post id: 5926
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=5926
 
Aktuellt

Resorna till John of God

Varje år reser ett stort antal svenskar med hopp om helande till transmediet John of Gods andliga sjukhus Casa de Dom Inácio (framöver kallat Casan) i Brasilien. Även om en del åker för sin andliga utvecklings skull eller för lindrigare besvär är många resenärer svårt sjuka. Både på svenska och internationella hemsidor påstås John of God kunna bota cancer, HIV och andra allvarliga sjukdomar.

Det allra vanligaste sättet att åka är på en gruppresa arrangerad av en svensk guide som är godkänd av John of God. Det är en förvånansvärt omfattande verksamhet med någonstans runt ett fyrtiotal resor och femhundra svenska resenärer per år. [1] Väl där får man ta del av de olika behandlingarna. Det handlar bland annat om örtpreparat, kristallbad, meditation och andlig kirurgi. Vissa av behandlingarna är gratis, andra kostar pengar. Resorna brukar kosta 20.000 – 25.000 SEK och utöver det behöver man några få tusenlappar till de olika behandlingarna. Man uppmanas också skänka till Casan efter förmåga och det finns skäl att anta att någon som tror sig inlett en process som förhoppningsvis kommer att sluta i mirakulöst helande kan vara mycket generös.

Utöver det marknadsför också många av researrangörerna en distanshealingtjänst som brukar kosta 600 SEK där man får en burk torkade örter från Casan. Den största delen av dessa pengar tar researrangören, resten tillfaller John of Gods affärsverksamhet. De som köper denna tjänst verkar i de flesta fall vara personer som tidigare besökt Casan och distanshealingen verkar precis som ständiga uppmaningar om att återvända till John of God vara ett sätt att fortlöpande kunna tjäna pengar på patienterna.

Passiflora
Torkad passionsblomma på burk för 600 SEK.

Att man överhuvudtaget reser med en svensk guide i förhållandevis små grupper beror antagligen på kaoset, folkmyllret och de krångliga procedurerna med olika köer på Casan. Det är mycket svårt för en förstagångsbesökare att veta hur denne ska bete sig.

Ingen av de cirka tio researrangörna sysslar med reseverksamheten på heltid utan de har den uteslutande som bisyssla. Annars sysslar de oftast med något inom den alternativmedicinska sfären som till exempel ayurveda och energimedicin. De marknadsför healingresorna främst genom sina hemsidor, nyandliga nätverk och informationsmöten. Måndag den 29:e oktober arrangerar sammanslutningen Jordstrålningscentrum ett sådant informationsmöte i Stockholm.

Man kan anta att John of God själv är aktiv när det gäller att engagera nya researrangörer. Arrangörerna verkar nämligen så gott som alltid själva ha besökt Casan som patienter innan de tar steget att börja arrangera gruppresor. En av dem berättade att hon blev uppmanad av John of God att bli guide och researrangör när denne var i sitt transtillstånd. Vilka bevekelsegrunder John of God har är inte svårt att räkna ut.

Det verkar tack och lov vara standard att uppmuntra patienterna på Casan att fortsätta med eventuell inledd skolmedicinsk behandling vid sidan av den andliga behandlingen. Det förklarar förvisso att en hel del ändå blir friska. Att inte alla tillfrisknar skulle kunna ses som ett problem för researrangörerna. Ofta kan man dock trots att personen avlider peka på fördelar med resorna. Man kan hävda att livet förlängts och att man funnit någon sorts stillhet i livets slutskede. För John of God och researrangörerna blir det därmed vinst varje gång, oavsett utfall.

För att utröna omfattningen av verksamheten räckte det dock inte med informationen på hemsidorna. Även om man i de flesta fall fick veta hur många resor de hade per år gavs ingen information om hur många resenärer som var med på varje resa. Vidare var jag nyfiken på vad en presumtiv cancersjuk resenär skulle få för bemötande. Jag mejlade därför alla researrangörer och låtsades vara intresserad av en resa. I mitt mejl undrade jag över möjligheterna att på Casan bli helad från ändtarmscancer. Jag frågade också lite om priser och hur många som var med på varje resa. Jag sade mig vara orolig över att försvinna i mängden och inte få den hjälp jag skulle vara i behov av. Ingen av researrangörerna verkade se något problematiskt i att ta betalt av en cancersjuk för en resa. Tvärtom gav flera i sina mejl hopp om helande även om inga garantier lämnades.

När jag skrivit klart mina blogginlägg på min personliga blogg, vilket från början var själva anledningen till kartläggandet av verksamheten, har jag också varit aktiv när det gäller att trycka på medietipsarknappen och några medier har nappat, bland annat följande tre. Västerbottenkuriren var snabbast med en artikel om en lokal researrangör. P3:s Verkligheten gjorde också två reportage, där man i det första tog upp den olagliga marknadsföringen. ETC har också en artikel där de intervjuat en arrangör, en resenär samt Osher Centrums Martin Ingvar.

Healingreseverksamheten är en cynisk verksamhet där svårt sjuka utnyttjas och den svenska patientsäkerhetslagen verkar inte vara tillämplig eftersom behandlingen ju utförs utanför Sveriges gränser. Vad som däremot kan vara lagstridigt är marknadsföringen som ju äger rum i Sverige. Man får inte sälja resorna och påstå att man kan bli botad från cancer och HIV på Casan. Detta påpekades för vissa av arrangörerna i P3-reportaget och även om flera har kvar troligen lagstridiga formuleringar så har allraminst ett par av dem efter radioreportaget städat sina hemsidor från sådana påståenden. Tillsammans med att verksamheten lyfts fram i ljuset får väl det än så länge ses som ett förvisso blygsamt, men ändå positivt resultat.

John of God
John of God
Bildkälla: Wikimedia commons

Vill man fördjupa sig ytterligare i healingresorna kan man läsa min bloggserie. I den första delen berättar jag om introduktionen till John of God på Studieförbundet Vuxenskolan. I del två och tre bjuds man på en närmare titt på researrangörerna. I del fyra wallraffar jag som cancersjuk och har två möten med en av researrangörerna. Delar av den absurda idévärlden kring John of God kommer då i dagen.

Not:
[1] Siffran på femhundra personer per år är givetvis osäker. En del talar för att den är högre. Just själva frågeställningen när jag mejlade kan göra att researrangörerna angav ett lägre tal än det verkliga för att lugna mig. Jag har vidare fått en del uppgifter om att vissa av arrangörerna har uppemot ett trettiotal resenärer per resa. Sedan kan det givetvis vara så att de har ett lägre antal resenärer än vad de påstår. Kanske har de svårt att fylla flygstolarna men anger ett högre antal resenärer eftersom de vill verka populära. Jag tror hur som helst inte att jag underskattat siffran. Dock är det troligen så att en del personer åker flera gånger per år då man ofta på olika vis uppmanas att återvända.

28 responses to “Resorna till John of God

 1. Jag undrar om det finns någon studie som gjort en uppföljning på John of Gods patienter. Hur mådde de efter besöket… Hur påverkade besöket deras sjukdom osv. För att så hårt kritisera en företeelse måste det väl finnas belägg för att det inte funkar. Jag kan inte se att du har refererat till några studier eller baserar din misstro på vetenskap. Jag är varken för eller emot den här typen av behandlingar, för jag vet inte mycket om dem, men jag tycker det känns rimligt att dina antaganden bör har vetenskapligt stöd då det publiceras i en blogg som heter vetenskap och folkbildning. Men om jag har missuppfattat saken får du gärna återkoppla och ge mig mer information.

 2. Det är inte så det fungerar.

  Extraordinära påståenden – som att man kan läka allvarliga sjukdomar med tankekraft eller bön – kräver extraordinära bevis. Att kritisera någon som påstår sig kunna utföra mirakulösa helbrägdagörelser utan att kunna visa på de extraordinära bevisen, är i sig ett vetenskapligt tillvägagångssätt.

  Så varför den hårda kritiken? Enkelt: Det är fruktansvärt att ta betalt för att lura människor med dödliga sjukdomar att de kan bli läkta genom en mystisk process helt utan bevis för att den fungerar.

  Låt oss säga att någon säljer ett dyrt läkemedel som de säger kan bota AIDS. De saknar alla former av bevis på att det fungerar. De har inte ens utfört någon forskning. Vad är din första reaktion när du hör talas om ett sådant preparat? Är det “Jag är varken för eller emot?” eller är det “Hur vet de att det alls fungerar?”

 3. Hej,
  jag vet inte var du har fått dina uppgifter ifrån. Själv har jag besökt Casan och känner inte igen mig i att behöva betala några få tusenlappar för behandling.
  Jag fick två operationer och köpte 2 omgångar örter.
  Under de två veckorna så drack jag välsignat vatten som köptes för några kronor flaskan.
  Jag hade ett kristallbad som heller inte kostade många kronor.
  Om du vill ha exakta prisuppgifter så kan du få dessa av Anita Ekberg (Casa friends of Sweden)
  Vad jag vet så betalade ingen något extra för att få behandlingar, utöver det jag angav ovan. Vad det gäller att donera pengar till Casan så är det något som man gör frivilligt.
  Själv lade jag bara 200 kronor och ingen såg hur mycket pengar jag lade i kuvertet som cirkulerade.
  Om du nu skall kritisera så skall du ta reda på fakta och vara objektiv.

  Själv åkte jag ner för att få hjälp med en massa krämpor och vissa har jag delvis blivit av med. Andra kvarstår. Medium Joao påtalar att helandet är ett långsiktigt arbete och görs inte på en kafferast. Att få hjälp av medium Joao kan ske på olika plan; fysiskt, mentalt eller själsligt. Ditt cellminne bär med sig olika trauman från alla de liv du tidigare har levt. Då borde man också logiskt förstå att det kan vara svårt att rensa bort dessa på 14 dagar. Anita påpekar också att man inte behöver åka ner till Casan för att få hjälp utan man kan be entiteterna som jobbar genom medium Joao om hjälp.
  Naturligtvis så blir effekten mer påtaglig om man besöker platsen. Det är ingen som tvingas att åka ner och det finns inga garantier för att man blir frisk. Det finns något som heter karma och inte ens entiteterna eller medium Joao kan ändra på det, vilket han också påtalar.
  Jag är glad att jag besökte Casan och kommer aldrig någonsin ångra det besöket. Hela mitt liv förändrades i en positiv riktning av det besöket. Idag vet jag att meningen med besöket inte var mina småkrämpor utan att jag skulle få hjälp till att förändra hela min livssituation.
  Slutligen vill jag tillägga att jag har akademisk utbildning och har förmåga att både kritisk granska och värdera vetenskaplig fakta. Därför undrar jag var du har fått dina uppgifter ifrån? Vad bygger du dina antaganden på? Har du besökt Casan själv?

  1. Hej Yvonne,

   Uppgifterna om hur stora extrautgifterna är har jag fått från de svenska researrangörerna själva. Jag mejlade dem, låtsades vara intresserad av en healingresa till Brasilien och ställde lite frågor, bland annat om extrakostnader. Jag har alltså redan mejlat bland annat just Anita Ekberg som du tyckte jag skulle kontakta. Svaret jag fick från henne angående extrakostnader var då: ”Mina resenärer har med sig mellan 5-15000:-”

   Healingresearrangörerna Weforyou skriver på sin hemsida att: ”Vi rekommenderar våra resenärer att växla 3000 SEK om de åker två veckor till Brasilien. Det täcker de behov som finns av att köpa örter, ta kristallbad etc.”(Källa) När jag mejlade dem svarade de angående extrakostnader att ”utöver det kommer du behöva ca 3000 kr, som går till medicin kostnader, kristallbädd och eventuella fruktdrinkar.”

   Researrangören Katja svarade att: ”Du behöver ca 2-3000 kr i fickpengar men det beror givetvis på hur mycket du spenderar.” Researrangören Jannie svarade: ”Utöver dessa kostnader får du räkna med mellan 1000 – 2000 kr beroende på vad du vill handla.” Researrangören Tessi angav den lägsta summan, hon svarade: ”Jag brukar säga att man kommer undan med 1000:- i kontanter för vatten/ fika, ev. Taxi resor till vattenfallet och örter.”

   Som synes varierar svaren men det verkar röra sig om några få tusenlappar. Den exakta summan för extrakostnader är dock mindre viktig, resenärerna har i hopp om helande redan betalat över tjugotusen i fasta kostnader för Casans verkningslösa behandling.

   Akademisk utbildning gör för övrigt inte att man blir omöjlig att lura om du nu trodde det. Snarare kan det i vissa fall vara tvärtom. Vissa kan få hybris och tro sig vara kapabel att bedöma saker utanför sitt eget expertområde. Att du tror att någon ospecificerad akademisk utbildning skulle vara något sorts argument antyder faktiskt att du är just den sortens person.

   Yvonne, kan du inte använda din akademiska utbildning, vilken den nu må vara, för att belägga att helandet på Casan är äkta. Casans anhängare verkar av någon outgrundlig anledning väldigt ovilliga att göra det. Det skulle inte vara alltför svårt. En inledande studie skulle kunna vara att jämföra en grupp människor som besökt Casan med en jämförbar kontrollgrupp som förslagsvis får åka på spa istället. Eventuella skillnader grupperna emellan torde i stor utsträckning kunna tillskrivas behandlingen på Casan (Möjligen kan Casagruppen få en snäppet bättre placeboeffekt, men de kan möjligen också få genomgå värre påfrestningar som långa meditationspass och annat.). Lyckas man belägga att Casans mirakel är äkta så skulle fler människor söka sig dit för att bli helade, det skulle omkullkasta mycket vi vet om världen och Yvonne Karlsson skulle bli storligen firad för sin fantastiska upptäckt. Låter inte det fint?

 4. Jonas Karlsson, vem är du? Som tycker att du sitter inne med en bättre sanning än andra letar efter? Låt folk vara ifred och låt dom åka vart dom vill! Det kan t.o.m. vara trevligt med en resa till Brasilien även om man inte blir frisk på en gång. Vi får en bättre värld utan allt detta hackande o tyckande.

  1. Ulla: ”Låt folk vara ifred och låt dom åka vart dom vill!”

   Alla får åka varhelst de vill, men de och deras anhöriga bör få all tillgänglig information och de som säljer resorna bör inte fara med osanning när det gäller vad man kan förvänta sig av en sådan resa.

   Ulla: ”Det kan t.o.m. vara trevligt med en resa till Brasilien även om man inte blir frisk på en gång.”

   Problemet är att det inte bara är en trevlig resa till Brasilien man förväntar sig, man hoppas ofta bli helad från diverse åkommor.

   Ulla: ”Vi får en bättre värld utan allt detta hackande o tyckande.”

   Det är tyvärr ganska mycket tyckande från John of Gods fans, lite hårda fakta från anhängarna skulle inte vara dumt. En enkel jämförelse mellan två grupper, som föreslaget ovan i kommentaren till Yvonne, skulle vara en bra inledning. Varför kommer ingen sådan?

 5. Jonas Karlsson, tack!

  Det finns få saker som gör mig lika ledsen som ekonomiskt utsugande av sjuka personer som bara vill överleva, till vilket pris som helst.

  Ni som försvarar denna John of God, gratulerar till att ni upplevt resorna effektiva och helande.

  Men jag kan fortfarande inte tycka det är ok att saluföra “helande mirakelresor”. Ni surkärringar som inte tycker att vetenskaplig evidens är viktig för att utröna behandlingseffektivitet: Min mamma åkte iväg på liknande resa för att “bota sin cancer”- hämtades några veckor senare ut som urna från matvarubutiken tempo då behandlingen var så dyr att vi inte hade råd att få hem henne på annat sätt. Så att granska denna typ av resor är något jag stödjer helhjärtat, en eloge för det du gjort!

  1. Tack för den positiva feedbacken. Om du skulle vilja berätta om “den liknande resan” så finns det säkert många som är väldigt intresserade av att lyssna.

 6. När min make drabbades av obotlig cancer och bedömdes (av läkarna) ha ett halvår kvar att leva, så valde vi att genomföra resan till John of God.
  Vår svenska guide Katja informerade oss noggrant om att det inte fanns några som helst garantier för bot, så det visste vi klart och tydligt redan från början. Men vi ville ändå ta chansen. Att ha en strimma hopp kvar betyder mycket när man befinner sig i en sådan situation – oavsett utgång.
  Resan kostade ca 21.000 kr per person, då ingick flyg tur och retur Brasilia, transfer till och från hotellet bredvid Casan, boende 14 dagar med helpension (stora bufféer 3 ggr om dagen), utflyktsdag den sista dagen i Brasilia till olika sevärdheter, samt tillgång till guidning och stöd av reseledaren under hela vistelsen.
  Jag vet inte vad en “vanlig” semesterresa till Brasilia kostar med samma innehåll, men jag tror det är svårt att komma undan så mycket billigare.
  De fickpengar på ca 2000-3000 kr per person som vi föreslogs att ta med, gällde till största del för den shopping som man ofta gör på vilket resmål som helst – oavsett vart man åker, t ex till fika, taxi, souvenirer, shopping av kläder, glass, drycker, restaurangbesök utanför hotellet etc. Jag upplevde inte att det var någon ovanligt stor summa att spendera på 14 dagar. Vi gjorde heller inte slut på de pengarna.
  Operationerna på Casan kostade ingenting och vi uppmanades aldrig att donera några pengar, även om vi fick reda på att möjligheten fanns.
  En halvtimmas behandling med kristallbädd kostade ca 50 kr och örtpreparaten kostade någon hundralapp för ca fyra veckors behandling.
  Alla som dagligen kom till Casan (700-900 personer) – bjöds på sopplunch med bröd varje Casa-dag. Denna soppa tillreds av frivilliga som viger stora delar av sitt liv åt att hjälpa till på Casan. Stora mängder soppa delas även ut till de fattiga i området flera dagar i veckan.
  Medium Joao själv är en mycket anspråkslös man som lever mycket enkelt och har vikt sitt liv åt att hjälpa människor. Han välkomnar läkare, forskare och vetenskapsmän att komma och själva bevittna och bedöma behandlingarna som utförs. Många av dem har också bevittnat oförklarliga tillfrisknanden.

  Min make hade mycket svåra ryggsmärtor pga cancern och all strålning, samt pga all cellgiftsbehandling och cortisonbehandling. Flera av makens ryggkotor hade fullkomligt kollapsat, vilket medförde att han hade minskat ca 10 cm på längden. Han medicinerade med morfin plus ytterligare två, tre olika smärtstillande preparat för att över huvudtaget kunna röra på sig.
  Ca en månad efter hemkomsten från Casan kunde maken bokstavligen “skutta” upp ur sängen och sedan trappade han ner de smärtstillande medicinerna på eget bevåg. Efter det klarade han sig utan några som helst smärtstillande medel.

  Hela resan var en mycket positiv upplevelse för oss båda. Det var underbar natur och mycket god mat, Omtanke, kärlek, ödmjukhet och respekt genomsyrade hela verksamheten på Casan. Vi blev även mycket bra omhändertagna av vår reseledare.
  Min make avled stilla ca 9 månader efter hemkomsten. Han behövde aldrig använda mer smärtstillande medel under sin sjukdomstid, förutom de allra sista dygnen då han ömmade i hela kroppen vid omvårdnad.
  Han ångrade aldrig att han hade spenderat pengar på denna resa, även om det inte gav den utdelning vi allra helst hade hoppats på. Resan och upplevelserna på Casan blev ett fint minne även för mig och det bar upp hoppet för oss båda i flera månader – både före och efter resan. Hoppet bidrog också till att vi orkade ta oss igenom vardagen under stora delar av den tid han hade kvar.
  Jag vill varmt tacka vår guide och reseledare Katja som gav oss möjligheten att följa med på denna resa.

  1. Hej Inez!

   Tack för att du delar med dig av din berättelse. Jag skulle gärna se att fler som rest till Casan delade med sig av sina erfarenheter. Det är ju ett ganska stort antal som rest till John of God så det borde finnas många berättelser därute.

   Inez: ”När min make drabbades av obotlig cancer och bedömdes (av läkarna) ha ett halvår kvar att leva, så valde vi att genomföra resan till John of God.”

   Jag har full förståelse för att man gör det valet och klandrar absolut ingen för att åka dit. Det är självklart att man i en sådan situation griper efter alla halmstrån men det är också det som är det problematiska med resorna.

   Inez: ”Vår svenska guide Katja informerade oss noggrant om att det inte fanns några som helst garantier för bot, så det visste vi klart och tydligt redan från början.”

   Självklart garanterar inte guiderna något tillfrisknande. De har ju bland annat själva sett personer avlida efter att ha besökt Casan och inser givetvis att alla inte blir friska. Vad researrangörerna däremot gör är att ge hopp om att mirakulösa helanden faktiskt kan ske på Casan. Detta var också något som just din researrangör Katja gjorde på ett av sina säljmöten. Jag var på plats och hon berättade då om ett antal mirakulösa helanden. Som potentiell resenär fick man intrycket att det skedde en del mirakel på Casan. Det är givetvis falsk marknadsföring eftersom det inte finns några som helst belägg för att behandlingarna har någon effekt utöver placebo.

   Inez: ”Jag vet inte vad en ‘vanlig’ semesterresa till Brasilia kostar med samma innehåll, men jag tror det är svårt att komma undan så mycket billigare.”

   Problemet är att det inte är en vanlig semesterresa man betalar för. I en vanlig semesterresa ingår inte hopp om mirakulöst helande. Det resan borde jämföras med är snarare medicinska behandlingar och för en verkningslös behandling är 21.000 SEK mycket dyrt.

   Inez: ”Ca en månad efter hemkomsten från Casan kunde maken bokstavligen ”skutta” upp ur sängen och sedan trappade han ner de smärtstillande medicinerna på eget bevåg. Efter det klarade han sig utan några som helst smärtstillande medel.”

   Fast hur vet man att den temporära förbättringen berodde på Casans behandling? Vid sjukdomstillstånd är det väl inte alltför ovanligt att man periodvis kan må bättre, för att sedan kanske bli sämre igen.

   Inez: ”vi uppmanades aldrig att donera några pengar, även om vi fick reda på att möjligheten fanns.”

   Andra resenärer har upplevt det annorlunda. Norskan Mette Hjelmark berättar i Parapsykologiske notiser om sin resa till John of God och hur hon upplevde att man förväntades skänka pengar. Hon skriver: ”Det ble klart uttrykt forventninger fra guiden vår om å gi donasjoner til John og Casaens arbeid som takk for behandlingen som i prinsippet er gratis.”

   Inez: ”Medium Joao själv är en mycket anspråkslös man som lever mycket enkelt”

   Hur vet du att han lever mycket enkelt?

   Inez: ”Han välkomnar läkare, forskare och vetenskapsmän att komma och själva bevittna och bedöma behandlingarna som utförs. Många av dem har också bevittnat oförklarliga tillfrisknanden.”

   När det på någon researrangörs säljmöte berättats om hur läkare fått bevittna och bedöma behandlingarna så har det visats en bild på en läkare som storögt tittat på John of God när han på Casans scen utfört något av sina fakirtrick på en ”patient”. Några väl utförda studier av behandlingarna på Casan som visar att de har någon effekt utöver placebo har däremot aldrig skådats.

   Inez: ”Resan och upplevelserna på Casan blev ett fint minne även för mig och det bar upp hoppet för oss båda i flera månader – både före och efter resan. Hoppet bidrog också till att vi orkade ta oss igenom vardagen under stora delar av den tid han hade kvar.”

   Det går att hysa hopp utan att knyta det till någon som utger sig för att vara kanal för sedan länge döda läkares andar, utför billiga fakirtrick på scen och försöker kränga blinkande kristallbehandlingsapparater för 50.000 SEK.

   Och jag kan verkligen förstå att minnet av resan är vackert och speciellt. Men tror du inte du egentligen kunnat få lika fina minnen om ni rest någon annanstans?

 7. Hej

  Jag har oxå varit på Casan och träffat John of God, och känner inte hellre igen mej i den beskrivning du gör. vi var ett gäng vänner på 6 personer som åkte ned med en grupp, varav min man är cancersjuk… jag ringde runt till många olika arrangörer innan och förhörde mej om bla om han kunde bli botad, jag fick samma svar av alla… nämligen .. Nej, vi kan inte garantera eller påstå att han ska bli frisk ..de var samtliga väldigt noga med att göra klart från början. men vi åkte… vi betalade 19.900 kr för 14 dagar på Casan med en övernattning i Lissabon samt 3 ordentliga mål mat om dagen och 2 utfärd med inträden i huvudstaden samt en annan ort , en kristalhealing och aktiviteter på casan 3 dagar i veckan… bara där kan vi börja jämföra vad en 2 veckors resa med all inkl skulle kosta med vilken charter arrangör som helst. därtill var det en av mina bästa resor jag någonsin gjort , och jag har rest en hel del. Man mådde fantastidkt bra där nere . Min man blev inte botad , men röntgen visade på en klar förbättring när vi kom hem, min svärmor som var med på resan , fick sådan positiva förbättringar av både syn ( fick byta glasögon när hon kom hem), optikern hade inte varit med om en dam i hennes ålder som fått en så klart förbättrad syn.samt hennes värk som hon drats med länge försvann, samt tinnitusen dämpades.. effekter som fortfarande efter 1 år håller i sej. Hon vill inget hellre än att åka tillbaka….. och inte kostade de tusenlappar hellre för örter och ev extra behandlingar . ingen har någonsin försökt uppmana oss att åka tillbaka , men det vill man ändå eftersom det var en sådan fantastisk plats. Men folk vill gärna prata skit o göra ner något som man inte förstår eller tror på, och de e så synd att man inte kan ta till sej hjälp som är så självklar egentligen… men måste ofta läka inifrån i själen för att komma åt en fysisk åkomma. Så tror nog det blir en resa till så småningom .

  1. Hej Anne,

   Anne: ”jag ringde runt till många olika arrangörer innan och förhörde mej om bla om han kunde bli botad, jag fick samma svar av alla… nämligen .. Nej, vi kan inte garantera eller påstå att han ska bli frisk ..de var samtliga väldigt noga med att göra klart från början.”

   John of God påstås ha hjälpt människor med det mesta, dock tycks ingen av hans anhängare fått hjälp med sin läsförståelse. Det har aldrig påståtts att researrangörerna garanterar ett tillfrisknande. Som jag skrev i svaret till Inez ovan, vad researrangörerna gör är däremot att ge hopp om att mirakulösa tillfrisknanden sker och kan ske på Casan. Detta kan de göra mer eller mindre uttalat och bland annat däri består det klandervärda. Även om de var helt tysta om vad som kunde ske på Casan skulle deras verksamhet fortfarande vara klandervärd eftersom de tack vare John of Gods rykte ändå skulle kunna profitera på sjukas desperation.

   Anne: ”vi betalade 19.900 kr för 14 dagar på Casan med en övernattning i Lissabon samt 3 ordentliga mål mat om dagen och 2 utfärd med inträden i huvudstaden samt en annan ort , en kristalhealing och aktiviteter på casan 3 dagar i veckan… bara där kan vi börja jämföra vad en 2 veckors resa med all inkl skulle kosta med vilken charter arrangör som helst.”

   Som jag skrev i svaret till Inez ovan, problemet är att det inte är en vanlig semesterresa man betalar för. I en vanlig semesterresa ingår inte hopp om mirakulöst helande. Det resan borde jämföras med är snarare medicinska behandlingar och för en verkningslös behandling är 19.900 kronor mycket dyrt.

   Anne: ”Min man blev inte botad , men röntgen visade på en klar förbättring när vi kom hem, min svärmor som var med på resan , fick sådan positiva förbättringar av både syn ( fick byta glasögon när hon kom hem), optikern hade inte varit med om en dam i hennes ålder som fått en så klart förbättrad syn.samt hennes värk som hon drats med länge försvann, samt tinnitusen dämpades.. effekter som fortfarande efter 1 år håller i sej. Hon vill inget hellre än att åka tillbaka…..”

   Det finns så många anekdoter om tillfrisknanden från Casan. Anekdoter är helt värdelösa som belägg och jag undrar varför anhängarna, om de nu är så säkra på att det som sker på Casan är äkta, inte samlar sina krafter och genomför en studie. Det behöver inte vara någon komplicerad historia, jämför en grupp människor som besökt Casan med en jämförbar grupp som inte besökt Casan. Man behöver inte sikta på att omedelbart bevisa miraklen en gång för alla, men man kan i alla fall försöka påvisa att här sker något utöver det vanliga och förhoppningsvis få andra aktörer att öppna ögonen och vilja studera det som händer på Casan. Om det visar sig fungera skulle ju hela mänskligheten kunna få ta del av miraklen. Så sker dock inte. Varför?

   Anne: ”och inte kostade de tusenlappar hellre för örter och ev extra behandlingar . ingen har någonsin försökt uppmana oss att åka tillbaka”

   Du borde kontakta de svenska arrangörerna av resor till John of Gods casa. Det är nämligen från dem jag fått uppgifter om extrakostnader samt fått höra berättelser om personer som uppmanats att återvända flera gånger.

   Se svaret till Yvonne ovan för detaljer om extrakostnaderna.

   Uppgifterna om att besökare uppmanas att återvända ett flertal gånger har jag fått när jag tagit del av helandeberättelser på de svenska healingresearrangörernas informationsföredrag. Är du väldigt intresserad kan du få ta del av mina inspelningar. Vill du inte göra det kan du i alla fall köpa healingresearrangören Anita Ekbergs bok Vad är healing och hur kan det fungera? i vilken det finns sådana historier. Självklart finns det de som inte uppmanas återvända och du verkar vara en av dem. Men av de många berättelserna att döma verkar det ändå vara vanligt förekommande.

 8. Oetiskt och omoraliskt av VoF att uttala sig på detta sätt om något ni så tydligt inte vet någonting om. Det ger hela organisationen ett oärligt intryck. Bengt

  1. Hej Bengt,

   VoF har inte uttalat sig, inläggen på denna blogg är skribenternas egna. Likväl, kan du vänligen precisera vad i inlägget du finner ogrundat eller var din kommentar bara en allmän missnöjesyttring?

 9. Det är märkligt att de som inte varit där tycks veta mest, ungefär som de som inte har egna barn är experter på barnuppfostran….

  1. Hej Bernice Gobeleng,

   Att ha befunnit sig på Casan innebär inte per automatik att man är bättre på att bedöma om det som sker där är äkta eller ej.

   Snarare torde många av de som besökt Casan ofta vara förblindade av sina egna önskningar och förhoppningar och därför vara sämre rustade att bedöma om det som sker där är äkta. Kanske har de arrangerat resor dit och vill inte se sig själva som någon som tjänar pengar på att sälja verkningslösa behandlingar till hoppfulla och desperata människor. Kanske har de följt med någon dödssjuk närstående och vill inte se att de slösade bort tid i livets slutskede. Kanske har de åkt dit för någon lindrigare åkomma men vill inte se sig som lättlurade.

 10. Ja, jag följde med min dödssjuke make till John of God. Vad människor vill slösa sin tid på i livets slutskede kan se olika ut, men deras val bör rimligen respekteras – så länge det inte skadar någon annan. Det som är viktigt för mig, är troligen inte lika viktigt för dig – och vice versa.
  Det är inte möjligt att veta i förväg – när man är frisk och har hälsan – vad man vill slösa sin tid på när man hamnar i skarpt läge. Uppfattningen om vad som är viktigt och vad som är värdefullt kan se helt annorlunda ut då.
  Vi påverkas dagligen av reklam i alla möjliga och omöjliga former, om produkter och event, billiga och dyra, som lovar att göra oss lyckligare, yngre, friskare, smalare, vackrare och oemotståndligare. Vi fullkomligt dränks i propaganda. Läkemedelsindustrins lobbying är inget undantag. Där tjänas en och annan krona. Läkemedel botar ofta – men ibland är dess biverkningar förödande.
  Till syvende och sist är det bara vi själva, var och en, som kan avgöra vad vi väljer att tro på och om det är värt sitt pris. Och vi får själva bära konsekvenserna av våra val.
  Att vår resa till John of God inte var en “vanlig semesterresa” – det var aldrig ett problem för oss – det var en förutsättning.
  Hopp kan inte förringas.
  Hopp som tillför glädje och skuffar undan dödsångest, hopp som motar bort förtvivlan och desperation – om så bara för några månader – kan vara mycket värdefullt. Placeboeffekt? Ja varför inte.
  En “vanlig semesterresa” – med bibehållen dödsångest och förtvivlan – den förlorar sitt värde. Den hade inte varit genomförbar.

  Jag är tacksam om jag kan uttrycka detta och bemötas med respekt – utan att få ett raljerande svar.

  En studie som genomförts om aktiviteterna på Casan, om än i liten skala, finns på nedanstående länk. Jag har inte läst hela och kan inte uttala mig om den, men eftersom studier har efterfrågats så kommer länken här:

  http://www.academia.edu/1619165/A_Study_of_the_Mediumistic_Surgery_of_John_of_God

  1. Hej igen Inez,

   Inez: ”Ja, jag följde med min dödssjuke make till John of God. Vad människor vill slösa sin tid på i livets slutskede kan se olika ut, men deras val bör rimligen respekteras – så länge det inte skadar någon annan. Det som är viktigt för mig, är troligen inte lika viktigt för dig – och vice versa.
   Det är inte möjligt att veta i förväg – när man är frisk och har hälsan – vad man vill slösa sin tid på när man hamnar i skarpt läge. Uppfattningen om vad som är viktigt och vad som är värdefullt kan se helt annorlunda ut då.”

   Man ska respektera människors val. Det borde dock rimligen vara så att man ska få fatta välinformerade val, särskilt om man är dödssjuk. Researrangörerna borde till exempel informera om att det inte finns några som helst belägg för att det sker några mirakulösa helanden på Casan.

   Inez: ”Vi påverkas dagligen av reklam i alla möjliga och omöjliga former, om produkter och event, billiga och dyra, som lovar att göra oss lyckligare, yngre, friskare, smalare, vackrare och oemotståndligare. Vi fullkomligt dränks i propaganda.”

   Så är det. Men det finns ändå en stor gradskillnad mellan de diffusa löften om lycka i den reklam som dagligen sköljer över oss och de löften om möjlighet till mirakulöst helande som får svårt sjuka att söka sig till Casan.

   Inez: ”Hopp kan inte förringas.
   Hopp som tillför glädje och skuffar undan dödsångest, hopp som motar bort förtvivlan och desperation – om så bara för några månader – kan vara mycket värdefullt.”

   Man behöver inte knyta sitt hopp till någon som utger sig för att vara kanal för sedan länge döda läkares andar, utför billiga fakirtrick på scen och försöker kränga blinkande kristallbehandlingsapparater för 50.000 SEK. Det går att hysa hopp utan honom.

   Inez: ”En studie som genomförts om aktiviteterna på Casan, om än i liten skala, finns på nedanstående länk. Jag har inte läst hela och kan inte uttala mig om den, men eftersom studier har efterfrågats så kommer länken här:”

   Studien du länkat till undersöker inte effekterna av Casans behandlingar. De har istället undersökt omständigheterna kring de fysiska operationer som brukar utföras på Casans scen. Man har till exempel undersökt den vävnad som tagits bort från patienterna och förekomsten av smärtlindring. Detta säger dock inget om huruvida behandlingen har någon medicinsk effekt på patienterna.

 11. Ang Medium Joao!! En så osjälvisk och kärleksfull person har jag aldrig träffat. Åkte själv utan bolag, det som casan har kostat är endast mediciner för 250 kr. Är nu fri från borrelia som svensk vård ej lyckats bota!! Fysiskt och psykiskt är jag förändrad. Är så tacksam. Mina upplevelser av operationen kommer jag aldrig glömma.

  1. Hej Jennie

   Ledsen för det sena svaret men jag har inte kikat in här på ett tag. Dina upplevelser kan givetvis ingen ta ifrån dig men i slutändan är det ju ändå bara dina upplevelser. Jag är lite nyfiken, hade du fått din borrelia diagnosticerad av läkare eller rörde det sig om så kallad ”kronisk borrelia”?

 12. En god vän till mig sa “Varför ska jag sitta här och vänta på döden?” Lev och dö, så som du själv väljer! Mirakel förekommer. <3

  1. Hej Lena,

   Om man ska välja själv hur man vill leva och dö så bör man ha tillgång till fakta så att man kan göra ett välinformerat val. De svenska John of God-researrangörerna gör sitt bästa för att deras kunder inte ska kunna göra ett välinformerat val genom att ge sken av att mirakulösa helanden skett på Casan när de inte har belägg för att så är fallet.

 13. Jennie Effler om du ser det här!! Jag har haft en kamp i 1år med borelia och funderar på att göra en distanshealing, jag ser ingen annan lösning än alternativ medicin då svensk sjukvård ej kan bota borrelia. Jag ids ännu inte resa så långt pga mitt status men läst att distanshealingen är nog så effektiv. Du som gått igenom denna vidriga sjukdom, rekommenderar du mig att kontakta John of god? Stort tack,

  Jennie Jansson

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning