post id: 30668
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=30668
 
Skeptisk måndag

“Ancient Apocalypse” (TV-serie)

Ancient Apocalypse
“Ancient Apocalypse”, TV-serie från 2022
© Netflix


Efterföljare till Erich von Däniken

I slutet av 1960-talet publicerade schweizaren Erich von Däniken boken ”Erinnerungen an die Zukunft” (på svenska utgiven som ”Olösta gåtor ur mänsklighetens förflutna”). Boken är nog mest känd under sin engelska titel ”Chariots of the Gods?” (senare återutgiven utan frågetecknet på slutet). I den förespråkade han idén om forntida besök av utomjordingar. Dessa utomjordingar skulle ha hjälpt äldre civilisationer med ny teknologi som bland annat bidrog till uppförandet av pyramider och andra märkliga byggnader. Boken och dess flera efterföljare blev en stor försäljningssuccé och har inspirerat oräkneliga andra böcker, filmer och annan populärkultur.

Pseudoarkeologi

Erich_von_Däniken
Erich von Däniken 2017
CC 3.0 Wikimedia Michal Maňas

Trots böckernas stora genomslag så är det uppenbart för seriösa historiker och arkeologer att det inte finns någon trovärdighet bakom von Dänikens spekulationer. Termen ”pseudoarkeologi” används ofta om fenomenet. Trots det har många andra inspirerats att komma med liknande påståenden, se till exempel våra inlägg om Forntida astronauter och Bosniska pyramider.

Graham Hancock

En av de mest aktiva inom den här typen av pseudoarkeologi numera är den brittiska författaren Graham Hancock. I sann von Däniken-anda har han gett ut ett flertal böcker, en del med titlar som tydligt refererar till von Däniken, bland annat ”Fingerprints of the Gods” och “Magicians of the Gods”.

Ny TV-serie från Netflix

Under hösten 2022 lanserade Netflix en nya TV-serie i åtta avsnitt kallad ”Ancient Apocalypse” (inte att förväxla med andra TV-serier med samma namn). Den är helt skapad av Graham Hancock och Netflix har gett honom fria händer att föra fram sina idéer om hur forntida civilisationer fick utomjordisk hjälp att åstadkomma allsköns storverk.

Det första avsnittet beskrivs som följer:
“I sin strävan att hitta spår av en avancerad förlorad civilisation från istiden, reser Graham Hancock till Indonesien för att undersöka en megalitpyramid som verkar vara från den senaste istiden, då ön Java var en del av en stor landmassa som kallades Sundaland.”

Avsnitt två:
“Grahams sökande tar honom till Mexikos gamla pyramider för att utforska traditionen om Quetzalcoatl, den “civiliserande hjälten” som dök upp efter den stora floden (”syndafloden”) för att lära mänskligheten civilisationens vägar.”

UFO och pyramid
Knappast så här det gick till…

Och så vidare.
Serien är fylld av och förespråkar konspirationsteorier. I princip reser Hancock från plats till plats och säger något i stil med “den officiella förklaringen till den här pyramiden är X, men egentligen är det bara vad de vill att du ska tro”.

Serien odlar inte bara tänka konspirationer och undergräver folks uppfattning om verklig historia. I sin iver att involvera utomjordingar så stöds underförstått också den rasistiska uppfattningen att ”så primitiva folkslag” inte skulle kunna skapa avancerade civilisationer utan hjälp.

Hur kan Netflix stå bakom sådan missinformation?

Vi ser ofta hur TV produceras helt utan krav på vetenskaplighet bara för ”underhållning” så det är kanske bara att resignera inför faktum. Kanhända spelar det i Netflix fall också in att Graham Hancocks son har en högt uppsatt position på företaget? Men kanske bör vi som skeptiker akta oss för att skapa ytterligare konspirationsteorier…

Länkar:


 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

5 responses to ““Ancient Apocalypse” (TV-serie)

 1. Förstår inte hur folk kan pissa på den här serien egentligen. Han säger inte att utomjordingar har hjälpt till och det finns inget rasistiskt i denna dokumentär. Folket behöver coola ner sig lite o sluta hetsa över en TEORI!

 2. Jag har sett serien och precis som i mångt och mycket så tror olika människor på olika saker.. men jag har inte heller uppfattat det som att han säger att utomjordingar skulle varit här före oss.. tolkningsfråga ..

  däremot vet vi ju att fascinerationen över himlen var stor och som man brukar säga, ingen rök utan eld. Någonstansifrån har man ju fått historien om Noaks Ark

  Folk ska sluta hetsa upp sig över serier om man nu inte tror dom..

 3. Det är skrattretande att läsa sådan här missinformation om en bra och mycket informativ serie. Snacka om ett patetiskt försök i smutskastning.

 4. Jag skulle skriva något i försvar. Den här artikeln är ju helt idiotisk. Tack och lov finns det fler normalsmarta människor där ute

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning