post id: 26367
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=26367
  
Skeptisk måndag

Uri Geller

Skedböjning som karriär

Uri Geller slog igenom stort som mystiker på 1970-talet. Han lät påskina att han hade över­naturliga och mystiska krafter. Hans parad­nummer var att få nycklar och skedar att böja sig, till synes med tanke­kraft. Geller fick oerhört mycket uppmärk­samhet och termen Geller-effekten, i betydelsen att böja metall utan beröring, blev ett välkänt begrepp i media. Själv hävdade Geller att han hade fått sina para­normala förmågor av utom­jordingar när han var liten.

James Randi och the Tonight Show

Många hävdade tidigt att Uri Geller bara ägnade sig finger­färdighet och enkla magitrick. Redan 1973 bad Johnny Carson sin vän James Randi om hjälp med att avslöja Uri Geller på Carsons the Tonight Show. Utan att Geller visste om det så valde Randi och Carson ut egen rekvisita för magitricken, eftersom de med rätta misstänkte att Gellers var preparerade i förväg. Resultatet blev vad Uri Geller själv har kallat “22 minuter av förödmjukelse”, där han inte lyckades med någonting av sina vanliga trick. Karriären borde därmed ha varit över och Geller själv har sagt att han trodde det var så.

Fortsatt berömmelse

I motsats till vad man kunde förvänta sig, så fick Geller bara mer uppmärk­samhet efter the Tonight Show. Spänningen av att se någon misslyckas ibland kan ha bidragit och somliga hävdade att om det bara hade varit karnevals­trick så borde det lyckas varje gång. Därför så måste det vara verklig magi…

Trots att James Randi många gånger demonstrerade att han utan magiska krafter kunde utföra samma trick som Uri Geller, så fortsatte och utvidgade han sin karriär.

Uri Geller
Uri Geller har till och med framträtt som superhjälte i Marvel-världen (ur “Daredevil” nr 133, maj 1976)

Skicklig på PR

Uri Geller har av många beskrivits som en charlatan och som en ganska medel­måttig magiker dessutom. Men som PR-fenomen måste man säga att han har lyckats bra. I mitten av 80-talet beskrevs han vara en multimiljonär som tog uppdrag för miljon­belopp för att till exempel lokalisera oljefyndigheter för företag och vissa länders räkning. Han har genom åren umgåtts med politiker, kungligheter och rockstjärnor och framhävt sin egen vänskap med mängder av dem, till exempel med John Lennon. Han skall enligt egen utsago också arbetat som hemlig spion både för amerikanska CIA, israeliska Mossad samt ryska KGB (för vilka han bland annat skulle ha raderat informationen på disketter genom att upprepa frasen “erase, erase”).

Varje gång det händer något mystiskt eller uppmärksammat så tycks Uri Geller vara inblandad eller ha speciell information. Det kan gälla allt från mordet på John F Kennedy 1963 (när han bara var en okänd tonåring i Israel), till container­fartyget Evergreen som blockerade Suezkanalen i mars 2021 (när fartyget till slut drogs loss så hävdade Uri Geller att det var han som på distans hade gjort det möjligt med hjälp av sin mentala kraft).

Fenomen Kanal 5 med Uri Geller
Fenomen i Kanal 5
med Uri Geller

The Successor

Uri Geller har på 2000-talet gjort flera mer eller mindre lyckade försök med sin TV-serie The Successor, ur­sprung­ligen för israelisk TV (också känd som The Next Uri Geller).

Den amerikanska versionen, Phenomenon, följdes av lanseringar med blandad framgång i flera andra länder, bland annat i Tyskland, Nederländerna, Ryssland och Ungern. Det sista försöket var svenska FenomenKanal 5 2011. Det blev ingen hit. Efter att först ha minskat program­längden från 90 till 60 minuter på grund av tittarnas ointresse, lades serien ner efter det åttonde av totalt tio planerade avsnitt. I samband med det fick Vetenskap och Folkbildnings egen Peter Olausson en intervju med Uri Geller. Den publicerades i Folkvett 2011-2 och går att läsa här.

Tillägg 2023-08-15

Uri Geller inlägg på X
Uri Geller inlägg på X 14 augusti 2023, screen shot. Bilden kommer från TV-serien X-files

Uri Geller delar bild med döda utomjordingar i ett bårrum

På X (tidigare Twitter), delade Uri Geller ett inlägg den 14 augusti 2023 (se bild) där han påstår att han med egna ögon har sett döda utomjordingar i ett bårrum hos NASA. Inlägger lyder i översättning:

Mina kära vänner, jag kan i nuläget inte avslöja någon information om detta foto, men jag ber er att ha tålamod tills jag får lov att säga mer, om ens det. Under tiden är jag mycket nyfiken på vad ni alla tycker om den här bilden, ni kanske märker något som jag har förbisett. Kom ihåg att jag har sett kroppar av utomjordingar i ett NASA-kylrum med Dr Wernher von Braun och kapten Edgar Mitchel som gick på månen. Det var en CIA-forskare med oss. #alien #Aliens #uap #ufo #nasa

Han underlåter att nämna att bilden som följde med inlägget kommer ifrån TV-serien X-Files… Dessbättre lades den informationen omgående till av andra användare.

Länkar:

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

One response to “Uri Geller

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning