post id: 4822
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4822
  
Aktuellt, Almedalen

Rapport från Almedalen

Under Almedalsveckan har vi från VoF låtit folk pröva på slagruta genom att testa den på en flaska vatten. Ofta har det blivit positivt utslag. Efter det har vi lagt den under någon av sex koppar i en cirkel och personen har fått testa igen fast blindat. Statistiken är hittills ett rätt och elva fel under första dagen och två rätt och nio fel under andra dagen. En av deltagarna var dock tydligt skeptisk och reagerade inte på någon kopp mycket demonstrativt, vilket väl egentligen får anses vara rätt svar. Några personer har också kommit fram och upplyst oss om hur slagruta fungerar, att det måste vara rönnträd och att om man inte har gåvan själv kan man hålla i någon med gåvan och tillsammans ge utslag med varsin vinkelpekare. Med undantag av en person har alla som trott på slagrutan inte velat testa sig blint utan bara informerat oss om hur det fungerar, medan de flesta som inte känner till det så väl har testat.

Samtidigt har vi delat ut flera hundra flyers om det homeopatiska självmordsförsöket (som jag nu inser är något som nästan ingen utanför den skeptiska subkulturen känner till) och föreläsningen om alternativmedicin med en demonstration av andlig kirurgi, som kommer ser ut ungefär så här (observera den “autentiska” dåliga kvaliteten och skakningen).

Massmedia har varit på oss varje dag och de flesta större medier kommer göra någon grej på självmordet. Till exempel är vi inbokade på Debatt i SVT imorgon kväll, och det ska bli intressant att se vilka vi kommer få debattera mot. Aftonbladet skulle tydligen spela in självmordet på sin webb-tv också.

Hittills har vi sett några akupunktörer som har ett tält bredvis Debatts inspelningsplats och Kommittén för Alternativmedicin (KAM) hade en stor banderoll utvecklad under det politiska talet igår.

Vi har också hunnit prata med en del politiker med vikten av evidensbaserade praktiker, inte bara inom medicin utan även sociala och administrativa sammanhang. Tidigare var det ett seminarium här om just evidensbaserade administrativa system inom sjukvården.

Vi har också varit på en debatt som Svenska Psykologförbundet höll om kvacksalveri inom psykoterapin, som led av att vara för abstrakt utan exempel. Svaren från Miljöpartisten och Centerpartisten var knepiga att tolka. Centerpartisten började med att slå fast att det viktigaste i sammanhanget var näringsfrihet och individuell valfrihet, och han förstod inte varför diabetes var med i den nuvarande kvacksalverilagen eftersom det inte var någon allvarlig sjukdom längre. Han sa också att den lagen var tandlös mot att behandla barn eftersom de ändå fixade det med gåvor och donationer, varpå en från en intresseförening svarade att det ändå var verksamt i reklamsammanhang eftersom man inte får påstå att man behandlar barn.

Miljöpartisten pratade om att det nya registret för KAM-utövare skulle vara en form av konsumentupplysning.

Vi passade även på att se Björn Ranelid tala. Han kryddar väldigt ofta sina meningar med “alltid” och “aldrig”, speciellt när det handlar om honom själv.

Men det största under veckan ligger fortfarande framför oss.

One response to “Rapport från Almedalen

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning