VoF-undersök­ningen 2021:
Konspira­tions­teorier, vidskepelse och pseudo­vetenskap i Sverige

2021 genomförde VoF en undersökning om hur det svenska folket förhåller sig till vetenskap, pseudovetenskap, konspirationsteorier och det övernaturliga. VoF genomförde en liknande undersökning 2015 och i de fall det varit möjligt har förändringar i det svenska folkets attityder belysts. Här kan du läsa mer om och ladda hem rapporten som PDF:

VoF-undersökningen 2021

Handbok i debunkning 2020:

Handbok i debunkning är en guide till hur du bäst bemöter myter. Det är en utmaning att “debunka” felaktig information, som till exempel att råka sprida myten medan du argumenterar! The Debunking Handbook 2020 är skriven av ett internationellt forskarteam under ledning av John Cook och Stephan Lewandowsky. Den är översatt till svenska av Lotten Kalenius:

Debunking Handbook Swedish 2020

(Den första upplagan av John Cook och Stephan Lewandowsky från 2011 är fortfarande relevant och finns i översättning av Amanda Duregård.)

Konspira­tions­teorier – En handbok

Verkliga konspirationer existerar, men de uppdagas sällan genom konspirationsteoretiska metoder. Snarare uppdagas de genom konventionellt tänkande – en sund skepsis mot officiella redogörelser tillsammans med ett omsorgsfullt vägande för och emot av tillgängliga bevis, och en strävan efter konsekvens. Som motsats karaktäriseras konspirationstänkande av extrem skepsis mot all information som inte passar teorin, övertolkningar av fakta som stödjer konspirationsteorin, och självmotsägelser.
Handboken är framtagen av Stephan Lewandowsky och John Cook samt har översatts till svenska av Lotten Kalenius.

Konspirationsteorier – En handbok

Kommunika­tions­handbok för vaccin mot covid-19

En handbok för alla som vill veta mer om vacciner mot covid-19, hur man talar med andra om dem samt i allmänhet hur man motverkar felaktig information om vacciner. Översättning till svenska av Lotten Kalenius.

Kommunikationshandbok för vaccin mot covid-19

Mer information om Covid-19 finns här.

Cranky Uncle (spel)

Hur kan du bäst förstå en surgubbes vetenskapsförnekande argument? Genom att bli en surgubbe förstås, en Cranky Uncle!

Cranky Uncle-spelet använder sig av inokuleringstekniken, att “vaccinera mot desinformation”. En seriefigur, Cranky Uncle, fungerar som en mentor för spelaren och vägleder denne till att lära sig olika  vetenskapsförnekande tekniker. Spelarens mål är att bli en surgubbe, en “cranky uncle” – en vetenskapsförnekare som skickligt använder sig av olika bristfälliga argumentationstekniker för att avfärda vetenskapliga slutsatser. Genom att ikläda sig Cranky Uncles attityd utvecklar spelaren en förståelse för vetenskapsförnekande tekniker och får därmed kunskap för att motstå vilseledande övertalningsförsök i framtiden.

Cranky Uncle-spelet är gratis och finns att spela på iPhone och Android såväl som direkt i webbläsaren. För dig som är lärare och vill använda spelet i klassrummet finns det en utmärkt lärarguide här (på engelska).

 

Broschyrer att skriva ut:


VoF:s officiella folder

 

 

 

 

 


Därför ska du vaccinera ditt barn mot HPV

(Denna broschyr är något föråldrad och i behov av uppdatering)

 

 

 

 

 

Affisch att skriva ut:


Vanliga argumentationsfel

 

 

 

 

 

 

Reklamprodukter

Vill man visa sin support för föreningen så kan man köpa reklamprodukter. Det finns även böcker och gamla Folkvett utspridda över lokalavdelningarna som kan användas vid evenemang.

 

Vetenskap och Folkbildning