post id: 11261
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=11261
 
Aktuellt, Årets folkbildare, Årets förvillare

Årets folkbildare och förvillare 2017

Vetenskap och Folkbildning har utsett Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi till Årets folkbildare.

Årets folkbildare Emma Frans
Årets folkbildare Emma Frans
Foto: Niklas Nyman/Volante

Emma Frans tilldelas utmärkelsen för sin förmåga att på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt sprida kunskap och förklara myter och missförstånd kring vetenskap.

Emma Frans har fått särskilt mycket uppmärksamhet det senaste året och det förtjänar hon. Hon är den första folkbildaren som började sin verksamhet på sociala medier och det är fortfarande där hon har sin starkaste plattform. Sociala medier har visat sig vara vår tids främsta kanal för förvillande – där behövs källkritik och folkbildning mer än någon annanstans.

Men det är inte tillräckligt att behärska en kanal. Emma Frans är verksam på Twitter, i en stor dagstidning, och nu även i bokform. Det är så en modern folkbildare behöver arbeta: I olika kanaler med olika möjligheter och framför allt olika målgrupper.

Läs hela motiveringen.

Till Årets förvillare utses Life-kedjan.

Som Nordens ledande ”hälsokedja” representerar de en bransch där förvillande är regel snarare än undantag. Sortimentet utgör en provkarta av överdrifter. Kedjan omsätter årligen miljardbelopp på försäljning av produkter som är tveksamma eller bevisat värdelösa.

Den så kallade hälsobranschen lever på och uppmuntrar förvillelser, pseudovetenskap och kvacksalveri. Vi kan inte ge utmärkelsen till en hel bransch, men vi kan välja den största och synligaste aktören

VoF och många andra har i decennier påpekat att många av de produkter man hittar i sådana här butiker är värdelösa, andra direkt skadliga. De som säljer dem har uppenbarligen ingen som helst respekt för vetenskapen, förutom när man kan hänvisa till enstaka studier som händelsevis talar för den ena eller andra varan. De har gjort en konst av att hålla sin marknadsföring precis inom eller på lagens gränser. Det förvånar oss inte det minsta att man då och då passerar den.

Läs hela motiveringen.

 

7 responses to “Årets folkbildare och förvillare 2017

 1. https://www.facebook.com/anders.sultan/posts/10211072151735798

  Upp till bevis nu så kan ni tjäna er en hacka. Det borde ju inte vara att för svårt att hitta. Det är ju enligt VoF en fullständigt livsfarlig produkt. Anta utmaningen nu och var inte så feg. Passa på att bekräfta VoFs sk vetenskapliga belägg. Jag kan garantera att ni inte kommer att hitta en enda människa I Sverige som drabbats av argyri de senaste 20 åren.

  1. Du missar poängen. Den spm påstår att KS har positiva effekter ska stryrka det. Givetvis ska det styrkas enliget beprövad praxis, bland annat dubbelblinda upprepade tester.

  2. Det räcker inte att en substans ska vara ofarlig för att få räknas som medicin. Den måste faktiskt vara verksam också och göra vad den lovar. Det finns ingen evidens för att KS lever upp till de kraven.

 2. Jag uppfattar er sågning av Life-butiken och hela hälsobranschen som ytterst onyanserad. Tänk på att ni skriver om ett företag som tillhandahåller livsmedel, hjälpmedel och kosttillskott som även kan återfinnas hos apoteket. Butikerna tillhandahåller produkter som människor av olika anledningar vill prova och använda.

  Ni borde lägga ner lite mer tid på research och komma med vettiga reflektioner kring era påståenden innan ni sågar en hel bransch. De enda som kommer uppmärksamma det här är tidningar om hälsa och alternativmedicin. Typ ingen annan bryr sig när en förening skriver en nominering som är mindre nyanserad och relevant än ett vanligt foruminlägg från en privatperson.

  Annars kan ni ju stryka diss-nomineringen och fokusera på att lyfta det positiva så kanske ni får lite publicitet 2018.

  1. Att vissa produkter som säljs i hälsokostbutiker också säljs på apoteket innebär inte att aktören är schysst. Mycket bra nominering tycker jag. Vet många människor som slösat bort stora summor pengar på preparat som inte haft någon verkan. Varför? För att dom mått dåligt och desperat sökt lindring. Att människor vill sko sig på dessa desperata individer är vidrigt.

  2. Att en del produkter återfinns på apotek beror helt enkelt på vilken klassificering de har uppnått och de behöver uppnå en viss kvalitét.
   Att de finns på hyllorna innebär inte att personal skulle rekommendera dem. Vi som farmaceuter ska arbeta i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, vi har en hel del kunskap om kroppens kemi, och hur den påverkas av olika molekyler som vi väljer att tillföra den. Vi har en grundläggande kunskap i att dra linjer för när en person kan egenvårda olika symtom och när de bör uppsöka sjukhus. Utifrån den gränsdragningen så är det våran uppgift att avgöra vilken produkt som är lämplig till de aktuella symtomen.
   Det är därtill lämpligt att vi har en grundläggande kunskap om de naturpreparat som tillhandahålls på apoteken,mycket för att kunna ge LÄMPLIGA råd kring dessa, vilket en person mest troligt inte kommer att få på en Life-butik. De har INTE den kunskap vi har, vare sig om hur kroppens kemi regleras eller hur olika molekyler påverkar de eventuella andra läkemedel personen äter.

   Life förtjänar faktiskt kritiken, de jobbar inte evidensbaserat och tenderar att tillskriva preparaten för stor cred gentemot kunden, som mest troligt kommer att tro det säljaren anger.

 3. Tack igen vof! Jag såg ju fram emot att läsa hennes böcker ju. Men med den utmärkelsen från er så fattar man ju att det inte är värt.

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning