post id: 4828
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4828
  
Aktuellt, Almedalen

Rapport från Almedalen, del 2

Del 1

Här kan ni se inspelningen från Vetenskap och Folkbildnings kollektiva självmordsförsök i Almedalen den 7 juli. Elva personer svalde vardera 60 tabletter av det homeopatiska sömnmedlet Coffea Alfaplex.

För att läsa om tankarna bakom självmordsförsöket hänvisar jag till de två debattartiklar (1, 2) som skrevs i samband med aktionen, samt Andreas Anundis pedagogiska genomgång av vad homeopati egentligen är för något.

Dagen hade börjat med att föreningens debattartikel om aktionen var med i Svenska Dagbladet och i topp på tidningens hemsida. Medlemmar som delade ut flygblad under dagen märkte att många i Visby redan kände till vad som skulle hända, många hade sett flygblad, läst i tidningen eller hört om det på stan. Att ha Christer Fuglesang som affischnamn var naturligtvis mycket lyckat, och medierna slet och drog i planeringsgruppen för att få en intervju.

Dagen till ära kom skeptiker resande från Stockholm, Västerås och Göteborg och kompletterade den grupp som varit på plats sedan tidigare i veckan. Klockan två dukades bordet med sömnmedlen fram på ett bord vid Österport, då var journalister från flera rikstäckande medier på plats tillsammans med mellan 50 och 100 åskådare.

Aktionen genomfördes helt enligt planerna. Förutom lite dålig smak i munnen klarade sig alla deltagare utan att påverkas. Redan nu hade debattartikeln fått igång diskussionerna på internet rejält. Det skulle till slut bli över 2000 kommentarer på enbart den första debattartikeln. För VoF-medlemmarna var det dags att skynda ner till högskolan så fort de sista intervjuerna var avklarade. Rapport från den fullsatta föreläsningen kommer senare.

Dagen avslutades med att SVT Debatt sände direkt från Almedalen och hade alternativmedicin som första ämne, med anledning av självmordsförsöket. Jag är imponerad av Joacim Jonsson, Anna Bäsén och Christer Fuglesang som alla tre vågade sig in i ett sammanhang där de är ovana, och lyckades få fram grunden i skeptikernas budskap. Att Christina Doctare kände sig manad att ringa en massa redaktioner och säga att hon tyckte att Fuglesang såg påverkad ut under debatten var en extra rolig knorr.

One response to “Rapport från Almedalen, del 2

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning