post id: 4784
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4784
  
Aktuellt

Julkalendern – lucka 22

Bild

Den äldsta svenska maträtten är troligtvis hårt oätligt bröd nedsänkt i överbliven skinkspad, mer känd som dopp i grytan. Åtminstone enligt Christina Fjellström, professor i måltidsforskning som nyligen skrivit en bok om julmatens historia. Andra inslag från tiden före kristnandet är julkorvar och syltor. Andra mindre fina delar av grisen som också är mycket gammal är grisfötter, vilket dock inte är populär bland dagens kräsna ungdom. Också lutfisk – som också kommer från en konserveringsmetod – är gammal men minskar i popularitet.

Den del av julmaten som de flesta nuförtiden anser viktigast, julskinkan, är inte äldre än från 1700-talet då den ersatte grishuvudet bland finare folk, och inte förrän 100 år sedan blev den vanlig bland vanligt folk. En senare nymodighet är köttbullar som kom efter andra världskriget, och idag ändras julmaten också, t.ex. med ägghalvor.

Vetenskap och Folkbildning
Added to cart.

SHOPPING CART

×

Cart is empty

    Loading...
    Back to cart

    CHECKOUT

    Please complete your shipping and payment details below.

    Shipping & Billing Information

    Payment Information


    OR

    Thanks for your order!

    We just sent your receipt to your email address, and your items will be on their way shortly.

    Oops, payment failed.

    It looks like your order could not be paid at this time. Please try again or try a different card.

    Powered by WP Stripe Cart.