2005-12-22

Mirecki misshandlad
Professorn i religionsvetenskap Paul Mirecki vid Kansas University har gjort sig känd för sitt motstånd mot “Intelligent design”-rörelsen. Han har verkat för att universitetsundervisningen skall behandla ID som mytologi, inte en biovetenskaplig teoribildning. I november läckte ett e-brev riktat till hans studenter ut där Mirecki yttrade sig förklenande om ID-förespråkare och kallade dem fundamentalister. Han gjorde offentlig avbön.

På morgonen den 5 december blev Mirecki biljagad och misshandlad med nävar och tillhyggen av två män som gjorde klart att de ogillade hans åsikter om ID. “Jag är mest skärrad, och jag fick några blåmärken och möra fläckar”, sade professorn efteråt.

Satirtidskriften The Onion kommenterade saken med ironi: “Det skall väl lära honom skillnaden mellan folk och apor! Fast nej, förresten…”

Källor: Associated Press, ljworld.com, onion.com

– Martin Rundkvist

 

2005-12-22

Pristagare tillkännages den 15 januari
VoF utser varje år sedan 1987 Årets folkbildare. Det brukar traditionsenligt ske strax efter nyår. Årets folkbildare 2005 kommer att tillkännages söndagen den 15 januari 2006. Prissumman har i många år varit 10 000 kr, men nu har den höjts till 20 000 kr. Vid samma tillfälle tillkännages också vem som utsetts till Årets förvillare 2005.

– Jesper Jerkert

 

2005-12-05

Plus minus noll
I Folkvett 2003 berättade vi om Plusminusgurkan som odlades på Källna gård i Skåne med “ett unikt vatten, som energiberikats genom Bertil Petterssons princip för virvling av vatten så att ett energiberikat plusminus vatten uppstår”. En VoF:are har nu påpekat att gurkodlare Davidsson på Källna också driver webbsajten www.plusminus.se där man kan köpa vattenvirvlare och strålskyddsutrustning på postorder. Strålningen det är fråga om är den där knepiga, ni vet, som kan upplevas men inte mätas.

Sajten erbjuder bland annat ovala plattor av papp och plast för 180 kronor som man skall stoppa innanför skalet på sin mobiltelefon i strålningslindrande syfte. “Batterier stör vår hjärna ofta mer än själva telefonen! Batteriet skapar fält även när telefonen är avstängd.” Därtill blomformade hängsmycken i metall som lindrar besvär av elektromagnetiska fält och ger “frekvensmässigt en stark, balanserande och vitaliserande effekt på kroppens funktioner”. Man saluför också pendlar och vinkelpinnar samt bedriver genom vattenvirvlaren Bertil Pettersson utbildning av “terapeuter i Kropps & Miljöbalansering”.

– Martin Rundkvist

 

2005-11-28

Ny svensk bok om kreationismen
I Walhström & Widstrands vårkatalog framgår att vetenskapsjournalisten Maria Gunther Axelsson i maj 2006 utkommer med boken Big Bang eller Varde ljus? Skapelsemyten som pseudovetenskap. Så här presenterar förlaget boken: “En kreationist anser sig ha vetenskapliga bevis på att Bibelns skapelseberättelse är ordagrant sann. Att jorden skapades förungefär 6 000 år sedan och att allt liv på jorden är skapat av Gud. Här granskar Maria Gunther Axelsson vad medlemmarna av denna globalt växanderörelse egentligen tror och vad de har för agenda, både politiskt och religiöst. Kritiskt prövar hon alla de så kallade vetenskapliga bevis som kreationister världen över använder sig av när de hävdar att deras teori är lika hållbar som evolutionsteorin. Dessutom presenteras det som naturvetenskapen hittills har kommit fram till om universums uppkomst och utveckling: Hur kan forskarna veta att universum uppkom i Big Bang för 13,7 miljarder år sedan? Att alla levande varelser härstammar från samma urcell? Att alla jordens kontinenter en gång satt ihop i en enda jättekontinent?”

– Jesper Jerkert

 

2005-11-15

Massmedium hyllat
Den 7 november rapporterade Norrköpings tidningar med en entusiastisk helsida från ett möte i den spiritistiska föreningen Norrljus. “Certifierade mediet” Anders Åkesson (känd från TV4 plus) framträdde. Reportern Hanna Andersson förklarar att det handlar om “Att våga tro på det man inte kan se, eller kanske till och med om tro på att man vågar acceptera det medierna å sin sida kallar faktum.” Ett mindre trovärdigt medium är tydligen Norrköpings tidningar, kan vi konstatera.

Enligt en bildtext visade Åkesson “att det finns flera dimensioner”, en transcendental insikt som även många VoF:are förmodligen är beredda att skriva under på. Utan spår av ironi avrundar Andersson, “För oss som var där finns det inget att tvivla på längre”. För oss som missade mötet återstår ett gnagande tvivel på om NT:s lokalredaktörer är riktigt kloka.

– Martin Rundkvist

 

2005-11-11

Mp-debatt i Läkartidningen
Jesper Jerkerts artikel om Miljöpartiet i Folkvett 2/2005 publicerades också i en förkortad och något omarbetad version i Läkartidningen nr 38/2005, s. 2671-5. Miljöpartisterna Lena-Maj Anding och Mikaela Valtersson skrev repliker i nr 40 (s. 2880-2), vilka besvarades i nr 41 (s. 2972). Mp-företrädarnas inlägg gick ganska mycket vid sidan av sakfrågan. Anding bekräftade dock att hon stod fast vid följande uttalande om alternativmedicin: “De här behandlingarnas effekter går inte att bevisa på samma sätt som för läkemedel. Men man kan inte blunda för att dessa yrkesgrupper har stor kompetens, att de hjälper många människor och att till exempel kineserna använt akupunktur i hundratals år med erkänd effekt.”

– Jesper Jerkert

 

2005-11-11

Skeptisk podradio
Det amerikanska radioprogrammet Skepticality sänds sedan en tid tillbaka som podradio. Det innebär att man kan ladda hem programmen till sin dator och lyssna på dem med en mp3-spelare. Innehållet består bland annat av skeptiska nyheter, reportage, kåserier och intervjuer med personer som James Randi och Michael Shermer. Nya sändningar finns tillgängliga c:a 6 gånger per månad. Prenumerera på programmet via din podradioklient, eller ladda hem gamla avsnitt direkt från webbsajten, www.skepticality.com.

– Johan Sperling

 

2005-11-11

KDU:s ordförande öppen kreationist
Ella Bohlin är sedan våren 2005 ordförande i Kristdemokratisk Ungdom, som är kd:s ungdomsförbund. Hon har tidigare varit medlem i Livets Ord i Uppsala. I en intervju i Humanisten nr 3/2005 uttrycker hon sig på följande sätt: “Jag är kreationist. Men jag tycker inte att skolorna helt ska svänga om och ersätta Darwins lära med bibeln. Men jag tycker att man ska presentera båda förklaringarna utan att ta ställning för vilken av dessa läror som är korrekt.”

– Jesper Jerkert

 

2005-11-11

Äldre Folkvett-nummer digitaliseras
Inskanning av gamla Folkvett-nummer pågår, från det allra första numret 1/1983. Meningen är att de ska läggas ut i sin helhet på VoF:s hemsida. Detta kommer mycket troligt att ske senast under första halvåret 2006.

– Jesper Jerkert

 

2005-11-03

Opera bluffa eller mutagen musik?
Genom att lyssna på CD-skivor från den amerikanska webbsidan Visionary Music & Multimedia påstås man kunna aktivera sitt DNA. Bland alla new age-fraser och floskler om chakror och vibrationer finns påståenden som att ljudmiljöerna är “väldigt multidimensionella”, ger “en brygga mellan materians många dimensioner och det Gudomliga” och innehåller “djupsinnigt kraftfulla redskap som förbereder dig för nästa våg i evolutionen”. Den 22-23/10 hölls en kurs på skånska Östra Grevie Kursgård av Visionary Music-läraren DeAnne Hampton där kursdeltagarna utlovades aktivera “omkodningsprocessen” i sin “mångsträngade DNA-matris”. Det finns flera sätt att tolka dessa utfästelser. Antingen har firman ingen aning om innebörden av de vetenskapliga termer de använder. Eller så bluffar de rått för att snabbt och lätt lura av kursdeltagarna pengar för nonsens. Båda dessa alternativ är vanliga orsaker till pseudovetenskapliga påståenden. Eller också utsätts deltagarna för mutationsexperiment med uppenbara risker för uppkomst av cancer. Kanske något för Konsumentverket, Strålskyddsinstitutet eller Kemikalieinspektionen att undersöka närmare?

– Dan Larhammar

 

2005-11-03

Larhammar om kreationism i Sveriges radio
Måndagen den 7/11 kommer Vetandets värld i Sveriges radios P1 att behandla intelligent design och kreationism. Vår egen Dan Larhammar har blivit intervjuad och kommer att figurera i programmet. Vetandets värld sänds kl. 12:10.

– Johan Sperling

 

2005-11-03

Cardeña föreläser i Stockholm
Den omtalade parapsykologiprofessuren vid Lunds universitet tillträddes för en tid sedan av amerikanen Etzel Cardeña. Onsdagen den 23 november håller Cardeña en föreläsning i Stockholm anordnad av Medborgarskolan. Mer information finns här.

– Johan Sperling

 

2005-10-29

Ny populärvetenskaplig tidskrift
Göteborgs universitet ger ut en ny populärvetenskaplig tidskrift vidnamn GU-spegeln. Forsknings- och utbildningsmagasin från Göteborgsuniversitet. GU-spegeln trycks i färg på tjockt A4-papper, 34 sidor. Redaktör är journalisten Carina Elmäng och första numret har temat moderna myter. Mammas gata för Folkvetts läsare, med andra ord.

I första numret kan man få veta att stölder och inbrott har minskat de senaste 30 åren i Göteborg, att elöverkänslighet och amalgamförgiftningär psykosomatiska sjukdomar, att utbrändhet är ett nytt namn på besvär som tidigare kallats nostalgi och neurasteni, att svenska TV-program är manscentrerade och mycket annat.

GU-spegeln trycks i 5700 exemplar och distribueras gratis till en lista med beslutsfattare i politik och näringsliv, företag och organisationer, stiftelser och statliga verk, gymnasier, bibliotek och muséer i Västra Götaland samt riksmedia. Även privatpersoner kan anmäla sig genom e-post till Carina.Elmang@adm.gu.se.

Folkvett-red. hälsar GU-spegeln varmt välkommen och önskar lycka till.

– Martin Rundkvist

 

2005-10-24

Folkvett beklagar uppgift om Schnurre
I Folkvett 2/2001 fanns en lång artikel av Peter Staudenmaier om de rasistiska inslagen i antroposofin. I en något förkortad version trycktes artikeln också i boken Antroposofin en kritisk granskning (red. Jesper Jerkert, Leopard förlag, 2003). Här fanns en uppgift om att den tyske antroposofen Rainer Schnurre ska ha uttalat sig rasistiskt på ett seminarium år 1994. Antroposofen Göran Fant tillbakavisade påståendet i samma nummer av Folkvett. Fant sade att uppgiften härrörde från en anonym artikel i Weddinger Neueste Zeitung (WNZ). Staudenmaier stod på sig och menade att hananvänt en annan källa, en bok av Oliver Geden.

Kontroll har dock visat att även Geden hänvisar till artikeln i WNZ. Det ser alltså ut som att Staudenmaier försökt mörka källäget. Schnurre har kontaktat en svensk advokat som försökt förmå förlaget att dra in boken.

Undertecknad har dock kontaktat Staudenmaier och då funnit en förklaring. Fant skickade sin replik i engelsk översättning direkt till Staudenmaier, utan att den passerade Folkvett-redaktionen. Det harvisat sig att den version Fant sände Staudenmaier inte var den slutgiltiga. I texten som Fant skickade till Staudenmaier är WNZ inte nämnd. “På grund av Fants egen presentation av sitt argument var jag således vid tidpunkten för författandet av min replik till Fant inte medveten om att han sökte ifrågasätta den källa som min egen källa gick tillbaka på”, skriver Staudenmaier i ett e-postmeddelande. Staudenmaier har alltså svarat på Fants preliminära version, inte på den text som faktiskt infördes i Folkvett. Fants agerande har inte tidigare varit känt av vare sig Staudenmaier eller Folkvetts redaktion.

Undertecknad och Folkvett beklagar publiceringen av uppgifterna om Schnurre. Avsnittet om Schnurre har raderats ur artikelns nätversion. Vid framtida distribution av boken och Folkvett-numret kommer föreliggande förklarande text att bifogas.

Antroposofen Ursula Flatters, läkare vid Vidarkliniken, har i radio påstått att Antroposofin en kritisk granskning skulle vara indragen av förlaget. Så är inte fallet.

– Jesper Jerkert

 

2005-10-05

Högskolan i Kristianstad ger kurser i holistisk läkekonst
[Reviderad 2005-10-11]

Högskolan i Kristianstad erbjuder i november två fortbildningsdagar i “holistisk läkekonst och hälsofrämjande arbete komplementär och alternativ medicin”. Kursen riktar sig till personer inom vård-skola-omsorg och utövare av komplementära terapier (läs mer). Skånelän betalar kursavgiften på 1400 kronor för de 50 först anmälda (läs mer).

Bland föreläsarna finns Gunnel Wallin, ordförande i branschorganisationen KAM (som bland annat företräder homeopater och zonterapeuter), Dina Liljedahl som ska berätta om bioenergimassage, Reijo Pöyhönen som utövar kinesisk akupunktur, och Ursula Flatters som är läkare och verksamhetschef vid den antroposofiska Vidarkliniken i Järna. Eftersom undervisningen vid landets högskolor ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet kan kursdeltagarna se fram mot att vetenskapliga undersökningar av dessa läror kommer att presenteras. Kommer effekt av homeopati (utöver placebo) för första gången att bevisas? Kommer dokumenterad effekt av bioenergimassage äntligen att presenteras på ett begripligt sätt? Kommer Pöyhönen att kunna styrka påståendet att långvarig ilska kan leda till störningar i levern? Eller förklara hur begreppet yin förenar kvinna-jord-tung-passiv? Eller att “elementet” trä är kopplat till ögon och gallblåsa? Kommer antroposofin äntligen att presentera en klinisk studie som otvetydigt visar att utspätt bly är bra mot sängvätning hos barn när månen står i nedan, jämfört med placebo? Eller är det rentav så att kursdeltagarna ska få öva sitt kritiska tänkande på dessa pseudovetenskapliga, orimliga terapier så att de kan upphöra? Det är det minsta skattebetalarna bör kunna begära för sina 70.000 kronor.

Högskolan i Kristianstad genomgår för övrigt en förvirrad tid just nu. I januari 2005 tillträdde Thomas Nordström rektorsposten, i september avgick han. Nordström är fil.dr i sociologi, men framför allt har han erfarenhet som beslutsfattare inom näringslivet. Hans önskan om “effektiva genomförandeprocesser och högt tempo i förändringsarbete “medförde en nästan omedelbar konflikt med högskolans personal och fackförbund. De uppfattade honom som maktfullkomlig och kommunikationen bröt samman. Ansvarig för holistiken under läsåret 05/06 är därför tills vidare prorektor Malin Irhammar.

– Dan Larhammar, Martin Rundkvist

 

2005-09-28

Förvillande om intelligent design i “Godmorgon världen” 25 september
I en ytlig betraktelse om intelligent design (ID) i radions Godmorgon världen (050925) spred Ricki Neuman, medarbetare på SvD:s kulturredaktion, flera missförstånd om både ID och evolutionen. Missförstånden förstärktes av att programmets webbsida påstod att “en rad vetenskapsmän ställt sig på den darwinkritiska sidan”, dock utan att meddela att dessa vetenskapsmän nästan alltid kommer från andra forskningsområden än biologi och dessutom saknar vetenskapliga argument mot evolutionen. Neuman berättade om krav i USA att ID skall undervisas på biologilektioner i skolor men nämnde inte att ID-resonemanget är ovetenskapligt eftersom det inte går att formulera en testbar hypotes om ID. Neumans okunskap om ämnet lyste igenom redan när han upprepade missförståndet och felöversättningen av naturligt urval (“den starkaste överlever” ska förstås vara “den bäst anpassade”, dvs “the fittest”). Dessutom gav han ID-förespråkaren Michael J. Behe fel förnamn och underlät att berätta att omfattande bemötanden av Behes resonemang om “irreducibelt komplexa system” finns lätt tillgängliga.

Vidare hävdade Neuman att en ansedd forskartidskrift i fjol haft en artikel om ID. Det han inte berättade var att artikeln, skriven av ID-anhängaren Stephen C. Meyer, hade handlagts av tidskriftens redaktör Richard von Sternberg som själv är kreationist och ID-anhängare. Eftersom artikeln har många allvarliga brister kan misstänkas att den vetenskapliga granskningen var bristfällig. Dessutom kan nämnas att tidskriften, Proceedings of the Biological Society of Washington, inte är speciellt välkänd utan är bland de 15 % minst citerade. Den är högt specialiserad på artbeskrivningar och inte evolutionsteori. Inslaget i “Godmorgon världen” avslutades med studioreporterns påstående att ID-förespråkaren Paul Nelson i veckan ska hålla föredrag på Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm. Detta är fel. Nelson är inbjuden att medverka vid en konferens som ordnas i Örebro av den fundamentalistiska skapelsetroende föreningen Genesis. Nelson sägs på föreningens hemsida ha forskat i evolutionsbiologi, men han har inte publicerat några studier av evolutionen som sådan utan är filosof.

Nelson är inbjuden av en kristen församling att hålla föredrag i Örebro vilket av misstag annonserades på Örebro universitets hemsida. Universitetet har inget med arrangemanget att göra och föredraget är nu borttaget från hemsidan. Sens moral: Fundamentalistisk pseudovetenskaplig propaganda kräver noggrann faktakontroll och bemötande av vetenskaplig expertis. De som underlåter att kontrollera fakta hjälper fundamentalisterna att dölja den totala vetenskapliga tomheten.

– Dan Larhammar

 

2005-09-24

Lagerroth förlorar inte hoppet
I Sökaren nr 5/2005 skriver Erland Lagerroth, Årets förvillare 1998, att hans böcker blivit allt mindre uppmärksammade under senare år. Han misstänker att utmärkelsen från VoF är en viktig orsak.”[H]os de ‘rättroende’, som gärna är relaterade till de makthavande, har denna bannlysning säkert haft sin verkan och bidragit till att det blivit tystare om min verksamhet och till att jag fått svårare att bli publicerad.”

Några snabba jämförelser i vetenskapshistorien skänker dock tröst: “Fallet har likheter med vad som hände Ignaz Semmelweis, när han avslöjade barnsängsfeberns dystra hemlighet, och med Nobelpristagaren i fysik Brian Josephson, när han offentliggjorde sitt intresse för telepati.”

– Jesper Jerkert

 

2005-09-21

Ordföranden i SPF slarvar
Göran Brusewitz, ordförande i Sällskapet för Parapsykologisk Forskning (SPF), skriver i sällskapets nyhetsbrev nr 24 (september 2004, s. 8) om James Randis miljondollarutmaning, som ju erbjuds den som under kontrollerade betingelser kan påvisa paranormala fenomen. Brusewitz säger sig ha läst utmaningsreglerna och anser att det finns “tvetydigheter” i dessa.

Den första “tvetydigheten” sägs vara att det inte finns regler som är tillämpbara på alla utmanare, utan att Randi utformar regler för varje sökande. “Självklart måste den som utmanar Randi acceptera och samtycka till dessa ad hoc regler [sic]. Om han eller hon inte samtycker äger ‘tävlingen’ inte alls rum”, skriver Brusewitz.

Man kan fråga sig vad Brusewitz är ute efter. Vill han ha regler som är tillämpbara på alla sökande? Varsågod och föreslå dem – Randi skulle säkert bara bli tacksam om Brusewitz lyckades formulera sådana regler. Eller vill Brusewitz att utmaningen ska genomföras även om Randi och utmanaren inte är överens om reglerna?

Den andra “tvetydigheten” anser Brusewitz vara det faktum att Randi eftersträvar att genomföra tester som ger så tydliga resultat att man efteråt inte behöver hamna i diskussioner om statistik. Brusewitz drar denna slutsats: “Men det innebär också att det inte blir några objektiva, oberoende bedömningar eller avgöranden baserade på vetenskapliga kriterier, genomförda av kvalificerade professionella vetenskapsmän. Randi, och enbart han, avgör huruvida villkoren har uppfyllts”.

Hela poängen med att utföra tester som ger tydliga resultat är ju att slippa oenighet om utfallet. Sådana tydliga tester inte bara tillåter utan underlättar “objektiva, oberoende bedömningar eller avgöranden baserade på vetenskapliga kriterier”. Ändå lyckas Brusewitz få det till att Randis regler är ett hot mot objektiva bedömningar. I teknisk mening är det nog sant att “Randi, och enbart han, avgör huruvida villkoren har uppfyllts”, men, som sagt, om testet är kompetent upplagt kan resultatbedömningen bli uppenbar för alla.

“Med dessa två viktiga tvetydigheter i reglerna är man inte förvånad över att Randi aldrig funnit någon seriös aspirant som accepterar hans utmaning”, skriver Brusewitz. En stor mängd aspiranter har testats genom åren. Inte alla dessa skulle jag benämna “seriösa”, men jag kan försäkra att de flesta helt ärligt tror på sina förmågor. De accepterar Randis regler och är övertygade om att de ska vinna pengarna. När Brusewitz skriver “seriös” menar han kanske “äkta”.

Brusewitz skriver vidare: “[Randis] position och uttalande indikerar att han aldrig kan acceptera förekomsten av parapsykologiska fenomen eftersom han á [sic] priori är övertygad om att sådana fenomen är omöjliga. (…) Han är inte vetenskapsman men hävdar att han, tack vare några icke avslöjade, icke vetenskapliga metoder, vet att påståenden om parapsykologiska fenomen är komiska och absurda och borde slängas på soptippen.” Någon referens för dessa påståenden ger förstås Brusewitz inte, och själv har jag hört Randi säga ungefär motsatsen.

Kort sagt, Brusewitz artikel är pinsam från början till slut.

– Jesper Jerkert

 

2005-09-18

Mobiltelefonen ger inte hjärntumör
I en färsk studie identifierades alla människor i åldrarna 20-69 år som diagnostiserats med hjärn- eller hjärnhinnetumörer (glioma eller meningioma) under åren 2000-2002 i valda delar av Sverige. De matchades sedan med kontrollpersoner med avseende på ålder, kön och geografisk hemvist, varefter forskarna undersökte om mobiltelefonanvändning statistiskt kunde knytas till ökad förekomst av hjärntumörer. Trots en ofantlig mängd beräknade oddskvoter (över 100 stycken redovisas i artikeln) fann man ingen ökad risk.

(S. Lönn et al., “Long-term mobile phone use and brain tumor risk”, American Journal of Epidemiology 161, 2005, s. 526?35.)

– Jesper Jerkert

 

2005-09-18

Vaccinering ökar inte infektionsrisken
I takt med att allt fler vaccin tagits fram under de senaste decennierna, har farhågor uttryckts att vaccineringen kunde leda till immunstörningar till följd av en “överbelastning” av kroppen. Detta skulle i sin tur leda till att vaccinerade ådrog sig fler infektionssjukdomar. En ny dansk studie har undersökt om sådana samband finns. Alla barn födda i Danmark mellan 1 januari 1990 och 31 december 2001 ingick i studien (drygt 800 000 barn). Information om vilka vaccineringar barnen genomgått relaterades till huruvida barnen legat på sjukhus på grund av infektionssjukdom. Av 42 möjliga kopplingar (6 sorters vaccin x 7 sorters infektionssjukdomar) visade en handfull att risken för infektionssjukdomar minskade vid vaccinering. En koppling visade på ökad risk. De allra flesta kopplingar visade ingen skillnad mellan vaccinerade och ovaccinerade barn. Forskarna drog den korrekta slutsatsen att några få avvikelser i endera riktningen är vad som kan förväntas av en slump, och att vaccinering således inte ökar infektionsrisken.

(A. Hviid et al., “Childhood vaccination and nontargeted infectious disease hospitalization”, Journal of the American Medical Association 294, 2005, s. 699-705.)

– Jesper Jerkert

 

2005-09-18

Dålig healing av cancerceller
Vid experimentella studier av healing på människor kan det vara svårt att helt undanröja felkällor som uppkommer av förväntningar. Sådana bekymmer slipper man vid provrörsexperiment. Enstaka healingstudier på bakterier, jäst, mikroorganismer och mänskliga tumörceller har faktiskt rapporterats, men kvalitén är svårbedömd. En mycket noggrann dansk studie har nu publicerats, där helare skulle påverka överlevnad och förökning hos två linjer med cancerceller. Experimentet var omsorgsfullt blindat. Inga effekter återfanns.

(R. Zachariae et al., “The effect of spiritual healing on in vitro tumour cell proliferation and viability – an experimental study”, British Journal of Cancer 93, 2005, s. 538-43.)

– Jesper Jerkert

 

2005-09-11

Studieförbundet Vuxenskolan slår rekord i pseudovetenskap?
Då och då smyger sig kurser i pseudovetenskapliga ämnen in i studieförbundens program. Men frågan är om något studieförbund någonsin haft så många pseudovetenskapliga kurser som Studieförbundet Vuxenskolan denna höst. I deras regi hålls inte mindre än 24 kurser om feng shui på olika håll i landet. En av kursledarna är Ingrid Sohlberg, “certifierad feng shui-konsult” i Gävle, på företaget NordicSchool of Feng Shui som ordnar kurser och konsultutbildning i detta ämne. Feng shui sägs där bygga på chiflöden, jordstrålning och astrologi. De båda förstnämnda företeelserna existerar inte och astrologi har aldrig visats ha något med människors livsöden att göra. Feng shui är således ett mischmasch av humbug (se SkepDic, CSICOP). I SV:s idéprogram finns många tecken på att organisationen fortfarande ser sig som ett bildningsförbund: “SV ska vara ett redskap för den enskilda människan att tillsammans med andra skaffa sig insikter och impulser, kunskap och kompetens samt möjligheter att påverka sin egen livssituation och samhällsutvecklingen”. Hur tänker man åstadkomma detta genom att lura människor att tro på pseudovetenskap?

– Dan Larhammar

 

2005-09-03

Röder har hälften rätt – som vanligt
I Aftonbladet den 26 mars 2005 gav Wolfgang Röder en prognos för det svenska vädret under de kommande fem månaderna (april-augusti). Nu är hela den perioden passerad. Här följer en sammanställning av Röders spådomar kontra verkligheten. Jag har givit Röder betyg på skalan Underkänt-Godkänt.

April

Röder: Torrt i hela landet. Varmare än normalt.
Verkligheten: Torrt i hela landet. Mycket varmare än normalt.
Betyg: Godkänt.

Maj

Röder: Torrt i norr, regnigt eller mycket regnigt i söder. Kallare
än normalt i hela landet, särskilt i söder.
Verkligheten: Blötare än normalt i hela landet, särskilt i norr. Kallare än normalt i större delen av landet, särskilt i norr.
Betyg: Knappt godkänt.

Juni

Röder: En hel del regn i hela landet. Något kallare än normalt.
Verkligheten: Regnigare än normalt i större delen av landet. Något kallare än normalt.
Betyg: Godkänt.

Juli

Röder: Mycket regn. Kallare än normalt.
Verkligheten: Mycket regn, utom i fjällen. Mycket varmare än normalt.
Betyg: Underkänt.

Augusti

Röder: Torrt eller mycket torrt i hela landet. Varmare än normalt.
Verkligheten: Regnigt i nästan hela landet. Nära normal temperatur.
Betyg: Underkänt.

“Det här året ger han sin egen prognos 90 procents tillförlitlighet”, skrev Aftonbladet. Jag ger honom ungefär 50% rätt. Vilket torde ligga nära vad som kan förväntas av en som gissar.

Källor:

 •  Aftonbladet 2005-03-26, s. 10-11 (observera att det finns ett teckenfel i kartan för juli).
 • Kartor över temperaturens och nederbördens avvikelser från normalvärden ur SMHI:s tidskrift Väder och Vatten; tillgängliga på www.smhi.se.

 – Jesper Jerkert

 

2005-09-02

KI:s rektor tror på traditionell kinesisk medicin
I nummer 8/2005 av KI-bladet, interntidning på Karolinska Institutet, finns artiklar om paret Oshers jättedonation till KI för inrättandet av ett centrum i integrativ medicin (se notis 2005-07-28). Här framgår att Barbro Osher själv har positiva erfarenheter av akupunktur. Det är kanske inte så förvånande. Även KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson uttalar sig. Hon tror att det kan finnas alternativa metoder som fungerar (inget konstigt med det), men gör följande precisering: “Speciellt den traditionella kinesiska medicinen som funnits i tusentals år. Hade den inte fungerat, skulle den ha sorterats ut för länge sedan.”

Det var utomordentligt dumt sagt. Det är välkänt att felaktiga teorier och praktiker kan upprätthållas under lång tid om många tror på dem och ingen bryr sig om att kontrollera saken på ett tillförlitligt sätt. Astrologin är förstås ett paradexempel, som är ungefär lika gammal som den traditionella kinesiska medicinen.

– Jesper Jerkert

 

2005-08-28

Nordeuropéer bra på vetenskaplig metod
[Reviderad: 2005-09-02]

I EU:s Europabarometer 55:2, med titeln “Europeans, science and technology”, har man ställt frågor till slumpmässiga urval av EU-ländernas befolkningar. En av de mest intressanta frågorna är denna:

Föreställ dig en forskare som vill ta reda på om en viss medicin hjälper mot en sjukdom för vilken ingen känd behandling finns. Vilken avföljande metoder anser du vara bäst för att testa om medicinen har någon effekt?

 • Ge medicinen till 1000 personer som lider av sjukdomen och undersök hur många som blir bättre.
 • Ge medicinen till 500 personer som lider av sjukdomen. Be ytterligare 500 personer som lider av sjukdomen att inte ta medicinen. Undersök i vilken av de två grupperna som folk tillfrisknar mest.
 • Ge medicinen till 500 personer som lider av sjukdomen. Ge ytterligare 500 personer som lider av sjukdomen ett placebopreparat som är ofarligt men som ser likadant ut som medicinen. Undersök i vilken av de två grupperna som folk tillfrisknar mest.
 • Vet inte.

Den bästa metoden är förstås 3. Detta alternativ valdes av 70,3% av svenskarna, vilket var bäst i EU. Sedan följde Danmark (63,6%),Nederländerna (63,5%) och Finland (55,9%). Sämst var Italien (24,6%),Spanien (27,4%), Grekland (27,9%) och Tyskland (28,2%).

Läs rapporten här (pdf).

– Jesper Jerkert

 

2005-08-26

Homeopatin förlorar gräddfil i Schweiz
Efter en femårig försöksperiod har schweiziska regeringen beslutat att dra tillbaka försäkringstäckningen för homeopati och fyra andra alternativmedicinska behandlingsformer. Anledningen uppges vara att behandlingsformerna varken uppfyller krav på effektivitet eller kostnadseffektivitet.

(Lancet 366, 2005, s. 690)

– Jesper Jerkert

 

2005-08-24

Radiotips
Fredagen 26 augusti 12:10 handlar radioprogrammet Vetandets värld i P1 om utgrävningen jag lett under sommaren. Rubriken är “Båtgravarnas aristokrater” och en aning av en skeptisk koppling finns. Här rör det sig nämligen om en mycket påtaglig götalandsaristokrat i stället för de sagokungar Västgötaskolan drömde om på sin tid.

– Martin Rundkvist

 

2005-08-19

SIF och TCO markerar avstånd från Olle Johansson
En av Olle Johanssons mest bisarra artiklar under senare år heter “Malignant melanoma of the skin not a sunshine story!” och publicerades i Medical Science Monitor 10(7), 2004, CR336-340. Jag har själv använt artikeln som underlag för diskussioner kring hur man inte ska bedriva vetenskap. Många studenter som läser igenom artikeln tror att den är ett stort skämt, men tyvärr är så inte fallet. I artikeln anges SIF och TCO Development som finansiärer. På medförfattaren Örjan Hallbergs hemsida kan man dock läsa att båda organisationerna i ett brev till KI:s rektor påtalat att detta är falskt, och att de aldrig givit några pengar till Johansson och Hallberg. Hallberg har lagt ut brevet på nätet för att visa hur revolutionerande forskning motarbetas av etablissemanget. Själv tycker jag att det visar att Johansson och hans anhängare inte drar sig för något.

– Jesper Jerkert

 

2005-08-15

Kritisk UFO-expert har avlidit
Philip J. Klass, amerikansk UFO-expert känd för sin strikt kritiska hållning, har avlidit. Han föddes 1919 och var 1976 en av CSICOP:s grundare (CSICOP är den amerikanska skeptikerorganisationen). Klass var utbildad elektroingenjör. Han gillade att undersöka både omtalade och mindre omtalade UFO-fall, plocka sönder dem, intervjua inblandade personer och försöka ge naturliga förklaringar. Bland hans många böcker kan nämnas UFOs Identified (1968), UFOs Explained (1974), UFO Abductions: A Dangerous Game (1989) och The Real Roswell Crashed-Saucer Coverup (1997).

– Jesper Jerkert

 

2005-08-15

Uri Geller redo för museum
När James Randi böjer skedar är det ett trick. När Uri Geller gör det är det dock, enligt Geller själv, en manifestation av psykiska krafter. I ett anfall av filantropi har nu denne gentleman i sällskap med några likasinnade i England öppnat ett museum där diverse förment parapsykologiska fenomen demonstreras. Den Folkvett-läsare som tänker sig dit gör eventuellt bäst i att höra sig för med museiledningen först; hemsidan säger att “you will meet … the like-minded group of individuals who will join you”. Det skulle kunna läsas som att skeptiker icke göre sig besvär. En mer närliggande tolkning är måhända att man medelst prekognition kan se till att alla grupper blir “like-minded”.

– Dan Tilert

 

2005-08-10

Monsterjägare död
I Dagens Nyheter 31/5 meddelar Clas Svahn att Frank Searle gått urtiden, 84 år gammal. Searle ägnade stor energi åt att jaga Loch Ness-odjuret. “Frank Searle blev världsberömd när han på 70-talet producerade en serie bilder av ‘Nessie’ som spreds i tidningar världen över. I dag anses bilderna föreställa gamla strumpor, stolpar och annat löst.”

– Jesper Jerkert

 

2005-08-10

Vaccin ytterligare frikänt
Vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund har utsatts för en förtalskampanj av vissa mindre seriösa forskare samt föräldraorganisationer. Vaccineringen påstås orsaka autism, men som Folkvett tidigare berättat finns det stora studier som misslyckats med att finna något sådant samband. Ytterligare en frikännande studie, denna gång lite annorlunda, rapporteras från Japan. I en del av Yokohama sjönk vaccineringen under 1988-92, och fr.o.m. 1993 utfördes ingen vaccinering mot mässling, påssjuka och röda hund. Icke desto mindre ökade under samma tidsperiod incidensen av autism och autismliknande syndrom hos barn i området. Slutsatsen måste bli att vaccinering inte orsakar autism.

(Honda H, Shimizu Y & Rutter M, “No effect of MMR withdrawal on the incidence of autism: a total population study”, Journal of Child Psychology and Psychiatry 46(6), 2005, s. 572-9.)

– Jesper Jerkert

 

2005-07-28

KI bygger upp centrum för alternativmedicin
Karolinska Institutet (KI) ska bygga upp ett forskningscentrum för alternativa behandlingsformer. Målet är att centret ska starta under år 2006. Pengarna 43 miljoner kronor kommer från en privat donation av amerikanen Bernard Osher och hans svenska hustru Barbro Osher. Bernard Osher är en pensionerad före detta affärsman med starkt intresse för alternativ medicin, särskilt traditionell kinesisk medicin. Det nya centret blir i form av ett nätverk där forskare från KI:s alla institutioner kan medverka. Centret ska ledas av en professor integrativ medicin. Tjänsten är ännu inte tillsatt.

Källa: Pressmeddelande från KI

– Jesper Jerkert

 

2005-07-15

Rättelse: Schnurre ej rasist
I Folkvett 2/2001 skrev Peter Staudenmaier en artikel om rasismen inom antroposofin. Artikeln trycktes även något förkortad i antologin Antroposofin en kritisk granskning. Där påstods att en antroposofisk föredragshållare, Rainer Schnurre, vid ett seminarium år 1994 uttryckt rasistiska åsikter. Som källa angavs boken Rechte Ökologie av Oliver Geden. Gedens källa är i sin tur en anonym artikel i Weddinger Neueste Zeitung. Denna källa kan inte anses tillräckligt pålitlig för så allvarliga anklagelser. Schnurre själv förnekar att han uttalat sig rasistiskt, och detta stöds av flera personer som var närvarande på seminariet. Påståendet om Schnurres rasism måste därför ses som ogrundat. Folkvett beklagar att uppgiften spridits.

Uppdatering: Folkvett beklagar uppgift om Schnurre.

– Redaktionen

 

2005-06-26

Klen tröst från Dalai lama
Västvärldens andlige kelgris Dalai lama förklarar flodvågskatastrofen i Metro 14 juni: “Om man inser att man drabbades av katastrofen på grund av sin karma så kan det göra att man känner sig mindre arg och frustrerad.”På en direkt fråga om de som dog i tsunamin verkligen hade dålig karma svarar han: “Javisst, självklart, precis som min generation i Tibet … Det finns mycket lidande, men det beror på våra egna missgärningar och misstag, inte bara i detta liv utan också i tidigare liv.”

– Jesper Jerkert

 

2005-06-26

Röntgenflicka misslyckas i test
Natasja Demkina, 17 år, har väckt uppmärksamhet i Ryssland genom sin påstådda förmåga att se in i människors kroppar utan några hjälpmedel och bl.a. diagnosticera sjukdomar. Hon har kallats “flickan med röntgenblicken” och liknande. Hennes mamma säger att hon kan se in i kroppen ner till cellnivå och att hon aldrig har fel. Demkina genomgick 2004 ett test anordnat av CSICOP och CSMMH.

För att undvika problemet att Demkina diagnosticerade en massa inre skavanker vilkas närvaro inte kan kontrolleras förrän vid en obduktion, lades testet upp på så sätt att Demkina fick undersöka sju personer, varav sex hade genomgått mer eller mindre avancerade medicinska operationer, medan den sjunde inte hade genomgått någon sådan operation. (En hade fått en del av matstrupen bortopererad, en hade en stor del av ena lungan bortopererad, en hade fått en konstgjord höft, en hade fått en hjärntumör borttagen och hade nu ett hål i hjässan som täcktes av en metallplatta, etc.) Demkina fick reda på exakt vilka diagnoser det var fråga om, och hennes uppgift var att säga vilken person som hade vilken diagnos.

Testet kunde dessvärre inte göras helt blint. Demkina säger sig kunna se genom kläder som människor bär, men inte genom ett upphängt tygstycke. De sju personerna kunde därför inte skärmas av, utan skulle inspekteras helt öppet av Demkina. Försökspersonerna försågs dock med solglasögon för att något minska Demkinas möjligheter att avläsa reaktioner. Uppgiften måste ändå sägas vara betydligt lättare än vad Demkina till vardags sysslade med i sin medicinska rådgivning.

I förväg var alla överens om att fem rätt av sju skulle krävas för att det skulle vara värt att gå vidare med Demkinas påståenden och lägga upp ännu striktare test. Demkina fick fyra rätt och misslyckades således.

De Demkina-troende har förstås dragit igång operation bortförklaring (i Sverige t.ex. Sällskapet för Parapsykologisk Forskning). Anhängarnas kritik handlar främst om att testet inte skulle ha varit lämpligt för att testa Demkinas förmågor. Så dumt att Demkina inte meddelade det – hon hade själv godkänt testförfarandet flera dagar i förväg. Anhängarna har också påpekat att fyra rätt av sju är ganska bra, och att sannolikheten för ett så bra resultat av en slump är ca 1/50. Beräkningen är korrekt men dessvärre irrelevant. Testet var ju inte blint. Även om Demkina inte har någon paranormal förmåga kan man därför inte förvänta sig ett resultat så dåligt som på slumpnivån.

De Demkina-troendes kritik bemöts på www.csmmh.org/demkina/answerstocritics.html. Flera artiklar om Demkina finns i senaste numret av Skeptical Inquirer. Ett tv-program där testet redovisas har visats på Discovery Channel.

– Jesper Jerkert

 

2005-06-23

Olle Johansson slår tillbaka
Olle Johansson, Årets förvillare 2004, har hittills inte uttalat sig om sin utmärkelse. Åtminstone inte på svenska. Men på en schweizisk nätsida, (www.gigaherz.ch/874), påstår han “känna sig ärad över att nu tillhöra fredspristagarnas och de alternativa nobelpristagarnas krets”. Den fredspristagare som åsyftas är Wangari Maathai. Hon påstås på sidan ha fått hård kritik av VoF, något som undertecknad inte känner till.

Hans-U. Jakob, som driver Gigaherz, har “hört sig för i Sverige” om VoF och kan berätta följande: “Den lilla aggressiva organisationen försöker sedan över 20 år inskränka forsknings- och yttrandefriheten i Sverige genom att dela ut ovannämnda pris och därmed utöva psykisk terror.” Och vidare: “Närheten till och finansieringen från elektro- och kommunikationsindustrin lär vara dokumenterade.” (Tyvärr har jag aldrig sett till de pengarna.) Jakobs utläggning når följande svårbegripliga höjdpunkt: “Organisationens rötter skulle kunna [würden] sträcka sig ända tillbaka till nazicensurens tid i Sverige.”

I pseudovetenskapens värld är alla medel tillåtna.

– Jesper Jerkert

 

2005-06-13

Bli frisk och tandlös!
Genom tiderna har man prövat många bisarra metoder för att bota sjukdomar. Tag till exempel den lyckligtvis bortglömda åderlåtningen och lobotomin, eller den verkningslösa men tyvärr alltjämt populära homeopatin. Den store franske 1600-talskungen Ludvig XIV råkade ut för en riktigt ruskig kur. Hans livläkare trodde att många sjukdomar kom från tänderna, varför Kung Sol vid unga år fick varenda tand utdragen ur munnen, med synnerligen trista och illaluktande konsekvenser.

Kung Ludvigs tandkur måste väl vara en historisk kuriositet, kan man tycka. Men den praktiserades faktiskt så sent som här om året av tandläkaren Irene Brednert Jonsson i Falun. Homeopater på Länsmansgården i Björbo undersökte med översinnliga metoder patienter som sökt för migrän och diffusa smärtsymptom och remitterade dem sedan till Brednert Jonsson för tandutdragning. En reporter från TV3:s Insider bokade tid och lyckades dokumentera behandlingsråden med dold kamera. När folk från Socialstyrelsens tillsynsmyndighet i Örebro besökte tandläkarpraktiken i februari fann de skäl att ta med sig ett tiotal journaler för granskning.

Källor: TV3, Expressen.

– Martin Rundkvist

 

2005-06-07

Nybliven parapsykologiprofessor gör bort sig
I dagens Aftonbladet intervjuas den nyligen utsedda professorn “i psykologi, inkluderande parapsykologi och hypnologi”, amerikanen Etzel Cardeña. Jag och flera med mig hade hoppats och trott att han skulle ha en seriös inställning till parapsykologin. Icke så. Cardeña uttalar sig som en tvärsäkert troende: “Det finns en lång rad kontrollerade studier som visar att fenomenet existerar.” Det finns skäl att frukta att Lunds universitet har gjort bort sig rejält.

– Jesper Jerkert

 

2005-06-04

Parapsykologiprofessur tillsatt
Rektor vid Lunds universitet har den 2 juni beslutat att utse Etzel Cardeña vid University of Texas-Pan American till professor “i psykologi, inkluderande parapsykologi och hypnologi”. Tjänsten tillträds den 1 september. Beslutet innebär att man följer rekommendationen från lärarförslagsnämnden, som ansåg att Cardeña hade ett försteg före de andra två toppkandidaterna, Deborah Delanoy från University College Northampton och Adrian Parker från Göteborgs universitet.

Cardeñas forskning har väsentligen varit teoretiskt inriktad, mest inom hypnologi, så det verkar troligt att detta ämne kommer att ges mest uppmärksamhet i Lund. Cardeñas erfarenhet av parapsykologisk forskning är ringa. Somliga förespråkare för parapsykologisk forskning menar att tillsättningen av Cardeña i praktiken innebär att parapsykologin trollats bort, och att det strider mot testamentet som ligger till grund för professuren. Undertecknad har inte läst testamentet, men menar att om tjänstebeskrivningen verkligen strider mot testamentets vilja, borde det ha uppmärksammats redan i september 2003, när tjänsten utlystes.

Låt oss hoppas att god forskning kommer att produceras inom ramen för den nya tjänsten.

– Jesper Jerkert

 

2005-05-09

Falsk örtdoktor
Hans Bertil Juneby, författare till böcker om örter som medicin, har sina doktorstitlar i folkhälsovetenskap från två bluffuniversitet, rapporterade Dagens Nyheter den 29 april. Högskoleverket har i en rapport om bluffmeriter beskrivit det slags skolor som Juneby har sina titlar från: de säljer falska eller värdelösa betyg utan att ställa krav på studier och utan att vara erkända av någon myndighet. Juneby sägs känna sig “förnedrad” av anklagelserna. Vore det inte bättre att han visade på vilket sätt anklagelserna är felaktiga?

– Aija Sadurskis

 

2005-05-09

Apoteket satsar på placebo
Besöker du Apoteket för att få medel mot åksjuka kommer du troligtvis att bli förvånad. Sedan ett år tillbaka för man nämligen en produkt som kallas Seaband, ett akupressurarmband mot illamående. Det är ett elastiskt band med en insydd plastkula som ska trycka på den s.k. akupressurpunkten P6 (produktfakta här).

När jag kontaktade områdeschefen Tobias Ekros på Apotekets dotterbolag Adara AB försvarade han införandet av Seaband i sortimentet med att den blivit kliniskt prövad vid universiteten i Kalmar/Lund samt Linköping. På frågan om vilket underlag de hade för införandet hänvisade Ekros till det säljande företaget och deras hemsida www.evince.se. Där hittade jag sammanfattningar av två elevarbeten, det ena en A-uppsats om graviditetsillamående från omvårdnadsutbildningen i Kalmar och det andra en C-uppsats om postoperativt illamående (PONV) från motsvarande utbildning i Linköping. På förfrågan till företaget om de kunde skicka mig de fullständiga uppsatserna hänvisade man mig vidare till de aktuella sjukhusen.

En av de inblandade i elevarbetet från Linköping, Aidah Alkassi, gav dock ut en doktorsavhandling i samma ämne 2004. Den beskriver en väl upplagd och genomförd undersökning vars slutsatser dock kan ifrågasättas. Det framgår nämligen tydligt att man inte visat att akupressurbehandlingen av P6 är signifikant bättre än placebo. Detta förhållande försvinner dock i slutsatserna.

Apotekets dotterbolag Adara AB startades för drygt ett år sedan för att ta hand om Apotekets dagligvaror. När man inser att Adara AB normalt hanterar tvål och tandkräm blir lanseringen av Seaband lite mera begriplig. Förhoppningsvis skulle läkemedelsdivisionen aldrig ha tagit in bandet i Apotekets sortiment.

– Kjell Strömberg

 

2005-05-09

Systemvetarkonferens sokaliserad
Humanisterna bland VoF:s medlemmar har förmodligen minst en hjälte gemensam: Alan Sokal. Fysikern Sokal lurade år 1996 en postmodernistisk culture studies-tidskrift att publicera en parodisk artikel där han bl.a. hävdade att tyngdkraften skulle vara en social konstruktion. Han och kollegan Jean Bricmont följde upp detta spratt med en mycket läsvärd bok där de granskade berömda postmodernistiska kulturdebattörers pretentiösa och okunniga bruk av naturvetenskapliga termer. Boken har givits ut under två olika titlar, Fashionable nonsense och Intellectual impostures.

Nu har turen kommit till systemvetarvärlden. I Nature 434 (21 april) berättas om en årlig internationell konferens, World Multi-Conference on Systemics, Cybernetics and Informatics, som marknadsför sig urskiljningslöst per e-post och har haft tusentals deltagare de senaste åren. Inom facket menar många att det är en bluffkonferens vars huvudsyfte är att tjäna pengar: unga forskare blir jätteglada när de får en uppsats antagen, och så betalar de glatt den saftiga deltagaravgiften. Väl på plats upptäcker de att mycket få etablerade forskare deltar.

Systemvetaren Jeremy Striblings vid MIT har nu sokaliserat WMSCI-konferensen. Med hjälp av ett datorprogram för slumptext satte han ihop en fejkad uppsats, full av systemvetarjargong och snygga diagram, med titeln “Rooter: a methodology for the typical unification of access points and redundancy”. Uppsatsen var gallimattias från början till slut. Men WMSCI antog den.

– Martin Rundkvist

 

2005-05-09

Aftonbladet propagerar för bluffkur
[Reviderad 2005-05-18]

Blodgruppsdieten får ny gratisreklam av journalisten Hanna Rydén i Aftonbladet 050426. Under rubriken “Så rasar du i vikt” beskriver hon blodgruppsdieten som en världssuccé och påstår att man på tre månader kan gå ned tio procent av sin kroppsvikt. Både lärans främste förespråkare, den amerikanske naturopaten Peter J D’Adamo, och den svenska självutnämnda hälsogurun Sanna Ehdin citeras utan en enda kritisk följdfråga. Rydén skriver att enligt den norske läkaren Roald Strand har många patienter blivit kvitt astma, allergi och magproblem samtidigt som de gått ned i vikt. Om Rydén hade kollat Strands hemsida på Kilden Helse hade hon upptäckt att där erbjuds pseudovetenskaplig behandling i form av homeopati, även på barn, varför Strands anmärkningsvärda påståenden måste ifrågasättas. Rydéns artikel har visserligen ett kort kritiskt citat från en läkare, men den följs ändå av långa tabeller över vad personer med olika blodgrupper får äta och bör undvika. Ändå blev Rydén informerad om blodgruppsdietens överdrifter, brister och risker i en telefonintervju med undertecknad. Hon tipsades också om den kritiska granskning av blodgruppsdieten som publicerades i Läkartidningen i höstas. Rydén hade ursprungligen en textruta med expertintervjuer men från den ströks följande citat från professor Charlotte Erlanson-Albertsson vid Lunds universitet: “Detta är bara en indelning som är tagen ur luften. Det finns inget i den vetenskapliga litteraturen, den jag läser, där detta är beskrivet eller bevisat.” Även kritiska citat från undertecknad ströks innan artikeln gick i tryck (jag fick själv korrekturläsa utlåtandena från C E-A och mig som var avsedda att ingå i texten). Blodgruppsdieten marknadsförs inte som en bantningsdiet utan med långtgående påståenden om förbättrad hälsa, inte minst för personer med allvarliga sjukdomar som diabetes, cancer och AIDS. Dock är kostplanerna så energisnåla att viktminskning är nästan oundviklig. En kritisk recension publicerades i Läkartidningen 2004, se länk (pdf). Hur kan Sveriges största dagstidning låta en allmänjournalist som bland annat skriver om mode och sex rapportera om dieter med långtgående medicinska påståenden? Detta tyder inte bara på brist på ansvar utan direkt förakt för läsarna.

– Dan Larhammar

 

2005-04-23

Primärvården i Alingsås anlitar Sanna Ehdin
Hur mycket bevisning som än läggs fram mot pseudovetenskapliga irrläror så har de en enastående förmåga att återuppstå igen. Detta gäller inte minst författaren till boken Den självläkande människan, tillika Årets förvillare 2000, Sanna Ehdin, som med sitt “hälsobudskap” synes ha bråda dagar. Primärvården i Alingsås har, som ett led i kompetensutvecklingen av personalen, avsatt tid och medel för att de anställda skall delta i Ehdins föreläsning “12 veckor till ett självläkande liv”.

Denna föreläsning, baserad på Ehdins nya bok som släpptes i handeln den 19 januari, var planerad till 26-27 januari på Folkan i Borås. Arrangör var Fortbildarna, vilka har ett brett utbud av rikskända föreläsare i sitt stall. Ironiskt nog blev föreläsningarna inställda p.g.a. sjukdom. Ehdin har själv skrivit “Att förkylningar, infektioner och influensa orsakas av bakterier eller virus är en myt. Den egentliga orsaken är näringsbrister i kroppen …”. Kanske skulle man överväga att skicka henne en förpackning med multivitaminer.

– Michael Hoppe

 

2005-04-23

Brottargrepp bögbot?
I USA finns en kontroversiell rörelse som hävdar att man kan hjälpa autistiska barn att bli mera utåtriktade och adoptivbarn att få en bättre relation till sina nya föräldrar genom holding therapy. Denna teknik går ut på att en terapeut eller förälder håller fast det barn som skall behandlas i ett brottargrepp tills barnet slutar streta emot och tar ögonkontakt. Holding therapys läroskrift är Holding Time av Martha Welch (1989). De flesta barnpsykologer menar att holding therapy är en brutal kränkning som aldrig kan skapa någon tillit hos ett barn.

Nu har en annan kontroversiell rörelse tagit upp holding therapy för ett originellt syfte: att “bota” vuxna homosexuella från deras läggning. Terapeuten Richard Cohen är ordförande i bota-bögarna-föreningen Parents and Friends of Ex-Gays. Han har nu blivit utesluten ur terapeutförbundet American Counseling Association för brott mot dess etiska kod sedan han bl.a. kopplat brottargrepp på sina klienter.

Folkvett-red. kan inte undertrycka en liten homoerotisk ilning vid tanken på hur dessa terapitimmar måste ha sett ut.

– Martin Rundkvist

 

2005-04-23

DN fortsätter stödja pseudovetenskap
Dagens Nyheter är en fördomsfri publikation som gärna låter olika röster komma till tals. Många VoF:are läser regelbundet Karin Bojs och Claes Svahn som rapporterar om vetenskapliga framsteg och informerar om villfarelser. Samtidigt håller de ansvariga för DN-kortet en New Age-vänlig linje och torgför pseudovetenskap och alternativmedicin.

DN-kortets märkliga erbjudanden har blivit en följetong här i notisavdelningen. Varje omgång erbjudanden brukar bestå av några kulturella evenemang (resor, teater, konserter) och någon kurs, gärna av mysandlig karaktär. 2004 var det bl.a. feng shui och en e-postkurs i “självutveckling”. Den 6 mars var det dags för den allestädes närvarande Sanna Ehdin, en av Skandinaviens mest affärssinnade och framgångsrika författare inom alternativmedicinen och Årets förvillare 2000. Med DN-kortet kunde man få 25 % rabatt på en föreläsning med utgångspunkt från hennes senaste bok, 12 veckor till ett självläkande liv. I annonsen titulerades Ehdin felaktigt professor i immunologi, en prydnadstitel tillagd av den mysandliga föreläsningsförmedlingen 4good.

Varför gör nu DN på det här sättet? Svaret är förmodligen enkelt och krasst: det säljer. DN-kortets erbjudanden är uppenbarligen utvalda för att locka en lagom kultiverad medelklass utan större intresse för vetenskap. I Ehdins fall finns det en ytterligare merkantil aspekt, då hennes böcker i likhet med DN ges ut av Bonniersfären. I förra numret rapporterade vi om det stora förlagets samlarkortserie “Själ kropp ande” som varje månad erbjuder allsköns New Age-godis.

När en fackboksförfattare säljer i flera hundra tusen exemplar är det visst inte så viktigt för förläggaren om det hon skriver är sant eller ej.

– Martin Rundkvist

 

2005-04-23

Huskurer på SVT:s webbsajt
Till SVT2:s program Fråga doktorn kan tittarna skriva och få råd för bot av allehanda krämpor. I programmet medverkar en distriktsläkare och i redaktionen finns också en journalist som har en karriär som sjuksköterska bakom sig.

Intresset för frisk- och sjukvård verkar vara stort och det strömmar in tittartips rörande de åkommor som avhandlas i programmet. Vissa av dessa publiceras på hemsidan. På sidan “Tips vid benkramp” kan man läsa att magnesium, kalcium, E-vitaminer och selen hjälper. För den som inte är bevandrad i medicin är det omöjligt att bedöma det rimliga i detta. Redaktionen har dock kompetens på området och därtill är det ju bara vissa av tittartipsen som publiceras, så det ger ett vederhäftigt intryck. Lite betänksam blir man ändå när man längre ner på sidan får råden att äta fem till sju gröna oliver, äta saltgurka, dricka ett glas sockrat vatten eller äta en sockerbitsstor bit jäst på kvällen. Trovärdigheten raderas slutgiltigt när man sedan får tipset att placera tre eller fyra rostfria matknivar under madrassen. Tipsaren påpekar insiktsfullt att “det låter inte klokt”, men bedyrar att det ändock varit henne till hjälp.

Inte minst med tanke på den auktoritet som följer av att redaktionen skyltar med medicinsk kompetens hade lite större eftertanke i urvalet av de tips som publiceras varit på sin plats. Eftersom vissa råd är uppenbart dravel kan den medicinskt obevandrade inte lita till några av råden. Tipssamlingen blir därför i bästa fall värdelös. I sämsta fall bidrar den till att sprida felaktiga föreställningar.

– Peter W. Möller

 

2005-04-23

Skribent i Aftonbladet glad av grönt
Aftonbladets Shirin Rågby Djavidi blev jätteglad av grönt. Den 28 mars berättade man på hälsosidorna om färgterapi. Den går ut på att man ligger under en färgkupol och blir belyst med ljus i olika färger.

“Färgerna plockar fram våra inre kvaliteter, säger Gunita Gustavson, som äger och driver Prana Spa i Borås. Färgterapin sätter fart på det som har legat på lut i kroppen. Det vill säga att du kan bli både överlycklig, deppig eller så kan du åka på en ordentlig förkylning. Det plockar fram det som vi till vardags ibland trycker ner.”

“Ljuset går in på cellnivå och påverkar oss på ett sätt som inte vetenskapligt går att bevisa, medan färgerna påverkar hjärnan. Det går alltså in i huden och funkar därför även när vi blundar. Det är helt ofarligt.”

Ja, färgterapi är som många andra alternativa terapier ofarlig, helt enkelt för att den är fysiologiskt verkningslös. Vad som menas med att “ljuset går in på cellnivå” är svårt att säga, men det är vetenskapligt bevisat att det inte vore nyttigt om det var sant. Huden är nämligen försedd med pigment för att hindra ultraviolett ljus från att ta sig alltför långt in i kroppens vävnader. Det var det klena solljuset på högre breddgrader som fick nordbornas förfäder att utveckla blek hud. Dessa gener selekteras nu p.g.a. hudcancer sakta bort hos Australiens befolkning.

Aftonbladets hälsosidor handlar nästan inte alls om evidensbaserad medicin. Några representativa rubriker är i stället “Båda hennes bröst sprack”, “Så onyttig är din lunch”, “Kvinnor drömmer om shopping, män om sex”, “Så får du bättre självförtroende!”, “Svenskar är usla på att synda” och “Jag vill träna yoga varje dag”. Mera damtidning än hälsoupplysning, med andra ord.

– Martin Rundkvist

 

2005-04-23

Mera tobaksbovar
Tobaksindustrin har i över ett halvsekel under diskreta former betalat mindre nogräknade forskare för att producera “resultat” som förringar rökningens skadeverkningar. En gång i tiden kunde de hävda att rökning inte orsakade lungcancer, utan att folk med begynnande lungcancer rökte för att det lindrade cancersymptomen. Dagens fejkade forskningsrön är mindre oförblommerade.

I Folkvett 2004:4 berättade vi om en svensk forskningsfuskare i tobaksindustrins tjänst, prof. em. Ragnar Rylander. I februari avslöjades ännu en: toxikologen och läkaren Torbjörn Malmfors från Stockholm. Han har tidigare kritiserats för att han lett en forskargrupp finansierad av Philip Morris med målsättningen att tona ner riskerna med passiv rökning. Malmfors har också suttit i redaktionen för tidskriften Indoor and Built Environment som sedan 1996 ges ut i Basel av The Society of the Built Environment. En australiensisk undersökning, publicerad i The Lancet vecka 8, har nu visat att tidskriftens innehåll är starkt tobaksvänligt och att såväl redaktionen som många av skribenterna har icke redovisad finansiering från tobaksindustrin.

Tobak är, med sin snabba och starka beroendeframkallande verkan, en lysande produkt sett ur tillverkarens synvinkel. Att produkten på längre sikt tenderar att ta livet av kunderna är ett tråkigt faktum som Philip Morris har all anledning att dra en skylande slöja över.

– Martin Rundkvist

 

2005-04-23

Opinionsmätning om astrologi och parapsykologi
Sören Holmberg och Lennart Weibull vid Göteborgs universitet genomför sedan några år en enkätstudie på uppdrag av föreningen Vetenskap och allmänhet. År 2004 svarade 3000 slumpvis utvalda personer från hela Sverige på frågor bl.a. om vad de anser vara vetenskap. För nio utvalda områden fick de svara på frågan om området är vetenskapligt eller inte. Så här utföll svaren; procentsatserna avser dem som svarade “i högsta grad vetenskapligt”:

 • Biologi 79 %
 • Astronomi 62 %
 • Historia 49 %
 • Nationalekonomi 48 %
 • Statskunskap 42 %
 • Filosofi 38 %
 • Teologi 18 %
 • Astrologi 14 %
 • Parapsykologi 11 %

Den vanliga föreställningen att astrologi är en kvinnlig företeelse bekräftades inte i undersökningen. Skillnaden mellan kvinnor och män i tilltron på astrologi var mycket liten. 12 % av männen och 15 % av kvinnorna ansåg astrologi vara “i högsta grad vetenskapligt”. (Detta framstår som en förvånansvärt liten skillnad mot bakgrund av att astrologin förefaller vara mycket mer företrädd i tidskrifter riktade till kvinnor än i tidskrifter riktade till män.)

Däremot fanns ett mycket tydligt samband mellan utbildningsnivå och syn på astrologin. Bland dem som har hög utbildning anser 7 % att astrologi är i högsta grad vetenskapligt. Andelen var över den dubbla i alla de tre lägre utbildningskategorierna (låg, medellåg och medelhög utbildning).

Undersökningen jämför också synen på astrologi med partisympatierna. Det framgår att inget av partierna har någon särskilt astrologitroende väljarkår. Andelen väljare som anser att astrologin är i högsta grad vetenskaplig är som följer:

 • Socialdemokraterna 16 %
 • Centerpartiet 14 %
 • Vänsterpartiet 13 %
 • Miljöpartiet 13 %
 • Moderaterna 13 %
 • Folkpartiet 11 %
 • Kristdemokraterna 8 %

Dessa skillnader skulle förmodligen (utom vad avser Kristdemokraterna) till stor del kunna förklaras med skillnader i utbildningsnivå mellan partiernas respektive väljare. Intressant att notera är att Miljöpartiets väljare inte verkar utmärka sig genom att tro på astrologi, vilket måhända en och annan hade förväntat sig.

Tilltron till parapsykologi som vetenskap var också i stort sett densamma hos kvinnor och män. Även här fanns tydliga skillnader mellan de olika partiernas sympatisörer:

 • Vänsterpartiet 16 %
 • Miljöpartiet 14 %
 • Socialdemokraterna 11 %
 • Kristdemokraterna 11 %
 • Centerpartiet 9 %
 • Moderaterna 9 %
 • Folkpartiet 9 %

Detta ser ut som ett samband mellan vänster-högerskalan och tilltron till parapsykologi. Dock räcker denna undersökning inte till att dra några långtgående slutsatser om ett sådant samband.

– Sven Ove Hansson

 

2005-04-23

Scientific American gör avbön
Från ledarspalten i den amerikanska populärvetenskapliga tidskriften Scientific American hämtar vi följande utdrag.

“I årtionden publicerade vi artiklar i vartenda nummer som skrev under på Charles Darwins och hans hejdukars idéer. Visserligen har man kallat teorin om gemensam härstamning och naturligt urval för biologins grundval och en av tidernas största vetenskapliga insikter, men det var faktiskt inte någon anledning för oss att vara så fanatiska.

Var fanns svarsinläggen som lade fram de starka argumenten för vetenskaplig kreationism? Varför var vi inte öppna för möjligheten att det funnits dinosaurier för 6000 år sedan, eller att Grand Canyon uppstått genom en katastrofal översvämning? Det beror på forskarna. De bländade oss med sina tjusiga fossiler, sina kol-14-dateringar och sina tiotusentals fackgranskade vetenskapliga uppsatser. Som redaktörer borde vi inte ha låtit oss övertygas av sådana berg av bevisning. […]

Var redo för en ny Scientific American. […] Denna tidskrift kommer att ägnas helt åt vetenskap, rättvis och balanserad vetenskap, inte bara sådan vetenskap som forskarna ställer upp på. Och vi börjar den första april.”

– Martin Rundkvist

 

2005-04-23

Scientologidagis
Två dagis i Enskede utanför Stockholm har tillstånd från utbildningsförvaltningen att bedriva verksamhet, trots att de baserar sig på scientologin. Kraven i styrdokument och förskoleplan är uppfyllda anser förvaltningen, men pedagoger och forskare har stora invändningar mot de metoder som används av scientologer, rapporterar Dagens Nyheter (12 april 2005). Scientologin har över huvud taget kritiserats starkt för dyra kurser som skall vara andligt helande, men har hänvisat till att man är en “kyrka”.

– Aija Sadurskis

 

2005-04-23

Skotsk dator känner av störningar i Kraften
I en källare i Edinburgh står en dator och spottar ur sig slumptal. Ibland blir det fluktuationer i siffrorna, och det händer att de inträffar i anslutning till världshändelser som den amerikanska flygterrorattacken 2001 eller flodvågen i Indiska oceanen 2004. Tittar man noga kan man se att vissa fluktuationer äger rum strax före stora händelser.

Pensionerade parapsykologen Dr Roger Nelson driver ett forskningsprojekt kring denna slumpgenerator. Projektet kallas Global Consciousness Project, “projektet om det världsomspännande medvetandet”. Nelson tror nämligen att fluktuationerna i slumptalen styrs av mänsklighetens kollektiva själ. Att siffrorna fluktuerar före en del stora händelser skall enligt Nelson bero på att den kollektiva själen kan se in i framtiden.

Psykologen vid Stockholms universitet, dr Joakim Westerlund, tror inte alls på Nelsons teorier. I e-post till Folkvett-red. förklarar han att Nelson aldrig lyckats förutsäga några händelser, utan att denne efter stora händelser letat i slumptalsserien tills han hittat en lämplig fluktuation.

Frågan är vad man skulle ha för nytta av apparaten även om den verkligen fungerade. “Nu hör ni, allihop, nu händer det snart något! Akta er … någonstans på Jorden!” Folkvett hoppas kunna återkomma till Nelsons forskning i framtiden.

– Martin Rundkvist

 

2005-04-23

Socker inte beroendeframkallande
Om man äter för mycket socker och inte borstar tänderna så blir man tjock och får hål i tänderna. I samband med råd om kost och bantning i media stöter man numera dessutom ibland på tanken att socker skulle vara beroendeframkallande. Ett beroendeframkallande medel som orsakar karies och fetma? Borde det verkligen få säljas i snabbköpen?

Vi frågade Maria Lennernäs, docent i näringslära och ledamot av VoF:s styrelse, om socker är beroendeframkallande i den medicinska meningen. Nej, svarade Maria, “…forskarna är överens om att ‘sockerberoende’ inte uppfyller samma kriterier som andra beroenden när det gäller abstinenssymptom etc. Är man van vid ett högt intag av glykogena sockerarter (som tas upp tidigt i tarmen jämfört med fibrer och stärkelse) så ligger troligen insulinnivåerna högt för att matcha detta. Minskar man sockerintaget så kanske det tar några dagar innan insulinet går ned under tiden kanske blodsockret ligger lite lågt och man känner sig hungrig. Å andra sidan sägs det att friska individer reglerar blodsockret väldigt väl”.

När knubbisarna ibland oss inte kan avstå från socker i kaffet kan vi alltså tyvärr inte skylla på att vi sitter fast i sockerberoendet. Vi har nog helt enkelt dålig karaktär.

– Martin Rundkvist

 

2005-04-23

Mera väderfantasier i Aftonbladet
Vi har tidigare (Folkvett 2003:3) berättat om den tyske meteorologen Wolfgang Röder vars misslyckade långtidsväderprognoser återgivits bl.a. i Aftonbladet. Röder har ibland presenterats som meteorologiprofessor vid Freie Universität i Berlin, men han har aldrig doktorerat, än mindre varit professor.

Fastän Röder är en grundligt misskrediterad väderspåman fick han den 26 mars än en gång plats i Aftonbladets spalter genom en intervju av Per-Ola Ohlsson. Artikelns budskap var dock tvetydigt: “Wolfgang Röder skiljer sig från de flesta andra meteorologer som inte vågar ställa prognoser mer än för de tio närmaste dygnen. … Men frågan är då om man ska tro på meteorolog Röders förutsägelser. Hans prognos för sommaren i Sverige förra året var inget vidare bra. … Till hans försvar kan tilläggas att under de snart tio år som Aftonbladet anlitat Wolfgang Röder har cirka två tredjedelar av hans långtidsprognoser för sommaren visat sig korrekta.” För att på detta sätt bedöma Röders prognoser som korrekta krävs en mycket hög feltolerans.

Den 17 april var det dags igen för Röder i Aftonbladet. Den här gången dominerade han löpsedeln med sin sommarprognos. Här ser vi förmodligen det egentliga skälet till att Aftonbladet odlar kontakten med Röder: han säljer lösnummer. Och då spelar det ingen roll om hans förutsägelser har någon verklighetsförankring.

– Martin Rundkvist

 

2005-04-23

Scientologerna värvar barn
I Danmark har scientologerna ökat sin aktivitet, och bl.a. med framgång bjudit in skolklasser till sektens lokaler som ett led i religionsundervisningen. Samtidigt har scientologerna i Malmö börjat kontakta mellanstadiebarn på gatan och bjudit in dem att delta i en “stresstest”.

Källa: FRI-brevet 2005:1.

– Sven Ove Hansson

 

2005-04-23

UFF-sekten fortfarande i farten
Tvindsekten, som på många håll förlorat rätten att placera ut klädinsamlingslådor med namnet “UFF” på kommunal mark, framträder nu i stället med namnet “Humana”.

En mera positiv nyhet är att Tvind-avslöjarna nu åter har fått upp sin hemsida på nätet (www.tvindalert.com). Den togs ned efter hotelser mot sidans brittiska webvärd, men har nu återuppstått i Danmark.

Källa: FRI-brevet 2005:1.

– Sven Ove Hansson

 

2005-04-23

Alltför verksamma naturmedel
Läkemedelsverket har utfärdat varningar mot två olagliga preparat som båda saluförs som örtextrakt men som innehåller vanliga läkemedelssubstanser. Det ena preparatet heter Yong Gang, och uppges innehålla traditionella kinesiska örter som ökar mannens sexuella förmåga. Läkemedelsverkets laboratorium har analyserat preparatet och hittade då en läkemedelssubstans (tadalafil) som används i registrerade läkemedel mot erektionsproblem. Denna substans kan vara farlig vid vissa hjärt-kärlsjukdomar, och är därför receptbelagd.

Det andra olagliga preparatet är bantningsmedlet Jivovital som uppges bestå av rotextrakt, men som visar sig innehålla läkemedelssubstansen efedrin. Användningen av efedrin som bantningspreparat har förorsakat dödsfall. Läkemedelsverket varnar mot användning av de båda produkterna.

Källa: Information från Läkemedelsverket 2005:1.

– Sven Ove Hansson

 

2005-04-23

Gå på akademisk kvart i Göteborg
[Reviderad 2005-04-28]

Den 19 maj anordnar Wettergrens bokhandel och Göteborgs universitet en “Akademisk kvart”. Tillställningen, som varar i just en kvart, består i en föreläsning av fil. dr. Anneli Goulding (psykologi) som behandlar temat “Övernaturliga ting”. Platsen är Wettergrens bokhandel (Västra Hamngatan), tiden kl. 12:30. Kvarten är mellan 15 och 25 minuter lång.

– Johan Sperling

 

2005-02-22

Alternativa hälsokliniken ogillar granskning
“Återbesöket hos Gert Hallengren blir tyvärr kort. När fotografen börjar ta bilder blir Gert våldsam.” Så avslutar reportern Anna Bäsén beskrivningen av sin kontakt med en så kallad naturläkare som halvt dödförklarade henne fastän hon var kärnfrisk. Men smakar det så kostar det: för nonsensdiagnos och nonsensbehandling mot allvarliga sjukdomar som Bäsén inte alls lider av tog Alternativa hälsokliniken i Danderyd 3200 kr. Tyvärr är hon nog inte ensam om att ha blivit avlurad sina pengar. (Expressen 21 februari 2005)

– Aija Sadurskis

 

2005-02-18

Ett fantastiskt möte
Den i skeptikerkretsar välkände illusionisten och skeptikern James Randis stiftelse, the James Randi Educational Foundation (JREF), höll för tredje gången konferensen “The Amazing Meeting” i januari i år. Läs Per Johan Råsmarks rapport (pdf) från tillställningen.

– Johan Sperling

 

2005-01-16

Ett fotbad som renar
I Metro den 14 januari berättar Gunnar Solås på Magnet & Hälsa AB i en artikel skriven av Hannah Sjöström hur man med fotbadet Aqua Detox kan tömma kroppen på gifter. Bland de gifter som sägs kunna avlägsnas med fotbadet finns asbest, kvicksilver från amalgam och växtbekämpningsmedel.

tillverkarens hemsida kan man se hur vattnet efter 30 minuters behandling blir kraftigt brunfärgat. Produktbladet innehåller ett antal diagram för att ge ett vetenskapligt intryck men mätningarna gäller odefinierade företeelser som energifält och bioresonans. Siffervärdena saknar enhet.

När det gäller de påstådda effekterna på hälsa finns ingen dokumentation alls. Istället hemfaller försäljaren till att berätta om enskilda kunders vittnesbörd som så ofta inom pseudovetenskap. Referenslistan innehåller ingen enda vetenskaplig originalartikel, däremot ett par böcker om kinesiologi och några av irisdiagnostikgurun Bernard Jensen. Säkert räknar försäljaren med att ingen ska orka kontrollera påståendena i produktbladet. När det gäller Metros journalist stämde denna förhoppning.

– Dan Larhammar

 

2005-01-03

Röstlögndetektor?
Svenska media har under hösten 2004 rapporterat att försäkringsbolag och bedragna äkta makar nu har tillgång till ett nytt vapen i kampen mot lögnerna: en röstlögndetektor. Tekniken skall ha “utvecklats i kampen mot terrorismen”. Pressen rapporterar om fantastiskt minskade försäkringskostnader. I Västerbottens-Kuriren har flera inlägg publicerats om detektorn. Orsaken till debatten i VK är att återförsäljarna på den svenska marknaden är anställda som lärare och forskare i psykologi vid Umeå universitet.

Fonetiker, d.v.s. experter på mänskligt tal, för däremot ingen debatt om lögndetektorn. Anders Eriksson, professor i fonetik vid Göteborgs universitet säger: “Ingen, absolut ingen, i den fonetiska världen tar denna apparat på något som helst allvar.” Professor Eriksson fortsätter: “Om det vore möjligt att tillverka en sådan apparat skulle den nog kunna användas positivt i vissa sammanhang. Problemet är bara att det inte existerar någon sådan apparat och att våra kunskaper på nuvarande nivå inte ens är tillräckliga för att avgöra om det vore möjligt i princip. Det mesta av vad vi vet tyder dock på att det inte är det.”

Anders Eriksson, och många med honom, anser att den apparat som säljs är en ren humbugprodukt, ja snarast ett studentikost skämt: “Hemsidan för företaget som tillverkar apparaten påminner mest om ett studentspex.” Vore det bara en fråga om vanligt bondfångeri så vore det väl inte så mycket att säga om det.

I debatten har professor Eriksson kallat Ume-psykologerna för “samvetslösa skojare” eftersom han vägrar att tro att någon som är anställd som forskare vid ett svenskt universitet skulle gå på en bluff som även lekmän tar för ett skämt.

Men vad säger psykologerna själva? Enligt Sydsvenska dagbladet hänvisar de till forskning vid Umeå universitet som “ännu inte är publicerad”. Att universitetet används som hjälp i marknadsföringen är något som gör Anders Eriksson mycket upprörd: “Det stänker även på oss andra om universitetet förknippas med ren humbug.”

Att saken är allvarlig visas inte minst av att 28 svenska forskare i fonetik undertecknat ett upprop. I uppropet uppmanar fonetikerna Umeå universitet att sätta stopp för användningen av universitetet som kvalitetsstämpel och granska vad som egentligen försiggår på den psykologiska institutionen. Folkvett instämmer i den uppmaningen. Var finns de ansvariga för Umeå universitet i en debatt där universitetets trovärdighet är i fara?

– Eulalia

 

2005-01-01

Aftonbladet försöker få liv i Turin-svepningen
På juldagen rapporterade Aftonbladet att italienska kriminaltekniker under ledning av Dr Carlo Bui gjort en fantombild av Jesus från Nasaret som tolvåring. Bilden var avsedd för en TV-dokumentär. Bui & Co har utgått från ansiktet som avbildats på Turin-svepningen och kört det baklänges genom bildbehandlingsmetoder som används för att “åldra” fotografier av försvunna människor när man vill veta hur de kan tänkas se ut efter många år. Resultatet är, kanske föga förvånande, påfallande likt katolsk 1800-talskitsch. Carlo Bui verkar i Rom.

Som vi berättade i Folkvett 2004:1 (Skeptiskt ABC) har kol-14-datering visat att Turin-svepningen är en förfalskad relik från medeltiden. Aftonbladets Peter Wennman hävdar dock att “… på senare år har nya undersökningar gett märkliga resultat. Inte ens med den modernaste teknik kan man fastslå att det hela är en bluff.” Inga hänvisningar ges för den som vill kontrollera detta påstående.

För att komma närmare sanningen kan man parafrasera Wennmans text. Man behöver inte ens den modernaste teknik för att fastslå att det hela är en bluff. Willard F. Libby uppfann kol-14-metoden 1948.

– Martin Rundkvist

 

2005-01-01

Eva Moberg fortsätter förvilla
Årets förvillare 1999, Eva Moberg, höll i Uppsala den 9 oktober ett föredrag med rubriken “New age – en samtidhistorisk analys”. Föredraget var ett samarrangemang mellan Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet och föreningen Ananda som ordnar pseudovetenskapliga aktiviteter som kurser i reiki och föredrag om antroposofi. Moberg beskrev i föredraget Erland Lagerroths (årets förvillare 1998) bok Världen och vetandet sjunger på nytt som “oerhört inträngande” och citerade nobelpristagaren i fysik Brian Josephson (men nämnde inte att han tror på homeopati och vägrar besvara Randis brev).

Moberg sade också, som jag uppfattade det, att new age lett till att vetenskapen fått en ny syn på evolutionen och exemplifierade med att insekter har immateriell kommunikation. Som evolutionsbiolog bad jag per e-post dagen därpå om något konkret exempel på detta. Moberg svarade den 14 oktober att det hon sagt var att inom new age “finns allt, från en utveckling av evolutionsläran, över öppna självorganiserande system, till insektssamhällenas till synes immateriella kommunikationer”. Hon hänvisade också till en bok av Stephen Wolfram med titeln A new kind of science som hon sade innehåller paradigmbrytande rön. Med tanke på att Wolfram påstår att evolutionen inte kan förklara den biologiska komplexiteten eller ens förändringar i djurens anatomi, och därtill hävdar att evolutionen inte är speciellt betydelsefull för biologer, är hans paradigmskifte utan insikt och värde. Jag upprepade därpå mina frågor till Moberg om på vilket sätt new age lett till “en utveckling av evolutionsläran” och vad hon avser med “till synes immateriella kommunikationer”. Efter två månader väntar jag fortfarande på svar.

– Dan Larhammar

 

2005-01-01

Protester mot planerad kiropraktikerskola i Florida
Floridatidningen St Petersburg Times rapporterade vid årsskiftet om kraftiga protester mot den planerade kiropraktikerskolan vid Florida State University College of Medicine. Denna medicinska högskola inom FSU grundades 2000 och har, utöver huvudcampus i Tallahassee, lokalavdelningar i flera andra städer.

Hundratals anställda vid FSU har skrivit på protestlistor mot planerna. Flera av FSUCoM:s lärare hotar att säga upp sig om kiropraktikerskolan blir verklighet. FSU:s två nobelpristagare, fysikern Robert Schreiffer och kemisten Harold Walter Kroto, samt kemisten Robert Holton som utvecklade cancerläkemedlet Taxol, har också tagit ställning mot förslaget. Kritikerna tar bestämt avstånd från kiropraktiken för att den har en otillräcklig vetenskaplig grund, varför den föreslagna skolan skulle skada FSU:s trovärdighet. Det finns idag ingen liknande skola i hela USA.

Men frågan har dessutom en vidare politisk innebörd. Förslaget om kiropraktikerskolan har drivits av republikaner som senatorerna Dennis Jones och Jim King. Avgörandet ligger nu hos en nystartad delstatlig nämnd för utbildningsfrågor som fått utstå kritik då man menar att den går i guvernör Jeb Bushs ledband.

De som stöder förslaget kallar kritiken för “professionell trångsynthet” och förespråkar att kiropraktikerskolan skulle vända sig särskilt till färgade och spansktalande studenter. Man kan invända att om det är några i USA som verkligen behöver bättre tillgång till gedigen vetenskaplig utbildning så är det just dessa underprivilegierade grupper.

– Martin Rundkvist

Vetenskap och Folkbildning