post id: 4816
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4816
  
Aktuellt

En VoF-katekes?

När VoF ställer ut på bokmässan i Göteborg har vi en vepa med ett antal irrläror listade: healing, scientologi, ayurveda, kreationism osv. När folk frågar vad vi gör, ”vad är ni skeptiska mot?” (på tal om våra Jag är skeptisk-tröjor) så kan vi helt enkelt peka på den och säga: ”Sånt”.

Tryggve poserar framför woo-woo-vepan

Tanken på en liten skrift med ett liknande syfte har väckts. Något man skulle kunna sätta i händerna på ungefär vem som helst, där man någorlunda snabbt och lätt kan få en uppfattning om vad skepticism går ut på, vad vi arbetar för och vad vi arbetar mot.

Just ordet ”katekes” ska nog inte vara med – även om ”undervisning i skepticismens huvudstycken” är precis vad det går ut på så väcker det felaktiga associationer, och även om den ironiska tonen är tydlig för insatta så utgör inte dessa målgruppen. Skepticism för nybörjare är en tänkbar titel.

Redaktör för projektet är undertecknad, Peter Olausson. Jag skriver några förslag på artiklar, som exempel och inspiration, och lägger ut dem här på bloggen efterhand (med etiketten katekes). De läggs dessutom ut på VoF-wikin (exempel) där hågade kan ändra direkt i texten. De är inte på något sätt huggna i sten. Tips och kritik välkomnas! Liksom tips på fler artiklar om såväl bra som sämre företeelser. Som här:

Akupunktur, Alternativmedicin, Anden i glaset, Antroposofi, Atlantis, Aurafotografering, Ayurveda, Sai Baba, Bermudatriangeln, Bioresonans, Blodgruppsdiet, Bortträngda minnen, Chakran, Deepak Chopra, Cold reading, Detox, Erich von Däniken, Elöverkänslighet o -allergi, Energi, Energimedicin, Evighetsmaskiner, Feng shui, Frekvenser, Uri Geller, Glödvandring, Healing, Homeopati, Humanisterna, Irisdiagnostik, Jordstrålning, Kiropraktik, Konspirationsteorier, Kreationism, Kristaller, Kryptozoologi (snömannen, Loch Ness m.fl.), Kvant-, Mayakalendern, Medier, Fysiska medier, The Million Dollar Challenge, New age, Nostradamus, Orber, Parapsykologi, Pyramidspel med pseudovetenskaplig touch, James Randi, Reiki, Remote viewing, Scientologi, Shiatsu, Slagrutor, Spiritism, Swedenborg, Sädescirklar, Vakna-rörelsen (ev. i Konspirationsteorier), VoF, Woo(-)woo, Zonterapi …

Målgruppen är som sagt ”vanligt folk”; som inte varit med i VoF i decennier, som aldrig läst Folkvett eller så mycket som hört talas om placebo, mikroevolution eller cold reading. Texterna ska vara korta (riktlinje 2-3 000 nedslag), enkla och tillgängliga. Översiktliga presentationer, inte detaljerade beskrivningar. Inte fördummat men förenklat. Hellre avslappnat än torrt.

Utöver en uppslagsdel skulle man även kunna ha med en mycket grundläggande kurs i vetenskaplig metodik och argumentation. Liksom funderingar på frågor som ”spelar det någon roll om allt är sant?”, ”hur vet ni att vetenskapen har rätt” m.m. Vilket återspeglar den andra vepan vi har på bokmässan, som vi kan peka på när vi berättar vad vi arbetar för.

Vetenskap och Folkbildning