post id: 4829
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4829
  
Aktuellt

TAM9 – dag 3

Om man ska säga något negativt om TAM är det att den torra ökenluften tillsammans med det faktum att rökning är tillåtet inne i kasinot, gör att när man har pratat med folk några timmar är man otroligt hes; att vara förkyld samtidigt gör det inte lättare heller, men man kan inte låta bli att prata.

Nu när jag skriver det här har folk börjat åka härifrån, TAM är slut, jag har sovit sju timmar vilket är lika mycket som de senaste två nätterna sammantaget. Men det är inga problem, jag har mitt placebo armband på mig som jag köpt från de australienska skeptikerna så jag känner mig verkligen i balans.

08:00-09:00

Den tredje dagen började med en paneldebatt om vilka etiska gränserna det finns när man undersöker paranormala fenomen. Men det kom också att handla om vad man bör tänka på när man ljuger för någon om att man har en paranormal förmåga för att se om de tänker tillräckligt kritiskt för att avslöja en eller inte. En sak som Banachek tog upp var att man ska tänka igenom vilka gränser man har innan man ger sig in i det hela så att man inte helt plötsligt befinner sig i en komplicerad situation.

09:00-09:30

Sadie Crabtree jobbar som kommunikations ansvarig på JREF och har lång erfarenhet av att jobba med ideella föreningar och hur de kan nå ut med sina budskap. Hon berättade utifrån ett brev som hon fått av en skeptiker om vad man kan behöva tänka på om man vill få folk att lyssna, bland annat att det kan vara svårt att använda rationella argument om den man pratar med är mera van att tänka emotionellt. Det är också viktigt att tänka på vilka ord det är man använder och att det kan vara tydligare att använda ett enkelt språk utan termer som kan ha negativa konnotationer.

09:30-10:30

Paneldebatten om hur man får saker gjorda som skeptisk aktivist inleddes av Richard Saunders som berättade om hur man i Australien lyckats få företaget som sålde power balance armbandet att helt kollapsa. Richard visade hur effekterna av armbandet hade ”mätts” och berättade hur man med sin kampanj fått bort armbandet från marknaden. Nu säljer de australienska skeptikerna sina egna placebo-armband för en bråkdel av priset. Andra skeptiker berättade om sina erfarenheter från olika aktioner och även om sådant som hur man hanterar dödshot som man kan få.

10:45-11:45

De läkare som satt med i panelen som diskuterade placeboeffekten var oense om huruvida det finns någon nytta med den eller inte. Vad de var överens om var att det skulle vara mera korrekt att kalla det för placeborespons och inte effekt. Vad man märkt är nämligen att det nu finns en del alternativmediciner som gör reklam för att de använder sig av placeboeffekten och därmed både är effektiva och ofarliga. Om man kallar det för respons istället för effekt blir det lite tydligare vad det handlar om.

11:45-12:15

För de som läst någon psykologi är Elizabeth Loftus och hennes minnesforskning säkert välbekant. Hon pratade om hur man kan influera en persons minnen och till och med implantera minnen. Det har ibland lett till familjetragedier när personer övertygats om att de utsatts för övergrepp även när så inte var fallet. Men något som väckte mindre uppståndelse var att en majoritet av de som blivit oskyldigt dömda blivit det på felaktiga vittnesuppgifter.

12:15-12:45

Det framfördes vissa klagomål på att de komiker som man tar till TAM faktiskt borde vara roligare än forskarna på TAM och ska de konkurrera med Richard Wiseman så har de det inte så lätt. Weisman visade några olika bilder och filmklipp som illustrerade hur våra sinnen beter sig och från sin forskning, bland annat visade han exempel på sin forskning om det paranormala som hans senaste bok handlar om. Det kan påpekas att inget förlag i USA har velat ta upp den boken fastän hans andra böcker sålt väldigt bra.

14:30-15:30

Skeptics Guide to the Universe LIVE. Det finns egentligen inte så mycket att säga om den här punkten, SGU körde ännu ett liveprogram till hela publikens stora nöje, i synnerhet de filmklipp som visades var väldigt underhållande. Jag utgår från att det är något som kommer att läggas ut på nätet om det inte redan finns där.

15:45-16:15

Carol Tavris är en socialpsykolog som har studerat hur människor hanterar dissonansen i sina liv när deras övertygelse inte stämmer överens med verkligheten och hur en persons val och handlingar påverkar personens åsikter i olika frågor. Hon pratade om att många skeptiker hade en del kvar att lära om hur man diskuterar en fråga utan att driva den man pratar med att ännu hårdare hålla fast vid sina idéer. På slutet påpekade hon dessutom att det är bra att man som skeptiker försöker förändra världen men man får inte glömma bort att ha roligt under tiden.

16:15-16:45

En person som antagligen inte så många i Sverige känner till är Bill Nye, men han är tydligen rätt berömd i USA efter att ha varit ”the scienceguy” på TV i något barnprogram som många vuxit upp med. Vi fick höra både om hur han blev intresserad av vetenskap som barn och vad han jobbar för tillfället. Exempelvis försöker han skicka mikrober till Mars för att se om de kan klara av resan, något som det finns många restriktioner kring så att man inte kontaminerar planeten.

Han avslutade med att prata om hur otroligt tunn atmosfären är och hur begripligt det är att livet på jorden (vi) kan påverka atmosfären, och att vi måste lära oss göra ”more with less”.

16:45-17:45

En av de populäraste talarna på TAM är Richard Dawkins. Den här gången pratade han om sin barnbok som är på väg att komma ut och som är baserad kring olika frågor och de mytologiska och de vetenskapliga svaren på frågorna. Han ägnade lite mera tid åt kapitel nio som handlade om utomjordingar och liksom PZ Myers blev det en diskussion om hur evolutionen skulle kunna ”välja” andra vägar för utomjordingar, samt om det finns några universella lagar så att vi skulle kunna säga något om eventuella utomjordingars biologi.

21:00-23:00

Max Maven är en av de mest inflytelserika och kunniga mentalisterna i världen, kanske inte alltid så känd för den breda allmänheten men att se hans föreställning ”Thinking in person. An Evening of Knowing and Not Knowing” var väldigt givande. Kanske skulle de ha schemalagts lite tidigare för det var många som var trötta under föreställningen. Men föreställningen var annars perfekt för en skeptisk publik med referenser till så väl Pauli som Erdöz.

Vetenskap och Folkbildning