post id: 7200
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=7200
  
Aktuellt

Besök på Harmoniexpo (del 1)

Helgen 26-27 oktober gick Harmoniexpo –”Sveriges största alternativmässa för kropp och själ” av stapeln i Solna. Harmoniexpo var inrymt i två stora mässhallar. Här fanns allt man kunde önska (eller inte önska) inom alternativmedicin och New Age, blandat med annat såsom lakritsstänger och ekologiska barnkläder.

50shades2

I ett stånd trängdes diverse New Age böcker med boken 50 Shades of Grey  (se ovan) och i flera stånd såldes mobilskal, företrädesvis med hårdrocksmotiv och kvinnor i varierande grad av påkläddhet:

Mobilskal2

Den första tanke som slog mig när jag klivit in mässhallen var ”jag svettas som en gris”. Den andra tanken var ”jag har valt fel bana”. Det finns nämligen stor potential att tjäna storkovan som spådam/aurafotograferare/healare etc. Snittpriset för en behandling, oavsett om det rörde sig om spådomar, healing eller annat, var 150-200 kronor för 10 minuter. Storseanserna gick på 100-150 kronor per person. Köerna ringlade sig långa till samtliga aktiviteter, och det här med att ge kvitto var inte  försäljarnas starka sida alla gånger. Å andra sidan lär det knappast vara för sent att byta bana. I flera stånd skröt alternativmedicinarna med att deras guru av det ena eller andra slaget från början var forskare/läkare och utbildad vid diverse fina universitet. Ett exempel:

Titel

Tyvärr slutade intresset för vetenskap strax efter alternativmedicinarnas titlar. Ett exempel på detta var att det i ett stånd såldes boken Tro, dogmer och biologi –hur vårt undermedvetna styr våra gener. Som någon med bakgrund inom det epigenetiska fältet blev jag givetvis intresserad. Den trevliga försäljaren  berättade att Bruce M Lipton som skrivit boken hade kommit fram till att när man blir sjuk så beror det på att ens tankar har påverkat en viss sjukdomsgen att aktivera sig. Naturligtvis går ingen runt och vill bli sjuk, men man kan omedvetet ha det i tanken och därmed låta bli att motionera eller äta så nyttigt som man borde. Jag föreslog då att det kanske var avsaknad av motion och nyttig kost som gjorde en sjuk snarare än eventuella underliggande tankar, men njaej, det var nog ändå tanken som gällde. Exakt hur det gick till kunde försäljaren inte svara på, ”men tex. placebo-effekten visar ju att tanken har betydelse”.

Försäljaren jobbade annars en metod som kallas för PSYCH-K, och som är metod som används för att ”med hjälp av muskeltestning skapa förändringar på en undermedveten nivå i vårt sinne”. En session med metoden kostar 900 kronor.

PsychK

I ett stånd skymtades en poster med Karolinska Institutets karaktäristiska färger. Vid närmare inspektion handlade montern om Healingtouch. Enligt den svenska hemsida för metoden är Healingtouch en ”healingmetod som grundats och utvecklats av holistiska sjuksköterskor i USA. Det är en tydlig healingform där modern akademisk kunskap och intiutivt energiarbete förenas”. Kvinnan som stod där bekräftade att det pågår forskning kring detta på Karolinska Institutet. Tyvärr går det dock segt att få metoden accepterad för ”här i Sverige är vi så noggranna med att allt ska vara vetenskapligt”. På frågan om det inte är bra att metoder som används inom vården ska vara vetenskapliga fick jag ett svävande svar. Sedan erkände kvinnan att hon inte riktigt hade koll på det vetenskapliga, men att jag var välkommen tillbaka lite senare då det skulle finnas två sjuksköterskor där.

Efter att ha vandrat runt mässan ett varv, och bland annat samlat på oss information of The Foundation, som är några utbrytare ur scientologerna, återvände vi till montern, och mycket riktigt fanns det två sjuksköterskor där. Den ena berättade att Healingtouch användes flitigt i USA, och var väl utforskad där men inte accepterad i Sverige eftersom Socialstyrelsen inte godkänner amerikansk forskning. Nu är ju forskning och dess resultat något som är väldigt internationellt, och svenska forskare publicerar i samma internationella tidskrifter som amerikanska och brittiska, så hur detta hängde ihop är och förblir oklart.

Däremot menade sjuksköterskan att Healingtouch var ännu mer beprövad i Kina, och att man där hade fått strålande resultat. Bland annat så hade man fått förlamade patienter att gå igen efter att de healats.  Med tanke på detta häpnadsväckande resultat kunde man ju förvänta sig att det fanns publicerat i någon riktigt högkvalitativ tidskrift. Så var dock inte fallet, och varför var än en gång oklart. Däremot hade det visats på japansk TV.

Om nu metoden fungerar borde den dessutom vara ett alternativ till stamcellsforskning och annan forskning inom regenerativ medicin. Men på frågan om man undersökt vilka mekanismer som kunde tänkas ligga bakom tillfrisknandet var svaret nej, men det hade med energiflöden att göra på något sätt och för övrigt ”kunde man ju inte visa allt”. Här försökte jag pressa lite mer, var det till exempel nerver som nybildades men fick inget svar förutom att man inte kunde bevisa allt.

I övrigt diskuterade jag och sjuksköterskan lite om bemötande av patienter inom vården rent allmänt och vikten av att läkemedel prövas på den grupp av människor de de facto är avsedda för. Att beröring av och massage av patienter säkert kan vara nyttigt var något vi var rörande överens om.

Hemkommen efter Harmoniexpo kollade jag upp den forskning som sjuksköterskan hänvisade till, och som pågår vid Karolinska Institutet. Den bedrivs i första hand av sjuksköterskan och doktoranden Fanny Airosa vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, och med Torkel Falkenberg, Maria Arman och Gunnar Öhlen som handledare. Hittills har AIirosas forskning resulterat i en publikation –införd i en tidsskrift för just komplementär medicin.

Något som var intressant var att det mitt ibland all New age fanns reklam för Gospel Media, som meddelande att Jesus helade idag:

jesushealar 2

Lite besviken är jag över att jag missade Kristus DNA-aktivering. Å andra sidan har detta tydligen anordnats förut, så det kanske kommer fler tillfällen.

DNAaktivering

Nästa del i rapportering från Harmoniexpo ska handla om ett besök på en storseans. Vill man läsa mer om hur det kan gå till på Harmoniexpo har PK-Jonas skrivit om sitt besök här och här.

2 responses to “Besök på Harmoniexpo (del 1)

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning