post id: 24527
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=24527
  
Skeptisk måndag

Ordsallad

Ett verkligt symptom

Personer diagnostiserade med vissa mentala hälsoproblem, som till exempel schizofreni, kan ibland uppvisa ett symtom som kallas schizofasi. Det innebär att de formulerar grammatiskt korrekta meningar, men utan begriplig innebörd. På engelska kallas detta ordsallad (“word salad”).

Pseudovetenskaplig ordsallad

Deepak Chopra
Deepak Chopra (Wikimedia Commons)

När man inom skeptikerrörelsen pratar om ordsallad så menar man vanligen inte någon mental diagnos utan när charlataner och förespråkare av pseudovetenskap staplar ord och påståenden på varandra så att det låter “djupt” och “insiktsfullt”. Men när man analyserar den typen av uttalanden närmare så blir det uppenbart att det som sägs bara är nonsens. Det är ett bara sätt att förvirra åhörarna till att tro att det som sagts innehåller någon form av visdom, trots att innebörden är meningslös eller väldigt alldaglig och intetsägande.

Deepak Chopra

Det finns en person som nästan har blivit synonymt med att yttra sig i fraser som utgör ren ordsallad. Deepak Chopra är en indisk-amerikansk författare inom New Age och en förespråkare av alternativ medicin. Allt sedan 80-talet när han började med Transcendental Meditation och profilerade sig som en förespråkare av Ayurveda med mera, har han blivit en av de kändaste (och också rikaste) personerna inom pseudovetenskaplig “medicin”. Han är ökänd för att använda sig av ordsallad för att framstå som en person med speciella insikter.

The Wisdom of Chopra

the Wisdom of Chopra
the Wisdom of Chopra

Den brittiske skeptikern Tom Williamson blev vid något tillfälle väldigt irriterad på Deepak Chopras frekventa nonsensuttalanden. Han skapade därför en webbsida som automatiskt plockar ord och begrepp från Chopras Twitterkonto. Webbsidan kombinerar dessa till slumpvisa fraser som ofta är nästan omöjliga att skilja från Chopras egna uttalanden. Det finns också en quiz på sidan där man kan gissa vad som är ett äkta uttalande av Chopra och vad som är fejk. Prova gärna!

Vidare läsning (Gordon Pennycook et al. 2015): On the reception and detection of pseudo-profound bullshit

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning