post id: 30862
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=30862
 
Aktuellt

Årets folkbildare och Årets förvillare 2022

– Press­meddelande –

Sabaton
Sabaton, Årets folkbildare 2022

Årets folk­bildar­pris 2022 går till
hårdrocksbandet Sabaton.

Ett hedersomnämnande ges till
journalisterna Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt.

Till Årets förvillare 2022 utses
Expressen och Aftonbladet.Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett hårdrocksbandet Sabaton till Årets folkbildare år 2022.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett hårdrocksbandet Sabaton till Årets folkbildare år 2022. Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt. De ger sin publik mer information än vad som ryms i deras sångtexter.

Det är inte unikt att skildra historiska händelser i sånger. Sabaton är dock medvetna om att de inte är historiker utan förlitar sig på den expertis som finns för att kunna skildra historiska skeenden så korrekt som möjligt. De förstår också att historia är ett ämne där nya upptäckter kan innebära att vad vi vet idag kan ändras. Sina insikter förmedlar de till sin publik genom möjligheten till fördjupning, både med detaljerade artiklar på bandets hemsida och deras Youtubekanal Sabaton History Channel. Albumet The War to End All Wars släpptes under 2022 och skildrar första världskriget ur olika aspekter – från soldaters fasor på leriga slagfält till det storpolitiska spelet bakom kulisserna. Sålunda har bandet under många år fått människor att intressera sig för historia och bättre förstå historia som vetenskap på ett sätt som ingen vanligtvis förväntar sig av musikartister.

Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. I en värld där vi översvämmas av fake news och konspirationsteorier så levereras faktagranskad information från det sista håll många hade väntat sig – ett hårdrocksband, säger Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och Folkbildning.

För sina insatser som folkbildare erhåller bandet Sabaton Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2022 och en prissumma på 50 000 kronor.

Hedersomnämnande till journalisterna Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt

Matilda Skarehag (t.v.) och Eva Ejdeholt

Vetenskap och Folkbildning ger även ett hedersomnämnande till journalisterna Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt på dagstidningen Nerikes Allehanda baserad i Örebro med Anders Nilsson som chefredaktör och ansvarig utgivare. Journalisterna har avslöjat hur alternativterapeuter mot rådande lagstiftning påstått sig kunna behandla cancer, har framfört osaklig skrämselpropaganda mot Covid-19-vaccin och ställt felaktig diagnos om bristsjukdomar. Reportagen avslöjar direkt hälsovådlig humbug och grov pseudovetenskap inom alternativmedicin.

Hedersomnämnandet åtföljs av ett diplom och 5 000 kronor.

Läs den fullständiga motiveringen för Årets folkbildare och hedersomnämnande här.
 

Året förvillare 2022 är Expressen och Aftonbladet
för blandning av spekulationer och fakta om sjukdomar

Utmärkelsen Årets förvillare 2022 tilldelas Expressen och Aftonbladet. De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar.

Tidningsartiklar har gett stor uppmärksamhet åt patienthistorier som är förhållandevis ovanliga och där patienterna beskriver eller förespråkar specifika behandlingar eller livsstilsförändringar med tvivelaktig evidensbas. En av de intervjuade patienterna beskriver sig som fasteterapeut och är diplomerad av en entreprenör som tidigare utsetts till Årets förvillare. När mindre representativa patientfall ställs mot expertisens helhetssyn och tillgång till omfattande statistik uppstår en obalans som är svårbedömd för oinsatta läsare. Läsare med hypotyreos kan frestas att experimentera med sina behandlingar och därmed utsätta sig själva för risker. Det verkar som vissa journalister inte själva gjort källgranskning och rimlighetsbedömning eller ens läst tidningens egna expertintervjuer. Det är särskilt anmärkningsvärt att Expressens journalister inte konsulterar tidningens två utmärkta medicinjournalister som båda tidigare belönats med folkbildarpriset från Vetenskap och Folkbildning.

Det är djupt olyckligt att tidningar med så stort genomslag som Expressen och Aftonbladet ger utrymme för den här typen av anekdoter. Det är tydligt att man prioriterar sensationella historier framför att förmedla vad som är vetenskapligt belagt. Paradoxalt nog så förvärras det hela av att man ibland också publicerar artiklar som är vederhäftiga. Genom att blanda och ge på det här sättet blir det ytterst svårt att avgöra vilken information som går att lita på, säger Pontus Böckman, ordförande för Föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Läs den fullständiga motiveringen för Årets förvillare här.

Pressmeddelande i PDF-format


 

Pressreaktioner:

Sydsvenskan, 16 januari 2023
"Den frivilliga censuren finns överallt, men förutsätter ett beroende. "
Utdrag: "Hårdrockbandet Sabaton utsågs nyligen av Föreningen Vetenskap och Folkbildning till årets folkbildare. När det blev känt att en bandmedlem för sex (!) år sedan påtalat att Krims innevånare verkade vara glada över att halvön återbördats till Ryssland vaknade kritikerna.
Att en gång ha uttalat sig på det viset ses som olämpligt. Sålunda restes snabbt krav på att priset skulle återkallas.
Detta leder tanken till ett uttalande av den danske kritikern Edward Brandes: 'Det finns inget som kan kallas fri tanke – åtminstone ingen tullfri tanke. Somliga tankar beskattas nämligen med förlusten av ära, samhällsposition och pengar'. På något sätt känns de orden fortfarande aktuella trots att de uttalades för mer än 100 år sedan." ...
Dagens ETC, 16 januari 2023
Efter kritiken: Sabaton fortsätter sälja ryska flaggor
Utdrag: "Först pris – sedan kris. Men svenska hårdrocksjättarna Sabaton får behålla sin utmärkelse som Årets folkbildare [...]. Det meddelade föreningen Vetenskap och folkbildning tidigare idag. I Sabatons officiella shop kan man fortsatt köpa ryska flaggor med bandets logotyp – dock inte ukrainska." ...
Dagens Nyheter, 16 januari 2023
Sabaton får behålla utmärkelsen årets folkbildare
Utdrag: "Föreningen Vetenskap och Folkbildning har nu fattat beslutet att låta bandets utnämning kvarstå. Beslutet fattades av styrelsen som 'noggrant gått igenom tillgängliga fakta i ärendet', skriver föreningen i ett pressmeddelande.
Bland annat hänvisar man till en manifestation i Hartlepool i England i mars 2022, där Sabaton tydligt tog avstånd från kriget. Bandets talesman Pär Sundström sade även i en kommentar till Dagens Nyheter att bandet står bakom folkrätten och man är emot att 'någon invaderar eller ockuperar ett annat land'." ...
Rapport, 16 januari 2023
Rapport – Idag 07:30 | SVT Play
Utdrag: "Metalbandet Sabaton utnämndes av Föreningen Vetenskap och Folkbildning som Årets folkbildare, men fått kritik för tidigare uttalanden om Rysslands annektering av Krim. Men idag meddelade föreningen att Sabaton får behålla priset." ...
SVT Nyheter, 16 januari 2023
Trots kritiken – Sabaton får behålla priset som årets folkbildare
Utdrag: "– Det här citatet var något som vi inte hade hittat. Vi hade varit väldigt noggranna och givetvis googlat som galningar. Så det var ju duktigt av någon att hitta det, men det första som dyker upp när man googlar ”Sabaton, Ukraina och krig” är att de tar avstånd från kriget och sedan genomförde den här manifestationen, säger Dan Katz, styrelseledamot i Vetenskap och folkbildning." ...
Föreningen Aurora, 15 januari 2023
Sabaton och kommentariatets goda smak
Utdrag: "I denna essä argumenterar Anders-William Berg att den senaste tidens kontrovers kring att rockbandet Sabaton utsetts till 'Årets folkbildare 2022' av föreningen Vetenskap och folkbildning förklaras mer av klassers smak och distinktion än av vad som skulle vara rätt eller fel historisk fakta." ...
Expressen Kultur, 14 januari 2023
VICTOR MALM: Årets folkbildare var tydligen Putinvänlig (Kulturkrönika)
Utdrag: "VoF lyfter förvisso inte bara musiken, utan också deras relativt gedigna Youtube-kanal där programledaren Indy Neidell tillsammans med bandmedlemmarna guidar fansen genom historiska händelser. Jag är inte historiker, jag vill inte bedöma kvaliteten, men nog kan man berömma ambitionen, även om kanalen bevisar tesen att människors – särskilt mäns – förmåga att engagera sig i förflutna händelser står i direkt proportion till hur många som då dog en våldsam död."
[...]
"Expressen och Aftonbladet förärades i samma veva nidutmärkelsen årets förvillare för bristfällig sjukdomsjournalistik. Trist förstås. Men när VoF nu ska sammanträda för att utvärdera om Sabaton borde fråntas folkbildaräran, vore det snyggt om de också såg sig i spegeln.
De är ju själva ganska förtjänta av årets förvillarpris." ...
Sveriges Radio, 14 januari 2023
P3 med Edvin Edvinsson 14 januari 2023
Utdrag (ca 02:39:00): "Nu har jag med mig vår musikreporter Jonas David som blickar tillbaka på veckans stora musiksnackisar. Det här metalbandet från Falun, dom har haft en riktig rollercoastervecka bakom sig."
"Än så länge har man inte fattat något beslut om det här folkbildningspriset ska dras tillbaka eller inte. Dom har väl uttalat sig också, dom bakom det här priset, att dom kommer inte stressa fram något beslut i den här frågan utan kommer tänka efter och... ta det lite rimligt." ...
Inaktuellt med Jonas & Hans (podcast), 12 januari 2023
Podplay Live: Prins Harry, Center-Murre och Jonas bastugång
Utdrag: "- [S]edan fick de [Sabaton] ett pris av Forsknings- och... folkbildningsföreningen, jag vet inte vad det är för gökar riktigt.
- Föreningen Vetenskap och Folkbildning. De är alltså en massa incels som sitter och onanerar ikapp, det är väl inte en enda kvinna med i det förbundet. De är såna här överliggare från KTH, Sahlgrenska och andra såna här intellektuella institutioner. Såna institutioner som din farsa inte ens har gått förbi." ...

40 responses to “Årets folkbildare och Årets förvillare 2022

 1. Jag vill läsa mer anektoter i pressen, särskilt sådana som visar på att man kan bli frisk utan läkemedel. Så heja AFtonbladet och Expressen på den punkten.

  Men nog är deras förvillarpris välförtjänt, eftersom de skriver så mycket krigspropaganda och skit om Ryssland och Vladimir Putin.

  Jerker Nordlund
  Teoretisk fysiker, typ.

  1. Skulle gärna få länkar till någonstans där Sabaton skriver om propaganda för Ryssland och Putin?

   EDIT: ser nu att jag missuppfattade kommentaren, sorry!

   1. Jag tror han menar Aftonbladet och Expressen, inte Sabaton. Då han antyder att förvillarpriset är välförtjänt och sen hänvisar till krigspropaganda, vilket dessa blaskor har skrivit om.

    (Och då även nämner skriva, medans jag anser att Sabaton är 80-90% verbalt med hjälp av lite film om man inkluderar youtube)

   2. Läs en gång till vad Jerker skrev. Han varken syftar till eller nämner Sabaton en enda gång utan hans kommentar är riktad till Aftonbladet/Expressen.

   3. För mig räcker det med att dom var och spelade på ryskockuperad
    mark bara ett år efter Rysslands invasion av Krim, för att tycka att dom borde bli diskvalificerade för priset.

    1. Lägg ner …
     För er räcker de med att något så anskrämligt att ett rock band kliver in i finrummet.
     Dom ger en bild av historien och bokar dock inte alla spelningar själva.
     Patetiska pk människor

  2. Jag är också teoretisk fysiker, typ… jag läser hellre färre anekdoter i media som vill utmåla sig som faktabaserade nyhetsförmedlare.

   1. I teorin är han fysiker, för han skulle gärna vilja att hans teorier hade någon koppling till den fysiska verkligheten?

  3. Du gillar Putin och anekdoter om medicinska råd plus att du utger dig för att vara TYP teoretisk fysiker. Låter bra

 2. Jerker, jag bajsade i en tekopp med Earl Greys! Drack allt och blev frisk från cancer! Varsågod, där har du en anekdot du kan testa.

 3. Otäckt att ni ger ett sånt pris till ett band som sysslat med grov historieförfalskning i texten “Counterstrike”, som spelat på ockuperade Krim i spelningar arrangerade av Putins MC-gäng och poserat med israeliska soldater med uppgift att försvara Israels olagliga bosättningar på den ockuperade västbanken.

  Faktiskt direkt skamligt. Jag hoppas samtliga inblandade i valet avgår, för det här drar föreningen i smutsen.

  1. Låten Countersstrike handlar om 6 dagars kriget där de sjunger om hur israel absolut spöade sina grannar efter att DE gått i krig mot Israel. Låten handlar om något som hände 1967. Inte om moderna annekteringar som israel håller på med.
   Sluta sprid falska anklagelser.

   1. Falskt. Israel var det land som anföll vilket också erkänts av Israels premiärminister Menachem Begin:

    “In June 1967, we had a choice. The Egyptian army concentrations in the Sinai approaches do not prove that Nasser was really about to attack us. We must be honest with ourselves. We decided to attack him.”

    Det var ingen “Counterstrike”. Israel var de som anföll först.

    1. Med tanke på att arabländerna hade anfallit 1948 och 1956 samt stäng Suezkanalen för Israel kan man nog säga att även om de anföll först -67 var det försvar. Tycker jag i alla fall.

     1. Fel. Egypt nationaliserade Suezkanalen som var i utländsk ägo. Det var inte populärt och ägarländerna tillsammans med Israel anföll Egypt. Varför Israel agerade som legoknektar vet jag inte.

     2. Så, om man kan anse sig ha blivit angripen någon gång tidigare står det en alltså fritt att angripa sina grannar och kalla det försvar? Låter ju vettigt…

     3. Falskt igen. 1948 hade Israel redan överträtt gränserna som FN tilldelat dem och startat med omfattande etnisk rensning. Att gå in som grannland och försvara ett land mot en invasion från utlandet är då inte konstigt.

      Även 1956 var ett krig som startades av Israel. Och inget av det påverkar fakta: Det var Israel som först gick till angrepp 1967. Folk må hitta ursäkter för varför det skulle vara okej, men kriget startades av Israel. Grov historieförfalskning av Sabaton således.

    2. Israel hade ju också hjälp ifrån USA och kunde se och höra att Egypten skulle attackera. Därför attackerade de först. Ifall israel inte attackerade så skulle Egypten attackera. Det står i wikipedian till operation focus

  2. Du verkar vara en otroligt tråkig person. Hur känns det att vara så ofelbar?

  3. “Grov historieförfalskning”? På vilket sätt? Vad skiljer detta från historieförfalskning av normalgraden?

  4. Lägg ner …
   Avundsjukan flödar att ett rockband blir mer erkända än Era skit teorier.
   Spelade dom där…
   Oj… fyyyy…. bojkotta o lyssna och gå aldrig på deras spelningar så tror ja de svider för Sabaton.

   Gisses…
   Är detta verkligen ett riktigt ställe eller ett rollspel institut..?VoF?

 4. På tiden att Sabaton prisas för sitt historieberättande. Gillar man inte Sabatons låttexter, gillar man inte historia. Lika lite som Karl XII kan anklagas för nynazism (som f ö inte var uppfunnen på 1700-talet), lika lite kan Sabaton anklagas för propaganda. De berättar historia såsom den beskrivs i faktatexter. Liksom all vetenskap, kan nya rön hittas även inom historia. Dessutom tar de inte upp händelser i närtid. Så kriget i Ukraina är förmodligen inte aktuellt att skriva om för deras del.

  1. Det de kritiseras för är inte främst låttexterna de skrivit, utan deras spelning på Krim (i samarbete med ett antal rätt ljusskygga nissar) samt att de även i efterhand försvarat Rysslands olagliga ockupation genom att påstå att det i själva verket var Ukraina som ockuperade Krim och Ryssland som befriade det.

 5. Så här svarar Sabaton på frågan om vad de tycker om Rysslands invasion av Ukraina i DN. Jag tycker detta uttalande kan tala för sig självt. Hela styrelsen borde nog ta sig en allvarlig funderare på om ni tycker det här rimmar väl med föreningens värdegrund.
  CITAT/
  Er spelning på Krim var för över sju år sedan. Vad tycker ni om Rysslands agerande i Ukraina i dag?

  – Jag vill inte kommentera vad jag tycker om någons agerande i politiska sammanhang. Det är inte min grej i dag.

  Var står ni gällande Rysslands invasion av Ukraina?

  – Jag tycker att alla krig är dumma. Vi sjunger om historia för att vi hoppas att krig inte ska återupprepas. Det berättar ganska klart och tydligt vår ståndpunkt och var vi ställer oss i det.
  /SLUTCITAT

 6. Dålig tajming! Att prisa ett rockband som står på Putins sida i Ukraina frågan är bedrövligt. Bandet har inte gjort någon som helst avbön från sin spelning på Krim 2015. Eller gjort avbön från sina ord från Sweden Rock Magazine 2016 om att “Krim är ryskt”. Dra tillbaka!!!

 7. Helt absurt och avskyvärt att utse Sabaton till årets folkbildare eller ens påstå att de håller på med folkbildning. De förvanskar historia och glorifierar samt romantiserar krig och förtryckarregimer.

 8. Det här var en av de mer spännande nyhetsutvecklingarna på länge, en “oväntad” händelse mitt i kulturkrigets skyttegravskrig.
  – Oväntad pristagare som utmanar våra fördomar – typ “Lever du under en sten? Hårdrock och bildning kan gå hand i hand! 1960 ringde upp och ville ha tillbaka sin världsbild” –> Delningsfest på sociala medier
  – Men nyhetscykeln är dock så himla kort. någon postar typ “Titta har de inte en indirekt bromance med Putin? Här sitter konsertarrangören från Krim och tillika mc-gänget Nattryttarnas ledare med Putin” –> kommentarsfest på sociala media – är det rök eller är det eld?
  – Någon gräver fram ett citat från en obskyr tidning där en bandmedlem är tydligt pro det ryska narrativet.

  Det blir popcorn till frukost!

 9. Är det här något slags utstuderat skämt? I synnerligen dålig smak i såna fall.

  Vad är det här för pajasförening? Är det säkert att den är ideell och att det inte slinker in lite rubler här och där?

 10. Det är nog lika bra att ni lägger ned denna förening efter ett så brutalt klavertramp.

  Antingen blir ni alla märkta som Putlerister för all framtid eller så inser ni att tiden för verksamheten är utmätt.

Comments are closed.
Vetenskap och Folkbildning