post id: 4880
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4880
 
Aktuellt

Kiropraktorn som går mot strömmen

Att föreningen Vetenskap och Folkbildnings medlemmar kritiserar alternativmedicin och allehanda konstigheter är inget nytt eller förvånande. Det stämmer sannolikt väl in i världsbilden hos alternativmedicinare och alla andra som känner till föreningen. Att någon som livnär sig på eller konsumerar märkligheter som homeopati eller zonterapi tar till sig av vad någon trist forskare eller godtycklig ”voffare” har att säga håller vi därmed för ganska osannolikt. Därför är det glädjande att se kritiken komma inifrån den här gången.

Kiropraktorn Hanna Brus gick den 30/7 på sin blogg på Dagens Medicin igenom den egna yrkeskårens misshavanden och det är ingen munter bild hon målar upp. Brus frågar sig hur seriösa branschorganisationerna kan vara när deras egna styrelseledamöter försörjer sig på märkligheter som saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet och uppmanar sina medlemmar att snygga till texten på sina hemsidor så att det inte är lika uppenbart att dom drygar ut verksamheten med nonsensmetoder, men att ändå fortsätta jobba precis som de alltid gjort.

Inte heller socialstyrelsen verkar ha något intresse av att motarbeta problemet, trots att själva syftet med den legitimation som utfärdades 1999 (1989 för utlandsutbildade) och namnskyddet som funnits sedan 2006 torde vara just att se till att kiropraktiken blir en reglerad och patientsäker del av sjukvården. Istället tycks man se mellan fingrarna på skumrasket och inte vilja erkänna misstaget man gjorde då man hjälpte till att normalisera och legitimera verksamheter som inte bara tycks ha halva foten utan halva ryggraden i ett träsk av pseudovetenskap och bidra till detta med skattepengar. Detta trots tidigare uppmärksammande.

Det är i våra ögon mycket modigt av Brus att våga sticka upp huvudet och gå mot etablissemanget inom sin egen yrkesgrupp. Det är inte heller första gången hon gör det; hon har tidigare bland annat lyft fram kritik och oro över risken med exempelvis nackmanipulation vars effekter inte har kunnat visas överväga riskerna för allvarliga skador som stroke och dödsfall.

Håll koll på Hanna Brus blogg på Dagens Medicin. Man kan ju alltid hoppas att något händer när kritiken kommer inifrån och att branschorganisationerna och Socialstyrelsen inte väntar tills något riktigt allvarligt inträffar innan dom faktiskt gör det jobb dom finns till för och agerar. Det är inte meningen att legitimerade utövare inom vården ska ägna sig åt kvacksalveri. Precis som Hanna Brus avslutade sitt inlägg vill vi också uppmana till att: “fundera en stund över hur det skulle ha sett ut om ovan exempel hade varit legitimerade läkare och läkarförbund.”

Veronica Gardell, ledamot, Vetenskap och Folkbildning
Daniel Lindsäth, Vetenskap och Folkbildning

3 responses to “Kiropraktorn som går mot strömmen

 1. Det förvånar mig att Hanna Brus fortsätter att kalla sig kiropraktor. Enligt min mening finns det ingen bebis där som hon riskerar att slänga ut med badvattnet om hon vänder ryggen åt den kiropraktiska skolbildningen.

 2. Vad tycker du hon ska kalla sig? På legitimationen står det ju legitimerad kiropraktor.

 3. Testar igen.

  Vad ska Hanna kalla sig tycker du Martin? Det står ju legitimerad kiropraktor på legitimationen utfärdad av Socialstyrelsen.

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning