post id: 10995
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=10995
  
Aktuellt, Årsmöte

Vetenskap och Folkbildnings årsmöte 2017

Den 25 mars höll föreningen Vetenskap och Folkbildning årsmöte i Malmö. Bland annat valdes en ny styrelse:

Peter Olausson, ordförande
Pontus Böckman, vice ordförande
Eva Daskalaki
Lina Hedman
Karin Noomi Karlsson
Dan Katz
Dan Larhammar
Adrian Lozano
Linda Strand Lundberg
Mattias Öhman

Årsmötet antog en verksamhetsplan för föreningen (på riksnivå, till skillnad från de verksamhetsplaner som lokalavdelningarna håller sig med).

Två motioner lades fram, om särredovisning av representation samt om föreningens diskussionsgrupp på Facebook (de beskrivs närmare i inbjudan till årsmötet här på bloggen). Båda avslogs av årsmötet.

Utöver själva årsmötet bjöd arrangerande lokalavdelningen VoF Skåne på ett digert program.

Amalia Juneström berättade om aggressioner och hat på nätet: troll, “informationskrigare” och mer eller mindre falska nyheter, och hur vi kan förhålla oss till dem. Marco Vega höll en föreläsning/workshop som var en effektiv introduktion i genustänk och fördomar. Inte mindre än tre gäster hade hämtats över sundet. Först ut var Steen Svanholm och Claus Flodin Larsen som driver den anti-konspirationsteoretiska sajten www.911facts.dk. De har rett ut sanningar och osanningar om 11 september i åratal, haft otaliga duster med nyfikna, staketsittare och rena knasbollar på nätet, och delade med sig av sina erfarenheter och slutsatser i en mycket innehållsrik lektion med rubriken Conspiracy theories – What? Why? Where to? Sist ut var Mikael Rothstein, professor i religion på Köpenhamns universitet, som föreläste om religion: “Det som inte existerar, men finns ändå – Några ord om föreställningars makt och inflytande”.

Utmärkelsen Årets folkbildare delades ut till DN:s vetenskapsredaktion, representerad av Amina Manzoor. Hon berättade inlevelsefullt om hur mycket priset betydde såväl för dem som i förlängningen god, vetenskaplig journalistik. Hon fick också vårmötets längsta och varmaste applåd.

En uppskattad överraskning utgjordes av den goodie bag som alla deltagare fick. Den rymde ett fint urval av woo: Öronljus, sugkoppar för koppning, en pendel med kristall av äkta plast, en massagering, och ett äkta värdelösa Power Balance-armband, som bara häromåret såldes på fullt allvar för uppemot 400:- av etablerade och annars seriösa sporthandlarkedjor. Detta kunde dessutom uppgraderas till oanade frekvensenergier med ett av de dyrbara VoF-hologram som man fick en hel karta med.

Vårmötets lördag avrundades med en middag på Rose Garden. Dagen efter valde många att gå en guidad tur på det stora och innehållsrika museet på Malmöhus slott.

Vetenskap och Folkbildning