post id: 4756
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4756
 
Aktuellt

Enastående tillfälle att bli blåst: “Allt för hälsan” 2010

Sveriges största hälsomässa, Allt för hälsan, äger rum 12-14 november i Stockholmsmässan. Den 28-sidiga bilaga om evenemanget som medföljde Dagens Nyheter den 8/11 erbjuder visserligen ett stort antal intressanta föredrag av kända forskare, men där finns också många förespråkare för mer eller mindre absurda läror. Bland bilagans annonsörer finns exempelvis Biosan som propagerar för att syra-basbalansen kan påverkas med deras preparat och därigenom öka välmående och prestationsförmåga. Än värre är deras annons för homeopatiska läkemedel, enligt dem “framtidens medicin”. Annonsen hävdar att Sveriges offentliga sjukvård förvägrar patienter denna behandlingsmetod “utan sakliga skäl”. Att homeopatiska preparat inte fungerar bättre än sockerpiller är tydligen inte ett sakligt skäl enligt Biosan. Bland de homeopatiska preparatens fördelar framhävs att de är ofarliga (självklart) och relativt billiga (socker och vatten kan dock fås till betydligt lägre priser på annat håll). Om effekt sägs förstås inget förutom att “resultat kan inte utlovas” och att “erfarenheterna är förvånansvärt goda”. Det sistnämnda gäller nog inte minst för dem som säljer preparaten.

En firma vid namn F-Scan Touch erbjuder frekvensterapi och säger sig kunna diagnostisera oönskade mikroorganismer i kroppen. Firmans föga informativa webbsida citerar den ökända skojaren Hulda Clark. Företaget China Dragon marknadsför zonterapitofflor med motiveringen att zonterapi har praktiserats i Kina i mer än 5000 år (som alla vet var kineserna redan då oerhört skickliga på dubbelblinda randomiserade kliniska studier och statistiska utvärderingar). Därtill är tofflorna magnetiska för att påverka “människans elektriska fält” och innehåller jadesten som lugnar själen. En annons från Nu Skin ger intryck av att deras hudvårdsprodukt ageLOC påverkar gener i åldrande hud. På amerikanska webbsidor kallar Nu Skin dessa gener för ungdomsgener (youth genes) och hävdar att ageLoc kan styra aktiviteten hos dessa gener så att de återgår till sin “ungdomliga” aktivitet. De litteraturhänvsningar som ges handlar inte om ageLoc och några av dem är helt irrelevanta.

Hur ska den enskilde besökaren som inte är bevandrad i medicin och nutrition kunna skilja de seriösa inslagen från all pseudovetenskaplig humbug som framförs?

4 responses to “Enastående tillfälle att bli blåst: “Allt för hälsan” 2010

 1. Kan bara säga att det var inte speciellt svårt att sålla bland montrarna på mässan, fast jag kan förstå att vissa människor blir påverkade. Som vanligt gäller väl sunt förnuft även här, fast visst fick man en hel del skratt när man gick förbi vissa ställen. En kille i en monter som hade en fotmassagematta vi testade sa att den fungerar helt utan rökelse & indisk musik =o) han var placerad mellan massor av mystiska montrar stackarn…

 2. “En firma vid namn F-Scan Touch erbjuder frekvensterapi och säger sig kunna diagnostisera oönskade mikroorganismer i kroppen.”

  Om deras apparat fungerade så skulle dom se att plack bildas av bakterier.
  En vetenskaplig metod är PCR då hittar man faktiskt “oönskade mikroorganismer i kroppen.”

  läkartidningen
  “Mun- och tarmflorans bakterier återfinns i aterosklerotiska plack”
  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=15492

 3. F-scan har hjäpt mig till bättre hälsa. Det känns nog surt för sjukvården att något annat än deras metoder kan bota.

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning