post id: 14318
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=14318
  
Skeptisk måndag

Skeptikerpubar – Skeptics in the Pub

Det började i London

Skeptikerpubar (även “Skeptics in the Pub” eller “SITP”) kallas informella sociala evenemang som hålls över hela världen för att främja nätverkande och diskussion för skeptiker, rationalister och alla som är intresserade av vetenskap.Skeptics in the Pub Den första Skeptics in the Pub-gruppen grundades i London 1999 av Scott Campbell och den fick snabbt uppföljare i resten av Storbritannien och internationellt. Det är naturligtvis en väldigt brittisk idé att mötas just på en pub, men det har inte varit svårt för konceptet att få fäste över hela världen. Den första svenska skeptikerpuben verkar ha ägt rum på Chalmers pub i Göteborg 22 maj 2007, vilket i sin tur tydligen inspirerades av att man i Uppsala hade kallat till pub på O’Connors den 26 maj samma år. Resten är som man säger historia, och SITP är nu något som arrangeras på mängder av platser.

Format

En skeptikerpub kan se ut lite som man vill, antingen med föreläsare eller utan, och med lite olika beteckningar. I Göteborg har det blivit tradition med så kallade “Månpubar” varje fullmåne, vilket är ett sätt att både vara lite ironisk och på ett praktiskt sätt se till att man varierar vilken veckodag som gäller (bra för de som regelbundet är upptagna vissa dagar i veckan). Även lite mer familjevänliga evenemang förekommer, som “Skeptiker i parken” eller “Skeptikerfika”.

SIPT OnlineTill följd av den pågående pandemin har det på senare tid också blivit vanligt med online-event, “Skeptics in the Pub – Online”. Det har fördelen av att man kan vara med oavsett var i världen man befinner sig. Sedan i april har ett antal skeptikergrupper i Storbritannien startat ett samarbete för att arrangera online evenemang varje torsdag vilka naturligtvis också är öppna för oss här i Sverige. VoF startade i oktober 2020 sitt eget “Skeptikerpub – Online” koncept. Evenemangen spelas in och läggs i efterhand också upp på VoFs Youtubekanal (VoFTV) för de som inte kunde vara med. Dagen efter detta inlägg (10 november kl. 19.30) är det dags för Dan Larhammar att tala om “Nobelpriserna 2020 och Nobelprisarbetet

Vem står bakom?

Vem som helst kan skapa en SITP-event – det är inte ett skyddad begrepp. I Sverige arrangeras de främst av VoF men också av Humanisterna och ibland som ett samarbetet mellan båda föreningarna. Allt som krävs är en passion för ämnet och lite företagsamhet. För den som är intresserad av att hitta en grupp nära dig eller starta en egen finns det massor av resurser på internet och man kan också be oss på VoF om hjälp för att få tips om hur man kommer igång.
 
Länkar:
Skeptics in the Pub
Skeptics in the Pub Online
VoFTV (Youtube)
Skeptikerträffar (Facebook)
Skeptikerträffar Stockholm (Facebook)
Vetenskap och Folkbildning Skåne (Facebook)

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter eller konspirationsteorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning