post id: 9336
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=9336
  
Aktuellt, Bokmässan

Bokmässan 2014

loggahemsida469

Den 25-28 september pågick den stora bokmässan i Göteborg, i år för 30:e gången. Som vanligt var Vetenskap och Folkbildning med. Sammanlagt var det något tjog aktivister från Göteborg, Trestad och Uppsala som bemannade den skeptiska montern E04:10.

E04:10. Foto: Peter Olausson.

Böcker, tröjor och Folkvett såldes i mängd, och vi fick flera nya medlemmar. Framför allt träffade vi oräkneliga nyfikna: skeptiker, kritiker, kändisar, doldisar, vanliga och ovanliga människor med starka, svaga eller inga särskilda åsikter om vetenskap, pseudovetenskap och relaterat. Kontakter knöts, myriader samtal hölls.

Lisa Förare Winbladh. Foto: Ulrik Fallström.

Lisa Förare Winbladh pratade om mat och matmyter. Det senare var också namnet på en av hennes böcker, som sålde slut hos oss.

3

Jakob Ståhle (den kortare mannen i blå skjorta) berättade om sin nya bok Tokiga bibelord. Där har han samlat blandade “visdomar” från den heliga skrift: En häpnadsväckande rad med märkliga, förfärliga eller bara absurda bibelcitat, illustrerade av Fredrik Andersson.

Andreas Eskilsson. Foto: Ulrik Fallström.

Vardag på bokmässan. Samtalen pågick praktiskt taget oavbrutet i och kring montern. Här är det Andreas Eskilsson som tar den skeptiska diskussionen.

P. J. Råsmark. Foto: Ulrik Fallström.

Gafflande i montern: P. J. Råsmark från VoF Uppsala utövade mentalism och bestickböjande samtliga dagar.

Samuel Varg. Foto: Peter Olausson.

En annan magiker som hälsade på var Samuel Varg. Hans show var en lika underhållande som tankeväckande presentation av boken Påverkan och manipulation av Håkan Järvå och Peter M. Dahlgren.

Olaussons. Foto: Ulrik Fallström.

Halvtid! Personalansvariga Sofie Olausson och monteransvarige Peter Olausson kopplar av på fredagens kväll.

Papperskorg. Foto: Ulrik Fallström.

Som vanligt var det inga problem att få material till papperskorgen för pseudovetenskap.

Eftersom mässans temaland var Brasilien hade vi med lite extra material om förvillelser därifrån.

Jonas Karlsson. Foto: Ulrik Fallström.

Jonas Karlsson från VoF Uppsala berättade flera gånger om John of God, en brasiliansk kvacksalvare som blivit en hel industri. Läs mer om John of God på PKJonas blogg!

Keppe. Foto: Peter Olausson.

Norberto R. Keppe är en pseudovetare med ovanligt rik och bred produktion (läs mer på Faktoider: Sektvarning: Brasilien på bokmässan och The Keppe Cult). Han hade dessutom representanter med på mässan.

En dag fick vi besök av två herrar från Svenska mässan, det vill säga själva anläggningen. De tittade runt lite, särskilt på diskens framsida med affischen ovan, och hörde sig för om vilka vi var och vad vi gjorde. Efter att ha dragit den vanliga presentationen så togs jag en liten bit avsides. De förklarade att de inte ville ha några konflikter, inga öppna stridigheter. Eller så här: På mässan ska man vara för saker, inte mot – så föll orden. De hade fått ett klagomål av något slag rörande vår verksamhet och var därför tvungna att se vad vi höll på med. Men sedan de tagit del av vårt material och konstaterat att vi höll en god och trevlig ton – inget aggressivt propagerande, inget agiterande i andras montrar eller så – lät de sig nöja.

Senare hörde jag mig för hos bokmässans personal, som svarar för just detta arrangemang. De hade inte hört talas om ärendet och ställde sig helt oförstående till “för/mot”-idèn; i så fall skulle ju, som en av dem sade, hela Internationella torget få utrymmas. Till att börja med.

FoF får sin utmärkelse. Foto: Martina Olsson.

Vi avslutade bokmässan med att dela ut våra nyaste utmärkelser. Årets folkbildare på bokmässan gick till tidningen Forskning och Framsteg. Här tackar Anders Svensson för utmärkelsen. Caligari visar upp diplomet.

Årets förvillare på bokmässan blev Trilogy Institute, paraplyorganisation i Keppes sekt.
E04:10 nedmonterad. Foto: Peter Olausson.

Söndag kväll. Bokmässan 2014 har avslutats. Sedan någon timme har ljudet av tusen montrar som packas ihop ekat i hallarna. E04:10 har rensats på VoF-material. Efter utflyttningen blev det en välförtjänt avrundningsöl på Bishops Arms, Avenyn.

Nu är det knappt ett år till nästa bokmässa. Där ska Vetenskap och Folkbildning som vanligt vara med: För vetenskap och kritiskt tänkande, mot pseudovetenskap och förvillelser.

 

Foton: Bra Ulrik Fallström, bokmässans folkbildare Martina Olsson, resten Peter Olausson

One response to “Bokmässan 2014

  1. “Vetenskap och folkbildning” är lika kategorisk i sina uttalanden som de människor/organisationer föreningen med diverse “experter” i spetsen som gör diverse påhopp på vettiga/intelligenta människor som inte delar föreningens smalspåriga åsikter!

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning