post id: 28278
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=28278
  
Skeptisk måndag

Akupressur

Akupressur
By Mk2010 – Own work, CC BY-SA 3.0Akupressur är en behandlingsform besläktad med akupunktur. Skillnaden är att i stället för att stimulera så kallade akupunkturpunkter med nålar som penetrerar huden, så bearbetar man områdena manuellt eller med hjälp av diverse föremål. Den underliggande teorin är precis som med akupunktur att detta balanserar kroppens yin och yang och därmed patientens qi (eller chi). På så vis anser man behandla sjukdomar, lindra smärta eller på annat sätt förbättra välbefinnandet.

Åksjukeband
Så kallat åksjukeband.
2 för 159 kr på apotek

Vanligt är att hävda att tryck eller massage mellan tummen och pekfingret eller på undersidan av handleden hjälper mot illamående.

Precis som akupunktur så är akupressur accepterat av många som en etablerad behandlingsform. Till exempel säljs akupressur-armband och liknande produkter på alla apotek. Enligt förpackningarna ska dessa hjälpa mot åksjuka, sjösjuka och annat illamående. Men alla invändningar som finns mot akupunktur gäller också för akupressur – ingen har någonsin objektivt kunna avgöra var meridianerna finns och vilka punkter längs dessa som hjälper mot vad.

Ingen evidens finns för att akupressur fungerar utöver placeboeffekten.

Länkar:


Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning