post id: 20073
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=20073
  
Skeptisk måndag

Detox

En myt

En förhållandevis modern myt som verkar har växt i omfattning de senaste åren är den om att kroppen behöver avgiftas med jämna mellanrum för att vi ska må bra. En uppsjö av produkter för att detoxa kroppen i form av juicer, pulver och andra preparat fyller upp hyllorna på hälsokostbutikerna och riskerar att gräva ett djupt hål i plånboken hos den som vill prova på dessa kurer. Vid en enkel sökning på Google får man 165 miljoner träffar på detox och en strid ström av reklam för olika detox-preparat dyker upp.

Det handlar förstås om pengar

Som alltid annars i hälsokostbranschen är det mycket pengar i omlopp och förespråkarna jobbar med klassiska ”hopp och förtvivlan”-argument för att övertyga potentiella köpare. Man skrämmer upp folk med att berätta hur mycket gifter och ”slaggprodukter” som vi får i oss med maten och att allt detta stannar i kroppen och gör oss trötta och i värsta fall också sjuka. Sen presenterar man lösningen på problemet i form av en kur som sägs avgifta – detoxa – hela systemet. Det kan handla om juicer, kosttillskott och teer som ska intas enligt strikta regler för att kroppen ska kunna renas.

Lockande budskap

Det är lätt att låta sig förföras av informationen och artiklarna om detox brukar ofta illustreras med vackra bilder på frukter och vatten och annat som vi uppfattar som rent och friskt. Vanligen följer det med anekdoter från folk som har testat kuren ifråga och det finns ingen hejd på hur pigg och fräsch man känner sig efter genomgången behandling. Kroppen är äntligen fri från gifter och man upplever att man mår toppen…

Är det nödvändigt?

Men behöver vi egentligen detoxa oss? Svaret på den frågan är givetvis ett rungande nej. Din kropp har nämligen sitt eget reningssystem inbyggt redan från start i form av njurar och lever. De restprodukter som du behöver göra dig av med tar kroppen hand om själv i normalfallet. Självklart kan olika sjukdomar i dessa organ göra så att du inte längre kan göra dig av med det som ska ut ur kroppen men då får man ta till helt andra metoder än hälsokostbutikernas detox-kurer. Det enda som försvinner med en detox-kur är pengar ur din plånbok.

Inga mirakel

Du kan även i fortsättningen vara helt lugn! Så länge som dina njurar och din lever fungerar som de ska behöver du inte fundera på att detoxa din kropp. Det sker på helt naturlig väg – om du inte har fått i dig något riktigt giftigt, vill säga. Drick gärna juice och te för att det är gott men förvänta dig alltså inga mirakeleffekter.

Länkar:
You can’t detox your body (the Guardian)
Avgiftning av kroppen rena bluffen (Sveriges Radio)
Inga bevis för att detox fungerar (Råd & Rön)

Not: Denna text publicerades ursprungligen av Karin Noomi Karlsson den 19 december 2017 i VoFs Facebook-grupp

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter eller konspirationsteorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning