post id: 4830
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4830
  
Aktuellt

TAM9 – dag 4

Den fjärde dagen av TAM var lite jobbig, dels för att sömnbristen gjorde sig påmind men också för att jag var tvungen att växla språk en hel del eftersom jag umgicks lite med de norska skeptiker som kommit hit. Jag fick en uppdatering om att de inte är tio stycken utan elva, däremot har vi inte hittat några danskar överhuvudtaget.

Sedan onsdag kväll har jag inte ens varit utanför kasinot där TAM hålls, det är en konstig känsla att inte ha sett solen på så länge, men det ryktas om att det är riktigt varmt ute.

08:00 – 10:00

En viktig del av TAM är att inte bara de kända namnen inom den skeptiska rörelsen kommer till tals utan även representanter för gräsrotsnivån kommer till tals. I det som kallas för ”Paper Session” ger olika aktivister kortare presentationer om något ämne som de valt. Årets ämnen var: Skepticism 101 som i princip var en genomgång av en massa olika saker som man kan vara skeptisk kring. Konsumentupplysning med inriktning på olika investeringstips var nästa ämne och det var tydligt att det finns en del faror när det det gäller investeringar. Nästa talare hade gått igenom vad kiropraktorer i Kalifornien hävdade att de kunde göra. Därefter togs det upp vad man kunde göra som skeptiker för att få media att kontakta en och varför media inte gör det om man inte själv först kontaktar dem. Sedan diskuterades hur skeptiker bör hålla koll på Wikiepedia så att folk som söker sin information där kan få ett skeptiskt perspektiv. Den näst sista presentationen handlade om hur man på ett effektivt sätt kan kommunicera ett skeptiskt budskap i en konversation med någon som tror på något som kanske inte stämmer. Därefter handlade det om hur viktigt det är att vädja till människors känslor när man försöker få ut sitt budskap, vilket illustrerades med hur de som förespråkade homosexuella äktenskap i Kalifornien förlorade den folkomröstningen för att de inte tog hänsyn till allmänhetens känslor.

10:00 – 10:30

Sleights of mind är en bok som skrivits av två forskare som har studerat vad som händer i hjärnan när människor utsätts för en trollkarls illusioner. Man har studerat sådant som change blindness och hur en människas uppmärksamhet styr vad de faktiskt kan ta in och lägga märke till även om det är i deras synfällt. Susana Martinez-Conde och Stephen Macknik heter forskarna som skrivit boken men det finns viss kritik bland trollkarlar om resultaten.

10:30 – 11:00

Sara E. Mayhew är en serieskapare som tecknar Mangaserier och som skeptiker har hon funderat på hur man skulle kunna få serier att förmedla ett skeptiskt budskap. Hon började med att förklara vad som skiljer Mangaserier från den klassiska amerikanska stilen och sedan presenterade hon sitt senaste projekt ”Legend of the Ztarr”.

11:15 – 12:15

Inför paneldebatten om ”communicating skepticism” fanns det vissa förväntningar om en livlig diskussion eftersom personerna i panelen tidigare uttryckt olika uppfattningar om hur man bäst når folk. Men diskussionen blev inte riktigt så livlig som man kunde ha förväntat sig när man kom fram till att folk antagligen behöver använda sig av olika metoder och det som passar dem.

12:15 – 12:45

Desiree Schell är en aktivist med lång erfarenhet av att jobba med olika grupper som har längre erfarenhet av aktivism. Hon började med att titta på medborgarrörelsen i USA och feminismen och kom till slutsatsen att militär aktivism inte nödvändigtvis är något negativt även om hon inte själv skulle använda den taktiken.

12:45 – 13:15

När det gäller somatiska sjukdomar finns det inte många som förnekare deras existens men när det gäller mentala problem finns det flera olika grupper som förnekar att de ens finns. Steven Novella från SGU, pratade om en del av den förnekelse som finns och dess grunder. Det kan vara bra att veta att det inte bara är scientologerna som har konstiga idéer om psykiska sjukdomar.

14:15 – 15:15

Att öka diversiteten inom den skeptiska rörelsen brukar ses som något som är viktigt. TAM har 40% kvinnor som deltagare vilket är mycket för skeptiska sammanhang, men ämnet ledde till en intensiv paneldebatt som kom att handla om hur brett den skeptiska rörelsen kan sprida sig över olika sociala och politiska frågor utan att förlora sin essens.

15:15 – 15:45

För att få en inblick i hur man porträtterat rymdfart i populär kulturen visade författaren Jennifer Oullette en del filmer som Meliérs klassiska skildring av en resa till månen och inledningsscenen av Kontakt. Med tanke på att det inte är en särskilt gammal idé att jorden inte är universums centrum är förändringarna i populärkulturen intressanta.

15:45 – 16:15

Den siste talaren på TAM är Sean Faircloth som leder Secular coalition of America och han höll ett tal som i mycket var ett brandtal för hur man ska se till att fler ateister eller som de kallar det non-theists får politiska uppdrag och inte diskrimineras. För en europé är själva situationen som råder i USA svår att förstå men talet fick stående ovationer eftersom det är en fråga som uppenbarligen är viktig för de skeptiker som är ateister här (vilket verkar vara väldigt många).

16:15 – 16:30

För att avsluta TAM kom först D.J. Grothe och därefter James Randi ut på scen för att tacka alla inblandade, George Hrab som presenterat alla talare kommer ut med en låda för Randi att stå på, vilket behövs. När Randi tackat klart är den officiella delen av TAM avslutad.

16:30 – 18:15

Precis som innan TAM började fanns det två workshops att välja på efter TAM den ena var Spirituality for Skeptics och den andra Raising Skeptics. Den senare handlade om att uppfostra barn som en skeptisk förälder och vissa delar av det fanns även i Sprirituality for Sceptics som jag gick till. Det verkar finnas delade meningar om man ska uppfostra sina barn att tro på de vetenskapliga förklaringarna om världen eller se till att presentera alla olika varianter neutralt och låta dem välja själva.

19:30 – 21:00

Live Million Dollar Paranormal Challenge Event kunde inte genomföras i år eftersom det tyvärr inte gick att få någon att komma för att vara med om testet. Istället pratade Banachek och Jamy Ian Swiss om ett tillfälle för några år sedan då de testat en rad olika personer som påstod sig ha en övernaturlig förmåga och spelade in det för ett tv-program. Så även om det inte var något test så var det underhållande.

Vetenskap och Folkbildning