ”Paleo Pete” när han propagerade för paleodieten. Paleodieten är en potentiellt farligt ”stenåldersdiet” som påstås återspegla en mer naturlig och ursprunglig diet för människor. Han har givit ut flera böcker i ämnet. 2015 var han en av författarna bakom boken ’Bubba Yum Yum: The Paleo Way for New Mums, Babies and Toddlers’. Boken kritiserades hårt, speciellt för de dieter som rekommenderades till småbarn – boken har kallats ’livsfarlig för spädbarn’ av experter. Boken drogs in av förlaget men Evans gav då ut den på nytt som en e-bok.

Spridare av en mängd nonsens

Paleodieten var bara inledningen på Evans karriär som anhängare av pseudovetenskap. 2016 rekommenderade han personer med benskörhet att sluta konsumerar mjölkprodukter. Anledningen skulle vara att kalken i mjölkprodukter på något sätt skulle ”driva ut” kroppens ”eget kalk” ur skelettet. Det finns inga vetenskapliga belägg för detta påstående.

Evans producerade 2017 en Netflix-dokumentär kallad The Magic Pill, som propagerade för en ketogen diet, dvs en diet med så mycket fett som möjligt och ett minimum av kolhydrater. Han var själv presentatör i dokumentären och hävdade utan vetenskapliga belägg att en sådan kost kan behandla autism, astma och cancer.

2018 varnade han för solskyddskrämer som enligt honom innehåller ”toxiska ämnen” som kan tränga igenom huden och och orsaka förgiftning. Vidare påstod han att det skulle vara bra att under korta stunder skåda direkt in i solen vid gryningen och skymningen.

2020 hävdade Evans att han hade hjälpt ett antal personer med att tillfriskna från cancer genom sitt ”holistiska” angreppssätt. Detta hade han gjort genom att hjälpa dem att använda en mix av alternativa behandlingar och konventionell medicin. Han hade också hjälpt patienter att ”sluta med farmakologiska läkemedel”.

Vidare är Evans vaccinationsmotståndare och emot fluorering av dricksvatten. Han har påstått att covid19 viruset inte existerar, samtidigt som han hävdar att det avsiktligt aktiverades med hjälp av 5G-signaler. Han har förknippats både med antivaxxaren Robert F. Kennedy Jr, och David Icke, den före detta fotbollsspelaren och mediaprofilen som ägnat de senaste decennierna till att skriva böcker bland annat om hur världen i hemlighet styrs av ödlor från yttre rymden. 2020 kritiserades han också för att ha använt symbolen ’den svarta solen’ på sina sociala media. Den svarta solen förknippas med nynazistiska strömningar och användes även av förövaren vid terrormassakern i Christchurch i Nya Zealand 2019.

Plasmalampa, Bild: Public domain

BioCharger NG

Under coronapandemin marknadsförde han en maskin vid namn BioCharger NG, som enligt honom kunde behandla covid19. Maskinen har beskrivits som en glorifierad plasmaglob av den typ som finns att köpa i leksaksaffärer för ett par hundra kronor. Den variant som Evans marknadsförde hade ett pris på 15 000 australiensiska dollar (ca 95 000 kr). Den här marknadsföring ledde till att han vid två separata tillfällen bötfälldes av den australiensiska tillsynsmyndigheten Therapeutic Goods Administration (TGA).

The Bent Spoon Award, Foto: P. Böckman


The Bent Spoon Award

Den australiensiska skeptikerorganisationen Australian Skeptics delar sedan 1982 årligen ut ett pris kallat The Bent Spoon Award. Priset kan liknas vid Vetenskap och Folkbildnings pris Årets förvillare. Pete Evans har den ytterst tveksamma äran att vara den enda som fått utmärkelsen mer än en gång, både 2015 (för paleodieten) och 2020 (marknadsföring av BioCharger NG).

Länkar:

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning