post id: 4865
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4865
 
Aktuellt

Parapsykolog Adrian Parker, rapport från föredrag i Göteborg

Adrian Parker är ett välkänt namn för Vetenskap och Folkbildning. I det här föredraget ägnade han en hel del tid åt den påstådda kopplingen mellan parapsykologiska fenomen och kvantfysik.

Tidigare idag höll Adrian Parker, professor i parapsykologi, föredrag i Vetenskapsfestivalens regi. Rubriken var “Medvetandet, hjärnan och det paranormala”. Vi var ett antal skeptiska göteborgare på plats i den proppfyllda salen. Adrian Parker såg det stora intresset som en bekräftelse på att det han gör är viktigt, sa han. Han beklagade att inte universitetet är lika positiva som allmänheten.

Adrian Parker är ett välkänt namn för Vetenskap och Folkbildning. Han har bland annat debatterat mot f.d. ordföranden Sven-Ove Hansson i artiklar i medlemstidningen Folkvett. Parapsykologi är studiet av påstådda paranormala fenomen, ett forskningsfält som vid en första anblick borde ligga skeptikerrörelsen varmt om hjärtat. Men till skillnad från att leta efter naturliga förklaringar, verkar Adrian Parker snarare inriktad på att försöka hitta alla indicier som går att få fram som kan stärka tron på övernaturliga fenomen.

Redan i början av föreläsningen får vi veta att den kommer att ge oss en liten inblick i den nya, toppmoderna forskningen kring kvantfysik, och hur den kan visa orsaken bakom övernaturliga fenomen. Inledningen av lektionen är annars utan anmärkning, Parker redogör för det aktuella forskningsläget kring människans medvetande (om än under rubriken “den ortodoxa synen”). Han lyfte fram det han tycker är det nuvarande synsättets största problem, och formulerade det såhär:

Denna vetenskap kan inte förklara varför bara vissa av hjärnans neuroner är inblandade i vårt medvetande, medan andra sysslar med omedvetna processer. Och hur kan hjärnan skilja på en hörselimpuls och en synimpuls? De kommer till olika delar av hjärnan, visst, men de ser exakt likadana ut.

Denna problemformulering har jag svårt att acceptera som adekvat kritik mot dagens neurovetenskapliga forskning, även om det är korrekt att det finns mer att utforska vad gäller medvetna och omedvetna tankeprocesser, etc. Han uttryckte också att det är en alltför nedslående tanke att tro att vårt medvetande enbart är en produkt av signaler mellan neuroner. Det kan såklart vara trist att behöva inse, men det är knappast något som motsäger att det verkligen är så det förhåller sig.

Adrian Parker berättade också att han kan hypnotisera människor, och programmera in en reaktion på ett särskilt stimuli som sedan finns kvar efter sessionen; till exempel att knyta skorna när han knäpper med fingrarna, eller öppna ett fönster när han säger ett visst ord. Än mer överraskande var att han påstod att han med en enkel suggestionsövning kunde få personen att glömma bort allt som sagts under hypnosen. Det skulle jag gärna se kliniska evidens för. Upplevelsen av paranormala fenomen är enligt Adrian Parker starkt kopplat till vissa (lägre) medvetandestadier. Därför har han arbetat mycket med sömn eller sovliknande miljöer. Här någon stans började det balla ur helt. Adrian Parker hävdar att man kunnat visa att vissa tvillingar påverkas telepatiskt av varandra t.ex. när den ena utsätts för en chock, även om den andra tvillingen inte vet om det. Detta har undersökts på totalt sju tvillingpar eller något sådant, och det var alltså inte hos alla som denna korrelation infann sig. Han visade också en bild på ett tvillingpar med varsin blåtira, och sa att den ena hade fått sin genom en olycka, den andres hade uppstått spontant samtidigt. När publiken ifrågasatte detta tog Parker inte ansvar för påståendet, utan menade bara att det är spännande att sådant här kanske kan finnas (alltså inte bero på slump eller andra naturliga orsaker).

Ganzfelds experiment är ett test som han driver i liten skala på institutionen. Det går ut på att studenter försätts i ett drömliknande tillstånd, och rapporterar sina förnimmelser. Dessa ska enligt Parker korrelera med en annan persons kraftiga känsloupplevelser i ett annat rum, flera meter bort. Hur detta mäts ch jämförs med slumpen hann vi inte gå in på, men enligt Parker borde slumpen vara 25% rätt, medan utslaget blev upp emot 40 % i vissa fall. Denna forskningsdesign lämnar naturligtvis en hel del övrigt att önska. (Hur säkerställer man t.ex. att ingen annan människa får en kraftig känsloförnimmelse i närheten av den drömmande personen?)

Sedan kom Adrian Parker in på kvantfysik, och inledde med att göra en felaktig redogörelse för Schrödingers katt. Genom att kvantfysiken ställer delar av fysiken som vi känt den innan på spel, så borde det enligt Parkers teori även påverka vad vi ska dra för slutsatser om hur hjärnan fungerar, och i och med det även hur vårt medvetande och våra tankar och känslor fungerar. Kopplingen är inte glasklar. Enligt Parker ger i alla fall denna nya vetenskap nytt utrymme för att tänka sig att telepati eller synkronicitet existerar i sig självt, utanför slumpen. Tja.

4 responses to “Parapsykolog Adrian Parker, rapport från föredrag i Göteborg

 1. Har detta något med Telepati att göra?? Ibland kan jag tänka på någon – strax ringer den personen. Likaså kan jag känna att – det vore dags höra av sig till någon – så säger den personen – nämen ringer du – jag tänkte just på dig ! Vet att samiska Nåjder botade med hjälp av telepati- stillade arteriella blodflöden. Det är ju en energi. Som borde gå att mäta – se på något vis . Eventuellt med hjälp av EEG – för det borde ju vara en svag elektrisk våg. mvh ab

  1. Hej Ann-Britt,

   Förmodligen är det du tänker på ett selektivt minne. De gånger som du tänker på din vän och de ringer dig snart efter minns du givetvis eftersom det är en så häftig grej. De gånger du tänker på din vän och sedan glömmer bort det utan att något händer, räknar du inte.

   Vi vet inte att nåider eller någon annan kan läka med telekinesi, eftersom det aldrig framgångsrikt testats. Om man skulle vilja testa det behövs knappast EEG, det räcker ju att se om blodflödet i ett sår förändras av behandlingen.

   Telepati är överföring och avläsning av tankar, för att stilla blodflöde skulle någon sorts fysisk interaktion behövas, vilket kallas antingen telekinesi eller psykokinesi.

   / Per

 2. Hej Amanda,

  Roligt att du var med. Hade dock varit bra om du hälsade.
  Men är det verkligen sant att du inte tror på post-hypnotiska effekter och deras post-hypnotiska efterförklaringar? Hör av dig direkt (jag har inte tid att delta i nån debatt här) till mig om du vill få referenser – det är ett välkänt fenomen (fast du egentligen borde kunna lätt hitta litteraturen själv) .

  Jag ägnade en stor del av föredraget åt att skilja åt olika sorters skepticism och att även ta fram spin-doktorer som min kollega Richard Wiseman. Trots att jag gillar Richard och har vänlig relation till honom, måste jag erkänna att jag har etiska invändningar mot hans spin-doktor-roll när han lurar allmänheten. Han påstod t ex. att han kunde läsa Fredrik Skavlans kroppsspråk fast i själv verket handlade detta om en enkel korttrick. Samma gäller för Derren Brown som också lura allmänheten med tricks som han påstår är subliminal perception eller även “psychic” (synsk).
  Jag tog upp allt detta men du nämnde inget om detta. Skepticism skall även riktas mot själv-utnämnde skeptiker så jag måste fråga dig: Varför?

  Men när det gäller det övriga, tyckte jag om din recension och att det är bra att du tänker kritiskt. Tack!

  Jag hoppas att vi kan fortsätta dela samma sorters skepticism.

  Mvh

  Adrian

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning