post id: 9938
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=9938
  
Aktuellt

Sektnytt #9

Sektnytt är psykologen och sektexperten Håkan Järvås nyhetsblad.

sektnytt

RELIGIOSITET I VÄRLDEN

I en undersökning gjord i 65 av världens länder kring människors religiositet så har det framkommit en hel del intressanta resultat. Man kan bland annat se ett väldigt starkt samband mellan inkomst och religiositet – dvs. ju rikare du är desto större chans att du inte tror på någon religion. Det gäller också hela länder, ju högre BNP desto färre religiösa i landet, med två undantag – Kina och USA.

6 av 10 människor i hela världen anser sig vara religiösa. Gallup som gjorde undersökningen ser en trend mot ökad religiositet bland unga i världen vilket man på sikt menar kommer att leda till en ökad andel religiösa i världen och inte tvärtom som många siat om länge.

Man kan undra om de inkluderat pastafarianerna som nu blivit erkända som religion i Polen.

Här kan man läsa hela undersökningen.

RELIGIÖS TERRORISM

I en ny bok har författarna och religionsforskarna Richard Stark och Katie Corcoran försökt gå till botten med hur många människor som drabbas av religiös terrorism världen runt. De drar slutsatsen att anhängare av Islam är de ojämförligt största källorna till religiös terrorism i dagsläget.

rapporten Global Terrorism Index som ges ut av Institute for Economics and Peace har man kommit fram till samma sak.

RASTAFARIANER

Förra veckan skrev jag om Cannabiskyrkan i USA som hoppades att religionsfriheten skulle ge dem rätten att röka marijuana utan påföljd. Den här veckan kan jag rapportera om att rastafarianer i Italien i ett domstolsbeslut fått rätten att röka marijuana erkänd som en religiös ritual.

RAELIANERNA

Raelianerna vill ha en ambassad för de utomjordingar det vet en dag ska kontakta oss. Det är lätt att fastna i att skratta åt tokiga läror och tro att något sådant skulle man aldrig själv kunna tro på. Tänk på att det är inte sekten med de knasiga idéerna du kommer att trilla dit på utan sekten med idéer som ligger ganska nära dina egna. Det är inte knasiga idéer som är kännetecknande för en sekt utan det totalitära och manipulativa styret av medlemmarna – de fysiska och psykiska övergreppen.

POLITISK EXTREMISM

Här en intervju med Robert Örell från Exit

MORMONERNA

Många sekteristiska mormongrupper praktiserar månggifte. Det här är något som aktualiserats senaste tiden då en kvinna som lämnat en gruppering till slut lyckats vinna vårdnaden om sitt barn som fortfarande är kvar i gruppen. När hon kom för att hämta sitt barn möttes hon av våldsamt motstånd av anhängarna. De lär till och med ha försökt fösa in en ko i hennes bil.

Även om mainstreamvarianten av mormonism övergett praktiken med månggifte och utesluter de som vill praktisera månggifte, så har man samtidigt sett till att legalisera månggifte i Utah

Om man vill fördjupa sig i mormonernas våldsamma historia kan man läsa den här artikeln.

KU KLUX KLAN

En utbrytargrupp från Ku Klux Klan försöker göra klanen lite mer mainstream och man välkomnar nu judar, svarta och homosexuella att söka medlemsskap. Detta har inte mottagits väl av huvudkontoret.

SCIENTOLOGI

I filmen Going Clear så berättas om hur scientologerna var delaktiga i att bryta upp Tom Cruise äktenskap med Nicole Kidman. Vad som inte varit känt tidigare är att scientologerna också var delaktiga i att bryta upp hans tidigare äktenskap med Mimi Rogers och att man gjorde det genom att servera honom Nicole Kidman i stället.

Det uppdagades också i veckan att den amerikanska matkedjan Chipotle utnyttjades i reklam för en av scientologernas frontorganisationer. Det är oklart om Chipotle gett sitt medgivande eller inte. Sånt har dock inte hindrat scientologerna förut. I slutet av 1990-talet uppdagades att man använt rörliga bilder på kungaparet i en reklamfilm för Narconon där man hävdade att kungen nu stöttade Narconon. Hovet gick i taket och Narconon tvingades be om ursäkt.

David Miscavige, ledaren för Scientology har låtit privatdetektiver skugga sin egen far efter att denne blev utslängd ur kyrkan. De ertappades av en händelse med en arsenal i bilen som kunnat utrusta en armé. Bland annat vittnar privatdetektiverna om att de vid ett tillfälle sett pappan ta sig för bröstet och falla ihop. Orolig för att pappan hade drabbats av en hjärtattack kontaktade de David Miscavige. Han svarade att om det är dags för gubben att dö så låt honom dö, gör inget för att rädda honom. Här kan man läsa hela polisrapporten om man är specialintresserad. Det har också visat sig att han anställt en låtsaskompis till sin far. För att denne skulle spionera på fadern.

HBO:s dokumentär Going Clear har blivit en succé med närmare 6 miljoner tittare. Kyrkan har svarat med att ge ut ett påbud till alla scientologer att hålla sig borta från media pga man befinner sig under attack. Det finns inget som en gemensam fiende för att förena människor. Man fortsätter också med sina vanliga skumraskmetoder. En scientolog har försökt utge sig för att vara från tidningen Time och ville intervjua Paul Haggis. HBO hade ju anlitat en en mängd advokater för att täppa till alla möjligheter för scientologerna att stämma dem. Det verkar ha lyckats för HBO har inte sett till någon stämningsansökan än. Deras försök till skademinimering verkar vara fokuserade till Internetaktiviteter med bland annat Googleannonser.

BUDDHISTISK SEKT

Den buddhistiska sekten Koyasan Shingonshu firar 1200-årsjubileum i år.

HARE KRISHNA/ISKCON

I Mumbai i Indien har en rättslig tvist avgjorts efter många år där två rivaliserande Hare Krishna-grupper ansett sig ha äganderätten till fastigheten Hare Krishna Hills.

JEHOVAS VITTNEN

För några veckor sedan länkade jag till en ljudfil där någon spelat in sin rättegång. I veckan dök det upp en film där en kille spelat in hela sin rättegång på film.

WESTBORO BAPTIST CHURCH

Avdelningen ”vet inte om man ska skratta eller gråta”. Westboro Baptist Church är kända bland annat för att demonstrera på kändisars begravning med sitt homofoba och islamofobiska budskap. En australiensisk komiker föreslog att de borde åka till Irak och protestera mot hur kristna behandlas av IS. Tveksamt om de tog det helt på allvar även om de på Twitter sade sig göra det. De påstod till och med att de gjort det tidigare, men man ska inte helt utesluta att någon från WBC faktiskt har lite humor.

Vetenskap och Folkbildning