post id: 13048
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=13048
 
Skeptisk måndag

Tillämpad kinesiologi

Teknik inom amerikansk kiropraktik

Under 1960-talet utvecklades en gren inom amerikansk kiropraktik som kallas tillämpad kinesiologi (“applied kinesiology”). Tekniken är pseudovetenskaplig och saknar evidens, men hävdar att man kan diagnostisera en patient genom att testa en persons muskelstyrka. Ett sådant muskeltest sker genom att utövaren manuellt känner efter hur starkt en person kan spänna en muskelgrupp medan utövaren håller emot.

Resultatet bedöms helt subjektivt av utövaren som anser sig kunna utläsa “obalanser” i kroppen och därefter ställa olika diagnoser. Ingen trovärdig förklaring till hur detta skulle fungera har presenterats och inga vetenskapliga undersökningar har heller kunnat visa att det gör det.

Demonstration av “balansprodukter”

Tillämpad kinesiologi vid så kallat “balanstest”

En variant av tillämpad kinesiologi används av försäljare av “balansförbättrande” bluffprodukter, ofta i form av plastarmband försedda med en holografisk etikett. Även kristaller eller olika amuletter förekommer. Försäljaren använder tillämpad kinesiologi för att demonstrera för kunden hur balansen “mirakulöst” förbättras om man har på sig armbandet / amuletten. Tekniken kan verka övertygande för den oinvigde men är väldigt lätt att tillämpa.

Det finns lite olika varianter, men den vanligaste är att man ber den som ska övertygas att ställas sig på ett ben med armarna utsträckta. Den som demonstrerar pressar sedan ner den ena armen på personen. Tricket ligger i att vinkla kraften bort från kroppen när man vill att personen ska tappa balansen, alternativt mot kroppen när personen har på sig armbandet / amuletten.

Länkar:
Applied Kinesiology (Wikipedia)
Video: Demonstration av “Applied Kinesiology”  (resurs: The Skeptic Zone)

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi en kort text om ett aktuellt ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter eller konspirationsteorier.

3 responses to “Tillämpad kinesiologi

 1. Har under många år fått kinesiologibehandling för ett flertal symptom, både fysiska (ex löparskador, klimakteriebesvär) och psykiska (ångestproblematik, depression) . Mycket bra resultat oftast bara efter en behandling, men ibland krävs fler behandlingar.
  Inga armband utan olika tekniker efter muskeltestning. Akupunktur (enligt TCM) , laser, ibland kosttillskott en period, matråd, kiropraktikbehandling mm.

  1. Kanhända nästa veckas måndagsinlägg borde handla om anekdotisk bevisföring, och varför även uppriktigt återgivna upplevelser säger väldigt lite om vad som faktiskt fungerar.

 2. Som Pontus skriver verkar de mest grundläggande premisserna som definierar vetenskap och skiljer den från ovetenskap eller pseudovetenskap vara okända för de allra flesta – och behöva upprepas igen och igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning